Aktuelnosti - ARHIVA
   


1. januar 2014.

BAČEVIĆ: U TOKU PRIPREMA JUŽNOG KRAKA JUŽNOG TOKA

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dogovorilo je sa Gaspromom i predstavnicima Vlade Rusije izradu prostornog plana područja posebne namene za južni krak Južnog toka, kojim će se iz Srbije gasom snabdevati i potrošači u Makedoniji, izjavio je Tanjugu resorni ministar Milan Bačević.
Pripremili smo koncept prostornog plana područja posebne namene za južni krak Južnog toka, ostalo je samo da Srbijagas i Republička agencija za prostornog planiranje potpišu ugovor o izradi tog prostornog plana, rekao je Bačević, istakavši da su završetak glavnog prostornog plana za Južni tok kroz Srbiju i priprema južnog kraka Južnog toka, među najvažnijim poslovima tog ministarstva, koje je u 2013. započelo i uspešno obavilo nekoliko kapitalnih projekata.
- Sa tim krakom, postojeći Južni tok se račva ka jugu, do makedonske granice, zbog toga što je i u Makedoniji sazrela do kraja ideja da je snabdevanje gasom iz Srbije dobra varijanta za Makedoniju, iako Makedonija ima i alternativnu mogućnost, a to je snabdevanje gasom iz Bugarske - rekao je Bačević, u novogodišnjoj izjavi Tanjugu.
Izvor: Tanjug


1. januar 2013.

U 2014. BRŽA GRADNJA AUTOPUTEVA I PRVE KONCESIJE

Otklonjeni su mnogi problemi koji su u prethodnom periodu usporavali gradnju autoputeva u Srbiji i u 2014. biće dostignut evropski prosek od oko 50 izgrađenih kilometara godišnje, izjavili su ministar saobraćaja Aleksandar Antić i direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović.
Sa druge strane, ministar građevine Velimir Ilić je rekao da bi gradnju autoputeva u našoj zemlji dodatno ubrzale koncesije, i najavio u 2014. prve koncesione aranžmane sa kineskim kompanijama na Koridoru 11, za deonice od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege.
Antić je rekao da je najveći problem bio nedostatak odgovarajućeg sistema i puna koordinacija svih učesnika u tom procesu, ali i nedovoljna posvećenost tom poslu.
Izvor: Tanjug


2. januar 2014.

USKORO GRADNJA NOVE TERMOELEKTRANE U KOSTOLCU

Generalni direktor Termoelektrane i kopova Kostolac Dragan Jovanović izjavio je da je sa kineskim partnerima u toku formiranje radne grupe za planiranje gradnje nove teromoelektrane u Kostolcu snage 350 megavata i da će aktivnosti na realizaciji projekta početi ove godine.
Radna grupa će napraviti detaljan plan o realizacije posla i upravljanja projektom, rekao je Jovanović za RTS.
Prema njegovim rečima, projekat je vredan 715 miliona dolara i kada bude završen kostolačke termoelektrane će podmirivati 20 odsto potreba Srbije za strujom.
Nova termoelektrana u Kostolcu gradiće se posle skoro četvrt veka.
- U toku su razgovori sa kineskim partnerima i neposredno posle Nove godine ćemo imati susret na najvišem nivou sa predstavnicima kompanije CMEK. To nije pitanje samo formiranja radne grupe nego i donošenja odluke o principima i o načinu upravljanja samim projektom - naveo je Jovanović.
U taj projekat biće aktivno uključena cela Elektroprivreda Srbije i Ministarstvo energetike, rekao je on.
Izvor: Tanjug


3. januar 2014.

BAČEVIĆ: SRBIJA ŠTO PRE DA GRADI JUŽNI TOK

Srbija ne treba nešto posebno da se uključuje u raspravu oko Južnog toka sa zemljama EU, jer tek pregovaramo o članstvu u EU, izjavio je ministar rudarstva Milan Bačević i naglasio da Srbija, umesto toga, treba što pre da sprovodi izgradnju gasovoda na terenu, jer je to njen nacionalni interes.
Pitanja koja se tiču primene Trećeg energetskog paketa EU na Južni tok najbolje mogu da razreše Rusija i zemlje članice EU, učesnice u tom projektu, kazao je Bačević i ocenio da će Rusija znati kako da pregovara sa zemljama učesnicima u projektu.
- Srbija treba da se bavi i da što pre sprovodi projekat na svom terenu, da polažemo cevi i da se pripremamo za isporuke gasa koje su nam zaista neophodne - kazao je Bačević, istakavši da će Južni tok doneti Srbiji nižu cenu gasa i još sigurnije snabdevanje.
Izvor: Tanjug


4. januar 2014.

GAZDA PRIVATIZOVANE FIRME PLAĆA CENU PLAĆA UKOLIKO PROMENI DELATNOST

Ako vlasnik privatizovane firme menja njenu delatnost, mora da kupi plac na kom se objekat nalazi, ali po tržišnoj ceni.
To rešenje koje se, kako saznaje „Blic“, nalazi u predlogu novog zakona potpuno je u skladu sa odlukom Ustavnog suda, koji je ovih dana osporio mogućnost da vlasnik privatizovane firme, uz objekat i biznis, može da proda i plac na kom se sve to nalazi.
Nacrt zakona o planiranju i izgradnji predviđa da konverzija prava korišćenja u pravo svojine bude 100 odsto tržišne vrednosti zemljišta. Cena će se određivati u trenutku podnošenja zahteva. Da je to jedino zakonski ispravno rešenje, potvrdio je Ustavni sud. Istina, za to mu je trebalo čak četiri godine.
Ipak, ni odluka Ustavnog suda, a ni Zakon ne odnose se na ono šta se sa privatizovanim firmama dešavalo u prethodnoj deceniji. A, tu je bilo baš dosta nepravilnosti. Tako je, recimo, u krugu fabrike Industrije kugličnih ležajeva (IKL) u Beogradu napravljen parking, koji je dat na upravljanje drugoj firmi. IKL je bio u obavezi da plati naknadu za zemljište, jer parking servis nije delatnost kojom se ova fabrika bavi.
Izvor: Blic


3. januar 2014.

ANTIĆ: REHABILITACIJA AUTOPUTA OD BATROVCA PREMA BEOGRADU

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić izjavio je danas da je jedan od prioriteta rehabilitacija dela autoputa od graničnog prelaza Batrovci prema Beogradu u dužini od 20 kilometara, koji će se ticati ne samo održavanja, već i bezbednosti saobraćaja.
- Nije pristojno da ljudi ulaze iz Hrvatske vrlo dobrim autoputem, a da ih u Srbiji dočeka izuzetno loš - rekao je Antić posle obilaska graničnog prelaza Batrovci sa premijerom Ivicom Dačićem.
Antić je novinarima rekao da je nedavno potpisan Ugovor sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj o sprovođenju projekta o bezbednosti saobraćaja u naredne četiri godine, za koje će i Vlada Srbije izdvojiti 400 miliona evra i koji bi trebalo da unapredi bezbednost saobraćaja u dobroj meri.
Izvor: Tanjug


5. januar 2014.

ANTIĆ: VRAĆATI LIVADE UMESTO EMITOVANJA OBVEZNICA

Oko 1.700 stanova, poslovnih prostorija i zgrada kao celina vraćeno je građanima Srbije u poslednje dve godine, ali je neophodno što pre promeniti zakon uvođenjem metoda supstitucije, jer je restitucija dosegla maksimum, smatra predsednik Mreže za restituciju Mile Antić.
Antić je  objasnio da su od početka primene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju identifikovani svi problemi u procesu vraćanja oduzete imovine, ali je konstatovao i da u Srbiji ima mnogo javne, odnosno državne svojine kojom se veoma loše gazduje.
- U tom smislu restitucija bi trebalo da bude jedan od najvažnijih razvojnih projekata u Srbiji u narednoj godini, što će biti nemoguće ukoliko se ne izmeni zakon uvodjenjem instituta supstitucije -  rekao je Antić.
Prema njegovim rečima, supstitucija oduzete imovine za poljoprivredno, šumsko i gradjevinsko zemljište bila bi idealno rešenje jer Srbija ima sasvim dovoljno zemljišta za vraćanje gradjanima, "čak i 100 puta više od onoga što se potražuje".
Izvor: Tanjug


8. januar 2014.

BEOGRAD: NADGRADIĆE DVE ETAŽE NA OBILIĆEVOM VENCU

Manjak mesta za automobile u centru grada "Parking servis" će pokušati da reši nadgradnjom garaže "Obilićev venac", koja je planirana za 2014. godinu. Projekat, kojim će se dobiti više od 200 parking mesta, ponuđen je kao rešenje još pre osam godina, međutim realizaciju su kočili papiri i novac.
Prema rečima Andrije Čupkovića, direktora "Parking servisa", ovo je jedan od velikih investicionih projekata kojim će se baviti u predstojećoj godini.
- Dobićemo 220 novih parking mesta u samom centru grada, a uz to u planu je i nadogradnja poslovnog prostora od 3.430 kvadrata prema Obilićevom vencu, Maršala Birjuzovoj ulici i Kosmajskom prolazu – kaže Čupković. - Nećemo dozvoliti da realizaciju ovog i sličnih projekata, kao što su podzemne garaže, uspore ili stopiraju komplikovane procedure oko sakupljanja potrebnih dozvola. U proteklih nedelju dana već smo pokrenuli postupak za odobrenje gradnje dve etaže, odnosno četiri polunivoa.
Izvor: Večernje novosti


8. januar 2014.

ARHITEKTURA SOČIJA U RUSKOM DOMU OD 23. JANUARA

Izložba "Arhitektura Sočija" biće otvorena od 23. januara do 4. februara 2014. godine u Ruskom domu u Beogradu, povodom predstojećih Zimskih olimpijskih igara u tom gradu, najavili su organizatori. Na izložbi će biti predstavljeno kulturno nasleđe Sočija, a naročito nova arhitektura grada nastala za potrebe Zimskih olimpijskih igara, navodi se u saopštenju.
Biće predstavljen jedan od najatraktivnijih gradova Rusije i veliki trud ruske države, olimpijskog grada Sočija, arhitekata i izvođača zahtevnih radova, među kojima je i veliki broj srpskih državljana. Postavka sadrži prikaz radova Sočinske organizacije arhitekata Rusije od 2008. do 2013. godine, umetničke fotografije arhitekte Olega Komisarova, predstavljanje olimpijskih zdanja i donacija i donatora tog grada iz Srbije.
Počasni gost izložbe biće građevinska firma "Putevi" iz Užica, koja je u odnosu na ostala preduzeća iz Srbije angažovana na tom poslu, izgradila i opremila najviše zgrada namenjenih Zimskoj olimpijadi u Sočiju.
Izložbu organizuju Ruski dom u Beogradu i "Sinteza samostalnih stvaralaca Srbije", udruženje koje okuplja samostalne stvaraoce, umetnike, teoretičare umetnosti, dizajnere, inženjere, naučne i kulturne radnike i novinare
Izvor: B92


8. januar 2014.

"ARENA" ČEKA RENOVIRANJE

Pune tribine na Svetskom prvenstvu rukometašica, u rekordnom roku rasprodat koncert američke dive Bijons, jedinstven šou vratolomija "Masters of dirt", samo su neki od događaja koji su prošle godine obeležili uspešnu sezonu repertoara "Kombank arene". Direktor Đorđe Milutinović, sad više bez etikete "bivši", u svom novom mandatu na čelu "Arene" najavljuje bogat program za 2014. i nova ulaganja u njenu infrastrukturu.
U planu je rekonstrukcija male sale na južnoj strani hale koja pored sportske i rekreativne funkcije, može poslužiti i za druge komercijalne namene.
- Popravka krova u maloj sali, koji prokišnjava, jeste prioritet, o čemu smo već razgovarali sa "Komercijalnom bankom", kao našim poslovnim partnerom. Već su izlazili u susret dobrim poslovnim idejama kao što je i naš ugovor kojim je njihovo ime postalo sastavni deo "Arene" – kaže novoizabrani direktor PD "Arena Beograd", Đorđe Milutinović.
Tender za popravku oronulih stepenica već je završen, a početak radova čeka lepše, prolećne dane. Sa većim prilivom novca, "betonska lepotica" podmladiće svoje lice, jer u njeno održavanje skoro da nije ni ulagano od završetka izgradnje. Nažalost, kupovina opreme, kao što je "riging", odveć neophodne kod scenskih nastupa sa pokretnim elementima, ostala je zasad po strani, jer njena nabavka iziskuje pozamašnu sumu.
Izvor: Večernje novosti


8. januar 2014.

GRAĐEVINARI NA IZDISAJU - VAPE ZA POMOĆ DRŽAVE

Građevinari u Srbiji tvrde da su "na izdisaju" i da će ta važna grana privrede nastaviti da propada sve dok im država ne pomogne, pre svega, osnivanjem Razvojne banke ili nekog garantnog fonda, da bi mogli da konkurišu za dobijanje velikih poslova i nastupe u inostranstvu.
Ministar građevine Velimir Ilić je rekao da je tačno da građevinarima u prethodnom periodu niko nije pomogao i da su mnoge firme već propale zbog dugova.
- Svima smo pomagali i razduživali, dok građevinske firme niko nije oslobađao određenih obaveza prema državi, već su građevinari odlazili u stečaj i propadali kada se zaduže i postanu neprofitabilni – naglasio je Ilić.
U takvim situacijama, kako je rekao, prozvodni radnici odlaze da rade na crno kod firmi "mašna-tašna", zbog čega je tri puta povećan broj neprijavljenih radnika, a dosta radnika je otišlo u inostranstvo ili radi u stranim firmama na srpskom tržištu. Ilić je istakao da uz pomoć države treba praviti nove građevinske firme i uključiti radnike u regularne tokove i prekinuti praksu da pojedine firme nastavljaju da posluju samo sa administracijom.
- Posla ima izuzetno puno, potpisao sam ove godine ugovore i građevinske dozvole za poslove vredne tri milijarde evra i svi ti projekti su potpuno finansijski pokriveni – naveo je Ilić.
Izvor: Tanjug


8. januar 2014.

PROBLEMI SRPSKIH RADNIKA U SOČIJU

Na izgradnji olimpijskog grada za Zimske olimpijske igre u Sočiju, koje počinju 7. februara učestvovale su na hiljade radnika iz Srbije. Većina njih nisu imali radne dozvole i bili su žrtve radne eksploatacije sa elementima trgovine ljudima.
Radnici iz Srbije na gradilištima u Sočiju, boravili su u Rusiji sa turističkom vizom koja važi tri meseca, tako da su u organizaciji poslodavaca fiktivno prelazili granicu sa Abhazijom, gde su dobijali migracione listiće i još mesec dana boravka.
- Radnicima su u pasoše udarani i lažni pečati, a koga bi uhvatili, bio bi deportovan – svedoči Saša Zlatkov. - Ne prelazimo uopšte u Abhaziju. Mi ne vidimo Abhaziju. Dođu kombiji, koji su plaćeni. Mi samo izađemo sa ruske granice, u taj međuprostor. Okreće se kombi i vraćamo se kao da ulazimo u Rusiju, gde dobijemo ovo i to je kao legalno.
Stalno su se sakrivali od policije i inspekcija, koje su organizovale racije po gradilištima. Zbog toga, Saša 50 dana nije mogao da radi, ali mu poslodavci nisu dozvolili da se vrati u Srbiju.
Izvor: RTV


8. januar 2014.

ENERGETSKE INVESTICIJE BEZ BRANE

Prošle godine Srbija je počela gradnju gasovoda "Južni tok", prvog vetroparka u Plandištu i pripreme za gradnju termoelektrane u Kostolcu. Pored reformi i primene evropskih standarda u energetici, u ovoj godini trebalo bi da bude i investicija. U Ministarstvu energetike očekuju koncesionare i privatna-javna partnerstva – i obećavaju da neće biti zakonodavnih i administrativnih barijera za ulaganja.
Voda i ugalj su kao glavni resursi. U pripremi su dve velike investicije. Prva je hidroelektrana Bistrica, za koju je Skupština već ratifikovala međudržavni sporazum s Kanadom. Dogovor o gradnji očekuje se na proleće.
- Tu je termoelektrana Štavalj sa pripadajućem rudnim poljem i dalekovodom. To je nešto o čemu sada razgovaramo sa češkim partnerom. Pojavio se još jedan partner iz Bugarske i to je na stolu – kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Izvor: RTS


8. januar 2014. 

BEOGRAD: ŠOPING I NA NOVOSADSKOM PUTU

Surčinci, Zemunci i Novobeograđani dobiće tokom naredne godine još jedan tržni centar. Po ugledu na "ritejl park" u Pančevu, na potpuno drugom obodu Beograda, sredinom 2014. godine iznići će i prodajni objekat u Zemunu na Novosadskom putu. Izgradnja izraelskog ritejl parka već je počela, pa je dosada podignuto 15.000 kvadrata od planiranih 25.000.
Tržni centar na izlazu iz Zemuna imaće supermarket, prodavnice obuće i artikala za sređivanje kuće, zatim dečju igraonicu, apoteke...
- Ritejl park "Open Belgrejd" bi trebalo da se otvori za pola godine – kažu u firmi "Danos", koja je angažovana za izdavanje prostora. - Svaki lokal imaće svoj ulaz, a koncept će biti gotovo isti kao i objekat u Pančevu. Ideja je da ponudimo najraznovrsniju uslugu sugrađanima u sredinama gde nema slične ponude. Ovako, žitelji opština na levoj strani Beograda ne moraju da dolaze do tržnih centara u blizini reka ili do centra grada da bi pazarili.
Izvor: Večernje novosti


8. januar 2014.

  

"GRAĐEVINSKA DIREKCIJA" U 2014. DAJE POZAJMICU ZA PRVI STAN

"Građevinska direkcija Srbije" će u 2014. svima koji kupuju prvi stan i imaju pravo na povraćaj PDV-a omogućiti beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana. Stopa PDV-a na stanove je od 1. januara povećana sa osam na 10 odsto, tako da će maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznosiiti 9,1 odsto, objavila je "Direkcija" na svom veb sajtu.
Imajuću u vidu da su u 2014. obustavljeni subvencionisani stambeni krediti, kao i da minimalno učešće za komercijalni stambeni kredit iznosi 20 odsto, pozajmica u vrednosti od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi potrebno učešće.
Kupac tako dobija mogućnost da putem te beskamatne pozajmice obezbedi za sebe veću stambenu jedinicu, odnosno da kupi onoliko kvadrata više kolika je pozajmica, jer će ta sredstva vratiti "Direkciji" iz povraćaja PDV-a.
Primera radi, ako je vrednost nepokretnosti 80.000 evra, učešće za komercijalni kredit je 16.000 evra. Sa pozajmicom "Direkcije" kupcu je potrebno da za učešće obezbedi 8.720 evra, a 7.280 evra je iznos pozajmice. Procenat na koji se ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a zavisi od kvadrature stana i broja članova domaćinstva.
Izvor: Tanjug

8. januar 2014.

ZAVRŠETAK IZGRADNJE TOPIONICE NAJVAŽNIJI ZADATAK RTB-AZavršetak izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline najvažniji je zadatak RTB-a Bor u 2014. godini, izjavio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski. Na gradilište je stigla sva potrebna oprema, a do sada je završena montaža više od polovine delova.
Građevinski radovi napreduju dogovorenim tempom, tako da se očekuje da ovaj zadatak bude ispunjen i topionica bude završena ove godine.
- I pored svih poteškoća, na gradilištu nove topionice rade 202 radnika, bez obzira na hladno vreme. Iako smo imali problema sa projektovanjem, dobijanjem dozvola, obezbedenjem finansijskih sredstava i problema koji se pojavljuju u toku radova, ovo je i dalje jedno od najvecih gradilišta u Srbiji i na Balkanu – rekao je Spaskovski. - Podsećam da smo odlučili da u toku gradnje nove, stara topionica radi i do poslednjeg dana će se projekat nove topionice dorađivati i menjati. Ubeđen sam da ćemo i pored poteškoća na svim planovima, zavrsiti topionicu ove godine, dobiti veće ekonomske efekte i ono što je najvažnije, čisto nebo iznad Bora.
Izvor: Tanjug


8. januar 2014.  

DO 2016. REKONSTRUKCIJA 300 KILOMETARA PRUGE NA KORIDORU 10

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je da će se do 2016.godine rekonstruisati oko 300 kilometara pruge na Koridoru 10, najavljujući početak realizacije ruskog kredita u martu na relaciji Beograd-Pančevo.
Simonović je rekao da je država za to već obezbedila 15 odsto sredstava, i na račun "Železnica Srbije" prebacila oko devet miliona dinara, a ubrzo će biti implementiran aneks dva ugovora koji se odnosi na šest deonica Koridora 10, Ruma- Golubinci, Mladenovac-Kovačevac i Mala Krsna-Velika Plana. Za te deonice već je obezbeđena neophodna dokumentacija, a radovi će, kako je naveo, krenuti početkom aprila.
Iz ruskog kredita će se realizovati uglavnom najveće investicije, a Simonović očekuje da će se godišnje rekonstruisati oko 100 kilometara pruge.
Izvor: Tanjug


9. januar 2014.

NEIMARI ZIDAJU PRIVREDNI RAST

Ministarstvo građevinarstva obezbedilo je investicije od oko tri milijarde evra, od kojih se već realizuje 700 miliona, a u toku su tenderi za radove vredne još toliko novca. Kako kaže Velimir Ilić, ministar građevinarstva, nije tačno da se u Srbiji ne gradi i da nema posla. Ali, tačno je, kako tvrdi, da danas recimo za radove na izgradnji dve deonice Koridora 11 uslove ispunjavaju samo dve srpske firme.
Većina građevinskih preduzeća je u stečaju, ili pred stečajem, mnoge su likvidirane, zato sada veći broj ministarstava mora da se uključi u rešavanje problema, koji su pre svega pravne i finansijske prirode.
- Država hoće da gradi stanove preko svoje "Direkcije", ali kome da ih proda – ističe Ilić. - Kupovna moć stanovništva je niska. A, mnogo je podstanara, realno, potreba postoji. Moramo da imamo jednu nacionalnu banku, koja će da kreditira izgradnju. Visokogradnja je naravno samo jedan segment, koji pokreće veliki broj industrijskih grana. Čekamo da Ministarstvo privrede završi posao sa ličnim kartama preduzeća i predloži rešenja.
Izvor: Večernje novosti


9. januar 2014.

NOVA ZGRADA RTV - STUDENTSKA VIZIJA

Novosađanka Jovana Đurić osvojila je drugo mesto na Hicad studentskom konkursu za projekat zgrade Radio-televizije Vojvodine. Kroz moderan, ali i praktičan dizajn studentkinja master studija arhitetkrure na Fakultetu tehničkih nauka osmislila je reprezentativni izgled vojvođanskog javnog servisa.
Studentkinja mastera ahitetkture kaže da je oduvek bila fascinirana televizijskim stanicama, a nakon što je u Londonu videla impresivnu zgradu Bi-Bi-Sija (BBC), shvatila je da je Novom Sadu neophodna reprezentitvna zgrada javnog servisa.
- Prvi objekat kompleksa zamišljen je kao veliki studio sa publikom, drugi objekat je studio sa restoranom, a treći je je centralna zgrada sa studijem za vesti i vidikovcem na krovu, dok parterno rešenje prizemnog dela trga čini auditorijum ispred led fasade velikog studija koja bi prikazivala koncerte, filmove ili prenose uživo sa samog snimanja u studiju – kaže autorka projekta Jovana Đurić.
Izvor: RTV


9. januar 2014.

VUČIĆ: AL ABAR U "BEOGRAD NA VODI" ULAŽE 3,1 MILIJARDU DOLARA

Prvi potpredsedik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je biznismen svetskog glasa Al Abar spreman da uloži 3,1 milijardu dolara u projekat "Beograd na vodi".

Vučić je u intervjuu "Novom magazinu" rekao da bi Al Abar trebalo da 12. januara poseti srpsku prestonicu i tada će razgovarati o ulaganju u projekat "Beograd na vodi".

"Njegov idejni plan je da počistimo sve odatle, da to bude jedini zadatak Srbije. On obezbedjuje tri milijarde i 100 miliona dolara za izgradnju svega. Onda treba da vidimo kako ćemo i mi i onda da se naplatimo prodajom toga kad se završi. To sve posle menja", kazao je Vučić.  

Izvor: Blic 


9. januar 2014. 

SREĐIVANJE SLAVIJE 2015. GODINE

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju, Beograd neće stati i većina projekata koju je pokrenula bivša vlast biće nastavljeni i za vreme privremenog organa koji trenutno rukovodi prestonicom. Prema Odluci o privremenom finansiranju Beograda za period januar-mart 2014. godine, za kapitalne saobraćajnice od posebnog interesa predviđeno je 1,6 milijardi dinara ili oko 14 miliona evra. Veći deo, oko milijarde, biće obezbeđen kroz inostrane kredite. A, ako bi bio realizovan projektovani budžet za kompletnu 2014. godinu, u ovu namenu bi bilo potrošeno 2,42 milijarde dinara.
Za najavljeno potpuno renoviranje Ulice vojvode Stepe, do marta će biti izdvojeno 56,4 miliona, ali je onda za narednih devet meseci predviđeno čak 1,57 milijardi, skoro cela suma iz kredita EBRD. Za rekonstrukciju Trga Slavija planirano je 27 miliona tokom 2014, dok bi ova saobraćajnica predstavljala ključnu stavku u budžetu za 2015. sa svojih skoro osam miliona evra. Za 2015. i 2016. predviđeni su radovi i u Karađorđevoj ulici, i to u dve faze, od Savskog trga do "Bristola", odnosno od "Bristola" do Pristaništa.
Izvor: Večernje novosti


9. januar 2014.

NOVI POSLOVI "ENERGOPROJEKTA" U AZIJI

Firma "Energoprojekt Entel" iz Beograda ugovorila nove poslove u Kataru, Dubaiju, Abu Dabiju i Omanu vredne ukupno 21,95 miliona dolara, objavio je "Energoprojekt". "Eneroprojekt Entel" je u Kataru i Dubaiju zaključio u poslednjem kvartalu 2013. godine nove konsultantske ugovore u vrednosti 17,25 miliona dolara.
U Kataru je sa investitorom "KAHRAMAA" zaključen ugovor o konsultantskim uslugama na realizaciji projekta unapredjenja rezervi vode za piće, a u Dubajiu sa investitorom "DEWA" o konsultantskim uslugama na preusmeravanju 132kV kablovskih vodova sa instalacijama u dva novoizgrađena tunela ispod dela grada "Business Bay Creek".
Zaključeni su i ugovori za konsultantske usluge u Abu Dabiju i Omanu u vrednosti 4,7 miliona dolara.
U Abu Dabiju će srpsko preduzeće biti konsultant investitoru "TRANSCO" za dve trafo stanice 132/11kV i 15km kablovskih vodova 132kV, a u Omanu će investitoru "PAEW" (Public Authority for Electrity and Water) pružiti konsultantske usluge na razvoju vodovodnih sistema u više oblasti.
Izvor: B92


10. januar 2014.

KRENULE ISPLATE SUBVENCIJA ZA STANOVE

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita potpisala je svih 370 zahteva za subvencionisane stambene zajmove koji su stajali mesecima.
- Nikakvih zastoja u isplatama neće biti, teoretski ukoliko bi sve banke podnele zahtev za isplatu subvencionisanog kredita u jednom danu, Nacionalna korporacija bi istog dana mogla da isplati svih 370 subvencija - kaže za “Blic” Maja Kosovčević, v.d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
Na pitanje kada će biti isplaćen poslednji od 370 zahteva, Kosovčevićeva kaže da se ne može predvideti kada će se to desiti, jer to zavisi od banaka.
U program subvencionisanog stambenog kreditiranja prošle godine bilo je uključeno 18 banaka. Prosečan iznos kredita banke uz subvenciju u 2013. bio je 37.153 evra, dok je prosečan iznos subvencije države 4.644 evra.
Oni građani čije zahteve za kreditiranje od banaka nije preuzela NKOSK do 13. decembra, neće moći da računaju na subvencionisane zajmove, s obzirom na to da ih država više ne odobrava.
Izvor: Blic


10. januar 2014.

AMBASADA POMAŽE NAŠIM RADNICIMA

Ambasada Srbije u Moskvi u kontaktu je sa srpskim radnicima angažovanim na izgradnji objekata u Sočiju i sa njihovim poslodavcima, radi što hitnijeg rešavanja nastalih problema u vezi sa radnim i životnim uslovima i isplatom zaostalih zarada radnicima, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Konzularno odeljenje ambasade Srbije u Moskvi u kontaktu je sa našim radnicima, a konzul je otputovao u Soči kako bi na licu mesta razgovarao sa radnicima i poslodavcima, navodi se u saopštenju. Istovremeno, predstavnici srpske ambasade u Moskvi kontaktirali su i poslodavce zahtevajući da se poboljšaju radni i životni uslovi naših radnika i da im se obezbede redovne isplate zarada, saopštio je MSP.
- Sa poslodavcima je usaglašeno da se radnicima koji žele da se vrate u Srbiju omogući nesmetan povratak, uz isplatu zaostalih zarada – navodi se u saopštenju.
Izvor: B92


10. januar 2014.

A WAY OUT - INSTALACIJA SA LISABONSKOG TRIJENALA ARHITEKTURE

Na Lisabonskom trijanalu arhitekture 2013. učestvovao je mladi arhitektura Dragoljub Stašić iz Kosovske Mitrovice, čiji je rad je odabran od strane internacionalnog žirija a u okviru kategorije pridruženih projekata.
Lisabonski trijenale arhitekture je tradicionalna arhitektonska manifestacija koja se održava od 2007. godine i koja okuplja arhitekte iz celoga sveta da prikažu svoje radove, nove ideje i svoje vizije arhitekture u budućnosti. Trijenale se održava pod pokroviteljstvom Njegove Ekselencije Predsednika Portuglaske republike, a od 2010. godine dodeljen joj je i status kulturnog interesea Ministarstva kulture Portugala.

Izvor: Super Prostor


10. januar 2014.

KLIZIŠTE PRETI TAŠMAJDANU

Ima li kraja problemima sa renoviranjem otvorenog stadiona "Tašmajdan"? Nekada jedan od ponosa srpske prestonice, objekat na kojem su se održavale velike sportske i zabavne svečanosti, trebalo je, prema prvobitnim planovima, da bude svečano otvoren prvih dana 2013. godine, ali kako trenutno stoje stvari, biće dobro ako prve posetioce primi na početku 2015!
Prvo su problem bile grobnice i lagumi, zatim se velika prašina podigla oko nabavke kamena sa Brača, pa su zatim ponestala finansijska sredstva, a sada glavobolju zadaju stene i zemljani sloj iznad jugozapadne i zapadne tribine.
"Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda", koja je zadužena za kompletan projekat, raspisala je pre dva dana vanredni postupak javne nabavke "radova na stabilizaciji zemljanog sloja, samoniklog iznad krečnjačke stene".
Kako piše u obrazloženju, "tokom radova je otkriven sloj zemlje koji je postao nestabilan pa je neophodna njegova hitna sanacija kako bi mogli da budu nastavljeni predviđeni radovi".
Izvor: Večernje novosti


10. januar 2014.

"BEOGRAD NA VODI": ZA POČETAK HOTEL I ŠOPING MOL

Od septembra startuje "Beograd na vodi", kaže Srđan Rupar, direktor projekta. "Železnice Srbije" dobile su zadatak da već od juna krenu u demontiranje koloseka u priobalju Save. Kada se taj posao završi, počinju radovi na infrastrukturnom opremanju dela lokacije za prvu fazu, koja podrazumeva izgradnju najvećeg šoping mola u ovom delu Evrope i hotela visoke kategorije. U tom delu kompleksa "Beograd na vodi" naći će se i akvarijum, sportski tereni...
Srbija je našla partnera, koji je spreman da za početak u ovaj projekat uloži 3,1 milijardu dolara. Reč je o investicionom fondu iz Abu Dabija, koji predvodi Mohamed Alabar. Svi detalji biće dogovoreni krajem sledeće nedelje na sastanku Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade Srbije i Alabara u Beogradu.

Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

BEOGRAD: OSAM GODINA ČEKAJU USELJENJE, STANOVI TRIPUT PRODAVANI

Kupci stanova u Ulici vojvode Stepe u zgradi broj 331, koje je pre osam godina prevarila firma investitor "MB konsalting", i dalje nemaju krov nad glavom. Kompanija je u međuvremenu otišla u stečaj, zbog čega stanovi već dugo stoje prazni.
Da stvar bude gora, čak i kada bi se ovaj slučaj rešio u skorije vreme, ne zna se ko bi od poverilaca mogao da se useli, jer su neke stambene jedinice prodate i po tri puta. A sporni objekat čini samo deo dugovanja ovog preduzeća, koja premašuju 15 miliona evra.
"MB konsalting", koji pored sporne zgrade poseduje i kompleks u Banji Vrujci, oktobra 2012. godine je otišao u stečaj, jer firma nije mogla da isplaćuje kredit "Pireus banci". Posle dosta vremena Privredni sud u Beogradu uzeo je u razmatranje plan reorganizacije preduzeća, koji bi teoretski mogao da namiri sve poverioce. Ipak, prevareni stanari nisu u to uvereni.
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

I BEOGRAD DOBIJA KULE BLIZNAKINJE

Rekonstrukcija nekada prestižnog beogradskog hotela "Jugoslavija" počeće za tačno dve godine, a ekskluzivni hotelsko-poslovni kompleks, ako ne bude novih zastoja, prve goste dočekaće 2019. Vrednost celokupnne investicije je 277 miliona evra, a projekat obnove kompleksa na dunavskom keju otvoriće, kako kažu investitori, preko 15.000 radnih mesta.
Ceo projekat je trenutno u fazi prikupljanja potrebnih dozvola. Gradski sekretarijat za urbanizam u petak (10. januar 2014.) je na razmatranje dobio koncept plana i projekat sređivanja nekada popularnog prestoničkog hotela. Kada se kompletira sva neohodna dokumentacija, novobeogradsko zdanje postaće deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu "Kempinski". Prema rečima Rajana Rajičića, direktora kompanije "Ril holding", koja u ime grčkog investicionog fonda "Kjues investment" upravlja rekonstrukcijom "Juge", hotel će biti deo luksuznog stambeno-poslovnog obkjekta "Dunavska kapija".
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

ZAJME KUPCU ZA KVADRATE

"Građevinska industrijska komora" pozdravlja odluku "Građevinske direkcije Srbije" da kupcima kvadrata omogući beskamatnu pozajmicu do 9,1 odsto vrednosti nekretnine. I drugim investitorima predlažu da osmisle način kako da privuku kupce.
U agencijama za promet nepokretnostima ističu, međutim, da postoji i bolje rešenje, koje će se i najviše svideti budućim vlasnicima, a to je da – investitori pre svega snize cenu kvadrata.
- Za potencijalne kupce, koji nemaju dovoljno novca za obavezno učešće za stambene kredite u iznosu od 20 odsto, odluka "Direkcije" o beskamatnoj pozajmici je dobra stvar – ističe Goran Rodić, potpredsednik "Građevinske komore". - To je dobro i za "Direkciju" jer će prodati kvadrate koji su joj preostali. Ovo je jedan od načina kako da se pospeši prodaja već izgrađenih kvadrata. Od prodaje tih stanova "Direkcija" će završiti infrastrukturu i prateće objekte u naselju Stepa Stepanović, a deo novca koji im ostane mogu da ulože u pripremu novih lokacija, što je dobro za građevinsku operativu.
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

AL ABAR OVE SEDMICE SA VUČIĆEM O BEOGRADU NA VODI

Biznismen Muhamed Al Abar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dolazi 17. januara u Beograd, gde će sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati o konkretnim ulaganjima u projekat "Beograd na vodi", izjavio je koordinator projekta Aleksandar Karlovčan. Investicioni fond Muhameda Al Abara spreman je da finansira projekat "Beograd na vodi", a detalji tih ulaganja biće dogovoreni na predstojećem sastanku.
Projektom "Beograd na vodi" planirano je da se na površini od 90 hektara izgrade hoteli, sportske i kulturne zone, komercijalni prostor, kao i veliki mol koji bi trebalo da bude najveći na Balkanu. Planirane su i velike zelene površine. Al Abar je jedan od najvećih investitora na svetu, a među najpoznatijim projektima koje je finansirao je kula Burž Kalifa u Dubaiju, ali i drugi infrastrukturni projekti u UAE.
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

SAMO GRAĐEVINSKE FIRME SA LICENCOM MOGU NA TENDER

Samo građevinske firme sa licencama ubuduće će moći da dobiju mogućnost da učestvuju na tenderima za radove koje finansira država. To znači da moraju da imaju određen broj zaposlenih, adekvatnu mehanizaciju i reference.

Time bi se eliminisale "tašna-mašna" firme koje se neretko pojavljuju kao profesionalni obarači tendera, tvrdi Goran Rodić, potpredsednik "Građevinske industrijske komore". Takvih "profesionalaca" ima i u drugim sektorima, ali najviše problema prave u građevinarstvu, jer se tu vrti najviše para.

Izvor: Večernje novosti


14. januar 2014.

VIŠE ZELENILA, ČISTOĆE, VRTIĆA I SPROVODIVIH PROPISA

Brže izdavanje građevinskih dozvola, usvajanje generalnog urbanističkog plana Beograda, uklanjanje brodskih olupina iz priobalja, popravka krovova i toaleta u školama i vrtićima, novih 30 hektara šuma i zelenila, više dnevnih centara i klubova za penzionere – to su obećanja gradskih sekretara za 2014. godinu. Nekima od njih ti projekti su prvi na kojima će raditi pošto su uoči Nove godine imenovani na te dužnosti.

Izvor: Politika


13. januar 2014.

TRAMP BI DA GRADI HOTEL NA MESTU GENERALŠTABA

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predstavnicima organizacije "Tramp" koja je zainteresovana za izgradnju reprezentativnog hotela u Beogradu. Kako je saopšteno iz Dačićevog kabineta, predstavnici "Tramp" organizacije će razgledati lokacije u Beogradu, a zainteresovani su i za prostor na kojem je bombardovana zgrada Generalštaba.
Organizacija koju predvodi američki biznismen i investitor Donald Tramp namerava da u Beogradu sagradi ekskluzivni hotel sa pet zvezdica, u okviru kojeg bi se nalazile kongresne dvorane i kapaciteti za sajamske manifestacije. Premijer Dačić je istakao da Vlada Srbije podržava svaku inicijativu i ulaganje u razvoj privrede, navodi se u saopštenju.
Ideja o izgradnji hotela u Beogradu nastala je prilikom susreta premijera Dačića i biznismena Donalda Trampa u Njujorku. Tramp je direktor istoimene organizacije, koja se na svetskom nivou bavi nekretninama i poseduje lanac hotela i kockarnica, kao i mnoštvo zgrada i objekata.
Izvor: RTV


14. januar 2014.

BEOGRAD: PRIVREMENO SANIRANA OŠTEĆENJA NA KOSANČIĆEVOM VENCU

Autentičnost ambijentalne celine na Kosančićevom vencu narušena je nedavno neadekvatnom popravkom oštećene kaldrme. Po ulegnućima na ulici putari su na više mesta rasuli rizlu. Oštećenja su, kažu, privremeno sanirana, a rekonstrukcija tek predstoji.
U "Beograd putu" objašnjavaju da su njihove ekipe popravile ulegnuća na kolovozu u Ulici Kosančićev venac jer su oštećenja ugrožavala bezbednost vozila i učesnika u saobraćaju. Popravka je obavljena u skladu sa nalogom i uz nadzor nadležnih iz Direkcije za puteve grada. U ovom preduzeću dodaju da je popravka privremenog karaktera.
- Rupe i ulegnuća na kolovozu su, radi bezbednosti učesnika u saobraćaju, popunjena rizlom – kažu u "Beograd putu". - Za dalju popravku kaldrmisanog kolovoznog zastora, koji se nalazi u ovoj beogradskoj ulici radi očuvanja nekadašnje ambijentalne autentičnosti ulice, trenutno nema adekvatnog materijala. A o daljim planovima u vezi s popravkom ili sanacijom ove ulice, odlučuje "Direkcija za puteve grada".
Izvor: Večernje novosti


14. januar 2014.

SOČI: SRPSKI RADNICI U LOŠIM USLOVIMA ČEKAJU ISPLATU

Još oko 1.000 srpskih građevinskih radnika ostalo je u Sočiju i okolini, a na gradilištu koje sam obišao u Veseloju još oko 120. Oni žive u dosta lošim uslovima, ali su voljni da završe posao i sačekaju isplatu. Imamo obećanje ruskih poslodavaca da će novac i dobiti, potvrdio je konzul Srbije pri našoj ambasadi u Moskvi Milan Živković.
On je obišao jedno od gradilišta posle poziva u pomoć koji su uputili radnici iz Srbije još pre Nove godine, žaleći se na nehumane uslove rada, oduzimanje pasoša, gladovanje i uskraćivanje plata. Po povratku, objašnjava da su naši radnici sa gradilišta sa kog su došle poslednje pritužbe smešteni u zgradama koje završavaju.
- Osim naših ima i osamdesetak drugih radnika, i svi spavaju po spratovima, u grubo omalterisanim stanovima, sa prozorima i strujom, na priručnim ležajima. To su zgrade na kojima još nisu urađeni molerski i drugi radovi. Okolo, na gradilištu je blato i šut, ali radnici su raspoloženi da završe posao jer im je po okončanju obećana zarada. Ogroman problem im predstavlja održavanje lične higijene, jer su se kontejneri sa priručnim tuševima odavno pokvarili – navodi konzul.
Izvor: Večernje novosti


14. januar 2014.

MANJI TROŠKOVI, PODSTICAJ GRAĐEVINARSTVU

Izgradnja neophodne infrastrukture i stambenog prostora na celoj teritoriji zemlje mogla bi da bude jedan od značajnijih razvojnih projekata u zemlji. Međutim, i tokom 2013. godine građevinski sektor nastavio je negativne trendove, što pokazuju i statistika i ocene i prognoze građevinara.  Prema poslednjim podacima, vrednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini za gotovo trećinu je manja nego u 2012. Vrednost ugovorenih radova manja je za četvrtinu.
U građevinskoj operativi Srbije bilo je preko 100 hiljada zaposlenih, a sada ih je oko 50 hiljada. Ove školske godine u prvi razred "Građevinske škole" upisano je osam učenika koji uče za zidara i pet za armirača, a to je jedina škola za ta zanimanja u Srbiji.
- Građevinarstvo na taj način nestaje, a teško se i skupe radnici. Kad bismo sad trebali da mnogo radimo nešto za inostranstvo ono što nam je neophodno potrebno ne bismo lako skupili ljude – kaže Dušan Simović iz "Simeks inžinjeringa".
Izvor: RTS


14. januar 2014.

AMERIKANCI ZAINTERESOVANI ZA ZGRADE GENERALŠTABA I MUP

Američka organizacija Tramp zainteresovana je za izgradnju hotela sa pet zvezdica u Beogradu i "pogledala je" bombardovane zgrade Generalštaba ili MUP-a Srbije u ulici Kneza Miloša, izjavio je izvršni direktor (CEO) partnerske Sapir organizacije Rotem Rozen.
"Zamisao je da se sa jedne strane napravi uspešan posao, a sa druge da to bude i nešto za narod Srbije", rekao je Rozen, član delegacije Trampa koja je juče razgovarala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
Rotem je rekao da žele da pokažu ljudima u Srbiji da te organizacije ne samo da "stvaraju i grade, već i obnavljaju".
Krajem nedelje delegacija se vraća u SAD, gde će, početkom naredne nedelje, kako je rekao Rotem, razgovarati sa američkim biznismenom Donaldom Trampom, vlasnikom Tramp organizacije, kao i ostalim "donosiocima odluka", o investicijama.
Izvor: Tanjug


13. januar 2014.

KIRBI: VEĆE INTERESOVANJE AMERIČKIH INVESTITORA ZA SRBIJU

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da je primetan pomak u dinamici radova na započetim projektima izgradnje saobraćajne infrastrukture i najavio pojačano interesovanje američkih investitora za Srbiju.
Tokom razgovora sa ministrom saobraćaja Aleksandrom Antićem, Kirbi je naglasio da je razvoj saobraćajne infrastrukture osnova privrednog razvoja svake zemlje, a kao posebnu prednost Srbije naveo školovane radnike i brojne pogodnosti za proizvodnju i dalji izvoz roba i usluga, navedeno je u saopštenju Ministarstva saobraćaja.
U razgovoru posebno je istaknut značaj nastavka dinamične izgradnje kvalitetne saobraćajne infrastrukture, suštinski bitne za dalje pozicioniranje Srbije kao destinacije privlačne za investitore, budući da se na listi prioriteta potencijalnih investitora, razvijena saobraćajna mreža visoko kotira.
Izvor: Tanjug


15. januar 2014.

DRŽAVA VRAĆA KAPARU ZA STANOVE U STEPI STEPANOVIĆU

"Građevinska direkcija Srbije" će vratiti kaparu koju je naplatila od građana koji su kupili stanove u naseljima Stepa Stepanović i Ivan Ribar, ali koji nisu uspeli da dobiju stambene kredite, jer je država prekinula program subvencionisanja ovih zajmova.
Naime, radi se o građanima koji su tokom novembra 2013. kupili stanove koje preko "Građevinske direkcije" gradi država i koji su istovremeno podneli zahteve za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita. Međutim, Vlada Srbije je u decembru promenila odluku i obustavila ovaj program, tako da je NKOSK - institucija koja je ove kredite odobravala, 13. decembra objavio da više ne prima zahteve za subvencionisane kredite, jer su ranije odobrena sredstva za subvencije smanjena sa 1,7 milijardi dinara na jednu milijardu.
Izvor: Danas


15. januar 2014.

BEOGRAD: GRADIĆE SE I CRKVE I BIBLIOTEKA

Na teritoriji grada Beograda, pravoslavni vernici mogu da se pomole u 74 crkve (u centralnim gradskim opštinama gde živi 1,1 milion Beograđana svega 30), 17 kapela i paraklisa, ali i u deset manastira. Broj bogomolja verovatno će narednih godina biti i veći, jer prema poslednjem popisu stanovništva, pravoslavni hrišćani čine 96 odsto pripadnika svih konfesija, odnosno 89 procenata ukupnog stanovništva glavnog grada.
Predsednik Privremenog organa Siniša Mali i član Nikola Nikodijević pre dva dana razgovarali su s patrijarhom srpskim Irinejom o problemima s kojima se crkva suočava i konstatovali da ima nekoliko prioriteta, koji su bitni i za crkvu i za grad, naročito u sferi urbanizma i katastra.
Izvor: Večernje novosti


15. januar 2014.

PROJEKAT, PA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Sa novom godinom dolaze i nove investicije i programske aktivnosti javnih preduzeća, pa je na red došlo pitanje izgradnje veletržnice, projektu koji se očekuje daleko više od dve decenije. Napokon je Grad, u septembru prošle godine, opredelio lokaciju, a u pitanju je plac preko puta Najlon pijace, na Temerinskom putu i time dao zeleno svetlo "Tržnici" da započne s projektnim aktivnostima.
Međutim, do građevinske dozvole treba završiti još dosta konkretnih poslova i zadataka, kako bi uopšte počela izgradnja veletržnice, koja će zameniti postojeću Kvantašku pijacu, a omogućiti kvalitetno snabdevanje, manje cene, integrisanje poljoprivrednih proizvođača, izvoz...
Izvor: Dnevnik


15. januar 2014.

"TRAMP ORGANIZACIJI" PONUĐENA TRI PLACA U KNEZA MILOŠA

Predstavnici američke organizacije "Tramp" obišli su u utorak (14. januar 2014.) potencijalne lokacije za izgradnju hotela sa pet zvezdica u Beogradu. Na toj listi parcela, osim Generalštaba i zgrade MUP u Kneza Miloša su i Rajićeva, zatim zgrada stare Beobanke na Zelenom vencu, "Depo" u Bulevaru kralja Aleksandra i nekoliko slobodnih lokacija na Novom Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama, u "igri" je i zdanje, koje bi kupili od svoje države, a to je bivša zgrada Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša.
Investitor iz Amerike u narednom periodu uradiće analizu lokacija i opredeliti se za onu, koja najviše odgovara. Kako sada stoje stvari, Generalštab je bez premca. U svakom slučaju, ukoliko se opredele za lokaciju gde je Srbija vlasnik, pregovori će se obaviti sa našim državnim vrhom.
Izvor: Večernje novosti


15. januar 2015.

RASPISAN TENDER ZA PROKOP

Železnice Srbije objavile su javni poziv za nastavak izgradnje beogradske stanice Prokop, koja će biti finansirana kuvajtskim kreditom od oko 26 miliona evra.
Tender će biti otvren do 24. februara i njime je predviđen maksimalan rok za izvođenje radova od 420 dana, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponuđena cena, izjavio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.
Reč je o javnom pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku za prvu fazu radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar, saopštile su železnice.
Na taj način Železnice Srbije intenziviraju aktivnosti na završetku izgradnje beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi", koji je od izuzetnog značaja za celu Srbiju, a domaća građevinska operativa dobija šansu za posao i potvrdu svog kvaliteta i mogućnosti, istakao je Simonović.
Izvor: TANJUG


16. januar 2014.

ZAVRŠENE SVE PRISTUPNICE MOSTA NA ADI

Pristupne saobraćajnice Mosta na Adi su završene, kako na čukaričkoj tako i na novobeogradskoj strani, pa vozači od skora mogu direktno, za svega nekoliko minuta da stignu od petlje "Radnička" do Ulice antifašističke borbe. Od severnog pristupa mostu preostalo je da se uradi još poslednja deonica u dužini od dva kilometra, od "Buvljaka" do Tošinog bunara. Tender za izvođača uskoro će biti raspisan, a očekuje se da radovi počnu do kraja godine.
U "Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju" kažu da novoizgrađenim pristupnim rampama u neposrednoj blizini OTC, vozila iz Antifašističke borbe saobraćaju već dve sedmice.

Izvor: Večernje novosti


16. januar 2014.

STAN U BUDIMPEŠTI KAO U NOVOM SADU

Stambeni kvadrat u Novom Sadu košta od 800 do 1.600 evra, u Budimpešti je od 800 do 1.250 evra, kažu u agencijama za nekretnine.
Kako prenosi Blic, prema najavama stanovi u vojvođanskim gradovima će pojeftiniti za još najmanje deset odsto.
"Stambeni kvadrat u Novom Sadu košta od 800 do 1.600 evra, u Budimpešti je od 800 do 1.250 evra, dok se u pojedinim delovima Ljubljane stanovi prodaju jeftinije nego u novosadskim naseljima", kaže Ljubomir Jokić iz Oglasa nekretnina, procenjujući da je reaalno da cene stanova i dalje padaju jer novca na tržištu nema, a kredite retko ko uzima.
Ništa nije bolja situacija ni u drugim gradovima. U Subotici stanovi nikada nisu bili jeftiniji - cena kvadrata stanova u starogradnji je od 350 do 500 evra, a u novogradnji od 550 do 650 evra. Prodaja nikada nije bila lošija - kaže Jokić.
Izvor: Blic


16. januar 2014.

NOVI SAD: ZA KAPITALNE INVESTICIJE TRI MILIJARDE

"Zavod za izgradnju grada" će za realizaciju kapitalnih investicija u 2014. godini izdvojiti 3.033.244.000 dinara, a među najznačajnijim urbanističkim investicijama izdvajaju se izgradnja Žeželjevog mosta sa pristupnim saobraćajnicama, završetak izgradnje Bulevara Evrope i još jedno saobraćajno povezivanje sa auto-putem, izgradnja tri prečistača otpadnih voda i desetine kilometara nove kanalizacione mreže.
Pored toga, značajan deo predviđenog programa investiranja obuhvata sredstva namenjena izgradnji važnih saobraćajnica i poboljšanju putne mreže u gradu.
- U prvom redu je nastojanje da se saobraćajne gužve regulišu još na ulaznim pravcima u grad, zbog čega se planira izgradnja još jedne trake na Temerinskom putu od Savske do auto-puta, zatim izgradnja kružne raskrsnice na trasi Sentandrejskog puta i Primorske, sanacija Sentandrejskog mosta i projektovanje još jednog, pored postojećeg. Završetkom navedenih radova ubrzaće se protok saobraćaja i omogućiće se mnogo lakša saobraćajna komunikacija u Novom Sadu – kažu iz ZIG-a.
Izvor: Danas


16. januar 2014.

SIMONOVIĆ: DOMAĆI IZVOĐAČI SPREMNI DA GRADE PROKOP

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je danas (16. januar 2014.) da na konkursu za nastavak izgradnje stanice Prokop mogu da učestvuju svi koji ispunjavaju uslove i da je prioritet "da ovog puta pokažemo da smo u stanju da posao realizujemo sa domaćom operativom".
- Železnička stanica "Beograd-Centar", poznatija kao Prokop, "kapitalni je objekat" – rekao je on i podsetio da će javni poziv za nastavak izgradnje, koji su "Železnice Srbije" juče objavile, biti otvoren do 24. februara, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponuđena cena.
Navodeći da na konkursu mogu da učestvuju izvođači iz zemlje i inostranstva, on je istakao da "imamo naše dobre izvođače koji mogu to da završe".

Izvor: Tanjug


16. januar 2014.

ZAVRŠAVAMO PROKOP POSLE 40 GODINA

Pobednik na tenderu za nastavak izgradnje Prokopa imaće rok od 18 meseci da osposobi stanicu za saobraćaj, piše Politika. Izgradnja počela još davne 1977.
"Železnice Srbije" objavile su juče javni poziv za nastavak izgradnje nove železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koja će biti finansirana kuvajtskim kreditom od oko 26 miliona evra.
Tender je otvoren do 24. februara, a izabrani izvođač radova ima rok od 18 meseci (420 dana) da osposobi stanicu. Završetak "Prokopa” je preduslov za izmeštanje železničke stanice iz centra grada i oslobađanje Savskog amfiteatra za ostvarenje projekta "Beograd na vodi”.
Investicioni fond Muhameda Al Abara "Emar propertiz” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je finansirao kulu Burž Kalifa u Dubaiju, spreman je prema pisanju medija da za početak uloži oko 3,1 milijardu dolara u savsko priobalje.
Na potezu od Brankovog mosta do ulaska u Beogradski sajam planira izgradnju hotela, komercijalnog prostora, sportske i kulturne zone, na površini od 90 hektara. Procenjeno je da bi na tom projektu, koji je predviđen da traje oko šest godina, moglo da bude uposleno oko 200.000 ljudi.
Izvor: Politika, RTS, Tanjug, B92


16. januar 2014.

IZDATE GRAĐEVINSKE DOZVOLE U REPUBLICI SRBIJI ZA NOVEMBAR 2013. GODINE

Prema broju dozvola izdatih u novembru 2013, prijavljena je izgradnja 601 stana s prosečnom površinom 73,6m². Prema izdatim dozvolama, broj stanova manji je za 56,7% nego u novembru 2012. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 22,3% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 131,6m², a 72,9% stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 52,1m².
U novembru 2013. izdato je 630 građevinskih dozvola, što je za 1,1% manje nego u novembru prethodne godine. Indeks predviđene vrednosti radova u novembru 2013. veći je za 51,0% u odnosu na novembar 2012.
Posmatrano prema vrsti građevina, u novembru 2013. izdato je 75,4% dozvola za zgrade i 24,6% za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 68,8% odnosi se na stambene i 31,2% na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove, 67,1%.
Predviđena vrednost radova novogradnje u novembru 2013. iznosi 88,5% od ukupno predviđene vrednosti radova. Najveća građevinska aktivnost, posmatrano prema oblastima, zabeležena je u Pirotskoj oblasti, 41,4% od predviđene vrednosti novogradnje. Slede Beogradska oblast, 15,2%, Pomoravska oblast, 9,9%, i Sremska oblast, 7,3%, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,8%.
Izvor: Republički zavod za statistiku


16. januar 2014.

DEO STADIONA "TAŠMAJDAN" OTVOREN OD APRILA

Kultni beogradski stadion "Tašmajdan", čija rekonstrukcija kasni već godinu dana, delimično će biti otvoren početkom aprila, najavio je danas član Privremenog organa Beograda Nikola Nikodijević. Konačan završetak svih radova i potpuno osposobljavanje stadiona za sve sadržaje najavljen je za oktobar mesec. Prva faza radova biće završena 31. marta nakog čega će deo stadiona moći da se korsiti.
- Stadion će moći da se korsiti u komercijalne svrhe, odnosno radiće kafići, restorani i ostali lokali koji se izdaju u zakup – rekao je Nikodijević.
On je podsetio da rekonstrukcija kasni zbog nepredviđenih radova na koje su radnici naišli i demantovao ranije špekulacije da se na stadionu pojavilo klizište koje bi moglo da iugrozi bezbednost posetilaca.
Izvor: 24 sata


16. januar 2014.

LEGALIZACIJA U NOVOM SADU - 30. JANUAR POSLEDNJI DAN ZA PREDAJU ZAHTEVA

"Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove Novog Sada" saopštila je danas (16. januar. 2014.) da je poslednji dan za predaju zahteva za naknadno izdavanje naknadne građevinske i upotrebne dozvole za objekat 30. januar 2014. godine.
Kako se objašnjava u današnjem saopštenju, u skladu sa članom 40. Zakona o legalizaciji objekata, (Službeni glasnik RS br. 95/13) 30. januar 2014. godine poslednji je dan za predaju zahteva za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, a  koristi se bez upotrebne dozvole.

Izvor: RTV


17. januar 2014.

BEOGRAD DOBIJA JOŠ TRI ZELENE PIJACE

Beograd će u naredne tri godine dobiti još tri nove pijace, pa će na svojoj teritoriji imati čak 35 ovakvih objekata. Stanovnici prestonice će sveže voće i povrće u bližoj budućnosti moći da kupuju na Medakoviću, u novom naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, ali i na Vidikovcu gde bi sadašnja pijaca bila dograđena za polovinu sadašnje veličine.
- Beograđani će, posle 18 godina, dobiti nove prostore na kojima će moći da se snabdevaju svežim i zdravim namirnicama. Izgradnja prve pijace, po dobijanju svih dozvola, očekuje se za najduže godinu dana, a okvirni rok koji smo sami sebi postavili, i za koji verujem da će biti i kraći, jesu tri godine – rekao je direktor JKP "Gradske pijace" Predrag Veinović.
"Pijacama" je upućena inicijativa opštine Palilula i građana za izgradnju nove pijace na levoj obali Dunava. I to nije sve.
Izvor: Večernje novosti


17. januar 2014.

NE KORISTIMO TRI MILIJARDE EVRA A PLAĆAMO PENALE

Da je Srbija iskoristila kredite koje je prethodnih godina dobila od međunarodnih finasijskih institucija bio bi generisan određen privredni rast, stvorena radna mesta, a izgradnja infrastrukture bi privukla druge investicije, izjavio je nedavno stalni predstavnik "Svetske banke" u Srbiji Toni Verheijen. Međutim, velike pare nisu utrošene, a naravno izostali su i ekonomski učinci koji bi svakako imali ogroman efekat u ovim kriznim godinama.
Procenjuje se da Srbija trenutno ima odobreno oko tri milijarde evra kredita od međunarodnih finansijskih institucija koje ne koristi i na koje plaća kamate to jest penale. Zbog toga što nije povukla već ugovorene kredite, Srbija je prošle godine morala da plati čak 584,1 miliona dinara penala. Prema oceni stručnjaka, razlog tome je što zemlja nije pripremljena za namensko, projektno zaduživanje. Sredstva koja nisu povučena najvećim delom odnose se na izgradnju putne i železničke infrastrukture, i delom na ulaganja u oblasti energetike.
Izvor: Dnevnik


17. januar 2014.

DOKUMENTI IZ KATASTRA ZA JEDAN DAN

Dokumenti koji se traže iz katastra nepokretnosti mogli bi uskoro da se dobiju za jedan dan, najavio je direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Zoran Krejović. On je u "Privrednoj komori Beograda" na okruglom stolu o zahtevima za legalizaciju objekata, kazao da već i sada, ako postoji kompletna dokumentacija, zahtevi upućeni prema katastru se rešavaju za jedan dan.
- Ljudi koji dolaze u katastar da uzmu dokument koji im treba, treba da ga dobiju brzo i da ne čekaju dugo. To je u praksi faktički negde i ostvareno – kazao je Krejović.
Prema njegovim rečima, postoji puno zaostalih zahteva prema katastru nepokretnosti i oni će se u narednom periodu rešavati paralelno sa novim zahtevima, i u roku od šest meseci do godinu dana svi oni bi trebali biti rešeni, a kad to bude gotovo, katastar će biti dnevno ažuran. Postoje neke greške koje su se potkrale preuzimanjem zemljišnih knjiga i one se ispravljaju, ali, to je posao koji se radi, kako je naveo, sukcesivno.
On je naglasio i da je odziv za upis u katastar nelegalnih objekata loš, jer ljudi smatraju da nemaju veliku korist od toga, ističući da svi koji imaju bilo kakav objekat moraju da budu evidentireni, jer je to i uslov EU.
Izvor: Beta


17. januar 2014.

DANI DO SPAJANJA MOSTA ZEMUN-BORČA

Predsednik privremenog organa Beograda Sini