AKTUELNO
    Arhiva     

26. april 2017.

PREZENTACIJA PLANA JAVNIH NABAVKI JKP "BEOGRAD PUT" U 2017. GODINI

PKS-PK Beograda i Javno komunalno preduzeće "Beograd put" organizuju prezentaciju plana javnih nabavki za 2017. godinu.

Prezentacija će biti održana u sredu, 26. aprila 2017. godine sa početkom u 11,00 časova, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala 401 (četvrti sprat).

Privredna društva i preduzetnici imaće priliku da se upoznaju sa javnim nabavkama koje će JKP "Beograd put" raspisati tokom godine. Predmet javnih nabavki JKP "Beograd put" su poslovi iz oblasti proizvodnje materijala,  pružanja usluga,  izvođenje radova u delatnostima koje su povezane sa osnovnom delatnošću JKP "Beograd put".

Pozivamo vas da uzmete aktivno učešće na ovoj prezentaciji  i najkasnije do 25. aprila 2017. godine potvrdite učešće putem on line prijave.   


25. april 2017.

PREZENTACIJA PLANA JAVNIH NABAVKI JKP "GRADSKA ČISTOĆA" U 2017. GODINI

PKS-PK Beograda i JKP "Gradska čistoća" organizuju prezentaciju plana javnih nabavki za 2017. godinu u utorak, 25. aprila 2017. godine sa početkom u 11,00 časova, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala 401 (četvrti sprat)

Privredna društva i preduzetnici imaće priliku da se upoznaju sa javnim nabavkama koje će JKP "Gradska čistoća" raspisati tokom godine. Predmet javnih nabavki JKP "Gradska čistoća" su poslovi iz oblasti servisiranja vozila i opreme, komunalne opreme, vozila (kamioni, smećari, cisterne i td).
Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće na ovoj prezentaciji i molimo da najkasnije do 24. aprila 2017. godine potvrdite učešće putem on line prijave.     


4. april 2017.

NOVI ZAKON O STANOVANJU UVODI RED U STAMBENU OBLAST I OTVARA VRATA NOVIM POSLOVNIM PRILIKAMA

Novi Zakon o stanovanju uvodi mnogobrojne novine u oblasti upravljanja i održavanja stambenih zgrada, a osnovni cilj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prilikom donošenja ovog pravog akta bio je uvođenje reda u stambenu oblast.
- Prema ovom zakonu, vlasnici objekata imaju obavezu da održavaju zgradu tako da od nje ne nastane opasnost po život i zdravlje ljudi, bilo stanara i korisnika ili trećih lica ili bilo kakva druga šteta - kažu za eKapiju u Ministarstvu građevinarstva.
Jedna od novina je i uvođenje registracije stambenih zajednica, što do sada nije bila obaveza, a što će omogućiti efikasnije upravljanje zgradama, transparentnost i dostupnost podataka o tome da li zgrada ima upravnika ili je angažovala profesionalnog, da li je donela program održavanja i niz drugih podataka koji će omogućiti i lokalnoj samoupravi da ostvari uvid u potrebe stambenih zajednica na svojoj teritoriji.
Kako kažu u Ministarstvu, izrada registra je u toku i vrlo je moguće da ceo sistem zaživi i pre zakonom predviđenih rokova.

Izvor: eKapija


3. mart 2017.

BEOGRAD OBNAVLJA FONTANE

Fontana ispred Hrama Svetog Save je obnovljena, a direktor Beogradskog vodovoda i kanalizacije Dragan Đorđević kaže da je planirana obnova još nekoliko fontana u gradu.

- Obnovili smo jednu od najvažnijih beogradskih fontana ispred koje se slika najvići broj turista koji poseti Beograd - rekao je Đorđević koji je sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem i predsednikom opštine Vračar Milanom Nedeljkovićem obišao fontanu ispred Hrama Svetog Save.

Prema njegovim rečima, na fontani su zamenjeni svi paneli, brizgaljke iz kojih izlazi voda, kompletna elektro i mašinska instalacija, kao i razvodni ormani. Kako je istakao, zamenjena je i kompletna automatika koja upravlja režimom rada fontana koja je oprana i dezinfikovana.

Izvor: Tanjug


30. mart 2017.

U aprilu počinje rekonstrukcija Bulevara oslobođenja, Ruzveltove i Slavije - Izgradnja fontane gotova do maja 2017.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da Direkcija za građevinsko zemljište kontroliše izvođače radova na fontani na Slaviji, koja bi trebalo da bude završena do maja.

- U aprilu kreću radovi na rekonstrukciji Bulevara oslobođenja, Ruzveltove i Slavije i do kraja sledeće godine imaćemo potpuno završen taj deo. Imaćemo i novu fontanu na Slaviji, zatim novi park između Slavije i Kralja Milutina i to će zaista biti nešto čime će se Beograd ponositi - rekao je on.

Izvor: Ekapija


29. mart 2017.

Uskoro radovi na uređenju Skadarlije

Povodom početka radova na sanaciji Skadarske ulice i rekonstrukciji Skadarlijske česme i platoa, juče (28.03.2017) je u Kući Đure Jakšića održan sastanak  predstavnika Grada Beograda, Gradske uprave i nadležnih službi i preduzeća sa ugostiteljima iz ove boemske četvrti i predstavnicima Društva za očuvanje, uređenje i razvoj Skadarlije.

Imajući u vidu značaj Skadarlije, jedinstvene prostorne kulturno-istorijske celine i mesta koje poseti gotovo svaki strani i domaći turista tokom boravka u Beogradu, kao i potrebu da se ne ugrozi predstojeća turistička sezona i rad ugostitelja, prihvaćen je predlog v.d. sekretara za privredu Milinka Veličkovića da se radi u fazama, da sledeće nedelje počnu radovi na rekonstrukciji Skadarlijske česme, a u septembru radovi na sanaciji Skadarske ulice, kako bi Skadarlija spremno dočekala brojne posetioce i turiste i zasijala punim sjajem za novogodišnje praznike, kada se očekuje najveći broj posetilaca i turista.

Izvor: Beoinfo


27. mart 2017.

Počinje gradnja pasarele koja će povezivati Kalemegdan i Savsko šetalište

Grad Beograd potpisao je ugovor o izgradnji pasarele koja će povezati Kalemegdan i Savsko šetalište, izjavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić i dodao da bi ti radovi trebalo da počnu u narednih mesec dana.
- To je jedan od najznačajnijih projekata u okviru projekta širenja prešačke zone i omogućavanja da pešaci i biciklisti dobiju adekvatne prostore kojima će se kretati - rekao je Folić.
On je naveo da bi radovi trebalo da počnu u narednih mesec dana i da je rok za za njihov završetak 270 dana.
- Omogućavanjem prelaska preko pruge i saobraćajnice koja deli Kalemegdan od Save, od priobalja, mi ćemo napraviti mogućnost da građani i turisti koji se popnu, recimo Kosančićevim vencem u Knez Mihailovu ulicu i pređu na Kalemegdan da mogu da prođu drugim putem dole do Savskog šetališta - naveo je Folić.

Izvor: Tanjug


20. mart 2017.

Na Kalenić pijaci počelo rušenje starih i izgradnja novih lokala - Završetak čitave rekonstrukcije predviđen za kraj 2018.

Na Kalenić pijaci u Beogradu u toku je rušenje 23 stara i izgradnja 28 novih lokala, a gradski menadžer Goran Vesić je najavio skori prelazak na drugu fazu radova koja će se raditi ove godine, kao i pripreme za treću i četvrtu fazu.
Kompletan završetak svih radova do kraja 2018 ili tokom 2019. godine, prenosi Beoinfo.
Kako je rekao, prošle godine su završeni lokali iz ulice Maksima Gorkog, sada je počelo rušenje 23 lokala i izgradnja 28 novih u Njegoševoj ulici, a radovi će trajati 90 dana.
On je podsetio da će radovi na Kaleniću biti u četiri faze, kako bi pijaca radila sve vreme i podvukao da se počinje sa drugom fazom koja će se raditi ove godine, a koja podrazumeva mlečnu halu i druge radove.
Tokom godine, najavio je, biće raspisan i tender za projektovanje i izgradnju za treću i četvrtu fazu kako bi naredne godine počeli radove. Po rečima Vesića, to podrazumeva radove između dve kapije i sve ostale radove. U toku tih radova uradiće se i parkiralište ispod zemlje sa oko 40 mesta, za one koji rade na pijaci i više od sto za one koji dolaze da kupuju.

Izvor: eKapija

19. mart 2017.

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića - U 2017. gradnja Gradske galerije i Muzeja grada Beograda

Obnovljeno zdanje Muzeja Jovana Cvijića, u čiju rekonstrukciju je Skupština grada Beograda uložila je 26,5 miliona dinara, otvoreno je u nedelju, 19. marta 2017. godine.
- Skupština Grada je finansirala kompletnu rekonstrukciju Muzeja, građevinski radovi su počeli u maju 2015. godine, a zavrseni su prošle godine u junu, nakon čega su krenuli radovi na restauraciji, a ukupna vrednost radova je 26,5 miliona dinara - istakla je direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je grad obezbedio novac kako bi se sačuvalo i javnosti predstavilo i 1.500 predmeta od izuzetnog značaja. On je naglasio da će grad nastaviti da se bavi rekonstrukcijom svih objekata Muzeja grada.
- Očekuju nas dva velika projekte tokom naredne godine, prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu. Do kraja godine biće sređene sve fasade sa dekorativnim osvetljenjem, obnovljena kaldrma i trotoari i taj deo Beograda biće kulturna celina kojom ćemo se svi ponositi - kazao je gradonačelnik.

Izvor: eKapija


16. mart 2017.

NIČU GRADILIŠTA A NEMA ŠKOLOVANIH ZIDARA, TESARA, ARMIRAČA...

Građevinske firme u Srbiji imaju sve više posla, a vrednost radova na kojima mogu da rade domaći neimari u naredne dve godine je 970 miliona evra. Posla će biti, ali školovanih zidara, tesara, armirača, keramičara , vodoinstalera sve je manje u Srbiji. Interesovanje za upis u građevinske škole izuzetno je malo. U celoj Srbiji ove godine je upisano samo 10 zidara, osam tesara i četiri armirača, a poslednjih nekoliko godina za vodoinstalatera nije se nije prijavio ni jedan učenik.

Direktorka Građevinske škole Beograd Dragana Radovanović, kaže da je ta škola jedina u Srbiji koja školuje deficitarna građevinska zanimanja - zidare, tesare, armirače.

- Školovanih vodoinstalatera u Srbiji uskoro više neće biti, jer je poslednji kod nas završio školu pre tri godine. Već 10 godina nema staklorezaca i kamenorezaca, nema zainteresovanih učenika za te smerove - rekla je Radovanović.

Ona kaže da ih građevinske firme stalno zovu i traže zidare, tesare, armirače. U ovom momentu privreda traži 26 tesara, a iz školskih klupa u junu izaćiće samo tri tesara.

To što je malo interesovanje učenika za majstorska zanimanja, Radovanović kaže da su „najveći problem roditelji" koji decu usmeravaju na četvorogodišnja zanimanja.

Izvor: Tanjug


15. mart 2017.

PARK „UŠĆE“ OD SEDAM ZONA

Poznati danski arhitekta Jan Gel predstavio je gradskim vlastima idejno rešenje kako bi trebalo da izgleda 80 hektara parka kod Ušća. Prostor oivičen Bulevarom Nikole Tesle, od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija” u Zemunu, biće podeljen na sedam tematskih zona.
Najveći gradski park imaće zonu kretanja. Na promenadi bi se nalazile staze za trčanje, punktovi za iznajmljivanje ili parking bicikala, dečja igrališta za trotinete i rolere. Zona prirode imala bi ambijent divljine, sa skulpturama životinja i šumskim replikama. Park će pored ove dve zone imati i zonu muzike, umetnosti, nauke, vode i zonu Srbija.
Gradonačelnik Siniša Mali kaže da se ovo idejno rešenje potpuno uklapa u strategiju otvaranja grada ka reci. - Park će imati višestruku namenu, služiće za rekreaciju, uživanje, zabavu i šetnju. Postojaće odvojeni prostori za decu. Posebno je važno to da će biti dobro osvetljen i mnogo bezbedniji nego sada - objašnjava Mali.

Izvor: Beoinfo


15. mart 2017.

POČINJE ČIŠĆENJE „SMRDLJIVIH“ ZGRADA

Dve i po godine nakon što su se stanari iselili iz „smrdljivih" zgrada na Novom Beogradu - počinje njihova sanacija. Čišćenje zidova od otrovnih materija radiće Institut za nuklearne nauke „Vinča" i preduzeće Lever inženjering d. o. o., a ko će u njima nakon toga živeti, znaće se tek kada posao bude bio završen.
Adaptaciju zgrada počinje Direkcija za građevinsko zemljište, koja je i zidala dva sporna objekta u naselju Dr Ivan Ribar, u čijim zidovima su pronađene štetne materije. Sanacija je više puta odlagana iz raznih razloga. Naime, prvobitni plan je bio da se objekti sruše do temelja, a da se na istom mestu izgrade dva nova, ali se od toga ubrzo odustalo. Čekalo se, potom, da svi stanari potpišu nove ugovore, a zatim se birao način na koji će objekti biti rekonstruisani.

Izvor: Građevinarstvo.rs


14. mart 2017.

MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA INVESTITOR OBNOVE KLINIČKIH CENTARA

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće investitor radova u sedam kliničkih centara u Srbiji, saopšteno je na jučerašnjoj (13.03.2017) sednici Koordinacionog tela za realizaciju projekata, ulaganja u rekonstrukciju ili izgradnju kliničkih zdravstvenih centara, kojim predsedava potpredsednica Vlade, prof. dr Zorana Mihajlović.
Potpredsednica Mihajlović istakla je da je Ministarstvo obezbedilo 260 miliona dinara za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za svih sedam zdravstvenih institucija, te da kašnjenja radova neće biti. Ona je dodala da će Ministarstvo pružiti stručnu inženjersku podršku svakom zdravstvenom centru i formirati mentorske timove koji će pratiti i kontrolisati realizaciju projekata.

Izvor: MGSI


10. mart 2017.

U junu otvaranje obnovljene garaže na Obilićevom vencu

Potraga za mestom za parking biće lakša od juna, kada će biti otvorena obnovljena i nadograđena garaža sa 220 novih mesta na Obilićevom vencu. Rekonstrukcija je započela u julu 2016. godine, a otvaranje je uslovila kompletna obnova Oblićevog venca.

- Ugovoreno je uređenje saobraćajnice Maršala Birjuzova, od Carice Milice do prolaza ka Zelenom vencu, sa uređenjem Kosmajskog prolaza - objašnjavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Izvor: Gradjevinarstvo


10.mart 2017. 

U planu rekonstrukcija „Pionirskog parka

Obnova jednog od najlepših parkova, „Pionirskog“, trebalo bi da počne ove godine, navode iz Gradskog zelenila. Rekonstrukcijom park ne bi trebalo da promeni dosadašnji izgled. Ogromne rupe, redovi zakrpa i istrošenog asfalta konačno su pred obnovom nakon devetogodišnjeg iščekivanja. Osim finansijskog aspekta, koji je konačno rešen, čekalo se i na odluku viših instanci. Stanovnici, kao i posetioci ovog dela grada, ističu da je obnova parka bila odavno potrebna.

- Obnovom je planirano povećanje dečjeg igrališta, saniranje svih komunikacijskih staza u parku, kao i očuvanje kompletnog biljnog fonda. Bitno je da u izrađenom projektu i novoprojektovanom rešenju nije izmenjen izgled parka. Sve komunikacijske staze biće na istom mestu na kome se i sada nalaze.

Izvor: eKapija


9. mart 2017.

UMESTO BRODOGRADILIŠTA „TITO“ STAMBENO-KOMERCIJALNI KOMPLEKS

Novi Beograd bi u budućnosti mogao da dobije još jedan stambeno-komercijalni kompleks sa kupalištem, sportskim centrima, školama i biciklističkim stazama uz Savu. Planom detaljne regulacije područja između Toplane, Ulice savski nasip i mosta Gazela predviđen je ovakav razvoj. Trenutno se tu nalazi brodogradilište „Tito“, bežanijski zimovnik za čamce i brodiće, nekoliko firmi, ali i bespravno izgrađeni stambeni objekti.
Cilj Plana je da nastane novi gradski centar sa marinom, pristanom i privezištem za brodove, ugostiteljskim objektima... Kako se navodi, razlog nove regulacije je nedovoljna iskorišćenost potencijala priobalja Save.
Osim komercijalnih i rekreativnih sadržaja na ovom prostoru predviđena je izgradnja stambenog kompleksa na oko 16 hektara, a vrtići, osnovne i srednje škole učiniće kraj primamljivim za porodice.

Izvor: eKapija


27. februar 2017.

OD APRILA VELIKO SPREMANJE NA PALILULSKOJ PIJACI - ZA UREĐENJE PRESTONIČKIH TRŽNICA 238 MILIONA DINARA

Ovogodišnju dobit od oko 238 miliona dinara Gradske pijace uložiće u uređenje prestoničkih tržnica poput Kalenića, Borče, Skadarlije.
Da pijace postanu muzeji hrane, institucije zasnovane na poverenju između kupca i prodavca – kaže Ivan Sočo, direktor JKP Gradske pijace.
Zarada je 643 puta veća nego pre četiri godine i dvostruko je premašila godišnji plan. Profit smo ostarili smanjivanjem troškova i oštrijom kontrolom prihoda – ističe Sočo.
Prva će se sređivati pijaca Palilula, gde će radovi vredni oko 11,5 mil EUR početi 31. marta i potrajaće 18 meseci. Postojeće tezge, njih oko 120, najverovatnije će biti izmešteno na plato ispod Tašmajdanskog parka.

Izvor: eKapija


26. februar 2017.

NAJVIŠE POVREDA NA RADU U OBLASTI GRAĐEVINARSTVA - U 2016. PODNETO VIŠE OD 60 KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV NESAVESNIH POSLODAVACA

Načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić izjavila je u nedelju, 26. februara 2017. godine, da se najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju u oblasti građevinarstva – više od 50%, a najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad.
Poslodavac je taj koji treba da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih. Zakon jasno propisuje i da zaposleni, ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu, može da odbije da radi na takvom radnom mestu – kazala je Ilić.

Izvor: eKapija


Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info