ŠALTER ZA PREDUZETNIKE – "ŠTEDITE VREME"

Prateći aktuelne probleme poslovanja preduzetnika, Privredna komora Beograda je izradila platformu za preduzetništvo, koja podrazumeva tripartitnu saradnju Skupštine Grada, gradskih opština i Komore.

Rad šaltera za preduzetništvo u beogradskim opštinama omogućava preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, štedeći svoje vreme odlaskom u nadležne institucije.

Šalter za preduzetništvo pruža pomoć u primeni relevantnih zakonskih i poreskih propisa i procedura. Informiše preduzetnike o postojećim kreditnim linijama i programima pomoći. Pruža informacije i pomaže preduzetnicima u pripremi poslovnih planova, statističkih i finansijskih analiza, analizi tržišta, privatizaciji. Pomaže u identifikaciji tržišnih mogućnosti u Srbiji i van nje. Informiše preduzetnike o uvoznim i izvoznim procedurama, zahtevima EU i drugih tržišta, carinskim stopama, kvotama. Pruža informacije o odgovarajućim obukama i kursevima za  start-ap privredna društva. Pomaže u identifikaciji i proceni poslovnih ideja, na osnovu rezultata istraživanja tržišta. Informiše i pomaže prilikom registracije privrednog društva (izbor najprikladnijeg zakonskog oblika, priprema zahteva za registraciju).

Šalteri za preduzetnike otvoreni su u deset beogradskih opština, a do kraja 2017. godine  planiran je početak rada i u drugim beogradskim opštinama.

Šalter za preduzetnike, GO Vračar
Njegoševa 77
11000 Beograd
Biljana Radosavljević
tel. (+381 11) 3081 405
e:mail: b.radosavljevic@vracar.rs

Šalter za preduzetnike, GO Palilula
Takovska 12
11000 Beograd
Kontakt osobe:
Dragoslav Gajić,
tel: 011 3245 233
mob: 069 5555 056
e-mail: dgajovic@palilula.org.rs
Nenad Pušonjić,
tel: 011 3242 452
mob: 069 8215 837
e-mail: npusonjic@palilula.org.rs

Šalter za preduzetnike, GO Voždovac
Ustanička 53
11000 Beograd
tel. (+381 11) 2444 247
e-mail: klubprivrednikaopstinevozdovac@gmail.com

Šalter za preduzetnike, GO Zvezdara
Bulevar kralja Aleksandra 77
11000 Beograd
tel. (+381 11) 3405 630
e-mail: privrednici@zvezdara.org.rs 

Šalter za preduzetnike, GO Čukarica
Šumadijski trg 2
11000 Beograd
Tel. (+381 11) 3052 130
e-mail: info.privreda@cukarica.org.rs

Šalter za preduzetnike, GO Rakovica
Miška Kranjca 12, 11000 Beograd
tel. (+381 11) 3051 873
e-mail: kleroffice@rakovica.rs

Šalter za preduzetnike, GO Obrenovac
Vuka Karađiča 74
11500 Obrenovac
Kontakt osoba:
Marija Đorđević
tel. (+381 11) 8728 038
e-mail: maradjordjevic@gmail.com

Šalter za preduzetnike GO Savski venac
Kneza Miloša 69
11000 Beograd
tel. (+381 11) 2061 721

Šalter za preduzetnike , GO Lazarevac
Karađorđeva 42
11550 Lazarevac
tel. (+381 11) 812 77 31
e-mail: infobiz@lazarevac.rs

Šalter za preduzetnike , GO Barajevo
Svetosavska 2
11460 Barajevo
tel. (+381 11) 830 21 05
e-mail: preduzetnik@barajevo.org.rs

Šalter za preduzetnike , GO Grocka
Bulevar oslobođenja 39
11306 Grocka

tel. (+381 11) 850 13 12
e-mail: preduzetnik@grocka.rs

INFORMACIJE
11. jun 2018.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE I NA VRAČARU

Šalter za preduzetništvo, koji pruža mogućnost preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, otvoren je i na Vračaru, zahvaljujući Sporazumu o saradnji te opštine i Privredne komore Srbije.
Sporazum su potpisali predsednik opštine Vračar, Milan Nedeljković i direktor Sektora za preduzetništvo PKS, Branislava Simanić.
Nedeljković je rekao da je ta opština 11. po redu na kojoj se otvara šalter, gde će vračarski preduzetnici moći da na brz, interaktivan način dobiju informacije i završe neophodnu papirologiju.
Tu će, pojasnio je, moći da dobiju potrebne informacije, u vezi sa regulativama u Beogradu, Srbiji, ali i van zemlje, u EU i da na najbrži način, bez odlaska u PKS, Privrednu komoru Beograda ili Gradsku upravu, zadovolji potrebe u blizini svog poslovanja.
“Na jednom šalteru će dobiti informacije kakvi su zakonski propisi kako bi se lakše snalazili i brže rešavali probleme, kako na početku svog preduzetništva, tako i kada možda budu hteli da promene posao…
Simanić je objasnila da na šalterima privrednici i preduzetnici mogu da dobiju informacije o poslovanju, kako oni koji tek žele da započnu posao, tako i oni koji već imaju registrovanu delatnost. Foto: Tanjug


27. septembar 2017.

SEDMI PREDUZETNIČKI KOLEGIJUM - VAŽNA DIREKTNA KOMUNIKACIJA SA PREDUZETNICIMA

Rad šaltera za preduzetnike, saradnja sa opštim udruženjima preduzetnika i opštinama, bile su tri važne teme na 7. preduzetničkom kolegijumu, koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda.
Dejan Zrilić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva izvestio je prisutne da je, u periodu od aprila 2015. do septembra 2017. godine, otvoreno 10 šaltera za preduzetnike u opštinama Zvezdara, Čukarica, Obrenovac, Voždovac, Savski venac, Rakovica, Barajevo, Lazarevac, Palilula i Grocka i da je sproveden niz aktivnosti, okruglih stolova, predavanja, seminara i obuka, koje su preduzetnicima bile od velike koristi, a nisu zahtevale odlazak na udaljena mesta, već se sve dešavalo u opštinama, u neposrednoj blizini njihovih firmi.

U cilju podrške razvoju šaltera planirane su i dodatne mere za unapređenje njihovog rada. Zrilić je istakao da je saradnja sa svim opštinama na zavidnom nivou i da upravo to doprinosi efikasnijoj reakciji u pružanju odgovora na pitanja koja su privrednici uputili, a koji se evidentiraju kroz Kancelariju za brze odgovore privredi. 


14. jul 2017.

ZA EFIKASNIJU SARADNJU PRIVREDNIKA I OPŠTINE, OSNOVANO OPŠTE UDRUŽENJA PREDUZETNIKA OPŠTINE GROCKA

U cilju uspotavljanja efikasne saradnje između privrednika i opštine Grocka, Savet za privredu gradske opštine Grocka inicirao je osnivanje Opšteg udruženja preduzetnika opštine Grocka.
Danas je, u velikoj sali Skupštine gradske opštine Grocka održana osnivačka Skupština Opšteg udruženja preduzetnika opštine Grocka, koje će delovati kao samostalna, poslovna, interesna, neprofitabilna i nestranačka organizacija preduzetnika sa sedištem na teritoriji opštine Grocka.
Predsednik gradske opštine Grocka, Dragoljub Simonović podržao je ideju osnivanja Udruženja preduzetnika i zahvalio se svim preduzetnicima što su se odazvali pozivu, ističući da od članova Udruženja očekuje angažovanje i vredan rad, kako bi na taj način doprineli razvoju opštine.
Prisutnima se obratio i koordinator preduzetništva Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Dejan Zrilić, koji je istakao da je za uspešan razvoj predzetništva neophodno unapređenje kvaliteta radne snage, kroz koncept dualnog obrazovanja, unapređenje plasmana na novim tržištima, ali i podsticanje razvoja ženskog i socijalnog preduzetništva, kao i preduzetništva mladih.


19. maj 2017.

DESETI ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U BEOGRADSKOJ OPŠTINI GROCKA

U Gradskoj opštini Grocka danas je otvoren Šalter za preduzetništvo u okviru projekta podrške malom  i srednjem privatnom biznisu, koji zajedno realizuju Grad, Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda i lokalne samouprave.
O
tvaranju Šaltera prisustvovali su Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka, Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS, Dušan Đurašković, pomoćnik gradskog sekretara u Sektoru za razvoj privrede, Dejan Zrilić, koordinator za preduzetništvo PKS-Privredne komore Beograda i brojni privrednici. 
Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS istakla je značaj dobre saradnje lokalnih samouprava i Privredne komore Srbije, koja je rezultirala otvaranjem još jednog, desetog po redu, šaltera za preduzetnike, na kome će privrednici i oni koji to planiraju da postanu, moći da se obrate za pomoć i informaciju.
„Šalteri su namenjeni svima koji su usmereni na privatan biznis, bez obzira da li su već uveliko u poslu, na samom početku ili tek planiraju da ga započnu. Pitanja, na koja nije moguće odgovoriti odmah na Šalteru, Komora će obraditi i proslediti privredniku u roku od 48 sati“, rekla je Simanić i pozvala prisutne privrednike da koriste kapacitete privrednih komora i brojne elektronske usluge koje komore nude svojim članovima.
Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka je rekao da je Šalter za preduzetnike značajna ekspozitura za poljoprivrednike i privrednike sa opštine Grocka, koji će na ovaj način biti blagovremeno informisani o svim programima i subvencijama koje nudi država, ali i o drugim temama značajnim za poslovanje.
„Mi sada možemo na vreme i kvalitetnije da se pripremimo za konkurisanje na neke od brojnih pogodnosti koje nude i Vlada i Grad, a da pritom budemo manje zabrinuti da li smo u procesu aplikacje sve odradili i pripremili kako treba“, istakao je predsednik Simonović.


19. maj 2017.

OTVARANJE ŠALTERA ZA PREDUZETNIKE U GO GROCKA

Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda, uz podršku Skupštine Grada i Gradske opštine Grocka, otvoriće, 10. po redu, Šalter za preduzetnike u opštini Grocka, u petak, 19. maja 2017. godine, sa početkom u 10 časova, u prostorijama opštine Grocka, Bulevar oslobođenja 39.
Rad šaltera za preduzetništvo u beogradskim opštinama omogućava privrednicima da, u opštini kojoj pripadaju, na  brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, štedeći svoje vreme odlaskom u nadležne institucije.
Šalteri za preduzetnike su otvoreni i uspešno rade u gradskim opštinama Obrenovac, Zvezdara, Čukarica, Voždovac, Savski venac, Rakovica, Palilula, Lazarevac i Barajevo.
Funkcionišu kao „one stop shop“ u smislu nefinansijske podrške postojećim preduzetnicima i onima koji nameravaju da otvore svoju firmu.


28. mart 2017.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI BARAJEVO 

Danas je u Gradskoj opštini Barajevi otvoren Šalter za preduzetnike i potpisan Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji opštine Barajevo sa Privrednom komorom Srbije-Privrednom komorom Beograda.  Sporazum su potpisali v.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beorada, Milivoje Miletić i predsednik opštine Barajevo, Slobodan Adamović.
Potpisivanju Sporazuma i otvaranju Šaltera prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, v.d podsekretara Sekretarijata za privredu, Maja Bajagić i sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije, Branislava Simanić.  
V.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da Komora, zajedno sa Gradom Beogradom, sve svoje kapacitete koristi ka unapređenju razvoja preduzetništva i pomaganju onima koji se nalaze na početku svog biznisa.
"Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda ima cilj da podrži razvoj kapaciteta domaćih privrednih društava za prihvatanje novih znanja i tehnologija i doprinese kreiranju boljeg poslovnog ambijenta", rekao je v.d. direktor Komore grada, Milivoje Miletić. On je istakao da Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda  preduzetnicima pruža usluge iz svih sektora, kako bi bili konkurentni na tržištu. ”Sve naše usluge su u funkciji razvoja preduzetništva. To se najbolje ostvaruje  direktnim kontaktom sa privrednicima, a formula saradnje lokalne samouprave, Grada i  poslovne zajednice, u cilju podrške preduzetnicima, pokazala se veoma uspešnom”, ocenio je Miletić. 


26. decembar 2016.

VI SVEČANA SEDNICA PREDUZETNIČKOG KOLEGIJUMA

U prostorijama Privredne komore Beograda održana je 6. svečana sednica preduzetničkog kolegijuma. Svetozar Krstić, izvršni direktor je pozdavio prisutne u ime Privredne komore Beograda.Tom prilikom je izrazio nadu da ćemo uspeti da u narednom periodu pokrijemo sve beogradske opštine sa šalterima za podršku preduzetnicima i privredi i da ćemo iskoristiti mogućnost da se u svim beogradskim opštinama osnuju opšta udruženja preduzenika koji će biti povezana sa Zajednicom preduzetnika Privredne komore Srbije Privredne komore Beograda. Programom za razvoj preduzetništva sa Akcionim planom 2017-2020. želimo da postignemo bolje rezultate i da nam saradnja sa Gradom Beogradom bude još uspešnija u narednim godinama naglasio je Krstić. Jednoglasno je usvojen Program Privredne komore Beograda za razvoj preduzetništva sa Akcionim planom 2017-2020. Zaključeno je da Program za razvoj preduzetništva ostaje otvoren za sve dopune u cilju bolje realizacije Akcionog plana.


31. oktobar 2016.

OSMI ŠALTER ZA PREDUZETNIKE POČEO S RADOM U GRADSKOJ OPŠTINI LAZAREVAC

U Gradskoj opštini Lazarevac danas je otvoren Šalter za preduzetništvo u okviru projekta podrške malom  i srednjem privatnom biznisu, koji zajedno realizuju Grad, Privredna komora Beograda i lokalne samouprave. Šalter su otvorili predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik opštine Lazarevac, Bojan Sinđelić. Oni su potpisali i Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji, koji je definisan u cilju pomoći i unapređenja privrednog ambijenta u ovoj gradskoj opštini.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić  rekao je da je najbolja formula za unapređenje preduzetništva i kako učiniti više za sve privrednike, strateško partnerstvo između lokalnih samouprava, poslovnih zajednica i države. "Imajući u vidu da danas otvaramo osmi šalter, naša potreba je da do kraja godine pokrijemo i sve druge beogradske opštine i na taj način realizujemo jednu aktivnost koja je nastala iz potrebe za razvojem preduzetničkog duha", izjavio je Milivoje Miletić, predsednik Privredne komore Beograda.


19. septembar 2016.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI PALILULA

Danas je u opštini Palilula otvoren Šalter za preduzetnike, sedmi po redu u okviru aktivnosti koje Privredna komora Beograda realizuje zajedno sa Gradom Beogradom i gradskim opštinama.
Sporazum o saradnji u ovom projektu potpisali su predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik gradske opštine Palilula, Aleksandar Jovičić, a svečanom otvaranju Šaltera za preduzetnike prisustvovali su  gradski menadžer, Goran Vesić i zamenik gradskog sekretara za privredu, Maja Bajević.
"Ovo je važan dan za Palilulu, jer otvaramo info biznis centar kao ispostavu Privredne komore Beograda. Za nas je prioritet da uspostavimo što bolje odnose sa privrednicima na našoj lokalnoj teritoriji, kao i da u hijerarhijskom lancu omogućimo što bolje odnose i komunikaciju sa Privrednom komorom Beograda i Sekretrijatom za privredu Grada Beograda. Opština Palilula je servis građana i privrednika, kojima želimo da poklonimo pažnju i da ih negujemo, pružajući im, na jednom mestu, sve informacije neohodne za njihov biznis i dalji rad na teritoriji opštine, uz ogromnu pomoć Privredne komore Beograda", rekao je predsednik gradske opštine Palilula, Aleksandar Jovičić.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da aktivnosti sa lokalnim samoupravama imaju cilj da bolje, potpunije i efiksanije informišu preduzetnike o svemu što je u vezi sa njihovim poslovnim aktivnostima, idejama i planovima. On je istakao da Privredna komora Beograda posebno dobro sarađuje sa Gradom Beogradom i  na unapređenju poslovnog ambijenta i organizaciji događaja, koji imaju za cilj da obezbede investitore i unaprede ukupno privređivanje u Gradu.
Gradski menadžer, Goran Vesić rekao je da je plan da svih 17 gradskih opština dobije šaltere za preduzetnike, posle Zvezdare, Obrenovca, Čukarice, Voždovca, Rakovice, Savskog venca i Palilule.
On je najavio da će do kraja ovog meseca biti otvoreni šalteri u Lazarevcu i Zemunu, u oktobru  na Starom gradu i Mladenovcu, a  do kraja godine i u svim preostalim gradskim opštinama.
Privreda i uprava ne mogu da budu odvojene, kao što ni Privredna komora Beograda nije entitet za sebe, nego kao beogradska privredna komora i deo Privredne komore Srbije mora zajedno sa lokalnom samoupravom da radi na pomoći privrednicima. Taj zadatak su prepoznali i Grad i Privredna komora Beograda i zato je napravljena jedna od boljih akcija, jer mi moramo da pružimo informacije privrednicima tamo, gde oni dolaze svakodnevno, a opština je takvo mesto, rekao je Vesić.  


13. jul 2016.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI SAVSKI VENAC

Danas je u gradskoj opštini Savski venac Privredna komora Beograda otvorila Šalter za preduzetnike, koji je  rezultat  strateške saradnje sa Gradom Beogradom i gradskim opštinama.
Šalter su otvorili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović, koji su tim povodom održali i konferenciju za medije.

Ovo je važan događaj jer je počeo da radi šesti Šalter za preduzetnike u Beogradu, što znači da je i Savski venac, posle Čukarice, Voždovca, Obrenovca,  Rakovice i Zvezdare, dobio jedno mesto za brze odgovore na sva pitanja, koja se tiču  biznisa i privređivanja, rekao je novinarima gradonačelnik  Beograda, Siniša Mali.
Preduzetnici ne moraju više da lutaju od jednog do drugog advokata ili sajta, već na jednom mestu, brzo i efikasno mogu da dobiju sve pravne, ekonomske, finansijske ili knjigovodstvene informacije potrebne za poslovanje, štedeći vreme i novac, rekao je Mali.
Vlada Republike Srbije proglasila je 2016. za Godinu preduzetništva i ovo je mali doprinos tim naporima Vlade  Srbije, a da smo na dobrom putu govori i činjenica da je, od kraja prošle pa do marta ove godine, na teritoriji Grada Beograda otvoreno preko 2200 novih preduzeća, istakao je gradonačelnik Beograda. On je ocenio da nikada do sada Grad nije pružao veću podršku ljudima, koji se bave ili žele da se bave biznisom, u cilju rasta privatnog sektora i jačanja malih i srednjih preduzeća.
Miletić je izjavio da Privredna komora Beograda prati u kontinuitetu probleme preduzetnika, a šalteri su  rezultat potreba i zahteva preduzetnika glavnog grada. Mi nameravamo da do  kraja godine otvorimo šaltere u svih 17 gradskih opština, najavio je Miletić i dodao da  ova aktivnost nije kratkog trajanja, nego je rezultat strategije razvoja preduzetništva i uređivanja ambijenta, koji omogućava realizaciju poslovnih ideja.
Privredna komora Beograda, u okviru Komorskog sistema Srbije ima poseban program aktivnosti stavljanja svih kapaciteta u funkciju rada privrede, a posebno na lokalnom nivou. Ovakva komunikacija privrede i Privredne komore Beograda sa Gradom i gradskim  opštinama pomaže svima, koji žele da uzmu posao u svoje ruke da to uspešno i realizuju, dobijajući pravovremene i tačne informacije u vezi poreza, tržišta i biznis planova, a najviše želimo da ohrabrimo upravo početnike u biznisu i da ih  vodimo  kroz realizaciju njihove biznis ideje, istakao je Miletić. 
Predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović kazala je da je ova opština jedna od vodećih po broju preduzetnika sa tendencijom širenja, čemu će poseban impuls dati otvaranje šaltera za preduzenike. Šalter predstavlja unapređenje usluge i servisiranje preduzetnika opštine, a njihovo interesovanje za ovakav vid pomoći u biznisu je veoma veliko, navela je Vujović.
Kada smo u Privrednoj komori Beograda čuli za ovaj Šalter, koji predstavlja veliku podršku malom biznisu, organizovali smo se i sada imamo svoju asocijaciju, Udruženje preduzetnika Savski venac, rekao je novinarima predsednik ovog Udruženja, Dragan Đorđević.
Otvaranju Šaltera za preduzetnike na opštini Savski venac prisustvovali su i pružili podršku i Maja Bajagić, zamenica sekretara gradskog Sekretarijata za privredu, Branislava Simanić, sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije i brojni privrednici.

Šalter za preduzetnike u opštini Savski venac radiće svakod dana od ponedeljka do petka od 7:30 do 15:30, u aneksu opštinske zgrade, u šalter sali. 


06. jul 2016.

PREZENTACIJA PLATFORME ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA

U prostorijama Privredne komore Beograda, dana 06. jula 2016. godine prezentovana je Platforma za razvoj preduzetništva predstavnicima Regionalne privredne komore Sombor i opštine Apatin.
Nakon prezentacije organizovan je obilazak šaltera za preduzetnike na Gradskoj opštini Čukarica i Gradskoj opštini Rakovica.
Kroz saradnju sa gradskim opštinama, Privredna komora Beograda želi da na efikasan način informiše, upozna i obaveštava preduzetnike o svim aktuelnim programima i aktivnostima.
Šalter za preduzetnike predstavlja instrument podrške preduzetništvu i funkcioniše na šest beogradskih opština, a u planu je da se do kraja godine otvore šalteri za preduzetnike na svim opštinama u Beogradu.
Ovom prilikom dogovorena je pomoć Privredne komore Beograda u smislu implementacije Platforme za razvoj preduzetništva u opštinama okruga i gradu Somboru.


2. jul 2016.

ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA "SAVSKE VATRE 2016"

Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda su uzele aktivno učešće na tradicionalnoj manifestaciji ’’Savske vatre - Siđi do reke’’, koja je po sedamnaesti put održana u subotu 02.jula 2016.godine na obali reke Save.
Manifestaciju je ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije otvorio Kapetan bojnog broda Petar Bošković. Prisutnima se ispred obratio i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović jer je manifestacija Savske vatre već nekoliko godina uključene u turističku ponudu Beograda i deo je programa manifestacija Turističke organizacije Beograda.
Na tradicionalnoj manifestaciji reke, ribe, sporta, kulture, zabave, ekologije, starih zanata, prijateljstva i preduzetništva predstavila su se kulturno umetnička društva iz cele Srbije.


28.  jun 2016.

DODELA SERTIFIKATA POLAZNICIMA POSLOVNOG KURSA ENGLESKOG JEZIKA

U prostorijama Privredne komore Beograda dodeljeni su sertifikati polaznicima koji su uspešno  završili obuku iz engleskog jezika. Privredna komora Beograda je u saradnji sa školom engleskog jezika Memphis realizovala poslovni kurs engleskog jezika za preduzetnike iz Obrenovca i Rakovice.

Sertifikate su uručili Dejan Zrilić, sekretar Zajednice opštih udruženja preduzetnika i Biljana Prokopljević, direktor škole Memphis, čestitajući polaznicima na uspešnom završetku kursa poželeli su im da primenom stečenih znanja unaprede komunikaciju sa inostranim partnerima i time posltignu bolje poslovne rezultate u budućnosti.


13. jun 2016.

DELEGACIJA KOMORE BEOGRADA POSETILA 5. POSLOVNI SAJAM "CHINA SMART EXPO 2016" U BUDIMPEŠTI

Privredna komora Beograda organizovala je, 12. i 13. juna 2016. godine, studijsku posetu Petom poslovnom sajmu privrede NR Kine "China Smart Expo" u Budimpešti.
Sa preko 300 izlagača iz Kine, China Smart Expo organizovan je za internacionalne posetioce i potencijalne partnere, predstavnike sektora malih i srednjih privrednih društava iz zemalja Centralne Evrope. Poseban fokus ove sajamske manifestacije je bio na proizvođačima mehanizacije, automobilske industrije, elektonike, električne opreme, poljoprivrede, metaloprivrede, elektroindustrije, informacionih tehnologija, lake industrije i manufakturnog zanatsva.
Posebnost ovogodišnjeg Sajma je što su izlagači došli iz različitih kineskih provincija, kao što su Šanxi, Shandong, Guangxi i Ningbo. Takođe, ove godine, poseban akcenat je stavljen na mnogobrojne konferencije, kako bi se svim posetiocima približila trenutna poslovna klima u Kini, kao i mogućnosti za poslovanje.


4. jun 2016.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA NA 10. MEĐUNARODNOM I REGIONALNOM SAJMU U SUBOTICI

Privredna komora Beograda je nastupila na 10. Međunarodnom i regionalnom sajmu – „SuSajam 2016“, koji se, od 2. do 4. juna, održaо u subotičkoj Hali sportova. Na oko 1.600 kvadratnih metara unutrašnjeg i oko 200 kvadratnih metara spoljašnjeg izložbenog prostora predstavilо se više od 200 izlagača iz sedam zemalja: Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Nemačke, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.
Tematski sajam je ove godine bio u znaku proizvodnje hrane, pa su dominirala preduzeća iz tih oblasti. Među izlagačima su se predstavile i firme iz sektora grafike, tekstila i mašinske industrije, ali i gradska komunalna preduzeća koja su se predstavila kroz aspekt servisa građana.


26. maj 2016.

OTVOREN SAJAM MIKRO BIZNISA I PORODIČNOG PREDUZETNIŠTVA

U Domu sindikata u Beogradu otvoren je Sajam mikro biznisa i porodičnog preduzetništva, koji će trajati do 28. maja, a čiji su organizatori Privredna komora Beograda i Sekretarijat za privredu Grada Beograda.
Sajam koji je pored privrednika iz Beograda i Srbije okupio i značajan broj učesnika iz Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije otvorili su predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Mileteić i zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da je ovaj sajam, koji se održava u Godini preduzetništva, rezultat dobre saradnje Grada Beograda i Komore i da će se takav trend nastaviti i ubuduće. Organizovanje ovakve manifestacije nije samo jedan pomodarski čin, nego realizacija i rezultat mnogobrojnih inicijativa privrednika koji žele da unaprede privređivanje u celom regionu, ali i kroz preduzetništvo, jer na taj način daju puni doprinos ekonomskom rastu i privrednom razvoju zemlje, naglasio je Miletić.


6. april 2016.

USPEŠAN NASTUP PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA NA SAJMU PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE U VALJEVU

Privredna komora Beograda uspešno je nastupila na 13. Sajmu privrede zapadne Srbije ''SPREG 2016'' u Valjevu, na kojem je učešće uzelo 208 izlagača iz 75 mesta i gradova Srbije i Republike Srpske, kao i iz Kine.
Ovaj najveći sajam u zapadnoj Srbiji otvorila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, gospođa Snežana Bogosavljević Bošković, koja je obišla štandove brojnih izlagača, među kojima i štand Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji, na kome je kao partner nastupila Privredna komora Beograda.

5. april 2016.

KURS ENGLESKOG JEZIKA ZA PRIVREDNIKE ZVEZDARE I RAKOVICE

 
Privredna komora Beograda, u saradnji sa školom stranih jezika Memphis, organizovala je tromesečni kurs engleskoj jezika za preduzetnike Zvezdare i Rakovice.
Kurs engleskog jezika nemenjen je preduzetnicima različitih profila, koji žele da steknu neophodno i prošire postojeće znanje engleskog jezika potrebno za obavljanje poslovnih zadataka. Koristeći komunikativnu metodu, na kursu će se obraditi teme iz oblasti ekonomije, prava, marketinga kao i opšteg poslovanja.
24. mart 2016.

PREDSTAVLJANJE GODINE PREDUZETNIŠTVA U PREDUZETNICKOM CENTRU OBRENOVAC

Godina preduzetništva 2016, trebalo bi da pruži svim sadašnjim i budućim privatnicima finansijsku i stručnu podršku, kao i sigurnost da nisu sami u svojim poslovnim poduhvatima i  da doprinese njihovom uspešnom poslovanju i opstanku na tržištu.
Privredna komora Beograda je u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije, 24. marta 2016. godine, u Preduzetničkom centru Obrenovac održala prezentaciju programa podrške za razvoj preduzetništva u 2016. godini.
Preduzetnicima Obrenovca su predstavljeni programi za unapredjenje poslovnog okruženja, program za direktnu podršku poslovnom sektoru kao i programi za razvoj preduzetničkog duha.


17-19. mart 2016.

GRČKO-SRPSKI POSLOVNI FORUM U SOLUNU (17-19. mart 2016.)

Grčko-srpska privredna komora, u saradnji s komorskim sistemom Srbije, organizuje posetu privredne delegacije  i  Grčko – srpski poslovni forum, koji će biti održan u Solunu, periodu od 17. do 19. marta 2016. godine.

Uzimajući u obzir da postoje uslovi da saradnja između Srbije i Grčke bude podignuta na još viši nivo, drugog dana boravka u Solunu, 18. marta 2016, biće organizovan Grčko – srpski poslovni forum. Na forumu će biti predstavljeni privredni i investicioni potencijali Srbije, uslovi i načini poslovanja, kako bi grčkim privrednicima što više približili i bolje ih upoznali s poslovnim okruženjem u Srbiji.
Članovi privredne delegacije će imati organizovane poslovne susrete i razgovore s kompatibilnim grčkim poslovnim partnerima, u cilju ostvarivanja dugoročne i uspešne saradnje, jačanja starih i uspostavljanja novih kontakata, kao i razvoja privreda dveju zemalja.

Troškovi smeštaja sa doručkom u hotelu sa 3* u iznosu od 50 do 60 eura padaju na teret učesnika delegacije, dok troškovi autobuskog prevoza padaju na teret Privredne komore Beograda.  Radi blagovremene organizacije Foruma molimo Vas da nam dostavite popunjen prijavni formular najkasnije do 04. marta 2016. godine.
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte Zajednicu opštih udruženja preduzetnika, e-mail: dragana@kombeg.org.rs, telefon: 011 2641 355 lok. 146.


10. mart 2016.

PROBLEMI U POSLOVANJU KORADŽIJA NA BEOGRADSKIM PIJACAMA

Na inicijativu Opšteg udruženja pekara, poslastičara i koradžija „Esnaf“, Privredna komora Beograda – Zajednica opštih udruženja preduzetnika, uputila je Ivanu Soču, direktoru JKP „Gradske pijace“, zahtev za rešavanje problema u poslovanju koradžija na beogradskim pijacama.
Problemi, koji ovu delatnost muče godinama su pre svega nelojalni prodavci kora, ostanak na postojećoj lokaciji nakon rekonstrukcija pijaca, cena zakupa kioska, koja je po novom cenovniku povećana i do 5 puta, obnavljanje ugovora za tekuću godinu, uvođenje struje u kioske, parking mesta za prodavce i kupce, ali i neophodna veća saradnja i bolja komunikacija sa Upravom pijaca.


4. mart 2016.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETENIKE U OPŠTINI RAKOVICA

Danas je u Gradskoj opštini Rakovica otvoren Šalter za preduzetnike i potpisan Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji  opštine Rakovica sa Privrednom komorom Beograda.
Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Beorada, Milivoje Miletić i predsednik opštine Rakovica, Vladan Kocić koji su istakli da je cilj saradnje veće zapošljavanje u ovoj opštini koja je, kako je podsetio njen predsednik, nekada bila industrijska sila. Kocić je  rekao da postoji više projekata podrške preduzetništvu, a da je otvaranju Šaltera prethodilo osnivanje Kancelarije za brze odgovore. On je najavio otvaranje šaltera za preduzetnike i u okviru mesnih zajednica, od kojih će prvi biti otvoren uskoro na Vidikovcu.
Privredna komora Beograda ima cilj da podrži razvoj kapaciteta domaćih preduzeća za prihvatanje novih znanja i tehnologija  i doprinese kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, rekao je predsednik Komore grada, Milivoje Miletić. On je istakao da je Privredna komora Beograda  zadužena pre svega za kreiranje usluga, koje je potrebno pružiti preduzetnicima iz svih sektora da bi bili konkurentni na tržištu. ”To se najbolje ostvaruje  direktnim kontaktom sa privrednicima, a formula saradnje lokalne samouprave, Grada i  poslovne zajednice, u cilju podrške preduzetnicima, pokazala se veoma uspešnom”, ocenio je Miletić.


12. februar 2016.

KOMORA SA PREDUZETNICIMA NA LOKALU

Privredna komora Beograda, zajedno sa Privrednom komorom Srbije  i opštinom Voždovac, održala je danas, na ovoj opštini, treći susret od početka ove godine sa preduzetnicima i malim privrednicima na lokalu.
Ova aktivnost  jedna je od najvažnijih u godini preduzetništva, koju je  proglasila Vlada Srbije, a cilj je da se o problemima u privređivanju razgovara na licu mesta, tamo gde se oni i nalaze, odnosno stvaraju, rekao je sekretar  Zajednice opštih udruženja preduzetnika Privredne komore Beograda, DejanZrilić.
On je poručio okupljenim predzetnicima da su im vrata Komore uvek otvorena, kao i da će njihovi problemi biti razmatrani   na komorskoj Zajednici preduzetnika i biti preneti Ministarstvu privrede koje je nadležno za njihovo rešavanje.  


30. januar 2016.

KURS ENGLESKOG JEZIKA ZA PREDUZETNIKE OBRENOVCA I VOŽDOVCA

Privredna komora Beograda, u saradnji sa školom stranih jezika Memphis, organizovala je tromesečni kurs engleskoj jezika za preduzetnike Obrenovca i Voždovca.
Kurs engleskog jezika nemenjen je preduzetnicima različitih profila, koji žele da steknu neophodno i prošire postojeće znanje engleskog jezika potrebno za obavljanje poslovnih zadataka. Koristeći komunikativnu metodu na kursu će se obraditi teme iz oblasti ekonomije, prava, marketinga kao i opšteg poslovanja.
28. januar 2016.

SASTANAK SA PREDUZETNICIMA ZVEZDARE

U velikoj sali GO Zvezdara održan je sastanak sa preduzetnicima na temu "Problemi u poslovanju preduzetnika na terioriji GO Zvezdara".

Preduzetnici su istakli niz problema koji utiču na njihovo poslovanje, među kojima su problemi vezani za nesporovođenje zakonske regulative u potpunosti, kao i da je u proteklom periodu došlo do drastičnog smanjenja prometa gotovine u svim delatnostima, što direktno utiče na likvidnost preduzetnika. Diskutovano je i o modelima saradnje sa bankarskim sektorom u cilju unapređenja izvora finiansiranja preduzetnika.


26. januar 2016.

SASTANAK SA PREDUZETNICIMA OBRENOVCA

U organizaciji Zajednice opštih udruženja preduzetnika Privredne komore Beograda u prostorijama Preduzetničkog centra Obrenovca 26. januara 2016. godine održan je sastanak sa preduzetnicima Obrenovca.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Zajednice preduzetnika Privredne komore Beograda, predstavnica Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije kao i predstavnica Skupštine Grada. Preduzetnici su prisutne upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju u poslovanju. Istaknut je problem sive ekonomije, nedovoljan nivo saradnje sa lokalnom samoupravom, nelikvidnost i parafiskalni nameti koji u mnogome opterećuju poslovanje preduzetnika u Obrenovcu.


22. januar 2016.

KURS ENGLESKOG JEZIKA ZA PREDUZETNIKE OBRENOVCA

Privredna komora Beograda, u saradnji sa školom za strane jezike Memfis, organizovala je kurs engleskog jezika za preduzetnike Obrenovca, 22. januara 2016. godine, u prostorijama Preduzetničkog centra Obrenovac.
Tromesečni kurs engleskog jezika biće organizovan i za preduzetnike Voždovca.


11. decembar 2015.

U OPŠTINI VOŽDOVAC PREDSTAVLJEN PROGRAM PODRŠKE MALIM PREDUZEĆIMA ZA NABAVKU OPREME U 2015. GODINI

Privredna komora Beograda, u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd i Gradskom opštinom Voždovac, predstavila je programe podrške sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) za 2016. godinu. Sektoru MSP će u narednoj godini biti na raspolaganju program konkurentnosti Evropske unije COSME, kao i sredstva iz Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme. Program COSME  traje od 2014. do 2020. godine i ima budžet od 2,3 milijarde evra.


10. decembar 2015.

ZAJEDNIČKA PODRŠKA KOMORE, GRADA I OPŠTINE PREDUZETNICIMA OBRENOVCA

Privredna komora Beograda, Grad i  lokalna samouprava  Obrenovca spremni su da pomognu preduzetnicima u ovoj gradskoj opštini u rešavanju svakodnevnih, ali i drugoročnih problema u poslovanju, najavljeno je danas u Obrenovcu.
Na sastanku   sa preduzetnicima i predstavnicima preduzeća u Industrijskoj zoni u Obrenovcu učestvovali su predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić sa saradnicima, član Veća Beograda, Dragomir Petronijević, predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković  sa saradnicima, sekretar Preduzetničkog centra Obrenovac, Milomir Popović i drugi.


8. decembar 2015.

PROGRAM PODRŠKE MALIM PREDUZEĆIMA ZA NABAVKU OPREME U 2015. GODINI

U cilju informisanja privrednika o aktuelnim programima finansiranja, u Preduzetničkom centru Obrenovac, predstavljen je Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini, koji realaizuje Ministarstvo privrede u saradnji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj i pet odabranih poslovnih banaka. Program su predstavile Ljiljana Marković,  viši stručni saradnik i Jelena Grbić, stručni saradniku u Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije. Istaknuto je da se radi o kombinaciji javnih i privatnih sredstava i da je cilj programa povećanje konkurentnosti segmenta mikro i malog biznisa, kroz dodelu bespovratnih sredstava za pokriće dela troškova za nabavku proizvodne opreme.


27. novembar 2015.

TRIBINA O POREZIMA U PREDUZETNIČKOM CENTRU OBRENOVAC

Privredna komora Beograda održala je, u prostorijama Preduzetničkog centra Obrenovac, tribinu pod nazivom "Preduslovi za optimizaciju poreskih obaveza preduzetnika". Na tribini je bilo reči o mogućnostima i ograničenjima pri registraciji delatnosti preduzetnika u APR-u, kako  preduzetnik koji je paušalno oporezovan može da utiče na visinu svoje poreske osnovice, pravu i obavezama koje preduzetnik može da ostvaruje na osnovu zakona.27. novembar 2015.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIŠTVO U OPŠTINI VOŽDOVAC

U Gradskoj opštini Voždovac danas je otvoren Šalter za preduzetništvo u okviru projekta podrške malom  i srednjem privatnom biznisu, koji zajedno realizuju Grad, Privredna komora Beograda i lokalne samouprave.
Ovo je četvrti  Šalter za preduzetništvo u Beogradu, jer su slični informativni  servisni punktovi  već  otvoreni u gradskim  opštinama Obrenovac, Čukarica i Zvezdara, a u planu je, kako se najavljuje, pokrivanje  svih  opština  u Beogradu  do sredine iduće godine.
Predsednik opštine Voždovac, Aleksandar Savić,  kao domaćin,  rekao je da je otvaranje Šaltera za preduzetništvo prvi  korak  u realizaciji Sporazuma o saradnji, koji je nedavno potpisan između opštine Voždovac i Privredne komore Beograda. On je naveo da je osnov koncepcije rada Voždovca izaći u susret maksimalno svima, a pogotovo privrednicima od kojih opština živi.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miiletić  rekao je da je najbolja formula za unapređenje preduzetništva  i kako učiniti više za sve privrednike, strateško partnerstvo između lokalnih samouprava, poslovnih zajednica i države. To je obrazac koji primenjuju i zemlje razvijene ekonomije, a  koji se pokazao kako veoma uspešan u praksi, istakao je Miletić i naveo primer Beča u kome je nedavno boravio. On je ocenio  da lokalne samouprave često nemaju dovoljno kapaciteta, a ni mogućnosti da rade one poslove za koje već postoje nadležne  institucije, što se odnosi i na konkretnu podršku razvoju preduzetništva.
Miletić je naveo da čak 50 odsto preduzeća  ne preživi prve tri godine poslovanja i ukazao da su one funkcije i oblasti poslovanja u kojima preduzetnici imaju najviše problema pravo mesto za delovanje. U Privrednoj komori Beograda imamo organizovanu ekipu ljudi  za obuku preduzetnika  kao i za pružanje svih neophodnih informacija u funkciji razvoja privrede Grada, istakao je Miletić.


10. novembar 2015.

ODRŽANA TRIBINA O POREZIMA ZA PREDUZETNIKE RAKOVICE

Privredna komora Beograda održala je u gradskoj opštini Rakovica tribinu pod nazivom "Preduslovi za optimizaciju poreskih obaveza preduzetnika".
"Za moju delatnost, knjigovodstvo, ovo je veoma važna obuka, kao i svi drugi seminari, koje organizuje Privredna komora Beograda. Nama je najvažnije da saznamo sve o novim propisima i kako da ih primenjujemo, a ovde možemo da dobijemo odgovore na sva pitanja koja nam nisu jasna ili da razrešimo dileme u njihovoj primeni u praksi i ovo je pun pogodak", izjavila je Svetlana Radošević, vlasnica računovodstvene agencije Avans, nakon održavanja tribine, na kojoj je učestvovalo preko šezdeset preduzetnika. Ona je  dodala da je  agencija Avans, koja se nalazi na teritoriji opštine Rakovica, registrovana  već pet godina.


Preduzetništvo

Info