17. mart 2017.

POSETA GRADSKOJ OPŠTINI I PREDUZETNICIMA BARAJEVA

Predstavnici Privredne komore Srbije-Privredne komore grada Beograda  obišli su, 16. i 17. marta 2017. godine, u okviru priprema za otvaranje šaltera za preduzetnike, nekoliko privrednika sa područja opštine Barajevo i u razgovoru sa njima upoznala se sa problemima sa kojim se oni suočavaju u poslovanju, kako bi im se na najefikasniji način pomoglo u rešavanju tih problema i istovremeno podstakao dalji razvoj privatnog preduzetništva na području Gradske opštine Barajevo.
Predstavnici Komore, zajedno sa predsednikom opštine Barajevo, Slobodanom Adamovićem, obišli su  Robnu kuću „Stanojčić“, tapetarski pogon „Marko& co“,Vinariju „Trišić“ i kompaniju ’’Minel Dinamo’’.

1. mart 2017.

OSNIVANJE RADNJI I KAKO RAZRADITI POSLOVNI PLAN

U organizaciji Privredne komore Srbije – Privredne komore Beograda, u cilju sticanja znanja iz oblasti pokretanja sopstvenog biznisa, realizovana je jednodnevna, besplatna radionica na temu  „Osnivanje radnji i kako razraditi poslovni plan“. Predavanja su zainteresovanima, u prepunoj sali Gradske uprave grada Beograda, realizovali: Branislava Simanić, na temu „Aktivnosti PKS na unapređenju preduzetništva u Srbiji“, Dejan Zrilić – „Program PKS-PKB za razvoj preduzetništva“, Aleksandar Milošević – „Osnivanje radnji i kako razviti poslovni plan“ i Danijela Sofronijević – „Kreiranje marketing strategije i marketing plana“. Program Radionica „Znanjem do cilja“ sprovodi Savet za zapošljavanje grada Beograda,  u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Beograda, Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd i drugim relevantnim institucijama.


28. februar 2017.

ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA PRIVREDU GRADSKE OPŠTINE GROCKA

Prva proširena sednica Saveta za privredu gradske opštine Grocka održana je 28. februara 2017. godine, u velikoj sali gradske opštine Grocka.
Sednici su prisustvovali  predsednik Gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović, predsednik Saveta za privredu Gradske opštine Grocka Đuro Grubor, članovi Saveta, rukovodstvo Gradske opštine Grocke, direktori javnih preduzeća i ustanova, kao i veliki broj privrednika i preduzetnika sa teritorije opštine Grocka.
Sednicu je otvorio predsednik gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je ovom prilikom istakao značaj njenog formiranja u cilju poboljšanja uslova za privređivanje i promovisanje privrednih potencijala opštine Grocka. Predsednik Simonović je takođe pozvao sve privrednike sa teritorije opštine Grocka da uzmu  učešće u radu Saveta i svojim sugestijama i inicijativom, a uz saradnju sa lokalnom samoupravom, zajednički reše dosadašnje probleme koji su se odnosile na privredni razvoj Grocke. 

19. septembar 2016.

KONFERENCIJA O  PARTNERSTVU U PODSTICANJE ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH

U organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Beogradske otvorene škole organizovana je konferencija na temu "Pakt za mlade - Jačanje partnerstava za podsticanje zapošljivosti i socijalnog uključivanja mladih”. Tom prilikom, predstavnici javnog, poslovnog i nevladinog sektora, biznis udruženja, organizacija mladih, kao i gosti iz inostranstva diskutovali su o modelima i primerima dobrih praksi, iz zemlje, ali i regiona, za uključivanje mladih na tržište rada. Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, je prilikom otvaranja konferencije, naglasio da je pitanje nezaposlenosti za Vladu jedno od centralnih pitanja, za čije rešavanje se očekuje i saradnja nevladinih organizacija. Na konferenciji je ocenjeno da je podsticanje zapošljavanja mladih razvojna šansa za ekonomiju svake zemlje, kao i da saradnja partnera iz različitih sektora i resora pozitivno utiče na rezultate politika zapošljavanja mladih.

17. maj 2016.

STARTOVALI PROGRAMI PODRŠKE MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA U GODINI PREDUZETNIŠTVA

Vlada Republike Srbije  pokrenula je inicijativu i donela odluku da 2016. proglasi Godinom preduzetništva, a potom je pristupila sistemskom objedinjavanju svih programa podrške malim  i srednjim preduzećima sa nacionalnog nivoa, izjavila je danas u Privrednoj komori Beograda Marija Stošković iz sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Ministarstvu privrede.
Na prezentaciji  ovih programa koju je organizaovao Centar za razvoj preduzetništva Privredne komore Beograda, ona je podsetila da  je Vlada opredelila 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima, od čega 4,4 milijarde dinara bespovratno.
Postoji  četiri programa Ministratsva privrede od kojih se  jedan odnosi na nefinansijsku podršku, konsalting i mentoring  i tri programa koja su vid finansijske podrške malim i srednjim preduzećima:  za nabavku opreme, za početnike u biznisu i za razvoj poslovanja, kazala je Stošković.

13. maj 2016.

"INFORMACIJE SA TRŽIŠTA RADA – OSNOV ZA UVOĐENJE I REGULISANJE NOVIH MODELA OBRAZOVANJA" U OKVIRU PROJEKTA PT&SCHE (“INTRODUCTION OF PART-TIME AND SHORT CYCLE STUDIES IN SERBIA”)

U okviru realizacije projekta “Introduction of part-time and short cycle studies in Serbia” (PT&SCHE), finansiran iz programa Erazmus +, u Privrednoj komori Beograda, 13. maja 2016. godine održan je drugi okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici privrede, startup zajednice, partneri projekta profesionalnoih udruženja i preduzetnici. Okrugli sto imao je za cilj da se predstave rezultati istraživanja, sprovedenog tokom prethodne faze, da se u interakciji svih prisutnih iznesu predlozi, sugestije, iskustava učesnika. Rezultati istraživanja zajedno sa svim preporukama i iskazanim potrebama učesnika,  sagledanih tokom okruglih stolova, biće  kao radni zaključci upućeni resornom ministarstvu i dalje upotrebljavani u svrhu postizanja cilja projekta, analize uslova i okvira za uvođenje dva nova modaliteta studiranja „short cycle“ i „part-time“ studiranje.

Centar za razvoj preduzetništva

Zajednica opštih udruženja preduzetnika

Info


SME 10. Kongres


Vodič za oslovanje sa EU

HyperLink