AKTUELNO
    Arhiva     

29. mart 2017.

Uskoro radovi na uređenju Skadarlije

Povodom početka radova na sanaciji Skadarske ulice i rekonstrukciji Skadarlijske česme i platoa, juče (28.03.2017) je u Kući Đure Jakšića održan sastanak  predstavnika Grada Beograda, Gradske uprave i nadležnih službi i preduzeća sa ugostiteljima iz ove boemske četvrti i predstavnicima Društva za očuvanje, uređenje i razvoj Skadarlije.

Imajući u vidu značaj Skadarlije, jedinstvene prostorne kulturno-istorijske celine i mesta koje poseti gotovo svaki strani i domaći turista tokom boravka u Beogradu, kao i potrebu da se ne ugrozi predstojeća turistička sezona i rad ugostitelja, prihvaćen je predlog v.d. sekretara za privredu Milinka Veličkovića da se radi u fazama, da sledeće nedelje počnu radovi na rekonstrukciji Skadarlijske česme, a u septembru radovi na sanaciji Skadarske ulice, kako bi Skadarlija spremno dočekala brojne posetioce i turiste i zasijala punim sjajem za novogodišnje praznike, kada se očekuje najveći broj posetilaca i turista.

Izvor: Beoinfo


20. mart 2017.

Na Kalenić pijaci počelo rušenje starih i izgradnja novih lokala - Završetak čitave rekonstrukcije predviđen za kraj 2018.

Na Kalenić pijaci u Beogradu u toku je rušenje 23 stara i izgradnja 28 novih lokala, a gradski menadžer Goran Vesić je najavio skori prelazak na drugu fazu radova koja će se raditi ove godine, kao i pripreme za treću i četvrtu fazu.
Kompletan završetak svih radova do kraja 2018 ili tokom 2019. godine, prenosi Beoinfo.
Kako je rekao, prošle godine su završeni lokali iz ulice Maksima Gorkog, sada je počelo rušenje 23 lokala i izgradnja 28 novih u Njegoševoj ulici, a radovi će trajati 90 dana.
On je podsetio da će radovi na Kaleniću biti u četiri faze, kako bi pijaca radila sve vreme i podvukao da se počinje sa drugom fazom koja će se raditi ove godine, a koja podrazumeva mlečnu halu i druge radove.
Tokom godine, najavio je, biće raspisan i tender za projektovanje i izgradnju za treću i četvrtu fazu kako bi naredne godine počeli radove. Po rečima Vesića, to podrazumeva radove između dve kapije i sve ostale radove. U toku tih radova uradiće se i parkiralište ispod zemlje sa oko 40 mesta, za one koji rade na pijaci i više od sto za one koji dolaze da kupuju.

Izvor: eKapija

19. mart 2017.

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića - U 2017. gradnja Gradske galerije i Muzeja grada Beograda

Obnovljeno zdanje Muzeja Jovana Cvijića, u čiju rekonstrukciju je Skupština grada Beograda uložila je 26,5 miliona dinara, otvoreno je u nedelju, 19. marta 2017. godine.
- Skupština Grada je finansirala kompletnu rekonstrukciju Muzeja, građevinski radovi su počeli u maju 2015. godine, a zavrseni su prošle godine u junu, nakon čega su krenuli radovi na restauraciji, a ukupna vrednost radova je 26,5 miliona dinara - istakla je direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je grad obezbedio novac kako bi se sačuvalo i javnosti predstavilo i 1.500 predmeta od izuzetnog značaja. On je naglasio da će grad nastaviti da se bavi rekonstrukcijom svih objekata Muzeja grada.
- Očekuju nas dva velika projekte tokom naredne godine, prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu. Do kraja godine biće sređene sve fasade sa dekorativnim osvetljenjem, obnovljena kaldrma i trotoari i taj deo Beograda biće kulturna celina kojom ćemo se svi ponositi - kazao je gradonačelnik.

Izvor: eKapija


16. mart 2017.

NIČU GRADILIŠTA A NEMA ŠKOLOVANIH ZIDARA, TESARA, ARMIRAČA...

Građevinske firme u Srbiji imaju sve više posla, a vrednost radova na kojima mogu da rade domaći neimari u naredne dve godine je 970 miliona evra. Posla će biti, ali školovanih zidara, tesara, armirača, keramičara , vodoinstalera sve je manje u Srbiji. Interesovanje za upis u građevinske škole izuzetno je malo. U celoj Srbiji ove godine je upisano samo 10 zidara, osam tesara i četiri armirača, a poslednjih nekoliko godina za vodoinstalatera nije se nije prijavio ni jedan učenik.

Direktorka Građevinske škole Beograd Dragana Radovanović, kaže da je ta škola jedina u Srbiji koja školuje deficitarna građevinska zanimanja - zidare, tesare, armirače.

- Školovanih vodoinstalatera u Srbiji uskoro više neće biti, jer je poslednji kod nas završio školu pre tri godine. Već 10 godina nema staklorezaca i kamenorezaca, nema zainteresovanih učenika za te smerove - rekla je Radovanović.

Ona kaže da ih građevinske firme stalno zovu i traže zidare, tesare, armirače. U ovom momentu privreda traži 26 tesara, a iz školskih klupa u junu izaćiće samo tri tesara.

To što je malo interesovanje učenika za majstorska zanimanja, Radovanović kaže da su „najveći problem roditelji" koji decu usmeravaju na četvorogodišnja zanimanja.

Izvor: Tanjug


15. mart 2017.

PARK „UŠĆE“ OD SEDAM ZONA

Poznati danski arhitekta Jan Gel predstavio je gradskim vlastima idejno rešenje kako bi trebalo da izgleda 80 hektara parka kod Ušća. Prostor oivičen Bulevarom Nikole Tesle, od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija” u Zemunu, biće podeljen na sedam tematskih zona.
Najveći gradski park imaće zonu kretanja. Na promenadi bi se nalazile staze za trčanje, punktovi za iznajmljivanje ili parking bicikala, dečja igrališta za trotinete i rolere. Zona prirode imala bi ambijent divljine, sa skulpturama životinja i šumskim replikama. Park će pored ove dve zone imati i zonu muzike, umetnosti, nauke, vode i zonu Srbija.
Gradonačelnik Siniša Mali kaže da se ovo idejno rešenje potpuno uklapa u strategiju otvaranja grada ka reci. - Park će imati višestruku namenu, služiće za rekreaciju, uživanje, zabavu i šetnju. Postojaće odvojeni prostori za decu. Posebno je važno to da će biti dobro osvetljen i mnogo bezbedniji nego sada - objašnjava Mali.

Izvor: Beoinfo


15. mart 2017.

POČINJE ČIŠĆENJE „SMRDLJIVIH“ ZGRADA

Dve i po godine nakon što su se stanari iselili iz „smrdljivih" zgrada na Novom Beogradu - počinje njihova sanacija. Čišćenje zidova od otrovnih materija radiće Institut za nuklearne nauke „Vinča" i preduzeće Lever inženjering d. o. o., a ko će u njima nakon toga živeti, znaće se tek kada posao bude bio završen.
Adaptaciju zgrada počinje Direkcija za građevinsko zemljište, koja je i zidala dva sporna objekta u naselju Dr Ivan Ribar, u čijim zidovima su pronađene štetne materije. Sanacija je više puta odlagana iz raznih razloga. Naime, prvobitni plan je bio da se objekti sruše do temelja, a da se na istom mestu izgrade dva nova, ali se od toga ubrzo odustalo. Čekalo se, potom, da svi stanari potpišu nove ugovore, a zatim se birao način na koji će objekti biti rekonstruisani.

Izvor: Građevinarstvo.rs


14. mart 2017.

MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA INVESTITOR OBNOVE KLINIČKIH CENTARA

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće investitor radova u sedam kliničkih centara u Srbiji, saopšteno je na jučerašnjoj (13.03.2017) sednici Koordinacionog tela za realizaciju projekata, ulaganja u rekonstrukciju ili izgradnju kliničkih zdravstvenih centara, kojim predsedava potpredsednica Vlade, prof. dr Zorana Mihajlović.
Potpredsednica Mihajlović istakla je da je Ministarstvo obezbedilo 260 miliona dinara za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za svih sedam zdravstvenih institucija, te da kašnjenja radova neće biti. Ona je dodala da će Ministarstvo pružiti stručnu inženjersku podršku svakom zdravstvenom centru i formirati mentorske timove koji će pratiti i kontrolisati realizaciju projekata.

Izvor: MGSI


10. mart 2017.

U junu otvaranje obnovljene garaže na Obilićevom vencu

Potraga za mestom za parking biće lakša od juna, kada će biti otvorena obnovljena i nadograđena garaža sa 220 novih mesta na Obilićevom vencu. Rekonstrukcija je započela u julu 2016. godine, a otvaranje je uslovila kompletna obnova Oblićevog venca.

- Ugovoreno je uređenje saobraćajnice Maršala Birjuzova, od Carice Milice do prolaza ka Zelenom vencu, sa uređenjem Kosmajskog prolaza - objašnjavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Izvor: Gradjevinarstvo


10.mart 2017. 

U planu rekonstrukcija „Pionirskog parka

Obnova jednog od najlepših parkova, „Pionirskog“, trebalo bi da počne ove godine, navode iz Gradskog zelenila. Rekonstrukcijom park ne bi trebalo da promeni dosadašnji izgled. Ogromne rupe, redovi zakrpa i istrošenog asfalta konačno su pred obnovom nakon devetogodišnjeg iščekivanja. Osim finansijskog aspekta, koji je konačno rešen, čekalo se i na odluku viših instanci. Stanovnici, kao i posetioci ovog dela grada, ističu da je obnova parka bila odavno potrebna.

- Obnovom je planirano povećanje dečjeg igrališta, saniranje svih komunikacijskih staza u parku, kao i očuvanje kompletnog biljnog fonda. Bitno je da u izrađenom projektu i novoprojektovanom rešenju nije izmenjen izgled parka. Sve komunikacijske staze biće na istom mestu na kome se i sada nalaze.

Izvor: eKapija


9. mart 2017.

UMESTO BRODOGRADILIŠTA „TITO“ STAMBENO-KOMERCIJALNI KOMPLEKS

Novi Beograd bi u budućnosti mogao da dobije još jedan stambeno-komercijalni kompleks sa kupalištem, sportskim centrima, školama i biciklističkim stazama uz Savu. Planom detaljne regulacije područja između Toplane, Ulice savski nasip i mosta Gazela predviđen je ovakav razvoj. Trenutno se tu nalazi brodogradilište „Tito“, bežanijski zimovnik za čamce i brodiće, nekoliko firmi, ali i bespravno izgrađeni stambeni objekti.
Cilj Plana je da nastane novi gradski centar sa marinom, pristanom i privezištem za brodove, ugostiteljskim objektima... Kako se navodi, razlog nove regulacije je nedovoljna iskorišćenost potencijala priobalja Save.
Osim komercijalnih i rekreativnih sadržaja na ovom prostoru predviđena je izgradnja stambenog kompleksa na oko 16 hektara, a vrtići, osnovne i srednje škole učiniće kraj primamljivim za porodice.

Izvor: eKapija


27. februar 2017.

OD APRILA VELIKO SPREMANJE NA PALILULSKOJ PIJACI - ZA UREĐENJE PRESTONIČKIH TRŽNICA 238 MILIONA DINARA

Ovogodišnju dobit od oko 238 miliona dinara Gradske pijace uložiće u uređenje prestoničkih tržnica poput Kalenića, Borče, Skadarlije.
Da pijace postanu muzeji hrane, institucije zasnovane na poverenju između kupca i prodavca – kaže Ivan Sočo, direktor JKP Gradske pijace.
Zarada je 643 puta veća nego pre četiri godine i dvostruko je premašila godišnji plan. Profit smo ostarili smanjivanjem troškova i oštrijom kontrolom prihoda – ističe Sočo.
Prva će se sređivati pijaca Palilula, gde će radovi vredni oko 11,5 mil EUR početi 31. marta i potrajaće 18 meseci. Postojeće tezge, njih oko 120, najverovatnije će biti izmešteno na plato ispod Tašmajdanskog parka.

Izvor: eKapija


26. februar 2017.

NAJVIŠE POVREDA NA RADU U OBLASTI GRAĐEVINARSTVA - U 2016. PODNETO VIŠE OD 60 KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV NESAVESNIH POSLODAVACA

Načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić izjavila je u nedelju, 26. februara 2017. godine, da se najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju u oblasti građevinarstva – više od 50%, a najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad.
Poslodavac je taj koji treba da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih. Zakon jasno propisuje i da zaposleni, ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu, može da odbije da radi na takvom radnom mestu – kazala je Ilić.

Izvor: eKapija


26. januar 2017.

Potpuno otvoreno građevinsko tržište u Beogradu

Grad je prošle godine izdao građevinske dozvole za izgradnju 50 odsto više kvadrata prostora nego 2015. godine, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prema njegovim rečima, nastavak takvog trenda se očekuje i ove godine.

Mali je precizirao da je grad 2015. godine izdao građeviske dozvole za izgradnju 415.000 kvadratnih metara, a prošle godine 637.000 kvadrata.

- To je 50 odsto više nego 2015. godine, a ove godine očekujemo nastavak tog trenda - rekao je Mali.

Izvor:Tanjug


26. januar 2017.

„Skyline Belgrade“ na mestu nekadašnjeg saveznog MUP-a

Projekat „Skyline Belgrade" koji će se sastojati od tri kule poslovno-stambenog prostora, a čija će gradnja početi u avgustu ili septembru na mestu nekadašnjeg Saveznog MUP-a, biće novi simbol glavnog grada, najavili su danas izraelski investitori.

Investitor, kompanija AFI Europe, uložiće u projekat 200 miliona evra, a prema rečima gradnonačelnika Siniše Malog, novo znamenje grada u Ulici kneza Miloša biće prilika da se gradski arhitekta Milutin Folić upiše u istoriju grada.

„Skyline Belgrade" imaće 64.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora, maloprodajne objekte, pijacu, podzemni parking na pet nivoa, a povezivaće i Gazela park, koji će biti u njegovom sastavu i autoput E 75.

Projekat će biti izgrađen u dve faze, rekao je izvršni direktor projekta Adir El Al na konferenciji za novinare i precizirao da će prva faza trajati dve i po godine, a druga, kako je dodao, koja zavisi od tržišne situacije, biće gotova za godinu do godinu i po.

Izvor: Beta


25. januar 2017.

Beograđani biraju kako će izgledati park kod Ušća - U planu akvarijum, planetarijum, muzej...

Najpoznatiji svetski biro za uređenje javnih prostora Gehl Architects je utorak (24. januara 2017. godine) predstavio strategiju uređenja parka na Ušću. Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Mali je istakao da je osnovna želja uređenje i oplemenjivanje velike zelene površine, a sve u sklopu strategije koja bi Beograd trebalo da vrati na obale reka.

– Pre nekoliko nedelja ugostili smo čuvenog danskog arhitektu Jana Gela, koji je jedan od najvećih svetskih stručnjaka za uređenje javnih prostora. Želimo da uredimo kompletnu zelenu površinu od hotela Jugoslavija do Brankovog mosta. Naša je želja da taj prostor oplemenimo sadržajima kako bi taj deo grada vratili građanima. U ovom trenutku to je zelena površina koja služi za šetnju pored promenade, ali ni na koji drugi način ne oplemenjuje život u Beogradu – rekao je Mali.

Izvor: eKapija


24. januar 2017.

Grad Beograd nudi povoljan reprogram starim dužnicima Direkcije za građevinsko zemljište - Dugovi investitora oko 16 milijardi dinara

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će se na sednici Skupštine Beograda razmatrati odluka kojom je uređen reprogram za izmirenje dugovanja po osnovu naknade za građevinsko zemljište, koju su predložili JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda i Gradsko veće.

– U ovom trenutku Beogradu razni investitori duguju oko 16 milijardi dinara na osnovu duga i kamata za neizmirenu naknadu za građevinsko zemljište. Polovina tog iznosa, oko osam milijardi dinara, glavni je dug a druga polovina su kamate. U pitanju je neplaćena obaveza za skoro 366 hiljada kvadrata. Naše Javno preduzeće Direkcija za građevinsko zemljište vodi nekoliko hiljada sudskih sporova, a neka dugovanja su starija od deset godina – rekao je Vesić.

Izvor: eKapija

23. januar 2017.

GRCI BI GRADILI STAMBENI KOMPLEKS U BEOGRADU, A RUSI BI ULOŽILI U AERODROME

Grčka kompanije  Lambda development koja je kupila prostor nekadašnjeg „Beka" u centru Beograda, zainteresovana je da tu izgradi stambeni kompleks, rečeno je danas na sastanku predstavnika te kompanije s ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović.
Sastanku su prisustvovali i članovi investicionog fonda VTB kapital ruske bankarske grupe VTB koji su se interesovali za mogućnosti ulaganja u aerodrome i avio-saobraćaj, saopštilo je Ministarstvo.

Izvor: Beta


17. januar 2017.

OBNOVA MUZEJA POZORIŠNE UMETNOSTI U BEOGRADU NA PROLEĆE 2017.

Obnova temelja Božićeve kuće u Gospodar Jevremovoj ulici u Beogradu, u kojoj je smešten Muzej pozorišne umetnosti Srbije, trebalo bi da počne ovog proleća, isto kada i izgradnja platforme za osobe sa invaliditetom. Za taj posao Ministarstvo kulture i informisanja već je odobrilo 3,5 miliona dinara.
- Radiće se na obnovi pukotina na zidovima objekta i drenaži temelja. Očekujemo da će ceo posao biti završen za pet nedelja, ali najpre treba da bude raspisana javna nabavka i izabran izvođač radova - ističe Momčilo Kovačević, direktor muzeja, najavljujući da bi 2018. godine mogla da počne i adaptacija dela prostora u depou muzeja u Ulici kralja Petra, koji ova ustanova iznajmljuje od Skupštine grada.
Izvor: eKapija


11. januar 2017.

REZULTATI KONKURSA ZA NOVU ZGRADU FILHARMONIJE

Ove nedelje okončan je arhitektonski konkurs za rešenje nove zgrade Beogradske filharmonije u bloku 13 na Novom Beogradu. Konkurs je organizovala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a do krajnjeg roka za predaju pristiglo je ukupno 34 konkursna rada. Žirijem je predsedavao gradski arhitekta Milutin Folić, dok su članove činili arhitekte Nebojša Minjević, Irina Korobina, prof. Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamenik člana žirija Milana Jočić. Jednoglasno su doneli odluku o dodeli tri nagrade i četiri dodatna otkupa.
Blok 13 je jedan od neispunjenih potencijala Novog Beograda za koji se vezuju brojni projekti. Relativno kratka istorija obeležena je brojnim idejama o nameni i iskorišćenju ovog prostora, međutim kako mu okolnosti nisu išle na ruku, monumentalni i ambiciozni planovi još uvek čekaju bolje dane. Na nedavno završenom konkursu zadatak je bila nova zgrada Beogradske filharmonije, koja kao objekat kulture nastavlja tradiciju javnih namena na ovom prostoru. Pored zgrade filharmonije, zadatak konkursa obuhvatao je i privođenje nameni zapadnog dela bloka, odnosno prostora između YUBC centra u bloku 12 i zgrade SIV-a. Za ovaj deo bloka planirana je poslovno-komercijalna namena, a autorima je data sloboda da sami ispitaju prostorne i funkcionalne kapacitete lokacije.

Izvor: Beobuild


28. decembar 2016.

BRIGA O FASADAMA BIĆE PROGLAŠENA JAVNIM INTERESOM

Vlasnici stanova u zgradi s koje otpada fasada moraće da izdvoje novac za njenu popravku, a ako to ne urade dobrovoljno, lokalna samouprava će angažovati firmu da to obavi. Vlasnicima nekretnina na kraju će samo isporučiti račun. Oni koji ne budu izmirili dug, naći će se na spisku izvršitelja za naplatu.
Briga o fasadama će stupanjem na snagu Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada biti proglašena javnim interesom, pa će lokalna samouprava imati odrešene ruke da se o njima stara ako to ne učine skupštine zgrada. Ukoliko inspektor proceni da fasada na zgradi nije bezbedna, da su delovi skloni padu ili da je jednostavno ružna, moći će da naredi stanarima da je poprave.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs


22. decembar 2016.

Usvojen Zakon o stanovanju i održavanju zgrada - Uvode se upravnici, bez novih troškova za stanareSkupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade - Skupštinu stanara i upravnika zgrade.

Zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari među sobom ne dogovore ko će biti upravnik zgrade, onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije. Ukoliko se stanari ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Izvor: eKapija

19. novembar 2016.

OKTOBAR 2016 - NAJBOLJI MESEC ZA GRAĐEVINSKE DOZVOLE OD KADA SE VODI STATISTIKA

U oktobru 2016. godine izdate su 1.464 građevinske dozvole, što je najbolji rezultat u jednom mesecu od 2007, od kada Republički zavod za statistiku prati ove podatke. Budući da je tokom 2016. mesečni rekord već više puta oboren, nema sumnje da će i cela 2016, prema broju izdatih dozvola, biti rekordna otkako se vodi ova statistika.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs


19. novembar 2016.

OBJAVLJEN POZIV ZА DOSTАVLJАNJE PONUDА ZА RАDOVE NА SLАVIJI

Agencijа zа investicije i stаnovаnje nа sаjtu grаdske uprаve objаvilа je poziv zа dostаvljаnje ponudа zа rаdove nа Trgu Slаvijа, Bulevаru oslobođenjа, Ruzveltovoj i ulici Mije Kovаčevićа, objavio je danas gradski servis Beonifo.

U zаpečаćenim ponudаmа, zаnteresovаne firme tаkmičiće se dа dobiju ugovor zа rekonstrukciju dvokolosečne trаmvаjske pruge, kontаktne mreže, kolovozne konstrukcije i komunаlne infrаstrukture nа Trgu Slаvijа, površine oko 14.000 metаrа kvаdrаtnih.

Tenderski poziv objavljen je i na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj koja će kroz zajam sufinansirati infrastukturne radove, a izvodjаč rаdovа biće potrebаn i zа uredjenje 947 metаrа Bulevаrа oslobodjenjа, od Slаvije do Veterinаrskog fаkultetа, kao i za deonicu Ruzveltovа Mije Kovаčevićа, dugu 1.534 metrа.

Izvor: Beta


13. decembar 2016.

Beograd traži investitore u Sloveniji - Prezentacija gradskih projekata u Ljubljani u januaru 2017.

U Ljubljani će u januaru sledeće godine biti održana prezentacija svih beogradskih projekata u cilju privlačenja slovenačkih investitora, najavio je gradski menadžer Goran Vesić u Ljubljani, gde je održao sastanak sa generalnim direktorom Privredne komore Slovenije, Samom Hribarom Miličem.

- Verujem da će ta prezentacija biti uspešna i da će slovenačke kompanije imati ideju šta mogu i gde sve mogu da investiraju u Beogradu - rekao je Vesić. Naglasivši da je slovenačka privreda važna za Srbiju, on je podsetio da je Slovenija, posle Italije, Nemačke i Austrije, četvrti spoljnopolitički partner naše zemlje.

- U Srbiji ima skoro 400 projekata na kojima rade slovenačke kompanije. One zapošljavaju 25.000 ljudi u našoj zemlji, što nam je veoma važno i što poštujemo - istakao je Vesić.

Izvor: eKapija

8. decembar 2016.

PREZENTACIJA: "INOVACIONE TEHNOLOGIJE GAŠENJA POŽARA TEMPERATURNO AKTIVIRANOM VODOM I LEVITIRAJUĆOM PENOM"

Privredna komora Beograda, u saradnji sa Rusko-srpskim humanitarnim centrom i Ruskom akademijom nauka, organizuje okrugli sto na  kome će  se stručnoj javnosti u Srbiji i regionu prezentovati novi inovativni projekat gašenja požara sa minimalnom upotrebom vode. Projekat koji je naišao na izuzetnu podršku stručne javnosti u Rusiji će predstaviti najveći ruski eksperti-akademici u oblasti požarne tehnike i taktike gašenja požara. 
Okrugli sto će biti održan 8. decembra 2016. godine, sa početkom u 11 časova, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala VI na šestom spratu. 

Za dodatne informacije možete se obratiti Udruženju građevinarstva i komunalne delatnosti, osoba za kontakt Ljiljana Urošević,  tel. 36 25 144 , e-mail: ljurosevic@kombeg.org.rs      


8. decembar 2016.

Za završetak izgradnje Hrama Svetog Save potrebno oko 19 mil. EUR - Rok za završetak svih radova 2021. godina

Za završetak izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru potrebno je oko 19 mil EUR, od kojih je Rusija obezbedila donaciju od 4 mil EUR, rečeno je u sredu (7. decembra 2016. godine) na godišnjoj skupštini Društva za podizanje Hrama Svetog Save.

Miodrag Kostić, koji je i predsednik skupštine Društva, je rekao da će ostalih 15 mil EUR biti obezbeđeno donacijama članova Društva, Vlade Srbije i drugim donacijama, saopštilo je Društvo za podizanje hrama Svetog Save.

Kostić je pozvao sve koji žele da se uključe u završetak radova da to i učine preko Društva ili putem donacija, navodi se u saopštenju.

Izvor: eKapija


8. decembar 2016.

U PLANU UREĐENJE VELIKIH GRADSKIH PARKOVA U BEOGRADU

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas (08.12.2016) novo dečje igralište, sportski teren i „pet zonu” u naselju Nova Galenika u Zemunu i tom prilikom najavio uređenje velikih gradskih parkova u narednoj godini. Novo igralište u naselju Nova Galenika nalazi se u Ulici Jovana Stojsavljevića, između stambenih zgrada, a gradonačelnik je podsetio da je taj deo grada bio potpuno neuređen.

- Danas imamo priliku da vidimo novi park i zelenu površinu u Novoj Galenici. Postavljene su sprave za zabavu i razonodu, pa će mališani moći da provode mnogo više vremena napolju. Želimo da uredimo što veći broj zelenih površina, kako bi deca manje vremena provodila ispred računara - rekao je Mali.

Izvor: Beoinfo


5. decembar 2016.

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI FONTANE NA SLAVIJI

Radovi na izgradnji fontane na Slaviji počeli su u subotu (03.12.2016), izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i precizirao da je rok za njihov završetak 155 dana.

- Zvanično su počeli radovi na izgradnji fontane na Slaviji. Izvođač radova je kompanija PMC inženjering koja je počela postavljanje zaštitne ograde i saobraćajne signalizacije - rekao je Vesić.

Izvor: Tanjug


30. novembar 2016.

U BEOGRADU ĆE SE RUŠITI 368 OBJEKATA BEZ DOZVOLE

Nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, na teritoriji Beograda, započeta je izgradnja ili je izgrađeno 368 objekata bez građevinske dozvole pa ti objekti ne mogu biti ozakonjeni i biće srušeni.
Ovo ističu za Danas u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prošlo je tačno godinu dana otkad je počeo da važi Zakon koji je usvojen kako bi se i konačno rešio problem bespravne gradnje, ali uprkos najavama države da će svi koji se odluče da krenu da grade nakon 27. novembra 2015. biti srušeni bez dalje rasprave, očigledno je bilo onih koji su odlučili da pokušaju.
U Ministarstvu potvrđuju da će objekti građeni bez građevinske dozvole od novembra 2015. biti srušeni i ističu da se pod bespravno sagrađenim objektima podrazumevaju ne samo potpuno novi objekti, već i oni koji su dograđeni, sanirani, adaptirani i rekonstruisani.
Izvor: Danas


29. novembar 2016.

USKORO POČINJE UREĐENJE 35 FASADA U CENTRU BEOGRADA

Uskoro će početi radovi na 35 fasada u centru grada, najavio je juče (28.11.2016.) gradonačelnik Beograda Siniša Mali prilikom obilaska radova na fasadama u Karađorđevoj ulici. Javna nabavka za 35 fasada je završena i radovi na njima će uskoro početi, čime grad ispunjava obećanje da će polako ali sigurno biti mnogo lepši, rekao je gradonačelnik.

Inače, radovi na fasadama u Karađorđevoj ulici su počeli, a gradonačelnik je danas prilikom obilaska gradilišta rekao da će, nakon skidanja platna i uvođenja dekorativne rasvete taj deo grada zablistati.

Kako je rekao, ponosan je na ispunjena obećanja, podsetivši da su radovi na Kosančićevom vencu u toku te da će tu rekonstrukcija fasada početi čim se završi obnova kanalizacione mreže, trotoara i puteva.

Izvor: Tanjug

12345678

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info