21. oktobar 2014.

MARTINOVIĆ: IZ MESECA U MESEC MANJE NEZAPOSLENIH

Usvajanjem važnih i sistemskih zakona stvoren je povoljniji privredni i investicioni ambijent, a samim tim i uslovi za nova zapošljavanja, izjavio je direktor nacionalne službe za zapošljavanje zoran martinović, dodajući da se iz meseca u mesec smanjuje broj nezaposlenih na evidenciji te službe. on je gostujući na rtv pink rekao da je stopa nezaposlenosti u srbiji smanjena za 0,5 odsto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal, a da je u odnosu na februar ove godine 45.000 nezaposlenih manje.


17. oktobar 2014.  

MINISTARSTVO FINANSIJA: O REBALANSU SREDINOM NAREDNE SEDMICE

Detalji rebalansa budžeta Srbije za 2014. biće poznati sredinom naredne sedmice, rečeno je  agenciji Beta u Ministarstvu finansija. Kako su naveli u Ministarstvu, radi se na poslednjim tehničkim detaljima rebalansa, a sredinom naredne nedelje znaće se kada će Vlada Srbije da usvoji taj dokument i kada će biti prosleđen Skupštini na usvajanje. Rebalans ovogodišnjeg budžeta će, kako je najavljivano, sadržati mere stabilizacije javnih finansija, među kojima je smanjenje plata budžetskih korisnika i penzija većih od 25.000 dinara. Budžetom Srbije za 2014. godinu predviđeni su prihodi od 930 milijardi, rashodi od 1.113 milijardi, odnosno deficiti od 182,5 milijardi dinara, što je 4,6% projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

14. oktobar 2014.  

INFLACIJA U SEPTEMBRU 0,7%, MEĐUGODIŠNJA 2,1%

Potrošačke cene proizvoda i usluga u Srbiji su u septembru porasle za 0,7% u odnosu na avgust, dok međugodišnja inflacija iznosi 2,1%, saopštio je Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene u septembru su u odnosu na decembar 2013. godine povećane za 2,3%. Najviši rast cena u septembru je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića - 2,3%, obrazovanje - 1,6%, restorani i hoteli - 0,7%, transport i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva - po 0,4%, odeća i obuća - 0,3%. Povećanje cena u grupama nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i komunikacije iznisilo je po 0,2%. Pad cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura - za 5,8% i alkoholna pića i duvan - 0,1%. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.


6. septembar 2014.

U SRBIJI SADA MANJE NEZAPOSLENIH NEGO PROŠLE GODINE

U Srbiji trenutno 20,3 odsto stanovništva nema posao, što je 0, 5 odsto manje u odnosu na početak ove godine, a 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazali su podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Na zaposlenje se u proseku čeka skoro četiri godine, a problematična je starosna struktura zaposlenih, budući da značajan broj nezaposlenih čine mlađi od 30 godina i stariji od 50 godina. Ukupna stopa nezaposlenosti u aprilu prošle godine iznosila je 24,1, a u avgustu ove godine registrovano je 757.243 lica na evidenciji NSZ, tačnije 20,3 odsto.  


2. oktobar 2014.  

MIJAILOVIĆ: INTENZIVNI RAZGOVORI SA MMF-OM O REBALANSU I MERAMA

“Predlog rebalansa budžet koji bi do kraja meseca trebalo da se nađe u Skupštini Srbije, uključiće deo reformskih mera”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović, dodajući da se o tome vode intenzivni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fonodom. "Nešto od najavljenih i planiranih mera bi trebalo da bude uključeno u predlog rebalansa, a veći deo ostaje za budžet 2015. godine", rekao je Mijailović. Prema njegovim rečima, privodi se kraju izrada rebalansa budžeta i Ministarstvo finansija se trudi da sve što je dogovoreno u vezi sa tim bude u predviđenom okviru. "Rebalans će se naći, kao što je premijer najavio, do kraja meseca i u parlamentu", rekao je Mijailović.


1. oktobar 2014.

NBS: SPOLJNI DUG OD POČETKA GODINE MANJI ZA POLA MILIONA EVRA

Spoljni dug Srbije u julu ove godine iznosio je 25,25 milijardi evra što je za više od pola miliona manje nego što je iznosio u decembru 2013. godine, objavila je  Narodna banka Srbije. U najnovijem Statističkom biltenu centralne banke, navedeno je da je privatni sektor u julu dugovao 12,22 milijarde evra, dok je javni sektor dugovao tog meseca neznatno više, 12,88 milijardi evra. Prema podacima NBS, privatni sektor je od početka godine do jula smanjio dug za gotovo milijardu evra, sa 13,16 na 12,22 milijarde.   


1. oktobar 2014.

FISKALNI SAVET: DEFICIT BUDŽETA BIĆE 8,5 ODSTO BDP

Fiskalni savet  je upozorio da bi deficit budžeta Srbije u 2014. godini mogao iznositi 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je više od planiranog. Fiskalni savet: Deficit budžeta biće 8,5 odsto BDP - Deficit budžeta opšte države na kraju avgusta dostigao je 122 milijarde dinara, što ukazuje na probijanje planiranog deficita za ovu godinu - saopštio je Fiskalni savet. Kako je navedeno, "kada se u deficit uključe i još uvek netransparentni rashodi države 'ispod crte' ukupan deficit u 2014. godini mogao bi da premaši planiranih 286 milijardi dinara i dostigne iznos od 310-315 milijardi, odnosno oko 8,5 odsto BDP".  


30. septembar 2014.

MINIMALNA CENA RADA IDUĆE GODINE 121 DINAR PO SATU

Vlada Republike Srbije donela je odluku da visina minimalne cene rada u Srbiji u 2015. godini iznosi 121 dinar po radnom času, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Ova odluka će, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, biti primenjivana od 1. januara 2015. godine. Minimalna cena rada u Srbiji nije bila povećavana od 2012. Godine. Ovo povećanje od 5,2 odsto odraziće se na povećanje prosečne minimalne zarade. U narednoj godini minimalna mesečna zarada zaposlenog iznosiće najmanje 28.430,50 dinara, odlučeno je na sednici Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju.


26. septembar 2014.

PROSEČNA ZARADA U AVGUSTU 45.610 DINARA

Prosečna neto zarada u avgustu, u Srbiji, iznosila je 45.610 dinara i u poredjenju sa prosečnom zaradom u julu, nominalno je veća 0,9 odsto, a realno 1,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Prosečna neto zarada, isplaćena avgustu, u odnosu na isti mesec lane nominalno je veća 1,9 pdsto, a realno 0,4 odsto. Prosečna neto zarada, isplaćena u periodu januar-avgust, u odnosu na prosečnu neto zaradu, isplaćenu u periodu januar-avgust 2013. godine, nominalno je veća 1,6 odsto, a realno je manja 0,5 odsto.

25. septembar 2014.

FISKALNI SAVET: NAJAVLJENO SMANJENJE PLATA I PENZIJA NIJE DOVOLJNO

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija nije dovoljno, i dodao da su ostali elementi planiranih ušteda već bili nategnuti. On je u emisiji "Kažiprst" na B92 ponovio je da je Srbiji potrebna ušteda od 2 mlrd EUR, a da se najavljenom smanjenjem obezbeđuje tek 400 mil EUR. - To je najsigurnija mera i trebalo je da obezbedi 800 mill EUR, ali se sada razlika očekuje od drugih elemenata štednje, otpuštanja u javnom sektoru i borbe sa sivom ekonomijom, što su nategnute mere - rekao je Petrović.   


25. septembar 2014.

SRBIJA SE ZADUŽILA 1,7 MLRD EUR U PRVIH OSAM MESECI 2014. GODINE

Javni dug Srbije je od početka godine do kraja avgusta porastao za 1,7 mlrd EUR, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva finansija. Na kraju avgusta javni dug je iznosio oko 21,9 mlrd EUR ili 67,9% BDP-a, stoji na sajtu tog ministarstva. Poslednjeg dana protekle godine, javni dug je iznosio 20,1 mlrd EUR ili 63,8% BDP-a. Pred izbijanje svetske ekonomske krize, na kraju 2007. godine, javni dug je iznosio je oko 8,8 mlrd EUR ili 30,9% BDP-a, da bi na kraju avgusta ove godine udeo duga u BDP-u i više nego dupliran. Inače, zakonski limit za učešće javnog duga u BDP-u u Srbiji iznosi 45%, a u EU 60% bruto domaćeg proizvoda

22. septembar 2014.

SERTIĆ NAJAVIO  JASNA PRAVILA ZA INVESTICIJE

Ministar privrede Željko Sertić nagovestio da će Vlada Srbije vrlo brzo predstaviti javnosti precizna i jasna pravila ko i na koji način može investirati u našu zemlju, ocenjujući da domaća privrede, bez ozbiljnog rada na tom polju, neće biti konkurentna na svetskom tržištu. Sertić je ukazao da je veoma važno imati jasne kriterijume prilikom odabira i razgovora sa kompanijama koje dolaze i da se dobiju garancije da će to što obećaju te kompanije i sprovesti u našj zemlji i da budu zaposleni novi ljudi.  


22. septembar 2014.

VUJOVIĆ: PRVO SMANJENJE PLATA I PENZIJA OD NOVEMBRA

Prvo smanjenje plata i penzija građani bi mogli da osete kroz primanja za novembar, budući da je ministar finansija Dušan Vujović najavio da će primena novih mera štednje početi nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014, koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra. Definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta, rekao je Vujović. "Naš interni dogovor je da iskoristio rebalans da objasnimo narodu šta je potrebno, a da sa njim i počnemo s primenom mera", rekao je Vujović gostujući na TV Prva.   


22. septembar 2014.

STIGLE 1.732 PONUDE ZA PREDUZEĆA U RESTRUKTUIRANJU

Ministar privrede Željko Sertić rekao je  da su stigle 1.732 ponude za 403 preduzeća u restrukturiranju i da sada sledi razmatranje tih ponuda. Sertić je gostujući na RTS-u rekao da među ponudama nisu samo one za kupovinu preduzeća ili dela imovine, već da ima interesovanja i za strateška partnerstva, kao i za ozbiljan rad na obnovi preduzeća. Najveći broj ponuda je iz Srbije, zatim iz Nemačke 72, iz SAD 35, Rusije 26, Bugarske 34, iz Velike Britanije 21, naveo je ministar.


18. septembar 2014.

PRIVREDA NEMA POVERENJA U SISTEM FIRMI IZ SIVE ZONE

Privreda nema poverenje u sistem sankcionisanja firmi koje posluju mimo zakona. Samo 3 od 10 privrednika veruje da će preduzeća koja posluju u sivoj zoni biti otkrivena, svaki peti misli da će to preduzeće biti kažnjeno, a tek svaki osmi da će kazna biti naplaćena, pokazalo je drugo istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji, sprovedeno u okviru Projekta jačanja konkurentnosti Srbije, koji realizuju NALED i USAID.


16. septembar 2014. 

U SRBIJI 757.243 NEZAPOSLENA

U Srbiji je u avgustu bilo 757.243 nezaposlene osobe na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dok je stopa nezaposlenosti građana dobi od 15 do 64 godine u drugom kvartalu bila 21,2 odsto, izjavio je direktor te službe Zoran Martinović. Broj nezaposlenih na evidenciji NSZ je, u odnosu na februar, manji za 4,8 odsto, ili za 36.382 osobe, dok je stopa nezaposlenosti manja za 0,4 odsto u odnosu na prvi kvartal, rekao je Martinović na konferenciji za novinare.    


16. septembar 2014.

VUJOVIĆ: POVEĆANJE MINIMALNE CENE ZA SAMO ŠEST ODSTO 

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je realno da se cena minimalnog rada poveća za šest ili sedam odsto, a ne za 20 odsto, koliko su tražili predstavnici sindikata. „Ti zahtevi nisu ekonomski opravdani zato što privreda ne bi mogla podnese povećanje minimalne cene rada od 20 odsto, posebno ako uzmemo u obzir pad bruto-domaćeg proizvoda, stagnaciju plata, situaciju na tržištu rada, realno je očekivati povećanje za šest, sedam odsto, ne više”, rekao je Vujović za Radio-televiziju Srbije (RTS).  


16. septembar 2014.

SAVET: ILI ODMAH 15 ODSTO, ILI NOVO SMANJENJE

Ako plate u javnom sektoru i penzije ne budu odmah smanjene linearno za 15 odsto, već u narednoj godini će uslediiti novo smanjenje, upozorava Fiskalni savet koji kaže da svako manje smanjenje obavezuje državu da novac nadoknadi povećanjem poreza na dodatu vrednost (PDV). Fiskalni savet je ranije izveo računicu prema kojoj bi, na primer, smanjenje plata u javnom sektoru i penzija za 12 odsto značilo povećanje PDV-a za jedan odsto. Ne postoji rešenje koje može da donese dovoljne uštede, a da iz umanjenja isključi najveći broj penzionera i zaposlenih u javnom sektoru, tvrdi Fiskalni savet u najnovijoj analizi.


15. septembar 2014.

PROSEČAN PRIHOD PO DOMAĆINSTVU 55.280 DINARA

Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji, u drugom kvartalu, iznosila su 55.280 dinara, od čega su 95,7 odsto prihodi u novcu, a 4,3 odsto prihodi u naturi, objavio je Republički zavod za statistiku. Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa 46,7 odsto, penzije 34,4, naturalna potrošnja 4,3 i prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 3,8 odsto.   

4. septembar 2014.

 RASTE JAVNI DUG SRBIJE

Javni dug Srbije je početkom septembra bio veći za oko 900 miliona evra nego na kraju jula, objavila je Uprava za javni dug. Na kraju jula javni dug je bio 20,94 milijarde evra, što je iznosilo 64,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, a 3. septembra javni dug je bio 21,84 milijarde evra. Za prvih sedam meseci 2014. godine, po podacima Ministarstva finansija, javni dug je uvećan za 798 miliona evra. Na kraju 2013. godine javni dug iznosio je 20,14 milijardi evra, odnosno 63,8 odsto BDP. Javni dug je na kraju 2000. godine bio 14,17 milijardi evra, što je iznosilo 169,3 odsto BDP. Od tada je najniži iznos javnog duga bio 2008. godine i iznosio je 8,78 milijardi, odnosno 29,2 odsto BDP. Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto. 


3. septembar 2014.

NE POSTOJI MOGUĆNOST DA RETROAKTIVNO DOKUPITE STAŽ

Građani koji bi želeli retroaktivno da dokupe staž, a da bi otišli u starosnu penziju, to ne mogu da učine. Jedino što mogu, ako je to uslov za penziju, da u postupku penzionisanja uplate doprinose za staž za koji poslodavac nije platio doprinose, a osoba je u tom periodu bila u sistemu osiguranja. Doprionosi za penzijsko i invalidsko osiguranje građani mogu samostalno da uplaćuju po članu 15 Zakona o PIO, ali najviše 30 dana.

3. septembar 2014. 

SRBIJA NA 94. MESTU PO KONKURENTNOSTI U SVETU

Prema najnovijem Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2014/2015, u odnosu na prošlu godinu, Srbija je popravila svoju poziciju i napravila pomak za sedam mesta na svetskoj listi konkurentnosti, pa je sada na 94. mestu od ukupno 144 zemlje. Indeks globalne konkurentnosti (IGK) Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju iznosi 3,90, što je oporavak u odnosu na indeks od 3,80 iz prethodne godine. Na rang listi zemalja, čija konkurentnost se meri na osnovu rezultata iz 12 oblasti, Srbija je ipak u lošijoj poziciji u odnosu na većinu zemalja u okruženju, budući da je Crna Gora na 67. mestu, Hrvatska na 77. mestu, Bugarska na 54. mestu, Rumunija na 59-om, a Makedonija na 63. mestu. Faktori koji otežavaju poslovanje u Srbiji, između ostalog, su neefikasna birokratija, slab pristup finansijskim sredstvima i visok stepen korupcije.


2. septembar 2014.

ZARADE PO ZAPOSLENOM U REPUBLICI SRBIJI, JUL 2014.

Prosečna zarada isplaćena u julu 2014. godine iznosi 62.380 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u junu 2014. godini, nominalno je veća za 0,6% i realno je veća za 0,7%. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u julu 2014. godine iznosi 45.216 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u junu 2014. godine, nominalno je veća za 0,7% i realno je veća za 0,8%. 


1. septembar  2014.

NBS: SPOLJNI DUG SRBIJE U JUNU MANJI ZA 400 MIL EUR

Spoljni dug Srbije u junu ove godine bio je 25,38 mlrd EUR i manji je za 400 miliona u odnosu na decembar prošle godine, kada je iznosio 25,78 mlrd EUR, objavila je Narodna banka Srbije. Prema podacima objavljenim u najnovijem Statističkom biltenu NBS, država i preduzeća su mahom zadužena na duži i srednji rok, i ukupan iznos tog duga u junu je iznosio 25,20 milijarde evra, dok je kratkoročni dug u istom mesecu iznosio 0,15 milijardi evra.


1. septembar 2014.

SPOLJNOTRGOVINSKA ROBNA RAZMENA SRBIJE PORASLA ZA 4,5% U PRVIH SEDAM  MESECI 2014. GODINE

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-juli 2014. porasla je za 4,5%, na 15,381 mlrd EUR, u odnosu na isti period prošle godine, a povećana je i pokrivenost uvoza izvozom sa lanjskih 69,3 na 72,9%, saopštio je Republički zavod za statistiku. Izvezeno je robe u vrednosti 6,488 mlrd EUR, što je povećanje od 7,7% u poređenju sa odgovarajućim lanjskim razdobljem, a uvezeno za 8,892 mlrd EUR, ili za 2,3% više nego za sedam meseci 2013.  


31. jul 2014.

FISKALNI SAVET: PLATE I PENZIJE SMANJITI 15 ODSTO

Plate i penzije u javnom sektoru potrebno je smanjiti za 15 odsto već prilikom rebalansa budžeta, a uporedo s tim potrebno je i otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru, navodi se u rezimeu Fiskalnog saveta Srbije. Uštede na platama i penzijama, kako je navedeno, ključne su za uspeh fiskalne konsolidacije jer daju najveće efekte koje je moguće videti već od 2015. godine. Smanjenjem plata i penzija za 15 odsto ostvarila bi se ušteda od oko 800 miliona evra. - Trenutno se za plate u javnom sektoru izdvaja skoro 11 odsto BDP, a za penzije skoro 14 odsto BDP, dok je održiv nivo oko 8 odsto BDP za plate i 10 odsto za penzije - navedeno je u rezimeu koji je dat novinarima pred početak konferencije Fiskalnog saveta u Narodnoj banci Srbije.


30. jul 2014.

RADNE KNJIŽICE IDU U ISTORIJU

Izmenama Zakona o radu predviđeno je da se ubuduće radni staž za zaposlene vodi u matičnoj evidenciji PIO fonda. Papirna radna knjižica zameniće se 1. januara 2015. - Radne knjižice izdate do tog datuma nastavljaju da se koriste radi ostvarivanja prava iz radnog odnosa - kaže za “Blic” Snežana Bogdanović iz Ministarstva rada. Fond preuzima obavezu vođenja radne knjižice u elektronskom obliku za svakog od nas.


30. jul 2014.

OSNOVICE PENZIJSKOG OSIGURANJA VIŠE ZA 16,5 ODSTO

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 26 odsto, što znači da će se mesečni izdatak kretati u rasponu od 5.646,16 dinara do 80.659,8 dinara. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je građane koji sami plaćaju doprinos za penzije da od avgusta važe nove osnovice osiguranja koje su u odnosu na prethodni period više za 16,5 odsto, zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnom kvartalu. 


28. jul 2014.

   PROSEČNA ZARADA U JUNU 44.883 DINARA

Prosečna neto zarada isplaćena u junu u Srbiji iznosi 44.883 dinara i u odnosu na maj nominalno je veća za 1,6 a realno za 1,5 odsto, objavio je  Republički zavod za statistiku. Junska neto plata nominalno je veća za 1,1 odsto i realno manja za 0,2 odsto, u odnosu na zaradu isplaćenu u istom mesecu 2013. godine. Prosečna junska bruto zarada iznosi 61.992 dinara i nominalno je veća za 1,7 a realno za 1,6 odsto od majske. Bruto zarada isplaćena u junu je nominalno veća za 1 a realno manja za 0,3 odsto u poređenju sa junom 2013. godine.


28. jul 2014.

ZAKONI ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE

Vlada Srbije je usvojila Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Reč je o paketu reformskih zakona kojima bi trebalo da se ubrza privatizacija i obezbede uslovi za poboljšanje poslovnog ambijenta. Zakon o privatizaciji se odnosi na 584 preduzeća, uključujući preduzeća u restrukturiranju kojih je 157. Ona budžet koštaju oko 740.000.000 evra godišnje i zato je zakonom predviđeno da se njihov status okonča do aprila iduće godine.

12345
Centar za ekonomsku politiku prestrukturiranje i razvoj


Info