12. januar 2017.

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NEPROMENJENOM NIVOU

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.
Odluku da zadrži postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike Izvršni odbor je doneo imajući u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike i činjenicu da je cilj za inflaciju od početka ove godine niži i da iznosi 3,0% ± 1,5 procentnih poena. Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama cilja.


12. januar 2017.

NETO IMOVINA PENZIONIH FONDOVA 31,6 MILIJARDI DINARA

Privatne penzije u Srbiji na kraju septembra 2016. godine uplaćivalo je 188.694 korisnika, što je 9,4% ukupno zaposlenih, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova fondova iznosio je nešto više od 194.000 dinara.


11. januar 2017.

RAST DEVIZNIH REZERVI TOKOM DECEMBRA 2016.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10.204,7 miliona evra, i veće su za 386,8 miliona u odnosu na kraj novembra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.
Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8.364,0 miliona evra i bile su veće za 231,0 milion u odnosu na prethodni mesec.


28. decembar 2016.  

EBRD OBEZBEDILA SREDSTVA ZA FINANSIRANJE ŽENA U BIZNISU

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor za svoj drugi projekat u okviru Programa podrške ženama u biznisu u Srbiji. EBRD će obezbediti kreditnu liniju u iznosu do 5 mil EUR, koju će UniCredit banka Srbija iskoristiti kako bi uvećala kreditiranje malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene, objavljeno je danas.


28. decembar 2016.

FOND ZA INOVACIONU DELATNOST UVEĆAVA SREDSTVA ZA PROGRAM RANOG RAZVOJA - ZA MALA PREDUZEĆA DO 10 MIL EUR

Predsednik Upravnog odbora Fonda za inovacionu delatnost Srbije, dr Dejan Ilić, najavio je da se priprema konkurs za program ranog razvoja mladih preduzeća, a fond će se sa 3 mil EUR uvećati za tri puta.

27. decembar 2016.

JOŠ 500 MILIONA DINARA PODRŠKE POČETNICIMA U POSLOVANJU U 2017. GODINI

Program Ministarstva privrede i Fonda za razvoj koji je namenjen početnicima u poslovanju završava se u petak, 30. decembra 2016. godine, a svi zahtevi koji su predati Fondu za razvoj zaključno sa tim datumom biće uzeti u razmatranje, saopštilo je Ministarstvo privrede. Podrška početnicima u poslovanju biće nastavljena i početkom 2017. godine u okviru novog programa za koji je Ministarstvo privrede u budžetu opredelilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok će Fond plasirati još 350 miliona dinara povoljnih kreditnih sredstava.

27. decembar 2016.

NBS USVOJILA NOVE PROPISE ZA UVOĐENJE BAZELA III - PRIMENA OD 30. JUNA 2017.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je, radi realizacije Strategije za uvođenje standarda Bazel III, odluke koje se tiču adekvatnosti kapitala, objavljivanja podataka i informacija, izveštavanja o adekvatnosti kapitala, izmena i dopuna odluke o izveštavanju banaka, upravljanja rizikom likvidnosti, izmena i dopuna odluke o upravljanju rizicima banke. Novi propisi primenjuju od 30. juna 2017. godine.

26. decembar 2016.

BANKE U SRBIJI PLASIRALE 2.152 MILIJARDE DINARA KREDITA    

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva u Srbiji na kraju novembra 2016. godine iznosili su oko 2.152 milijarde dinara, što je 2,9% manje nego u oktobru, objavilo je Udruženje banaka Srbije.

23. decembar 2016.

NBS IZDALA UDRUŽENJU BANAKA SRBIJE REŠENJA ZA RAD KLIRINGA ČEKOVA I KLIRINGA DIREKTNIH ZADUŽENJA

Rešenjima Narodne banke Srbije, 21. decembra ove godine, Udruženje banaka Srbije je dobilo dozvole za rad platnih sistema "Kliring čekova UBS" i "Kliring direktnih zaduženja UBS". U Rešenjima za rad ova dva platna sistema navodi se da UBS raspolaže organizacionim, kadrovskim, tehničkim i drugim uslovima za njihov stabilan i siguran rad utvrđenim Poslovnim planom za prve tri godine rada. Ovo je veliko priznanje za Udruženje banaka i potvrda njegovog dosadašnjeg uspešnog rada, navodi se u saopštenju Udruženja.


19. decembar 2016. 

S&P POBOLJŠAO IZGLED ZA PODIZANJE KREDITNOG REJTINGA SRBIJE

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga S&P Global Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije na "BB-" i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni. Osnovni razlozi poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga Srbije su uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i mogućnosti za dalje unapređenje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA