GRUPACIJA MALIH PIVARA14.mart 2017.

SEDNICA SEKCIJE ZANATSKIH I MALIH PIVARA

Na konstitutivnoj sednici Grupacije proizvođača piva Privredne komore Srbije, održane 3.marta 2017. godine, doneta je Odluka o formiranju Sekcije zanatskih i malih pivara u Privrednoj komori Srbije-PK Beograda. U cilju pripreme plana aktivnosti Grupacije za 2017.godinu, u utorak 14.marta 2017.godine, održana je sednica Sekcije sa temom predloga aktivnosti i inicijativa za tekuću godinu. Predloženo je da se pokrenu inicijative za smanjenje akcize za zanatske i male pivare, izmena i dopuna Zakona o pivu kroz izradu podzakonskih akata koja će bliže definisati rad craft pivara, regulisanje inspekcijske kontrole uvezenog materijala neophodnog za proizvodnju piva, kao i ažuriranje registra proizvođača piva u okviru Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.15. decembar 2016.

ODRŽANA 6. SEDNICA GRUPACIJE MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara je održala 6. sednicu, na kojoj je glavna tema bila predlog incijative Radne Grupe oko smanjenja akcize za male pivare. Na osnovu detaljnog istraživanja i primera prakse u zemljama regiona, radna Grupa je predložila dve varijante koje bi podržale male pivare u budućem poslovanju a sve u cilju podsticanja razvoja zanatskog pivarstva i povećanje njegove konkurentnosti. Zaključeno je da članovi Grupacije koji su bili sprečeni da prisustvuju sednici se izjasne elektronskim putem kako bi se dobio jedinstven stav cele Grupacije. Takođe, na sastanku su započete aktivnosti oko osnivanja Udruženja zanatskih pivara Srbije kako bi u narednom periodu mogli da konkurišu i za finansijska sredstva iz raspoloživih lokalnih, nacionalnih i evropskih fondova.18. oktobar 2016.

FORMIRANA RADNA GRUPA GRUPACIJE MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara je održala 5. sednicu, na kojoj su teme bile organizacija zajedničkog festivala sa Grupacijom proizvođača rakije i predlog aktivnosti Grupacije oko izmene i dopune zakonske regulative. Predlog organizacije zajedničkog festivala je podržan od strane Grupacije, sa mišljenjem da treba uključiti i zanatske proizvođače mesa i sireva kako bi se dobilo na većem gastronomskom sadržaju. Zaključeno je da će članovi obe Grupacije dostaviti svoje mišljenje i predloge koncpeta kako bi se iza toga zakazala zajednička sednica i definisali detalji i rokovi realizacije. U okviru aktivnosti na izmeni i dopuni zakonske regulative koja bi bliže definisala rad  zanatske proizvodnje piva, formirana je Radna grupa koja broji 5 članova Grupacije. Zadatak Radne grupe je da definiše i pripremi predloge i inicijative koje će zatim predstaviti nadležnim institucijama i resornom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.7-8. oktobar 2016.

3. NOVOSADSKI FESTIVAL ZANATSKOG PIVA

U periodu do 7. do 8. oktobra, biće održan treći Novosadski festival zanatskog piva u SKCNS Fabrici i Quarteru. Zbog velikog interesovanja festival će trajati dva dana sa duplim brojem izlagača gde će moći da se probaju  originalna i kvalitetna kraft piva. Članovi Grupacije malih pivara će uzeti učešće i ove godine, gde će za ovu priliku premijerno predstaviti neke nove stilove. Na oktobarskom izdanju festivala izdvaja se lepa priča pivare „Prvo Viško Pivo“ koja je rezultat internacionalnog prijateljstva dvaju ljubitelja piva koje traje više od decenije; pivo se za sada kuva u Norveškoj i „drito“ stiže u SKCNS Fabriku na degustaciju. Debitanti na festivalu su  lokalne pivare „3bir“, „Južni vepar“, „Knez“ i iskusna pivovara „Medvedgrad“ iz Zagreba koja dolazi sa specijalnim kamionetom donoseći zanimljivi spoj kraft pivarstva i antikvarnih automobila. Radno vreme festivala je od 15.00 do ponoći. 


27-30. oktobar 2016.

NOVOSADSKI OKTOBERFEST

Novosadski sajam i Color Press Grupa prvi put u Novom Sadu organizuju OCTOBERFEST manifestaciju u slavu piva, pereca, kobasica, dobre muzike i odličnog raspoloženja. Na „Oktoberfestu“ posetioci će tokom 4 dana (od četvrtka do nedelje) biti u prilici da probaju: više stotina različitih pivskih brendova domaćih i stranih proizvođača;  najukusnije austrijske i nemačke kobasice;  hrskave perece iz peći najboljih srpskih pekara i bogat muzički program. Na festivalu će biti organizovana i ulica zanatskih pivara, na kojoj će se predstaviti kraft pivari iz Srbije i regiona. Festival je podržan od strane AHK-Nemačko srpske privredne komore.


30. septembar 2016.

MALE PIVARE U FUNKCIJI RAZVOJA PIVSKOG TURIZMA

Privredna komora Beograda-Grupacija malih pivara je učestvovala na okruglom stolu: “Potencijali za razvoj pivskog turizma u Srbiji” u organizaciji Ekoturizma Srbije i Novosadskog sajma. Okrugli sto je bio namenjen proizvođačima piva, turističkim organizacijama, lokalnim samoupravama kao i naučnim institucijama. Predsednik UG “Đorđe Vajfert” gospodin Siniša Janković,  predstavio je značaj muzeja pivarstva u Pančevu kroz primer puteva starih pivara kroz Banat. Prof. dr Jan Kišgeci je predstavio značaj revitalizacije hmeljarstva u Srbiji kroz razvoj bačkog hmelja u saradnji sa Institutom za hmelj i podrške zanatskih pivara, koji će u proizvodnji svog piva koristiti lokalno proizveden hmelj. Robert Čoban je predstavio prvi Oktobarfest koji će se održati u Novom Sadu po uzoru na Oktobarfest u Minhenu. Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije iz Pančeva je prezentovao manifestaciju Dani Vajferta koja iz godine u godinu predstavlja jednu od najuspešnijih turističkih manifestacija. Pivski turizam, kao specifični oblik turizma, dobija na značaju i sve više postaje nezaobilazan deo turističke ponude gradova koji imaju tu sreću da se u njima proizvodi pivo.


30. maj 2016.

GRUPACIJA MALIH PIVARA NASTUPILA NA SAJMU MIKROBIZNIS I PORODIČNO PREDUZETNIŠTVO

Imajući u vidu da su preduzetnici često pokretači brojnih inovacija u biznisu, a da male zanatske pivare na tržištu Srbije, regiona i na svetkom nivou predstavljauju sve zastupljeniji segment privrede koji je ujedno i najčešći oblik zapošljavanja, Grupacija malih pivara Privredne komore Beograda uzela je učešće u okviru sajma  „Mikrobiznis i porodično preduzetništvo“. Tokom sajamske manifestacije, koja je trajala od 26.-28.maja zanatski proizvođači piva su imali prilike da se predstave na platou ispred Doma sindikata pored privrednicima iz Beograda i Srbije i značajnom broju učesnika iz Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Na zajedničkom grupnom štandu predstavile su se sledeće male-zanatske pivare: “The Black Turtle”, “Kruger&Brent”, “Pivara Tron”, “Mala pivara Paunović” “Syndikat brewery”, “Kabinet Brewery”,  U.G. Muzej pivarstva “Đorđe Vajfert”, “Pivara Kum” i “Pivara Kors”. Sajam je organizovala Privredna komora Beograda u partnerstvu sa Sekretarijatom za privredu Grada Beograda.


26. maj 2016.

OTVOREN MUZEJ PIVA "ĐORĐE VAJFERT"

Ambasador Nemačke Aksel Ditman otvorio je "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert" u Pančevu, u najstarijoj pivari na Balkanu podignutoj 1722 godine. Mnogobrojni gosti obišli su pogone gde je pre skoro 3 veka počela proizvodnja piva. "Ovo je dobar primer šta se dobije kada se ujedine češka receptura, bavarska tradicija i srpski sastojci u proizvodnji piva", rekao je Ditman. U muzej je pretvoren samo deo pivare, takozvana "kula" gde se na pet nivoa nalaze varionica i ostala postrojenja naglasio je Siniša Janković iz udruženja građana "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert". "Želja nam je da do 2022. godine (kada se navršava 300 godina od podizanja ove pivare) čitav kompleks stare Vajfertove pivare revitalizujemo i osoposobimo za razne profitne i neprofitne sadržaje", kazao je Janković. Udruženje građana zaslužno za otvaranje muzeja pre godinu dana na ovom mestu otvorilo je i mini pivaru. (RTV)


19. maj 2016.

NA NOVOSADSKOM SAJMU URUČENE NAGRADE "DOBAR DIZAJN"


Radi podsticanja razvoja i primene dizajna u privredi, Privredna Komora Vojvodine i Novosadski Sajam AD dodeljuju nagradu „Dobar dizajn”, kao znak priznanja za najuspešnija ostvarenja u oblasti industrijskog dizajna proizvoda. Priznanja se dodeljuju, kako učesniku ocenjivanja dobrog dizajna koji je prijavio proizvod, tako i pojedincu - autoru dizajna nagradenog proizvoda. Na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nagrade "Dobar dizajn"  dobila su dva izlagača koja su nastupala sa Privrednom komorom Beograda.
"Destilerija Zarić" je osvojila VELIKU NAGRADU ZA DOBAR DIZAJN, koja se dodeljuje za izuzetan industrijski dizajn, a "Pivara Kum" NAGRADU ZA DOBAR DIZAJN, koja se dodeljuje za odličan industrijski dizajn.


17. april 2016.

USPEŠAN NASTUP GRUPACIJE MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara Privredne komore Beograda uzela je učešće u okviru manifestacije „Dani Beograda“. Tokom manifestacije, u nedelju 17. aprila, od 12 do 17 časova, u ulici Kralja Milana, organizovana je pešačka zona, u okviru koje je obezbeđen izložbeni prostor za prezentaciju Grupacije malih pivara.  Na zajedničkom grupnom štandu predstavile su se sledeće male-zanatske pivare: “The Black Turtle”, “Kruger&Brent”, “U.G. Muzej pivarstva Đorđe Vajfert”, “Syndikat brewery”, “Kaš Balkan Brewtopia”, “Kabinet Brewery”, “Pivara Kors”, “Pivara Tron”, “Mala pivara Paunović” i “Pivara Kum”.  Posetioci i učesnici manifestacije su imali jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide i upoznaju se sa proizvodnim programom zanatskih pivara iz Srbije, koji su za ovu manifestaciju promovisali i proizvode na bazi piva kao sto je pivolada (namaz od piva),  “energy bar” od piva, slane štapiće, kolače i sapun od piva.

29. mart 2016.

GRUPACIJA MALIH PIVARA NASTUPA NA MANIFESTACIJI DANI BEOGRADA 2016

Sekretarijat za privredu grada Beograda izrazio je spremnost da u narednom periodu podrži rad i aktivnosti Grupacije malih pivara i u tom cilju je ponudio besplatan nastup Grupacije u okviru manifestacije „Dani Beograda“. Manifestacijа „Dani Beograda“, će se održati u periodu od 16-19. aprila.2016 godine. Tokom manifestacije, u nedelju 17. aprila, od 12 do 17 časova, u ulici Kralja Milana, biće organizovana pešačka zona, u okviru koje je obezbeđen izložbeni prostor za prezentaciju Grupacije malih pivara. Imajući u vidu da je ovo značajna manifestacija, koja ima za cilj i promociju privrede, na današnjem sastanku Grupacije članovi su jednoglasno prihvatili poziv da uzmu učešće, a sve u cilju promocije i afirmacije zanatske proizvodnje piva.22. mart 2016.

PODRŠKA GRADA BEOGRADA AKTIVNOSTIMA  GRUPACIJE  MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara je održala 4. sednicu, na kojoj je tema bila organizacija festivala zanatskog piva i saradnja sa Gradom Beogradom. Sekretar za privredu Grada Beograda, Tijana Maljković je izrazila veliko zadovoljstvo što je formirana Grupacija malih pivara i pružila punu podršku radu Grupacije u narednom periodu. Grad Beograd je za ovu godinu spremio niz manifestacija i događaja, koja su od izuzetnog značaja za promociju privrede, gde svoje mesto mogu da nađu i zanatska  piva radi  što boljeg pozicioniranja na tržištu Srbije i regiona. Takođe je predložena i saradnja sa Turističkom organizacijom Beograda i Srbije, u cilju unapređenja turističke ponude Srbije, kroz formiranje puteva malih pivara i pomoć oko evidentiranja turističke signalizacije preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.


23. februar 2016.

DOGOVORENE AKTIVNOSTI GRUPACIJE MALIH PIVARA U 2016.

Grupacija malih pivara Privredne komore Beograda definisala je najvažnije aktivnosti u 2016. godini. Odlučeno je da je, u cilju zastupanja i zaštite interesa članova, najznačajnije pokretanje inicijative za smanjenje akcize za male proizvođače piva, regulisanje inspekcijske kontrole uvezenog materijala neophodnog za proizvodnju kvalitetnog zanatskog piva, kao i učešće u izmeni i dopuni Zakona o pivu, jer postojeći Zakon ne prepoznaje zanatsku proizvodnju piva. Takođe, aktivnosti će biti usmerene i na edukaciju i podizanje nivoa znanja proizvođača od strane inostranih eksperata, kao i afirmacija i promocija zanatske proizvodnje piva kroz organizaciju festivala zanatskog piva u Beogradu. Za potrebe članova Grupacije biće organizovani edukativni seminari i radionice kroz TAIEX program i prezentovana mogućnost korišćenja finansijskih sredstava iz EU fondova. U narednom periodu Grupacija će se povezati sa turističkim organizacijama Srbije i Beograda i raditi na uključivanju festivala u kalendar događaja u turističkoj ponudi Srbije i Beograda.


22. decembar 2015.

ODRŽANA DRUGA SEDNICA GRUPACIJE MALIH PIVARA

U Privrednoj komori Beograda, u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Udruženja industrije održana je druga sednica Grupacije malih pivara. Na sednici su razmatrane buduće aktivnosti Grupacije, gde je posebno istaknut rad na izmeni i dopuni Zakona o pivu, na promociji zanatske proizvodnje piva, nastupa na sajamskim manifestacijama, kao i na  dodatnom razvijanju članstva u cilju omasovljavanja, radi ostvarivanja zajedničkih interesa. Za predsednika Grupacije izabran je Dejan Smiljanić - “The Black Turtle”, a za potpredsednika je izabran Siniša Janković iz UG Muzej pivarstva “Đorđe Vajfert”. Zaključeno je da se na sledećoj sednici, nakon anketiranja svih članova Grupacije, utvrde smernice i plan prioritetnih aktivnosti za 2016. godinu.


8. decembar 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA MALIH PIVARA U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

U Privrednoj komori Beograda, u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Udruženja industrije, održana je konstitutivna sednica Grupacije malih pivara. Imajući u vidu da se u Srbiji do sada niko nije bavio problematikom malih pivara i značajem koji oni mogu imati za privredu Srbije, firma TMB Diamond doo, u okviru koje posluje zanatska pivara Georg W, je pokrenula inicijativu za formiranjem Grupacije malih pivara.
Namera je da se zaštiti biznis tih malih proizvođača piva i da se afirmiše njihov rad, izjavio je sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda, Miodrag Veseli.


Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi