Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

25. maj 2017.

FORUMOM PRIVREDNIKA POČELI DANI BEOGRADA U MOSKVI

Manifestacija "Dani Beograda u Moskvi" počela je danas okupljanjem privrednika dve zemlje u glavnom gradu Rusije, uz poruku da je ekonomska saradnja između dva grada na visokom nivou i poziv ruskim privrednicima da ulažu u Beograd i Srbiju.
Šef departmana za spoljne, ekonomske i međunarodne odnose u Vladi Moskve, Sergej Čerjomin poručio je da odnosi dva grada ostaju dalje strateški važni za Moskvu.
"Danas se Beograd veoma aktivno razvija i cilj nam je da razgovaramo o realizaciji budućih projekata, uz korišćenje moskovskih iskustava”, rekao je Čerjomin.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozdravio je domaćine na ruskom jeziku i istakao da dva naroda i zemlje zaslužuju da se odnosi unapređuju, te da su Dani Beograda prava prililka da se saradnja dalje razvija.
Mali je podvukao da je Srbija u prethodne tri godine napravila orgoman preokret u privredi i ekonomiji, ali i u celoj zemlji, te da je zajhvaljujući Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću zemlja koja je bila na ivici bankrota danas broj jedan za investitore u ovom delu Evrope.
Navodeći da je Srbija članica CEFTA-e, da ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, uz posebne sporazume sa UAE i Kinom, kao i Preferencijalni status trgovine sa zemljama EU, Mali je naznačio da to za ruske privrednike koji ulažu u našu zemlju, znači tržište od više od milijardu ljudi.
Beorgad je danas, dodao je Mali, grad sa rekordno smanjenom nezaposlenošću, a cilj nadležnih je da predstave projekte koje realizuje, kao i one koje namerava da sprovede - nove mostove, tunele, ali i metro.
“Želja nam je da to radimo sa prijateljima iz Moskve i nadam se da ćete naći interes da investirate u Beograd”, rekao je Mali.
On je dodao da Beograd jedini u regionu ima direktnu avioliniju za Njujork, a imaće i za Kinu, što pokazuje da smo važan "hub" u ovom delu Evrope.
V.d. direktora PKS - Privredne komore Beograda Milivoje Miletić kazao je da poslovna zajednica podržava sve što je država do sada uradila za poboljšanje saradnje i dodao da postoji ogroman prostor za napredak.

On je ukazao i da je obim saradnje značajno povećan, naročito kada je u piranju srpski izvoz.


Izvor: Tanjug