Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA17. januar 2019.

PRVI DIGITALNI DIJALOG SRPSKIH I RUSKIH VISOKOTEHNOLOŠKIH KOMPANIJAMarko Čadež, predsednik PKS, poručio je na skupu „Digitalni dijalog Srbija-Rusija”, organizovanom u okviru posete predsednika Vladimira Putina Srbiji, da su se u Beogradu okupili privrednici dve zemlje koji ne govore jezikom trgovinskih barijera i sankcija, već jezikom nove ekonomije – „digitalnim dijalogom“. Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije, istakla je premijerka Ana Brnabić. Foto Vlada Srbije
Inovativne kompanije deo su svetske globalne ekonomije, koja ne poznaje barijere, rekao je Čadež, obraćajući se učesnicima skupa. Predsednik Komore je istakao da nikada do sada u Srbiji nije bilo bolje poslovno okruženje i da država razvija ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što se, kako kaže, vidi kroz brojne zakone i olakšice koje su uvedene za inovativne kompanije.
„Ovo su privrednici i kompanije koje govore ne starim jezikom ekonomije, carinskih i necarinskih barijera, sankcija, ovo su kompanije koje govore jezikom nove ekonomije“, rekao je Čadež. Srbija je u 2018. godini izvezla IT usluge u vrednosti koja je premašila milijardu dolara, rekao je Čadež. Ruske IT kompanije koje posluju u Srbiji i bave se proizvodnjom softvera zapošljavaju oko 1.500 ljudi.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije. „Zahvaljujući našim izvanrednim kadrovskim potencijalima i bescarinskom izvozu, kako u Rusku Federaciju tako i u zemlje Evropske unije, mi imamo jedinstven potencijal da postanemo odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije“, poručila je Brnabićeva.