Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJAUSPEŠAN NASTUP KOMORE BEOGRADA NA

IX MEĐUNARODNOM SAJMU PREDUZETNIŠTVA ''BIZNIS BAZA 2010''

U cilju pružanja podrške sektoru malih, srednjih preduzeća i preduzetništvu i sajamskoj manifestaciji ''Biznis baza 2010'', Privredna komora Beograda, kao i predhodnih godina, nastupila je na IX Međunarodnom sajmu preduzetništva ''BIZNIS BAZA 2010''. Sajam je održan u periodu od 2. do 4. decembra 2010. godine na Beogradskom sajmu. Sajam preduzetništva svečano je otvorio Ivica Eždenci, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR).

U cilju pružanja podrške sektoru malih, srednjih preduzeća i preduzetništva, na izložbenom prostoru od preko 300m², Privredna komora Beograda, kao kuća privrede sa preko 150. godina tradicije, nastupila je zajedno sa  predstavnicima sledećih komora: Preduzetničko-zanatska komora Slovenije, Regionalno preduzetnička komora Domžale, Područna privredna komora Banja Luka i Regionalne komore Požarevca i Kragujevca. Izložbeni prostor Komore Beograda, svečano je otvorio Dragan Trivan, potpredsednik uz prisustvo velikog broja predstavnika medija. Na ovogodišnjem sajmu, sa svojim članovima, predstavilo se preko 15 udruženja preduzetnika, koja su osnovana i posluju na teritoriji grada Beograda.

Svečano otvaranje, započeto je radom okruglog stola, koji je održan na temu: ''Ekonomski značaj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća trenutno stanje i perspektive razvoja-MSP sektor kao najveći generator novog zapošljavanja i motor razvoja privrede''. Na okruglom stolu su govorili: prof. dr Branko Medojević, predsednik Društva ekonomista Beograda, prof. dr Darko Marinković, direktor Visoke strukovne škole za preduzetništvo, prof. dr Zvezdan Đurić - Beogradska poslovna škola, mr Miroljub Nikolić, savetnik u Republičkom zavodu za razvoj.

Udruženje poslodavca ''Poslodavac'' u saradnji sa agencijom za odnose s javnošću ’’P.R.A.’’, organizovali su okrguli sto na temu:  SARADNJA MEDIJA I PRIVREDE - ''Uticaj štampanih i elektronskih medija na podizanje nivoa svesti o razvoju korporativne društvene odgovornosti, socijalnog dijaloga i tripartitne saradnje''. Okrugli sto je otvorio Đorđe Vučinić, generalni direktor Udruženja. Na okruglom stolu  su govorili: prof. Dr Predrag Vujović, predsednik UO Agencije za odnose s javnošću ’’P.R.A’’, Veran Matić, direktor/glavni i odgovorni urednik RTV ’’B92’’, Vladan Alimpijević, novinar i Nebojša Đurđević, član Udruženja novinara Srbije. Tom prilikom iznet je stav od strane učesnika, da je uticaj medija na podizanje nivoa svasti o korporativnoj društvenoj odgovornosti izuzetno veliki, ali da je potrebno raditi na edukaciji novinara o važnosti teme. Takođe, prisutni panelisti su istakli značaj saradnje medija sa sindikalnim i poslodavačkim ogranizacijama u Srbiji, s obzirom da treba dosta raditi na jačanju socijalnog dijaloga i tripartitne saradnje.

Drugi dan sajma, Zajednica opštih udruženja preduzetnika, posvetila je regionalnom povezivanju preduzetnika u funkciji kreiranja povoljnijeg privrednog ambijenta i perspektivama razvoja porodičnog biznisa u Srbiji. Na ove teme govorili su: dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, dr Vladimir Marinković, direktor Visoke strukovne škole za preduzetništvo i prof. dr Zvezdan Đurić, šef Odseka za menadžment Beogradske poslovne škole.

Ove godine, po prvi put, na sajmu su se predstavili predstavnici Udruženja ''Klub prvih žena''. Članice Udruženja, na samom početku pozdravila je Anja Ivana Milić, predsednica Skupštine. U prvom delu programa, na temu: ''Svetske vinske regije, tajna vinskog bukea i probanja vina'', obratio se Đura Tošić, generalni menadžer kompanije ''Tody Gebruder Heinemann''. Mima Miković, imidž savetnik/ predavač i vlasnica firme ''Caty Line'', prisutnim damama održala je predavanje na temu: ''Kako izgraditi sopstveni poslovni i privatni stil''. Koliko je veliki značaj podrška i stimulisanje ženskog preduzetništva od strane nadležnih institucija, i sa kojim preprekama se preduzetnice bore  u svakodnevnom poslovanju, govorila je Vladanka Celić, vlasnica modnog ateljea ''Sreća''. 

U okviru programa, na temu: ''Komunikacija i coaching'', predstavio se: ''NLP Centar'', a Centar poslovnih veština ''D.R. Gilbert'', na temu: ''Veštine prodaje kao profesija XXI veka''. Takođe, priliku da se predstave i ostvare kontakte sa preduzetnicima iz Beograda, dobile su priliku da se predstave i firme iz Republike Srpske, Banja Luke, Slovenije, Požarevca i Kragujevca. Na svečanom zatvaranju IX Međunarodnog sajma ''Bizni baza 2010'', gospodin Ivica Eždenci, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj, uručio je predstavnicima Privredne komore Beograda diplomu za uspešan nastup na sajmu.