2. mart 2017.

KINESKA INVESTICIONA GRUPA, JSGX, ZAINTERESOVANA DA INVESTIRA U PROJEKTE IZ ENERGETIKE I TURIZMA

Projekti iz sektora energetike i turizma najprivlačniji za investiranje Jiangsu Guoxin Investment Group iz kineske provincije Jiangsu. Predstavnici kineske investicione grupe JSGX, koja je 100% u vlasništvu države, razgovarali su danas sa v.d. direktorom Privredne komore Beograda, Milivojem Miletićem, u cilju upoznavanja sa potencijalima srpske i beogradske privrede i mogućnostima za investiranje u Srbiji.
"Privredna komora Beograda posluje u okviru sistema Privredne komore Srbije, a glavni zadatak je da zastupamo interese beogradske privrede, koju čini 115 000 privrednih društava i preduzetnika. Mi imamo komunikaciju sa brojnim privrednicima, asocijacijama i institucijama iz Narodne Republike Kine, informišemo ih o našem privrednom ambijentu, povezujemo sa potencijalnim poslovnim partnerima i činimo sve da pomognemo u procesu poslovanja naših kompanija", rekao je v.d. direktor Privredne komore Beograda.


12. decembar 2016.

POSETA PREDSTAVNIKA KINESKE KOMPANIJE VOLINCO

Kineske kompanije su veoma zainteresovane za poslovanje na srpskom tržištu, a Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda pružaju podršku i pomoć pri izvozu srpskih proizvoda na tržište Narodne Republike Kine. Privredna komora Beograda bila je domaćin predstavnicima kineske kompanije VOLINCO.  
Cilj posete je uspostavljanje saradnje sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Beograda i predstavljanje holding kompanije Volinko i ćerke firme Aerospejs Lodžistiks radi definisanja načina realizacije buduće saradnje. Kompanija Volinko je državna kompanija, koja zapošljava oko 100 hiljada ljudi, s ostvarenim prihodom u 2015. godini u iznosu od 140 milijardi juana, što je svrstava među 500 najuspešnijih svetskih kompanija. Osnovna delatnost kompanije je u sektoru namenske industrije, a u okviru holdinga se nalaze kompanije koje su pre svega poslovno orijentisane na proizvodnju roba i usluga za potrebe civilnog sektora i trgovine.

24. novembar 2016.

RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA PRIVREDNIH KOMORA ČLANICA PROJEKTA „EKONOMSKA REGIJA U SLIVU REKE SAVE (ERUSRS)“

Dana 24. novembra 2016. godine, tokom održavanja 11. sajma ETNO HRANE I PIĆA, u pres centru Upravne zgrade „Beogradski sajam“, održan je radni sastanak predstavnika privrednih komora članica projekta „Ekonomska regija u slivu reke Save (ERUSRS)“.

Sastanak je inicirala Privredna komora Beograda, u cilju razmatranja predloga, aktivnosti i načina rada Radnog tela za organizovanje poseta i učešća na sajmovima, B2B i seminarima.

Privredna komora Beograda, kao koordinator radnog tela za organizovanje poseta i učešća na sajmovima, B2B i seminarima, bila je domaćin događaja. Privredna komora Beograda je predložila da radno telo inicira i koordinira realizaciju liste aktivnosti za naredni period.


19. oktobar 2016.

KINA (GUANGDONG) - SRBIJA, EKONOMSKA, TRGOVINSKA I TURISTIČKA KONFERENCIJA

Forum Kina (guangdong) - Srbija, ekonomska, trgovinska i turistička konferencija, koji je održan 19. oktobra u hotelu Hajat, imao je za cilj jačanje partnerstva i promovisanje ekonomske saradnje u skladu sa kineskom državnom strategijom ''Jedan pojas, jedan put''. Domaćin manifestacije bila je Vlada provincije Guangdong uz podršku Ambasade NR Kine u Republici Srbiji.
Kineski projekat „Jedan pojas, jedan put“ i geostrateški položaj Srbije u Evropi kao i sporazumi o slobodnoj trgovini, koje Republika Srbija ima potpisane sa zemljama bivšeg SSSR-a, Ruskom Federacijom, Turskom, EU i zemljama CEFTA, samo su dodatni podsticaj za razvoj privredne saradnje Kine i Srbije.
Privredna komora Beograda je potpisala Sporazum o saradnji sa EC SHANGHAI - EU DIRECT - SALES PLATFORM, predstavništvo u Mađarskoj, čime će biti podstaknuta saradnja u cilju unapređenja učešća u zajedničkim programima i nastojanju da ugovorne strane međusobno obezbeđuju partnere, koji će učestvovati u poslovima od zajedničkog interesa.


14. oktobar 2016.

GENERALNA SKUPŠTINA ASOCIJACIJE KOMORA DUNAVSKOG REGIONA, VARAŽDIN, REPUBLIKA HRVATSKA

Uperiodu od 13 – 14. oktobra 2016, u Varaždinu je održana Generalna skupština Asocijacije komora dunavskog regiona. Domaćini dvodnevnog skupa bile su Asocijacija komora dunavskog regiona i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin.
Prisutni su upoznati sa istorijatom Asocijacije, njenim dosadašnjim aktivnostima i budućim koracima koji će biti preduzeti radi poboljšanja ekonomske saradnje i podrške strategiji EU u dunavskom regionu.


8. jul 2016.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA PRIVREDNOM KOMOROM KINESKE PROVINCIJE SINĐANG

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik Privredne komore kineske provincije Sinđang, Vang Keling,  potpisali su danas u Privrednoj komori Beograda Sporazum o saradnji dve komore.
Sporazum predviđa razmenu informacija  između Privredne komore Beograda i Privredne komore Sinđanga u cilju jačanja veza srpske i kineske privrede organizovanjem susreta privrednika i nastupa na sajmovima i privrednim izložbama u obe zemlje. Predviđeno je takođe da u Privrednoj komori Sinđanga kineskim privrednicima budu  predstavljeni potencijali srpske i beogradske privrede i pogodnosti za investiranje u Srbiji, a slične promocije kompanija ove provincije organizovaće Privredna komora  Beograda.
Delegacija Privredne komore Sinđanga danas se upoznala sa privrednim ambijentom u Srbiji i Beogradu, kao i poreskim i drugim olakšicama za investitore, a priliku da saznaju kakve su mogućnosti poslovanja u Sinđangu  imaće početkom jeseni i srpski  privrednici.
Predsednik Privredne komore ove provincije  uputio je poziv predsedniku Privredne komore Beograda da predvodi privrednu delegaciju  na sajmu Kina-Evroazija, od 20. do 25. septembra, u glavnom gradu ove provincije Urumči.


22. jun 2016.

UČEŠĆE NA 2. INVESTICIONOJ KONFERENCIJI LIDERA REGIONA I PROVINCIJA I SAJMU U OKVIRU MEHANIZMA NR KINA I 16 CIEZ U TANGŠANU, HEBEI

Državno-privredna delegacija Republike Srbije je, u periodu od 16. do 21. juna 2016. godine, uzela učešće na 2. Investicionoj konferenciji lidera regiona i provincija i Sajmu u okviru mehanizma NR Kina i 16 CIEZ. Kao izlagači, u okviru Paviljona Srbije, učešće su uzele 4 srpske kompanije, koje zastupaju veći broj drugih kompanija iz Srbije i pokušavaju pronaći partnere za plasman, pre svega prehrambenih proizvoda na kineskom tržištu.
Predstavnici delegacije uzeli su učešće na Forumu ''Jedan pojas, Jedan put i međunarodna saradnja u oblasti proizvodnih kapaciteta''.
Sanja Vasić, rukovodilac Centra EOI Privredne komore Beograda obratila se na Forumu ispred srpske delegacije, dajući uvid u dosadašnju saradnju i realizovane projekte sa kineskim partnerima u Republici Srbiji, uz poziv na dalju saradnju, sa posebnim naglaskom na potencijalu metalskog sektora, u perspektivi daljih investicija HBIS kompanije i razvoja industrijskih parkova.
Za predstavnike srpskih kompanija koji su uzeli učešće u delegaciji organizovani su B2B poslovni susreti sa potencijalnim kineskim partnerima. Svi članovi delegacije posetili  su HBIS Tangstil korporaciju u Tangšanu. Ovom prilikom obišli su proizvodni pogon i upoznati su sa osnovnim činjenicama o razvoju Tangstila i posvećenosti razvoju Železare Smederevo. 


13. jun 2016.

DELEGACIJA KOMORE BEOGRADA POSETILA 5. POSLOVNI SAJAM "CHINA SMART EXPO 2016" U BUDIMPEŠTI

Privredna komora Beograda organizovala je, 12. i 13. juna 2016. godine, studijsku posetu Petom poslovnom sajmu privrede NR Kine "China Smart Expo" u Budimpešti.
Sa preko 300 izlagača iz Kine, China Smart Expo organizovan je za internacionalne posetioce i potencijalne partnere, predstavnike sektora malih i srednjih privrednih društava iz zemalja Centralne Evrope. Poseban fokus ove sajamske manifestacije je bio na proizvođačima mehanizacije, automobilske industrije, elektonike, električne opreme, poljoprivrede, metaloprivrede, elektroindustrije, informacionih tehnologija, lake industrije i manufakturnog zanatsva.
Posebnost ovogodišnjeg Sajma je što su izlagači došli iz različitih kineskih provincija, kao što su Šanxi, Shandong, Guangxi i Ningbo. Takođe, ove godine, poseban akcenat je stavljen na mnogobrojne konferencije, kako bi se svim posetiocima približila trenutna poslovna klima u Kini, kao i mogućnosti za poslovanje.

10. jun 2016.

POSETA DRUGOM TRGOVINSKOM SAJMU NR KINE I 16 ZEMALJA CIE

Privredna komora Beograda je u okviru drugog trgovinskog sajma NR Kine i 16 zemalja CIE, 10. juna 2016 u Ningbou, Kina, potpisala sporazum o strateškoj saradnji sa CCPIT Jiangdong ogrankom. Ovim sporazumom je stvorena odlična platforma i mogućnost otvaranja stalne kancelarije, i pružanja podrške kako domaćim tako i kineskim privrednicima za izvoz na kinesko tržište i uvoz, u cilju dalje promocije i jačanja bilateralne saradnje. 


15. april 2016.

POSETA DELEGACIJE ANGIAD (UDRUŽENJE MLADIH BIZNISMENA ANKARE, TURSKA) PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

U  Privrednoj komori Beograda održan je sastanak rukovodstva Privredne komore Beograda sa predstavnicima ANGIAD-Udruženje mladih biznismena Ankare, Turska, kako bi se upoznali sa privrednom politikom i privrednim potencijalima, kako Republike Srbije, tako i grada Beograda. Sastanku je prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Republike Turske, gospodin Ismail Bozdemir.
Potpredsednik Privredne komore Beograda, gospodin Stefan Krkobabić, pozdravio je predstavnike ANGIAD, iskazavši volju i spremnost Privredne komore Beograda da podrži i podstakne unapređenje ekonomske bilateralne saradnje dveju zemalja. Ukazao je na potrebu uspostavljanja saradnje na lokalnom nivou, kao što je to učinjeno danas, povezivanjem dve institucije koje okupljaju privrednike. 


14. april 2016.

POSETA PREDSTAVNIKA PRIVREDNE I INDUSTRIJSKE KOMORE ERDEMLIJA (TURSKA) PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

U prostorijama Privredne komore Beograda, dana 14. aprila 2016. godine, održan je sastanak rukovodstva Privredne komore Beograda sa predstavnicima PK Erdemli, Turska, kako bi se upoznali sa privrednom politikom i privrednim potencijalima, kako Republike Srbije, tako i grada Beograda.
Potpredsednik Privredne komore Beograda, gospodin Stefan Krkobabić, pozdravio je predstavnike Komore Erdemli, iskazavši volju i spremnost Privredne komore Beograda da podrži i podstakne unapređenje ekonomske bilateralne saradnje dveju zemalja. Ukazao je na potrebu uspostavljanja saradnje na lokalnom nivou, kao što je to učinjeno danas, povezivanjem dve Komore. Brojni ekonomski pokazatelji ukazuju na poboljšanje saradnje Srbije i Turske, kao našeg značajnog spoljnotrgovinskog partnera.


12. april 2016.

POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE JAR SA SEDIŠTEM U ATINI

U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak rukovodstva Privredne komore Beograda sa novopostavljenim ambasadorom JAR (sa sedištem u Atini), gospodinom Martinusom van Šalkvikom, kako bi se upoznao sa privrednom politikom Republike Srbije i privrednim potencijalima, kako R. Srbije, tako i grada Beograda. Sastanku je prisustvovao i prvi sekretar Ambasade JAR, gospodin M. Mutlane.
Izvršni direktor Privredne komore Beograda, gospodin Svetozar Krstić, pozdravio je predstavnike Ambasade JAR, iskazavši volju i spremnost Privredne komore Beograda da podrži i podstakne unapređenje ekonomske bilateralne saradnje dveju zemalja.
Gospođa Jelena Ivanković, rukovodilac Centra za ekonomsku politiku, poreski sistem i poslovno izveštavanje Privredne komore Beograda prezentovala je aktuelna privredna kretanja i investicione potencijale Srbije i Beograda.
Ambasador JAR, gospodin Šalkvik je istakao da je do sada bila izizetno dobro razvijena politička saradnja dveju zemalja, ali da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju. O tome najbolje govore ekonomski pokazatelji. Oblasti koje su interesantne za saradnju su: građevinarstvo, turizam, poljoprivredna proizvodnja i prerada hrane. Prema njegovom mišljenju ovo je inicijalni sastanak, koji bi trebalo da, u narednom periodu, doprinese realizaciji poslovnih susreta i privrednih foruma poslovnih zajednica dveju zemalja.


8. april 2016.

POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE GRČKE U BEOGRADU PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak rukovodstva sa novopostavljenim ministrom opunomoćenim Ambasade Grčke u Srbiji, zaduženim za ekonomska pitanja, gospodinom Haralambosom Kounalakisom. Sastanak je inicirao gospodin Kounalakis, kako bi se upoznao sa privrednom politikom Republike Srbije i privrednim potencijalima, kako Srbije, tako i grada Beograda.
Izvršni direktor Privredne komore Beograda, gospodin Svetozar Krstić, pozdravio je predstavnike diplomatske misije Ambasade Grčke u Srbiji i prisutne privrednike na sastanku, iskazavši volju i spremnost Privredne komore Beograda da podrži i podstakne unapređenje ekonomske bilateralne saradnje dveju tradicionalno prijateljskih zemalja, Srbije i Grčke.
Gospođa Jelena Ivanković, rukovodilac Centra za ekonomsku politiku, poreski sistem i poslovno izveštavanje Privredne komore Beograda prezentovala je aktuelna privredna kretanja i investicione potencijale Srbije i Beograda.
Ministar opunomoćeni Ambasade Grčke u Srbiji, gospodin Haralambos Kounalakis, zadužen za ekonomska pitanja, predstavio je dosadašnju privrednu saradnju Grčke sa Srbijom, istakavši da je njegova uloga, kao ekonomskog savetnika, da unapredi saradnju poslovnih zajednica dve zemlje i pomogne privrednicima u povezivanju i ostvarivanju kontakata sa kompatibilnim partnerima.


6. april 2016.

PREDSTAVNICI GRADA JOHANESBURGA U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA 

U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak s predstavnikom Grada Johanesburga, gospodinom Vandile Cvaneom, izvršnim direktorom Odeljenja za socijalni razvoj Grada Johanesburga i Žarkom Tarićem i Vladimirom Miloševićem iz kompanije Minatar.
Na sastanku su razmatrane mogućnosti za saradnju Grada Johansburga i Privredne komore Beograda. Učesnici su se složili da je potrebno uspostaviti čvrste veze između dva grada, da potencijal za saradnju postoji i da je pogodan trenutak koji treba iskoristiti. Gospodin Cvane ukazao je na izuzetno visoku stopu nezaposlenosti u JAR-u, pogotovo među mlađom populacijom. S druge strane, postoji veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, u čemu vide šansu za pronalaženje rešenja za smanjenje nezaposlenosti među mladima. U tom smislu žele da čuju iskustva Beograda, po pitanju podrške koji Grad Beograd i komorski sistem pružaju mladima koji posluju u sektoru poljoprivrede.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU