29. oktobar 2014.

ČINJENICE: NEĆE NAM BITI BOLJE 2015.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da svi ovogodišnji trendovi pokazuju da ni sledeće godine neće biti privrednog rasta. Prema njegovim rečima, sve ukazuje da će Srbija i 2015. godine biti u recesiji.  "Već sada pravimo makro projekcije za sledeću godinu, i ne vidimo rast, trendovi ove godine pokazuju da će i sledeće godine najverovatnije biti recesija. Privreda bi na tom trendu bila čak i da nije došlo do smanjenja plata i penzija", ocenio je Petrović gostujući na RTS-u.   


29. oktobar 2014.

JAVNI DUG RASTE, DOSTIGAO 66,8 ODSTO BDP-A

Javni dug Srbije je na kraju septembra ove godine iznosio je 22,11 milijardi evra, što je 66,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, objavilo je Ministarstvo finansija.  U odnosu na avgust, javni dug je uvećan za oko 230 miliona evra, prenosi Beta.  Ukupne direktne obaveze države u avgustu su iznosile 19,49 milijardi evra, a indirektne 2,62 milijarde evra. Na kraju 2013. godine javni dug Srbije iznosio je 20,14 milijardi evra, odnosno 59,6 odsto BDP. Javni dug je na kraju 2000. godine bio 14,17 milijardi evra, što je iznosilo 201,2 odsto BDP. Od tada je najniži iznos javnog duga bio 2008. godine i iznosio je 8,78 milijardi, odnosno 28,3 odsto BDP. Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto.


27. oktobar 2014.

SMANJENA STOPA  NEZAPOSLENOSTI U SRBIJI NA 20,3 ODSTO

Prema podacima Ankete o radnoj snazi za drugi kvartal ove godine, Stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjena je na 20,3 odsto, pa je sada nezaposlenih lica za 0, 5 odsto manje u odnosu na prvi kvartal godine ove godine. Prema rečima Zorana Martinovića, direktora  Nacionalne službe za zapošljavanje, veliki uticaj na to imali su sezonski poslovi u letnjim mesecima, usvajanje sistemskih zakona i uvođenje u legalne tokove poslova iz sive zone. On je ukazao na činjenjicu da sezonski poslovi imaju značaj doprinos u zapošljavanju, imajući u vidu da je u julu, avgustu i septembru zabeležen veći broj zaposlenih u odnosu na prvih šest meseci. Martinović je dodao da je zapošljavanje zabeleženo u realnom sektoru budući da je ono u javnom sektoru sada ograničeno.


27. oktobar  2014.

PROSEČNA PLATA U SEPTEMBRU 43.975 DINARA

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u septembru iznosi 43.975 dinara i u poređenju sa avgustovskom neto platom nominalno je manja za 3,6%, a realno za 4,3%, saopštio je 24. oktobra 2014. godine Republički zavod za statistiku. Septembarska prosečna neto zarada je nominalno veća za 2,6%, a realno za 0,5% u odnosu isti mesec 2013. godine. Prosečna neto plata isplaćena u periodu januar-septembar nominalno je veća za 1,7%, a realno manja za 0,4% u odnosu na zaradu iz istog perioda prošle godine.


27. oktobar 2014.

SKUPŠTINA USVOJILA REBALANS BUDŽETA SRBIJE

Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta i prateće zakone kojima je predviđeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara. Smanjenje plata preko 25.000 dinara važi za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava i javnih preduzeća, dok će smanjenje penzija biti raspoređeno po rastućoj graničnoj stopi, tako da veći teret podnesu oni koji imaju visoke penzije, dok 61 odsto penzionera neće imati nikakvo smanjenje. Smanjenje plata i penzija stupa na snagu 1. novembra. Pored toga, usvojenim rebalansom, tj Zakonom o izmenama i dopunama zakona o budžetu za 2014. godinu biće povećan manjak u budžetu za 42 milijarde dinara, što je 4,64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžetskih rashodi povećani su sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi su smanjeni sa 930 milijardi, na 897 milijardi dinara. Na strani prihoda, ukupni prihodi budžeta Srbije za 2014. smanjeni su za 32,7 milijardi dinara ili 3,5 odsto, pri čemu su poreski prihodi smanjeni za 43 milijarde dinara ili za 5,4 odsto, a neporeski su povećani za osam milijardi ili za 6,5 odsto.


23. oktobar 2014.

VUJOVIĆ: DOBAR TRENUTAK ZA REFORME

„Srbija se trenutno nalazi u dobroj poziciji da sprovede najavljene mere”, rekao je u Dnevniku RTS-a ministar finansija Dušan Vujović. “Rebalans je prvi korak na putu reformi koje moramo da završimo i koje su obećavane godinama i decenijama”, istakao je ministar finansija Dušan Vujović. Smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra, najavio je Vujović. Vujović je rekao da je krajnje vreme da se reforme sprovedu jer postoji poverenje investitora, a devizne rezerve su dobre. Kaže da je potrebno prihvatiti žrtve zarad bolje budućnosti.


22. oktobar 2014.

USVOJEN PREDLOG REBALANSA BUDŽETA

Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta i set zakona čijom primenom se obezbeđuje finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje. Usvojeni su i nacrti odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, prenosi Beta. Vlada je usvojila i Predlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava. Usvojen je i Predlog zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Ti predlozi zakona upućeni su Skupštini Srbije na razmatranje.


21. oktobar 2014.

MARTINOVIĆ: IZ MESECA U MESEC MANJE NEZAPOSLENIH

Usvajanjem važnih i sistemskih zakona stvoren je povoljniji privredni i investicioni ambijent, a samim tim i uslovi za nova zapošljavanja, izjavio je direktor nacionalne službe za zapošljavanje zoran martinović, dodajući da se iz meseca u mesec smanjuje broj nezaposlenih na evidenciji te službe. on je gostujući na rtv pink rekao da je stopa nezaposlenosti u srbiji smanjena za 0,5 odsto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal, a da je u odnosu na februar ove godine 45.000 nezaposlenih manje.


17. oktobar 2014.  

MINISTARSTVO FINANSIJA: O REBALANSU SREDINOM NAREDNE SEDMICE

Detalji rebalansa budžeta Srbije za 2014. biće poznati sredinom naredne sedmice, rečeno je  agenciji Beta u Ministarstvu finansija. Kako su naveli u Ministarstvu, radi se na poslednjim tehničkim detaljima rebalansa, a sredinom naredne nedelje znaće se kada će Vlada Srbije da usvoji taj dokument i kada će biti prosleđen Skupštini na usvajanje. Rebalans ovogodišnjeg budžeta će, kako je najavljivano, sadržati mere stabilizacije javnih finansija, među kojima je smanjenje plata budžetskih korisnika i penzija većih od 25.000 dinara. Budžetom Srbije za 2014. godinu predviđeni su prihodi od 930 milijardi, rashodi od 1.113 milijardi, odnosno deficiti od 182,5 milijardi dinara, što je 4,6% projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

14. oktobar 2014.  

INFLACIJA U SEPTEMBRU 0,7%, MEĐUGODIŠNJA 2,1%

Potrošačke cene proizvoda i usluga u Srbiji su u septembru porasle za 0,7% u odnosu na avgust, dok međugodišnja inflacija iznosi 2,1%, saopštio je Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene u septembru su u odnosu na decembar 2013. godine povećane za 2,3%. Najviši rast cena u septembru je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića - 2,3%, obrazovanje - 1,6%, restorani i hoteli - 0,7%, transport i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva - po 0,4%, odeća i obuća - 0,3%. Povećanje cena u grupama nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i komunikacije iznisilo je po 0,2%. Pad cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura - za 5,8% i alkoholna pića i duvan - 0,1%. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.


6. septembar 2014.

U SRBIJI SADA MANJE NEZAPOSLENIH NEGO PROŠLE GODINE

U Srbiji trenutno 20,3 odsto stanovništva nema posao, što je 0, 5 odsto manje u odnosu na početak ove godine, a 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazali su podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Na zaposlenje se u proseku čeka skoro četiri godine, a problematična je starosna struktura zaposlenih, budući da značajan broj nezaposlenih čine mlađi od 30 godina i stariji od 50 godina. Ukupna stopa nezaposlenosti u aprilu prošle godine iznosila je 24,1, a u avgustu ove godine registrovano je 757.243 lica na evidenciji NSZ, tačnije 20,3 odsto.  


2. oktobar 2014.  

MIJAILOVIĆ: INTENZIVNI RAZGOVORI SA MMF-OM O REBALANSU I MERAMA

“Predlog rebalansa budžet koji bi do kraja meseca trebalo da se nađe u Skupštini Srbije, uključiće deo reformskih mera”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović, dodajući da se o tome vode intenzivni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fonodom. "Nešto od najavljenih i planiranih mera bi trebalo da bude uključeno u predlog rebalansa, a veći deo ostaje za budžet 2015. godine", rekao je Mijailović. Prema njegovim rečima, privodi se kraju izrada rebalansa budžeta i Ministarstvo finansija se trudi da sve što je dogovoreno u vezi sa tim bude u predviđenom okviru. "Rebalans će se naći, kao što je premijer najavio, do kraja meseca i u parlamentu", rekao je Mijailović.


1. oktobar 2014.

NBS: SPOLJNI DUG OD POČETKA GODINE MANJI ZA POLA MILIONA EVRA

Spoljni dug Srbije u julu ove godine iznosio je 25,25 milijardi evra što je za više od pola miliona manje nego što je iznosio u decembru 2013. godine, objavila je  Narodna banka Srbije. U najnovijem Statističkom biltenu centralne banke, navedeno je da je privatni sektor u julu dugovao 12,22 milijarde evra, dok je javni sektor dugovao tog meseca neznatno više, 12,88 milijardi evra. Prema podacima NBS, privatni sektor je od početka godine do jula smanjio dug za gotovo milijardu evra, sa 13,16 na 12,22 milijarde.   


1. oktobar 2014.

FISKALNI SAVET: DEFICIT BUDŽETA BIĆE 8,5 ODSTO BDP

Fiskalni savet  je upozorio da bi deficit budžeta Srbije u 2014. godini mogao iznositi 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je više od planiranog. Fiskalni savet: Deficit budžeta biće 8,5 odsto BDP - Deficit budžeta opšte države na kraju avgusta dostigao je 122 milijarde dinara, što ukazuje na probijanje planiranog deficita za ovu godinu - saopštio je Fiskalni savet. Kako je navedeno, "kada se u deficit uključe i još uvek netransparentni rashodi države 'ispod crte' ukupan deficit u 2014. godini mogao bi da premaši planiranih 286 milijardi dinara i dostigne iznos od 310-315 milijardi, odnosno oko 8,5 odsto BDP".  


30. septembar 2014.

MINIMALNA CENA RADA IDUĆE GODINE 121 DINAR PO SATU

Vlada Republike Srbije donela je odluku da visina minimalne cene rada u Srbiji u 2015. godini iznosi 121 dinar po radnom času, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Ova odluka će, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, biti primenjivana od 1. januara 2015. godine. Minimalna cena rada u Srbiji nije bila povećavana od 2012. Godine. Ovo povećanje od 5,2 odsto odraziće se na povećanje prosečne minimalne zarade. U narednoj godini minimalna mesečna zarada zaposlenog iznosiće najmanje 28.430,50 dinara, odlučeno je na sednici Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju.


26. septembar 2014.

PROSEČNA ZARADA U AVGUSTU 45.610 DINARA

Prosečna neto zarada u avgustu, u Srbiji, iznosila je 45.610 dinara i u poredjenju sa prosečnom zaradom u julu, nominalno je veća 0,9 odsto, a realno 1,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Prosečna neto zarada, isplaćena avgustu, u odnosu na isti mesec lane nominalno je veća 1,9 pdsto, a realno 0,4 odsto. Prosečna neto zarada, isplaćena u periodu januar-avgust, u odnosu na prosečnu neto zaradu, isplaćenu u periodu januar-avgust 2013. godine, nominalno je veća 1,6 odsto, a realno je manja 0,5 odsto.

25. septembar 2014.

FISKALNI SAVET: NAJAVLJENO SMANJENJE PLATA I PENZIJA NIJE DOVOLJNO

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija nije dovoljno, i dodao da su ostali elementi planiranih ušteda već bili nategnuti. On je u emisiji "Kažiprst" na B92 ponovio je da je Srbiji potrebna ušteda od 2 mlrd EUR, a da se najavljenom smanjenjem obezbeđuje tek 400 mil EUR. - To je najsigurnija mera i trebalo je da obezbedi 800 mill EUR, ali se sada razlika očekuje od drugih elemenata štednje, otpuštanja u javnom sektoru i borbe sa sivom ekonomijom, što su nategnute mere - rekao je Petrović.   


25. septembar 2014.

SRBIJA SE ZADUŽILA 1,7 MLRD EUR U PRVIH OSAM MESECI 2014. GODINE

Javni dug Srbije je od početka godine do kraja avgusta porastao za 1,7 mlrd EUR, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva finansija. Na kraju avgusta javni dug je iznosio oko 21,9 mlrd EUR ili 67,9% BDP-a, stoji na sajtu tog ministarstva. Poslednjeg dana protekle godine, javni dug je iznosio 20,1 mlrd EUR ili 63,8% BDP-a. Pred izbijanje svetske ekonomske krize, na kraju 2007. godine, javni dug je iznosio je oko 8,8 mlrd EUR ili 30,9% BDP-a, da bi na kraju avgusta ove godine udeo duga u BDP-u i više nego dupliran. Inače, zakonski limit za učešće javnog duga u BDP-u u Srbiji iznosi 45%, a u EU 60% bruto domaćeg proizvoda

22. septembar 2014.

SERTIĆ NAJAVIO  JASNA PRAVILA ZA INVESTICIJE

Ministar privrede Željko Sertić nagovestio da će Vlada Srbije vrlo brzo predstaviti javnosti precizna i jasna pravila ko i na koji način može investirati u našu zemlju, ocenjujući da domaća privrede, bez ozbiljnog rada na tom polju, neće biti konkurentna na svetskom tržištu. Sertić je ukazao da je veoma važno imati jasne kriterijume prilikom odabira i razgovora sa kompanijama koje dolaze i da se dobiju garancije da će to što obećaju te kompanije i sprovesti u našj zemlji i da budu zaposleni novi ljudi.  


22. septembar 2014.

VUJOVIĆ: PRVO SMANJENJE PLATA I PENZIJA OD NOVEMBRA

Prvo smanjenje plata i penzija građani bi mogli da osete kroz primanja za novembar, budući da je ministar finansija Dušan Vujović najavio da će primena novih mera štednje početi nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014, koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra. Definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta, rekao je Vujović. "Naš interni dogovor je da iskoristio rebalans da objasnimo narodu šta je potrebno, a da sa njim i počnemo s primenom mera", rekao je Vujović gostujući na TV Prva.   


22. septembar 2014.

STIGLE 1.732 PONUDE ZA PREDUZEĆA U RESTRUKTUIRANJU

Ministar privrede Željko Sertić rekao je  da su stigle 1.732 ponude za 403 preduzeća u restrukturiranju i da sada sledi razmatranje tih ponuda. Sertić je gostujući na RTS-u rekao da među ponudama nisu samo one za kupovinu preduzeća ili dela imovine, već da ima interesovanja i za strateška partnerstva, kao i za ozbiljan rad na obnovi preduzeća. Najveći broj ponuda je iz Srbije, zatim iz Nemačke 72, iz SAD 35, Rusije 26, Bugarske 34, iz Velike Britanije 21, naveo je ministar.


18. septembar 2014.

PRIVREDA NEMA POVERENJA U SISTEM FIRMI IZ SIVE ZONE

Privreda nema poverenje u sistem sankcionisanja firmi koje posluju mimo zakona. Samo 3 od 10 privrednika veruje da će preduzeća koja posluju u sivoj zoni biti otkrivena, svaki peti misli da će to preduzeće biti kažnjeno, a tek svaki osmi da će kazna biti naplaćena, pokazalo je drugo istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji, sprovedeno u okviru Projekta jačanja konkurentnosti Srbije, koji realizuju NALED i USAID.


16. septembar 2014. 

U SRBIJI 757.243 NEZAPOSLENA

U Srbiji je u avgustu bilo 757.243 nezaposlene osobe na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dok je stopa nezaposlenosti građana dobi od 15 do 64 godine u drugom kvartalu bila 21,2 odsto, izjavio je direktor te službe Zoran Martinović. Broj nezaposlenih na evidenciji NSZ je, u odnosu na februar, manji za 4,8 odsto, ili za 36.382 osobe, dok je stopa nezaposlenosti manja za 0,4 odsto u odnosu na prvi kvartal, rekao je Martinović na konferenciji za novinare.    


16. septembar 2014.

VUJOVIĆ: POVEĆANJE MINIMALNE CENE ZA SAMO ŠEST ODSTO 

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je realno da se cena minimalnog rada poveća za šest ili sedam odsto, a ne za 20 odsto, koliko su tražili predstavnici sindikata. „Ti zahtevi nisu ekonomski opravdani zato što privreda ne bi mogla podnese povećanje minimalne cene rada od 20 odsto, posebno ako uzmemo u obzir pad bruto-domaćeg proizvoda, stagnaciju plata, situaciju na tržištu rada, realno je očekivati povećanje za šest, sedam odsto, ne više”, rekao je Vujović za Radio-televiziju Srbije (RTS).  


16. septembar 2014.

SAVET: ILI ODMAH 15 ODSTO, ILI NOVO SMANJENJE

Ako plate u javnom sektoru i penzije ne budu odmah smanjene linearno za 15 odsto, već u narednoj godini će uslediiti novo smanjenje, upozorava Fiskalni savet koji kaže da svako manje smanjenje obavezuje državu da novac nadoknadi povećanjem poreza na dodatu vrednost (PDV). Fiskalni savet je ranije izveo računicu prema kojoj bi, na primer, smanjenje plata u javnom sektoru i penzija za 12 odsto značilo povećanje PDV-a za jedan odsto. Ne postoji rešenje koje može da donese dovoljne uštede, a da iz umanjenja isključi najveći broj penzionera i zaposlenih u javnom sektoru, tvrdi Fiskalni savet u najnovijoj analizi.


15. septembar 2014.

PROSEČAN PRIHOD PO DOMAĆINSTVU 55.280 DINARA

Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji, u drugom kvartalu, iznosila su 55.280 dinara, od čega su 95,7 odsto prihodi u novcu, a 4,3 odsto prihodi u naturi, objavio je Republički zavod za statistiku. Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa 46,7 odsto, penzije 34,4, naturalna potrošnja 4,3 i prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 3,8 odsto.   

4. septembar 2014.

 RASTE JAVNI DUG SRBIJE

Javni dug Srbije je početkom septembra bio veći za oko 900 miliona evra nego na kraju jula, objavila je Uprava za javni dug. Na kraju jula javni dug je bio 20,94 milijarde evra, što je iznosilo 64,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, a 3. septembra javni dug je bio 21,84 milijarde evra. Za prvih sedam meseci 2014. godine, po podacima Ministarstva finansija, javni dug je uvećan za 798 miliona evra. Na kraju 2013. godine javni dug iznosio je 20,14 milijardi evra, odnosno 63,8 odsto BDP. Javni dug je na kraju 2000. godine bio 14,17 milijardi evra, što je iznosilo 169,3 odsto BDP. Od tada je najniži iznos javnog duga bio 2008. godine i iznosio je 8,78 milijardi, odnosno 29,2 odsto BDP. Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto. 


3. septembar 2014.

NE POSTOJI MOGUĆNOST DA RETROAKTIVNO DOKUPITE STAŽ

Građani koji bi želeli retroaktivno da dokupe staž, a da bi otišli u starosnu penziju, to ne mogu da učine. Jedino što mogu, ako je to uslov za penziju, da u postupku penzionisanja uplate doprinose za staž za koji poslodavac nije platio doprinose, a osoba je u tom periodu bila u sistemu osiguranja. Doprionosi za penzijsko i invalidsko osiguranje građani mogu samostalno da uplaćuju po članu 15 Zakona o PIO, ali najviše 30 dana.

3. septembar 2014. 

SRBIJA NA 94. MESTU PO KONKURENTNOSTI U SVETU

Prema najnovijem Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2014/2015, u odnosu na prošlu godinu, Srbija je popravila svoju poziciju i napravila pomak za sedam mesta na svetskoj listi konkurentnosti, pa je sada na 94. mestu od ukupno 144 zemlje. Indeks globalne konkurentnosti (IGK) Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju iznosi 3,90, što je oporavak u odnosu na indeks od 3,80 iz prethodne godine. Na rang listi zemalja, čija konkurentnost se meri na osnovu rezultata iz 12 oblasti, Srbija je ipak u lošijoj poziciji u odnosu na većinu zemalja u okruženju, budući da je Crna Gora na 67. mestu, Hrvatska na 77. mestu, Bugarska na 54. mestu, Rumunija na 59-om, a Makedonija na 63. mestu. Faktori koji otežavaju poslovanje u Srbiji, između ostalog, su neefikasna birokratija, slab pristup finansijskim sredstvima i visok stepen korupcije.


2. septembar 2014.

ZARADE PO ZAPOSLENOM U REPUBLICI SRBIJI, JUL 2014.

Prosečna zarada isplaćena u julu 2014. godine iznosi 62.380 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u junu 2014. godini, nominalno je veća za 0,6% i realno je veća za 0,7%. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u julu 2014. godine iznosi 45.216 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u junu 2014. godine, nominalno je veća za 0,7% i realno je veća za 0,8%. 

12345
Centar za ekonomsku politiku prestrukturiranje i razvoj


Info