Aktuelnosti - ARHIVA
   


1. januar 2014.

BAČEVIĆ: U TOKU PRIPREMA JUŽNOG KRAKA JUŽNOG TOKA

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dogovorilo je sa Gaspromom i predstavnicima Vlade Rusije izradu prostornog plana područja posebne namene za južni krak Južnog toka, kojim će se iz Srbije gasom snabdevati i potrošači u Makedoniji, izjavio je Tanjugu resorni ministar Milan Bačević.
Pripremili smo koncept prostornog plana područja posebne namene za južni krak Južnog toka, ostalo je samo da Srbijagas i Republička agencija za prostornog planiranje potpišu ugovor o izradi tog prostornog plana, rekao je Bačević, istakavši da su završetak glavnog prostornog plana za Južni tok kroz Srbiju i priprema južnog kraka Južnog toka, među najvažnijim poslovima tog ministarstva, koje je u 2013. započelo i uspešno obavilo nekoliko kapitalnih projekata.
- Sa tim krakom, postojeći Južni tok se račva ka jugu, do makedonske granice, zbog toga što je i u Makedoniji sazrela do kraja ideja da je snabdevanje gasom iz Srbije dobra varijanta za Makedoniju, iako Makedonija ima i alternativnu mogućnost, a to je snabdevanje gasom iz Bugarske - rekao je Bačević, u novogodišnjoj izjavi Tanjugu.
Izvor: Tanjug


1. januar 2013.

U 2014. BRŽA GRADNJA AUTOPUTEVA I PRVE KONCESIJE

Otklonjeni su mnogi problemi koji su u prethodnom periodu usporavali gradnju autoputeva u Srbiji i u 2014. biće dostignut evropski prosek od oko 50 izgrađenih kilometara godišnje, izjavili su ministar saobraćaja Aleksandar Antić i direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović.
Sa druge strane, ministar građevine Velimir Ilić je rekao da bi gradnju autoputeva u našoj zemlji dodatno ubrzale koncesije, i najavio u 2014. prve koncesione aranžmane sa kineskim kompanijama na Koridoru 11, za deonice od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege.
Antić je rekao da je najveći problem bio nedostatak odgovarajućeg sistema i puna koordinacija svih učesnika u tom procesu, ali i nedovoljna posvećenost tom poslu.
Izvor: Tanjug


2. januar 2014.

USKORO GRADNJA NOVE TERMOELEKTRANE U KOSTOLCU

Generalni direktor Termoelektrane i kopova Kostolac Dragan Jovanović izjavio je da je sa kineskim partnerima u toku formiranje radne grupe za planiranje gradnje nove teromoelektrane u Kostolcu snage 350 megavata i da će aktivnosti na realizaciji projekta početi ove godine.
Radna grupa će napraviti detaljan plan o realizacije posla i upravljanja projektom, rekao je Jovanović za RTS.
Prema njegovim rečima, projekat je vredan 715 miliona dolara i kada bude završen kostolačke termoelektrane će podmirivati 20 odsto potreba Srbije za strujom.
Nova termoelektrana u Kostolcu gradiće se posle skoro četvrt veka.
- U toku su razgovori sa kineskim partnerima i neposredno posle Nove godine ćemo imati susret na najvišem nivou sa predstavnicima kompanije CMEK. To nije pitanje samo formiranja radne grupe nego i donošenja odluke o principima i o načinu upravljanja samim projektom - naveo je Jovanović.
U taj projekat biće aktivno uključena cela Elektroprivreda Srbije i Ministarstvo energetike, rekao je on.
Izvor: Tanjug


3. januar 2014.

BAČEVIĆ: SRBIJA ŠTO PRE DA GRADI JUŽNI TOK

Srbija ne treba nešto posebno da se uključuje u raspravu oko Južnog toka sa zemljama EU, jer tek pregovaramo o članstvu u EU, izjavio je ministar rudarstva Milan Bačević i naglasio da Srbija, umesto toga, treba što pre da sprovodi izgradnju gasovoda na terenu, jer je to njen nacionalni interes.
Pitanja koja se tiču primene Trećeg energetskog paketa EU na Južni tok najbolje mogu da razreše Rusija i zemlje članice EU, učesnice u tom projektu, kazao je Bačević i ocenio da će Rusija znati kako da pregovara sa zemljama učesnicima u projektu.
- Srbija treba da se bavi i da što pre sprovodi projekat na svom terenu, da polažemo cevi i da se pripremamo za isporuke gasa koje su nam zaista neophodne - kazao je Bačević, istakavši da će Južni tok doneti Srbiji nižu cenu gasa i još sigurnije snabdevanje.
Izvor: Tanjug


4. januar 2014.

GAZDA PRIVATIZOVANE FIRME PLAĆA CENU PLAĆA UKOLIKO PROMENI DELATNOST

Ako vlasnik privatizovane firme menja njenu delatnost, mora da kupi plac na kom se objekat nalazi, ali po tržišnoj ceni.
To rešenje koje se, kako saznaje „Blic“, nalazi u predlogu novog zakona potpuno je u skladu sa odlukom Ustavnog suda, koji je ovih dana osporio mogućnost da vlasnik privatizovane firme, uz objekat i biznis, može da proda i plac na kom se sve to nalazi.
Nacrt zakona o planiranju i izgradnji predviđa da konverzija prava korišćenja u pravo svojine bude 100 odsto tržišne vrednosti zemljišta. Cena će se određivati u trenutku podnošenja zahteva. Da je to jedino zakonski ispravno rešenje, potvrdio je Ustavni sud. Istina, za to mu je trebalo čak četiri godine.
Ipak, ni odluka Ustavnog suda, a ni Zakon ne odnose se na ono šta se sa privatizovanim firmama dešavalo u prethodnoj deceniji. A, tu je bilo baš dosta nepravilnosti. Tako je, recimo, u krugu fabrike Industrije kugličnih ležajeva (IKL) u Beogradu napravljen parking, koji je dat na upravljanje drugoj firmi. IKL je bio u obavezi da plati naknadu za zemljište, jer parking servis nije delatnost kojom se ova fabrika bavi.
Izvor: Blic


3. januar 2014.

ANTIĆ: REHABILITACIJA AUTOPUTA OD BATROVCA PREMA BEOGRADU

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić izjavio je danas da je jedan od prioriteta rehabilitacija dela autoputa od graničnog prelaza Batrovci prema Beogradu u dužini od 20 kilometara, koji će se ticati ne samo održavanja, već i bezbednosti saobraćaja.
- Nije pristojno da ljudi ulaze iz Hrvatske vrlo dobrim autoputem, a da ih u Srbiji dočeka izuzetno loš - rekao je Antić posle obilaska graničnog prelaza Batrovci sa premijerom Ivicom Dačićem.
Antić je novinarima rekao da je nedavno potpisan Ugovor sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj o sprovođenju projekta o bezbednosti saobraćaja u naredne četiri godine, za koje će i Vlada Srbije izdvojiti 400 miliona evra i koji bi trebalo da unapredi bezbednost saobraćaja u dobroj meri.
Izvor: Tanjug


5. januar 2014.

ANTIĆ: VRAĆATI LIVADE UMESTO EMITOVANJA OBVEZNICA

Oko 1.700 stanova, poslovnih prostorija i zgrada kao celina vraćeno je građanima Srbije u poslednje dve godine, ali je neophodno što pre promeniti zakon uvođenjem metoda supstitucije, jer je restitucija dosegla maksimum, smatra predsednik Mreže za restituciju Mile Antić.
Antić je  objasnio da su od početka primene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju identifikovani svi problemi u procesu vraćanja oduzete imovine, ali je konstatovao i da u Srbiji ima mnogo javne, odnosno državne svojine kojom se veoma loše gazduje.
- U tom smislu restitucija bi trebalo da bude jedan od najvažnijih razvojnih projekata u Srbiji u narednoj godini, što će biti nemoguće ukoliko se ne izmeni zakon uvodjenjem instituta supstitucije -  rekao je Antić.
Prema njegovim rečima, supstitucija oduzete imovine za poljoprivredno, šumsko i gradjevinsko zemljište bila bi idealno rešenje jer Srbija ima sasvim dovoljno zemljišta za vraćanje gradjanima, "čak i 100 puta više od onoga što se potražuje".
Izvor: Tanjug


8. januar 2014.

BEOGRAD: NADGRADIĆE DVE ETAŽE NA OBILIĆEVOM VENCU

Manjak mesta za automobile u centru grada "Parking servis" će pokušati da reši nadgradnjom garaže "Obilićev venac", koja je planirana za 2014. godinu. Projekat, kojim će se dobiti više od 200 parking mesta, ponuđen je kao rešenje još pre osam godina, međutim realizaciju su kočili papiri i novac.
Prema rečima Andrije Čupkovića, direktora "Parking servisa", ovo je jedan od velikih investicionih projekata kojim će se baviti u predstojećoj godini.
- Dobićemo 220 novih parking mesta u samom centru grada, a uz to u planu je i nadogradnja poslovnog prostora od 3.430 kvadrata prema Obilićevom vencu, Maršala Birjuzovoj ulici i Kosmajskom prolazu – kaže Čupković. - Nećemo dozvoliti da realizaciju ovog i sličnih projekata, kao što su podzemne garaže, uspore ili stopiraju komplikovane procedure oko sakupljanja potrebnih dozvola. U proteklih nedelju dana već smo pokrenuli postupak za odobrenje gradnje dve etaže, odnosno četiri polunivoa.
Izvor: Večernje novosti


8. januar 2014.

ARHITEKTURA SOČIJA U RUSKOM DOMU OD 23. JANUARA

Izložba "Arhitektura Sočija" biće otvorena od 23. januara do 4. februara 2014. godine u Ruskom domu u Beogradu, povodom predstojećih Zimskih olimpijskih igara u tom gradu, najavili su organizatori. Na izložbi će biti predstavljeno kulturno nasleđe Sočija, a naročito nova arhitektura grada nastala za potrebe Zimskih olimpijskih igara, navodi se u saopštenju.
Biće predstavljen jedan od najatraktivnijih gradova Rusije i veliki trud ruske države, olimpijskog grada Sočija, arhitekata i izvođača zahtevnih radova, među kojima je i veliki broj srpskih državljana. Postavka sadrži prikaz radova Sočinske organizacije arhitekata Rusije od 2008. do 2013. godine, umetničke fotografije arhitekte Olega Komisarova, predstavljanje olimpijskih zdanja i donacija i donatora tog grada iz Srbije.
Počasni gost izložbe biće građevinska firma "Putevi" iz Užica, koja je u odnosu na ostala preduzeća iz Srbije angažovana na tom poslu, izgradila i opremila najviše zgrada namenjenih Zimskoj olimpijadi u Sočiju.
Izložbu organizuju Ruski dom u Beogradu i "Sinteza samostalnih stvaralaca Srbije", udruženje koje okuplja samostalne stvaraoce, umetnike, teoretičare umetnosti, dizajnere, inženjere, naučne i kulturne radnike i novinare
Izvor: B92


8. januar 2014.

"ARENA" ČEKA RENOVIRANJE

Pune tribine na Svetskom prvenstvu rukometašica, u rekordnom roku rasprodat koncert američke dive Bijons, jedinstven šou vratolomija "Masters of dirt", samo su neki od događaja koji su prošle godine obeležili uspešnu sezonu repertoara "Kombank arene". Direktor Đorđe Milutinović, sad više bez etikete "bivši", u svom novom mandatu na čelu "Arene" najavljuje bogat program za 2014. i nova ulaganja u njenu infrastrukturu.
U planu je rekonstrukcija male sale na južnoj strani hale koja pored sportske i rekreativne funkcije, može poslužiti i za druge komercijalne namene.
- Popravka krova u maloj sali, koji prokišnjava, jeste prioritet, o čemu smo već razgovarali sa "Komercijalnom bankom", kao našim poslovnim partnerom. Već su izlazili u susret dobrim poslovnim idejama kao što je i naš ugovor kojim je njihovo ime postalo sastavni deo "Arene" – kaže novoizabrani direktor PD "Arena Beograd", Đorđe Milutinović.
Tender za popravku oronulih stepenica već je završen, a početak radova čeka lepše, prolećne dane. Sa većim prilivom novca, "betonska lepotica" podmladiće svoje lice, jer u njeno održavanje skoro da nije ni ulagano od završetka izgradnje. Nažalost, kupovina opreme, kao što je "riging", odveć neophodne kod scenskih nastupa sa pokretnim elementima, ostala je zasad po strani, jer njena nabavka iziskuje pozamašnu sumu.
Izvor: Večernje novosti


8. januar 2014.

GRAĐEVINARI NA IZDISAJU - VAPE ZA POMOĆ DRŽAVE

Građevinari u Srbiji tvrde da su "na izdisaju" i da će ta važna grana privrede nastaviti da propada sve dok im država ne pomogne, pre svega, osnivanjem Razvojne banke ili nekog garantnog fonda, da bi mogli da konkurišu za dobijanje velikih poslova i nastupe u inostranstvu.
Ministar građevine Velimir Ilić je rekao da je tačno da građevinarima u prethodnom periodu niko nije pomogao i da su mnoge firme već propale zbog dugova.
- Svima smo pomagali i razduživali, dok građevinske firme niko nije oslobađao određenih obaveza prema državi, već su građevinari odlazili u stečaj i propadali kada se zaduže i postanu neprofitabilni – naglasio je Ilić.
U takvim situacijama, kako je rekao, prozvodni radnici odlaze da rade na crno kod firmi "mašna-tašna", zbog čega je tri puta povećan broj neprijavljenih radnika, a dosta radnika je otišlo u inostranstvo ili radi u stranim firmama na srpskom tržištu. Ilić je istakao da uz pomoć države treba praviti nove građevinske firme i uključiti radnike u regularne tokove i prekinuti praksu da pojedine firme nastavljaju da posluju samo sa administracijom.
- Posla ima izuzetno puno, potpisao sam ove godine ugovore i građevinske dozvole za poslove vredne tri milijarde evra i svi ti projekti su potpuno finansijski pokriveni – naveo je Ilić.
Izvor: Tanjug


8. januar 2014.

PROBLEMI SRPSKIH RADNIKA U SOČIJU

Na izgradnji olimpijskog grada za Zimske olimpijske igre u Sočiju, koje počinju 7. februara učestvovale su na hiljade radnika iz Srbije. Većina njih nisu imali radne dozvole i bili su žrtve radne eksploatacije sa elementima trgovine ljudima.
Radnici iz Srbije na gradilištima u Sočiju, boravili su u Rusiji sa turističkom vizom koja važi tri meseca, tako da su u organizaciji poslodavaca fiktivno prelazili granicu sa Abhazijom, gde su dobijali migracione listiće i još mesec dana boravka.
- Radnicima su u pasoše udarani i lažni pečati, a koga bi uhvatili, bio bi deportovan – svedoči Saša Zlatkov. - Ne prelazimo uopšte u Abhaziju. Mi ne vidimo Abhaziju. Dođu kombiji, koji su plaćeni. Mi samo izađemo sa ruske granice, u taj međuprostor. Okreće se kombi i vraćamo se kao da ulazimo u Rusiju, gde dobijemo ovo i to je kao legalno.
Stalno su se sakrivali od policije i inspekcija, koje su organizovale racije po gradilištima. Zbog toga, Saša 50 dana nije mogao da radi, ali mu poslodavci nisu dozvolili da se vrati u Srbiju.
Izvor: RTV


8. januar 2014.

ENERGETSKE INVESTICIJE BEZ BRANE

Prošle godine Srbija je počela gradnju gasovoda "Južni tok", prvog vetroparka u Plandištu i pripreme za gradnju termoelektrane u Kostolcu. Pored reformi i primene evropskih standarda u energetici, u ovoj godini trebalo bi da bude i investicija. U Ministarstvu energetike očekuju koncesionare i privatna-javna partnerstva – i obećavaju da neće biti zakonodavnih i administrativnih barijera za ulaganja.
Voda i ugalj su kao glavni resursi. U pripremi su dve velike investicije. Prva je hidroelektrana Bistrica, za koju je Skupština već ratifikovala međudržavni sporazum s Kanadom. Dogovor o gradnji očekuje se na proleće.
- Tu je termoelektrana Štavalj sa pripadajućem rudnim poljem i dalekovodom. To je nešto o čemu sada razgovaramo sa češkim partnerom. Pojavio se još jedan partner iz Bugarske i to je na stolu – kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Izvor: RTS


8. januar 2014. 

BEOGRAD: ŠOPING I NA NOVOSADSKOM PUTU

Surčinci, Zemunci i Novobeograđani dobiće tokom naredne godine još jedan tržni centar. Po ugledu na "ritejl park" u Pančevu, na potpuno drugom obodu Beograda, sredinom 2014. godine iznići će i prodajni objekat u Zemunu na Novosadskom putu. Izgradnja izraelskog ritejl parka već je počela, pa je dosada podignuto 15.000 kvadrata od planiranih 25.000.
Tržni centar na izlazu iz Zemuna imaće supermarket, prodavnice obuće i artikala za sređivanje kuće, zatim dečju igraonicu, apoteke...
- Ritejl park "Open Belgrejd" bi trebalo da se otvori za pola godine – kažu u firmi "Danos", koja je angažovana za izdavanje prostora. - Svaki lokal imaće svoj ulaz, a koncept će biti gotovo isti kao i objekat u Pančevu. Ideja je da ponudimo najraznovrsniju uslugu sugrađanima u sredinama gde nema slične ponude. Ovako, žitelji opština na levoj strani Beograda ne moraju da dolaze do tržnih centara u blizini reka ili do centra grada da bi pazarili.
Izvor: Večernje novosti


8. januar 2014.

  

"GRAĐEVINSKA DIREKCIJA" U 2014. DAJE POZAJMICU ZA PRVI STAN

"Građevinska direkcija Srbije" će u 2014. svima koji kupuju prvi stan i imaju pravo na povraćaj PDV-a omogućiti beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana. Stopa PDV-a na stanove je od 1. januara povećana sa osam na 10 odsto, tako da će maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznosiiti 9,1 odsto, objavila je "Direkcija" na svom veb sajtu.
Imajuću u vidu da su u 2014. obustavljeni subvencionisani stambeni krediti, kao i da minimalno učešće za komercijalni stambeni kredit iznosi 20 odsto, pozajmica u vrednosti od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi potrebno učešće.
Kupac tako dobija mogućnost da putem te beskamatne pozajmice obezbedi za sebe veću stambenu jedinicu, odnosno da kupi onoliko kvadrata više kolika je pozajmica, jer će ta sredstva vratiti "Direkciji" iz povraćaja PDV-a.
Primera radi, ako je vrednost nepokretnosti 80.000 evra, učešće za komercijalni kredit je 16.000 evra. Sa pozajmicom "Direkcije" kupcu je potrebno da za učešće obezbedi 8.720 evra, a 7.280 evra je iznos pozajmice. Procenat na koji se ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a zavisi od kvadrature stana i broja članova domaćinstva.
Izvor: Tanjug

8. januar 2014.

ZAVRŠETAK IZGRADNJE TOPIONICE NAJVAŽNIJI ZADATAK RTB-AZavršetak izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline najvažniji je zadatak RTB-a Bor u 2014. godini, izjavio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski. Na gradilište je stigla sva potrebna oprema, a do sada je završena montaža više od polovine delova.
Građevinski radovi napreduju dogovorenim tempom, tako da se očekuje da ovaj zadatak bude ispunjen i topionica bude završena ove godine.
- I pored svih poteškoća, na gradilištu nove topionice rade 202 radnika, bez obzira na hladno vreme. Iako smo imali problema sa projektovanjem, dobijanjem dozvola, obezbedenjem finansijskih sredstava i problema koji se pojavljuju u toku radova, ovo je i dalje jedno od najvecih gradilišta u Srbiji i na Balkanu – rekao je Spaskovski. - Podsećam da smo odlučili da u toku gradnje nove, stara topionica radi i do poslednjeg dana će se projekat nove topionice dorađivati i menjati. Ubeđen sam da ćemo i pored poteškoća na svim planovima, zavrsiti topionicu ove godine, dobiti veće ekonomske efekte i ono što je najvažnije, čisto nebo iznad Bora.
Izvor: Tanjug


8. januar 2014.  

DO 2016. REKONSTRUKCIJA 300 KILOMETARA PRUGE NA KORIDORU 10

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je da će se do 2016.godine rekonstruisati oko 300 kilometara pruge na Koridoru 10, najavljujući početak realizacije ruskog kredita u martu na relaciji Beograd-Pančevo.
Simonović je rekao da je država za to već obezbedila 15 odsto sredstava, i na račun "Železnica Srbije" prebacila oko devet miliona dinara, a ubrzo će biti implementiran aneks dva ugovora koji se odnosi na šest deonica Koridora 10, Ruma- Golubinci, Mladenovac-Kovačevac i Mala Krsna-Velika Plana. Za te deonice već je obezbeđena neophodna dokumentacija, a radovi će, kako je naveo, krenuti početkom aprila.
Iz ruskog kredita će se realizovati uglavnom najveće investicije, a Simonović očekuje da će se godišnje rekonstruisati oko 100 kilometara pruge.
Izvor: Tanjug


9. januar 2014.

NEIMARI ZIDAJU PRIVREDNI RAST

Ministarstvo građevinarstva obezbedilo je investicije od oko tri milijarde evra, od kojih se već realizuje 700 miliona, a u toku su tenderi za radove vredne još toliko novca. Kako kaže Velimir Ilić, ministar građevinarstva, nije tačno da se u Srbiji ne gradi i da nema posla. Ali, tačno je, kako tvrdi, da danas recimo za radove na izgradnji dve deonice Koridora 11 uslove ispunjavaju samo dve srpske firme.
Većina građevinskih preduzeća je u stečaju, ili pred stečajem, mnoge su likvidirane, zato sada veći broj ministarstava mora da se uključi u rešavanje problema, koji su pre svega pravne i finansijske prirode.
- Država hoće da gradi stanove preko svoje "Direkcije", ali kome da ih proda – ističe Ilić. - Kupovna moć stanovništva je niska. A, mnogo je podstanara, realno, potreba postoji. Moramo da imamo jednu nacionalnu banku, koja će da kreditira izgradnju. Visokogradnja je naravno samo jedan segment, koji pokreće veliki broj industrijskih grana. Čekamo da Ministarstvo privrede završi posao sa ličnim kartama preduzeća i predloži rešenja.
Izvor: Večernje novosti


9. januar 2014.

NOVA ZGRADA RTV - STUDENTSKA VIZIJA

Novosađanka Jovana Đurić osvojila je drugo mesto na Hicad studentskom konkursu za projekat zgrade Radio-televizije Vojvodine. Kroz moderan, ali i praktičan dizajn studentkinja master studija arhitetkrure na Fakultetu tehničkih nauka osmislila je reprezentativni izgled vojvođanskog javnog servisa.
Studentkinja mastera ahitetkture kaže da je oduvek bila fascinirana televizijskim stanicama, a nakon što je u Londonu videla impresivnu zgradu Bi-Bi-Sija (BBC), shvatila je da je Novom Sadu neophodna reprezentitvna zgrada javnog servisa.
- Prvi objekat kompleksa zamišljen je kao veliki studio sa publikom, drugi objekat je studio sa restoranom, a treći je je centralna zgrada sa studijem za vesti i vidikovcem na krovu, dok parterno rešenje prizemnog dela trga čini auditorijum ispred led fasade velikog studija koja bi prikazivala koncerte, filmove ili prenose uživo sa samog snimanja u studiju – kaže autorka projekta Jovana Đurić.
Izvor: RTV


9. januar 2014.

VUČIĆ: AL ABAR U "BEOGRAD NA VODI" ULAŽE 3,1 MILIJARDU DOLARA

Prvi potpredsedik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je biznismen svetskog glasa Al Abar spreman da uloži 3,1 milijardu dolara u projekat "Beograd na vodi".

Vučić je u intervjuu "Novom magazinu" rekao da bi Al Abar trebalo da 12. januara poseti srpsku prestonicu i tada će razgovarati o ulaganju u projekat "Beograd na vodi".

"Njegov idejni plan je da počistimo sve odatle, da to bude jedini zadatak Srbije. On obezbedjuje tri milijarde i 100 miliona dolara za izgradnju svega. Onda treba da vidimo kako ćemo i mi i onda da se naplatimo prodajom toga kad se završi. To sve posle menja", kazao je Vučić.  

Izvor: Blic 


9. januar 2014. 

SREĐIVANJE SLAVIJE 2015. GODINE

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju, Beograd neće stati i većina projekata koju je pokrenula bivša vlast biće nastavljeni i za vreme privremenog organa koji trenutno rukovodi prestonicom. Prema Odluci o privremenom finansiranju Beograda za period januar-mart 2014. godine, za kapitalne saobraćajnice od posebnog interesa predviđeno je 1,6 milijardi dinara ili oko 14 miliona evra. Veći deo, oko milijarde, biće obezbeđen kroz inostrane kredite. A, ako bi bio realizovan projektovani budžet za kompletnu 2014. godinu, u ovu namenu bi bilo potrošeno 2,42 milijarde dinara.
Za najavljeno potpuno renoviranje Ulice vojvode Stepe, do marta će biti izdvojeno 56,4 miliona, ali je onda za narednih devet meseci predviđeno čak 1,57 milijardi, skoro cela suma iz kredita EBRD. Za rekonstrukciju Trga Slavija planirano je 27 miliona tokom 2014, dok bi ova saobraćajnica predstavljala ključnu stavku u budžetu za 2015. sa svojih skoro osam miliona evra. Za 2015. i 2016. predviđeni su radovi i u Karađorđevoj ulici, i to u dve faze, od Savskog trga do "Bristola", odnosno od "Bristola" do Pristaništa.
Izvor: Večernje novosti


9. januar 2014.

NOVI POSLOVI "ENERGOPROJEKTA" U AZIJI

Firma "Energoprojekt Entel" iz Beograda ugovorila nove poslove u Kataru, Dubaiju, Abu Dabiju i Omanu vredne ukupno 21,95 miliona dolara, objavio je "Energoprojekt". "Eneroprojekt Entel" je u Kataru i Dubaiju zaključio u poslednjem kvartalu 2013. godine nove konsultantske ugovore u vrednosti 17,25 miliona dolara.
U Kataru je sa investitorom "KAHRAMAA" zaključen ugovor o konsultantskim uslugama na realizaciji projekta unapredjenja rezervi vode za piće, a u Dubajiu sa investitorom "DEWA" o konsultantskim uslugama na preusmeravanju 132kV kablovskih vodova sa instalacijama u dva novoizgrađena tunela ispod dela grada "Business Bay Creek".
Zaključeni su i ugovori za konsultantske usluge u Abu Dabiju i Omanu u vrednosti 4,7 miliona dolara.
U Abu Dabiju će srpsko preduzeće biti konsultant investitoru "TRANSCO" za dve trafo stanice 132/11kV i 15km kablovskih vodova 132kV, a u Omanu će investitoru "PAEW" (Public Authority for Electrity and Water) pružiti konsultantske usluge na razvoju vodovodnih sistema u više oblasti.
Izvor: B92


10. januar 2014.

KRENULE ISPLATE SUBVENCIJA ZA STANOVE

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita potpisala je svih 370 zahteva za subvencionisane stambene zajmove koji su stajali mesecima.
- Nikakvih zastoja u isplatama neće biti, teoretski ukoliko bi sve banke podnele zahtev za isplatu subvencionisanog kredita u jednom danu, Nacionalna korporacija bi istog dana mogla da isplati svih 370 subvencija - kaže za “Blic” Maja Kosovčević, v.d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
Na pitanje kada će biti isplaćen poslednji od 370 zahteva, Kosovčevićeva kaže da se ne može predvideti kada će se to desiti, jer to zavisi od banaka.
U program subvencionisanog stambenog kreditiranja prošle godine bilo je uključeno 18 banaka. Prosečan iznos kredita banke uz subvenciju u 2013. bio je 37.153 evra, dok je prosečan iznos subvencije države 4.644 evra.
Oni građani čije zahteve za kreditiranje od banaka nije preuzela NKOSK do 13. decembra, neće moći da računaju na subvencionisane zajmove, s obzirom na to da ih država više ne odobrava.
Izvor: Blic


10. januar 2014.

AMBASADA POMAŽE NAŠIM RADNICIMA

Ambasada Srbije u Moskvi u kontaktu je sa srpskim radnicima angažovanim na izgradnji objekata u Sočiju i sa njihovim poslodavcima, radi što hitnijeg rešavanja nastalih problema u vezi sa radnim i životnim uslovima i isplatom zaostalih zarada radnicima, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Konzularno odeljenje ambasade Srbije u Moskvi u kontaktu je sa našim radnicima, a konzul je otputovao u Soči kako bi na licu mesta razgovarao sa radnicima i poslodavcima, navodi se u saopštenju. Istovremeno, predstavnici srpske ambasade u Moskvi kontaktirali su i poslodavce zahtevajući da se poboljšaju radni i životni uslovi naših radnika i da im se obezbede redovne isplate zarada, saopštio je MSP.
- Sa poslodavcima je usaglašeno da se radnicima koji žele da se vrate u Srbiju omogući nesmetan povratak, uz isplatu zaostalih zarada – navodi se u saopštenju.
Izvor: B92


10. januar 2014.

A WAY OUT - INSTALACIJA SA LISABONSKOG TRIJENALA ARHITEKTURE

Na Lisabonskom trijanalu arhitekture 2013. učestvovao je mladi arhitektura Dragoljub Stašić iz Kosovske Mitrovice, čiji je rad je odabran od strane internacionalnog žirija a u okviru kategorije pridruženih projekata.
Lisabonski trijenale arhitekture je tradicionalna arhitektonska manifestacija koja se održava od 2007. godine i koja okuplja arhitekte iz celoga sveta da prikažu svoje radove, nove ideje i svoje vizije arhitekture u budućnosti. Trijenale se održava pod pokroviteljstvom Njegove Ekselencije Predsednika Portuglaske republike, a od 2010. godine dodeljen joj je i status kulturnog interesea Ministarstva kulture Portugala.

Izvor: Super Prostor


10. januar 2014.

KLIZIŠTE PRETI TAŠMAJDANU

Ima li kraja problemima sa renoviranjem otvorenog stadiona "Tašmajdan"? Nekada jedan od ponosa srpske prestonice, objekat na kojem su se održavale velike sportske i zabavne svečanosti, trebalo je, prema prvobitnim planovima, da bude svečano otvoren prvih dana 2013. godine, ali kako trenutno stoje stvari, biće dobro ako prve posetioce primi na početku 2015!
Prvo su problem bile grobnice i lagumi, zatim se velika prašina podigla oko nabavke kamena sa Brača, pa su zatim ponestala finansijska sredstva, a sada glavobolju zadaju stene i zemljani sloj iznad jugozapadne i zapadne tribine.
"Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda", koja je zadužena za kompletan projekat, raspisala je pre dva dana vanredni postupak javne nabavke "radova na stabilizaciji zemljanog sloja, samoniklog iznad krečnjačke stene".
Kako piše u obrazloženju, "tokom radova je otkriven sloj zemlje koji je postao nestabilan pa je neophodna njegova hitna sanacija kako bi mogli da budu nastavljeni predviđeni radovi".
Izvor: Večernje novosti


10. januar 2014.

"BEOGRAD NA VODI": ZA POČETAK HOTEL I ŠOPING MOL

Od septembra startuje "Beograd na vodi", kaže Srđan Rupar, direktor projekta. "Železnice Srbije" dobile su zadatak da već od juna krenu u demontiranje koloseka u priobalju Save. Kada se taj posao završi, počinju radovi na infrastrukturnom opremanju dela lokacije za prvu fazu, koja podrazumeva izgradnju najvećeg šoping mola u ovom delu Evrope i hotela visoke kategorije. U tom delu kompleksa "Beograd na vodi" naći će se i akvarijum, sportski tereni...
Srbija je našla partnera, koji je spreman da za početak u ovaj projekat uloži 3,1 milijardu dolara. Reč je o investicionom fondu iz Abu Dabija, koji predvodi Mohamed Alabar. Svi detalji biće dogovoreni krajem sledeće nedelje na sastanku Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade Srbije i Alabara u Beogradu.

Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

BEOGRAD: OSAM GODINA ČEKAJU USELJENJE, STANOVI TRIPUT PRODAVANI

Kupci stanova u Ulici vojvode Stepe u zgradi broj 331, koje je pre osam godina prevarila firma investitor "MB konsalting", i dalje nemaju krov nad glavom. Kompanija je u međuvremenu otišla u stečaj, zbog čega stanovi već dugo stoje prazni.
Da stvar bude gora, čak i kada bi se ovaj slučaj rešio u skorije vreme, ne zna se ko bi od poverilaca mogao da se useli, jer su neke stambene jedinice prodate i po tri puta. A sporni objekat čini samo deo dugovanja ovog preduzeća, koja premašuju 15 miliona evra.
"MB konsalting", koji pored sporne zgrade poseduje i kompleks u Banji Vrujci, oktobra 2012. godine je otišao u stečaj, jer firma nije mogla da isplaćuje kredit "Pireus banci". Posle dosta vremena Privredni sud u Beogradu uzeo je u razmatranje plan reorganizacije preduzeća, koji bi teoretski mogao da namiri sve poverioce. Ipak, prevareni stanari nisu u to uvereni.
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

I BEOGRAD DOBIJA KULE BLIZNAKINJE

Rekonstrukcija nekada prestižnog beogradskog hotela "Jugoslavija" počeće za tačno dve godine, a ekskluzivni hotelsko-poslovni kompleks, ako ne bude novih zastoja, prve goste dočekaće 2019. Vrednost celokupnne investicije je 277 miliona evra, a projekat obnove kompleksa na dunavskom keju otvoriće, kako kažu investitori, preko 15.000 radnih mesta.
Ceo projekat je trenutno u fazi prikupljanja potrebnih dozvola. Gradski sekretarijat za urbanizam u petak (10. januar 2014.) je na razmatranje dobio koncept plana i projekat sređivanja nekada popularnog prestoničkog hotela. Kada se kompletira sva neohodna dokumentacija, novobeogradsko zdanje postaće deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu "Kempinski". Prema rečima Rajana Rajičića, direktora kompanije "Ril holding", koja u ime grčkog investicionog fonda "Kjues investment" upravlja rekonstrukcijom "Juge", hotel će biti deo luksuznog stambeno-poslovnog obkjekta "Dunavska kapija".
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

ZAJME KUPCU ZA KVADRATE

"Građevinska industrijska komora" pozdravlja odluku "Građevinske direkcije Srbije" da kupcima kvadrata omogući beskamatnu pozajmicu do 9,1 odsto vrednosti nekretnine. I drugim investitorima predlažu da osmisle način kako da privuku kupce.
U agencijama za promet nepokretnostima ističu, međutim, da postoji i bolje rešenje, koje će se i najviše svideti budućim vlasnicima, a to je da – investitori pre svega snize cenu kvadrata.
- Za potencijalne kupce, koji nemaju dovoljno novca za obavezno učešće za stambene kredite u iznosu od 20 odsto, odluka "Direkcije" o beskamatnoj pozajmici je dobra stvar – ističe Goran Rodić, potpredsednik "Građevinske komore". - To je dobro i za "Direkciju" jer će prodati kvadrate koji su joj preostali. Ovo je jedan od načina kako da se pospeši prodaja već izgrađenih kvadrata. Od prodaje tih stanova "Direkcija" će završiti infrastrukturu i prateće objekte u naselju Stepa Stepanović, a deo novca koji im ostane mogu da ulože u pripremu novih lokacija, što je dobro za građevinsku operativu.
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

AL ABAR OVE SEDMICE SA VUČIĆEM O BEOGRADU NA VODI

Biznismen Muhamed Al Abar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dolazi 17. januara u Beograd, gde će sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati o konkretnim ulaganjima u projekat "Beograd na vodi", izjavio je koordinator projekta Aleksandar Karlovčan. Investicioni fond Muhameda Al Abara spreman je da finansira projekat "Beograd na vodi", a detalji tih ulaganja biće dogovoreni na predstojećem sastanku.
Projektom "Beograd na vodi" planirano je da se na površini od 90 hektara izgrade hoteli, sportske i kulturne zone, komercijalni prostor, kao i veliki mol koji bi trebalo da bude najveći na Balkanu. Planirane su i velike zelene površine. Al Abar je jedan od najvećih investitora na svetu, a među najpoznatijim projektima koje je finansirao je kula Burž Kalifa u Dubaiju, ali i drugi infrastrukturni projekti u UAE.
Izvor: Večernje novosti


13. januar 2014.

SAMO GRAĐEVINSKE FIRME SA LICENCOM MOGU NA TENDER

Samo građevinske firme sa licencama ubuduće će moći da dobiju mogućnost da učestvuju na tenderima za radove koje finansira država. To znači da moraju da imaju određen broj zaposlenih, adekvatnu mehanizaciju i reference.

Time bi se eliminisale "tašna-mašna" firme koje se neretko pojavljuju kao profesionalni obarači tendera, tvrdi Goran Rodić, potpredsednik "Građevinske industrijske komore". Takvih "profesionalaca" ima i u drugim sektorima, ali najviše problema prave u građevinarstvu, jer se tu vrti najviše para.

Izvor: Večernje novosti


14. januar 2014.

VIŠE ZELENILA, ČISTOĆE, VRTIĆA I SPROVODIVIH PROPISA

Brže izdavanje građevinskih dozvola, usvajanje generalnog urbanističkog plana Beograda, uklanjanje brodskih olupina iz priobalja, popravka krovova i toaleta u školama i vrtićima, novih 30 hektara šuma i zelenila, više dnevnih centara i klubova za penzionere – to su obećanja gradskih sekretara za 2014. godinu. Nekima od njih ti projekti su prvi na kojima će raditi pošto su uoči Nove godine imenovani na te dužnosti.

Izvor: Politika


13. januar 2014.

TRAMP BI DA GRADI HOTEL NA MESTU GENERALŠTABA

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predstavnicima organizacije "Tramp" koja je zainteresovana za izgradnju reprezentativnog hotela u Beogradu. Kako je saopšteno iz Dačićevog kabineta, predstavnici "Tramp" organizacije će razgledati lokacije u Beogradu, a zainteresovani su i za prostor na kojem je bombardovana zgrada Generalštaba.
Organizacija koju predvodi američki biznismen i investitor Donald Tramp namerava da u Beogradu sagradi ekskluzivni hotel sa pet zvezdica, u okviru kojeg bi se nalazile kongresne dvorane i kapaciteti za sajamske manifestacije. Premijer Dačić je istakao da Vlada Srbije podržava svaku inicijativu i ulaganje u razvoj privrede, navodi se u saopštenju.
Ideja o izgradnji hotela u Beogradu nastala je prilikom susreta premijera Dačića i biznismena Donalda Trampa u Njujorku. Tramp je direktor istoimene organizacije, koja se na svetskom nivou bavi nekretninama i poseduje lanac hotela i kockarnica, kao i mnoštvo zgrada i objekata.
Izvor: RTV


14. januar 2014.

BEOGRAD: PRIVREMENO SANIRANA OŠTEĆENJA NA KOSANČIĆEVOM VENCU

Autentičnost ambijentalne celine na Kosančićevom vencu narušena je nedavno neadekvatnom popravkom oštećene kaldrme. Po ulegnućima na ulici putari su na više mesta rasuli rizlu. Oštećenja su, kažu, privremeno sanirana, a rekonstrukcija tek predstoji.
U "Beograd putu" objašnjavaju da su njihove ekipe popravile ulegnuća na kolovozu u Ulici Kosančićev venac jer su oštećenja ugrožavala bezbednost vozila i učesnika u saobraćaju. Popravka je obavljena u skladu sa nalogom i uz nadzor nadležnih iz Direkcije za puteve grada. U ovom preduzeću dodaju da je popravka privremenog karaktera.
- Rupe i ulegnuća na kolovozu su, radi bezbednosti učesnika u saobraćaju, popunjena rizlom – kažu u "Beograd putu". - Za dalju popravku kaldrmisanog kolovoznog zastora, koji se nalazi u ovoj beogradskoj ulici radi očuvanja nekadašnje ambijentalne autentičnosti ulice, trenutno nema adekvatnog materijala. A o daljim planovima u vezi s popravkom ili sanacijom ove ulice, odlučuje "Direkcija za puteve grada".
Izvor: Večernje novosti


14. januar 2014.

SOČI: SRPSKI RADNICI U LOŠIM USLOVIMA ČEKAJU ISPLATU

Još oko 1.000 srpskih građevinskih radnika ostalo je u Sočiju i okolini, a na gradilištu koje sam obišao u Veseloju još oko 120. Oni žive u dosta lošim uslovima, ali su voljni da završe posao i sačekaju isplatu. Imamo obećanje ruskih poslodavaca da će novac i dobiti, potvrdio je konzul Srbije pri našoj ambasadi u Moskvi Milan Živković.
On je obišao jedno od gradilišta posle poziva u pomoć koji su uputili radnici iz Srbije još pre Nove godine, žaleći se na nehumane uslove rada, oduzimanje pasoša, gladovanje i uskraćivanje plata. Po povratku, objašnjava da su naši radnici sa gradilišta sa kog su došle poslednje pritužbe smešteni u zgradama koje završavaju.
- Osim naših ima i osamdesetak drugih radnika, i svi spavaju po spratovima, u grubo omalterisanim stanovima, sa prozorima i strujom, na priručnim ležajima. To su zgrade na kojima još nisu urađeni molerski i drugi radovi. Okolo, na gradilištu je blato i šut, ali radnici su raspoloženi da završe posao jer im je po okončanju obećana zarada. Ogroman problem im predstavlja održavanje lične higijene, jer su se kontejneri sa priručnim tuševima odavno pokvarili – navodi konzul.
Izvor: Večernje novosti


14. januar 2014.

MANJI TROŠKOVI, PODSTICAJ GRAĐEVINARSTVU

Izgradnja neophodne infrastrukture i stambenog prostora na celoj teritoriji zemlje mogla bi da bude jedan od značajnijih razvojnih projekata u zemlji. Međutim, i tokom 2013. godine građevinski sektor nastavio je negativne trendove, što pokazuju i statistika i ocene i prognoze građevinara.  Prema poslednjim podacima, vrednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini za gotovo trećinu je manja nego u 2012. Vrednost ugovorenih radova manja je za četvrtinu.
U građevinskoj operativi Srbije bilo je preko 100 hiljada zaposlenih, a sada ih je oko 50 hiljada. Ove školske godine u prvi razred "Građevinske škole" upisano je osam učenika koji uče za zidara i pet za armirača, a to je jedina škola za ta zanimanja u Srbiji.
- Građevinarstvo na taj način nestaje, a teško se i skupe radnici. Kad bismo sad trebali da mnogo radimo nešto za inostranstvo ono što nam je neophodno potrebno ne bismo lako skupili ljude – kaže Dušan Simović iz "Simeks inžinjeringa".
Izvor: RTS


14. januar 2014.

AMERIKANCI ZAINTERESOVANI ZA ZGRADE GENERALŠTABA I MUP

Američka organizacija Tramp zainteresovana je za izgradnju hotela sa pet zvezdica u Beogradu i "pogledala je" bombardovane zgrade Generalštaba ili MUP-a Srbije u ulici Kneza Miloša, izjavio je izvršni direktor (CEO) partnerske Sapir organizacije Rotem Rozen.
"Zamisao je da se sa jedne strane napravi uspešan posao, a sa druge da to bude i nešto za narod Srbije", rekao je Rozen, član delegacije Trampa koja je juče razgovarala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
Rotem je rekao da žele da pokažu ljudima u Srbiji da te organizacije ne samo da "stvaraju i grade, već i obnavljaju".
Krajem nedelje delegacija se vraća u SAD, gde će, početkom naredne nedelje, kako je rekao Rotem, razgovarati sa američkim biznismenom Donaldom Trampom, vlasnikom Tramp organizacije, kao i ostalim "donosiocima odluka", o investicijama.
Izvor: Tanjug


13. januar 2014.

KIRBI: VEĆE INTERESOVANJE AMERIČKIH INVESTITORA ZA SRBIJU

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da je primetan pomak u dinamici radova na započetim projektima izgradnje saobraćajne infrastrukture i najavio pojačano interesovanje američkih investitora za Srbiju.
Tokom razgovora sa ministrom saobraćaja Aleksandrom Antićem, Kirbi je naglasio da je razvoj saobraćajne infrastrukture osnova privrednog razvoja svake zemlje, a kao posebnu prednost Srbije naveo školovane radnike i brojne pogodnosti za proizvodnju i dalji izvoz roba i usluga, navedeno je u saopštenju Ministarstva saobraćaja.
U razgovoru posebno je istaknut značaj nastavka dinamične izgradnje kvalitetne saobraćajne infrastrukture, suštinski bitne za dalje pozicioniranje Srbije kao destinacije privlačne za investitore, budući da se na listi prioriteta potencijalnih investitora, razvijena saobraćajna mreža visoko kotira.
Izvor: Tanjug


15. januar 2014.

DRŽAVA VRAĆA KAPARU ZA STANOVE U STEPI STEPANOVIĆU

"Građevinska direkcija Srbije" će vratiti kaparu koju je naplatila od građana koji su kupili stanove u naseljima Stepa Stepanović i Ivan Ribar, ali koji nisu uspeli da dobiju stambene kredite, jer je država prekinula program subvencionisanja ovih zajmova.
Naime, radi se o građanima koji su tokom novembra 2013. kupili stanove koje preko "Građevinske direkcije" gradi država i koji su istovremeno podneli zahteve za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita. Međutim, Vlada Srbije je u decembru promenila odluku i obustavila ovaj program, tako da je NKOSK - institucija koja je ove kredite odobravala, 13. decembra objavio da više ne prima zahteve za subvencionisane kredite, jer su ranije odobrena sredstva za subvencije smanjena sa 1,7 milijardi dinara na jednu milijardu.
Izvor: Danas


15. januar 2014.

BEOGRAD: GRADIĆE SE I CRKVE I BIBLIOTEKA

Na teritoriji grada Beograda, pravoslavni vernici mogu da se pomole u 74 crkve (u centralnim gradskim opštinama gde živi 1,1 milion Beograđana svega 30), 17 kapela i paraklisa, ali i u deset manastira. Broj bogomolja verovatno će narednih godina biti i veći, jer prema poslednjem popisu stanovništva, pravoslavni hrišćani čine 96 odsto pripadnika svih konfesija, odnosno 89 procenata ukupnog stanovništva glavnog grada.
Predsednik Privremenog organa Siniša Mali i član Nikola Nikodijević pre dva dana razgovarali su s patrijarhom srpskim Irinejom o problemima s kojima se crkva suočava i konstatovali da ima nekoliko prioriteta, koji su bitni i za crkvu i za grad, naročito u sferi urbanizma i katastra.
Izvor: Večernje novosti


15. januar 2014.

PROJEKAT, PA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Sa novom godinom dolaze i nove investicije i programske aktivnosti javnih preduzeća, pa je na red došlo pitanje izgradnje veletržnice, projektu koji se očekuje daleko više od dve decenije. Napokon je Grad, u septembru prošle godine, opredelio lokaciju, a u pitanju je plac preko puta Najlon pijace, na Temerinskom putu i time dao zeleno svetlo "Tržnici" da započne s projektnim aktivnostima.
Međutim, do građevinske dozvole treba završiti još dosta konkretnih poslova i zadataka, kako bi uopšte počela izgradnja veletržnice, koja će zameniti postojeću Kvantašku pijacu, a omogućiti kvalitetno snabdevanje, manje cene, integrisanje poljoprivrednih proizvođača, izvoz...
Izvor: Dnevnik


15. januar 2014.

"TRAMP ORGANIZACIJI" PONUĐENA TRI PLACA U KNEZA MILOŠA

Predstavnici američke organizacije "Tramp" obišli su u utorak (14. januar 2014.) potencijalne lokacije za izgradnju hotela sa pet zvezdica u Beogradu. Na toj listi parcela, osim Generalštaba i zgrade MUP u Kneza Miloša su i Rajićeva, zatim zgrada stare Beobanke na Zelenom vencu, "Depo" u Bulevaru kralja Aleksandra i nekoliko slobodnih lokacija na Novom Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama, u "igri" je i zdanje, koje bi kupili od svoje države, a to je bivša zgrada Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša.
Investitor iz Amerike u narednom periodu uradiće analizu lokacija i opredeliti se za onu, koja najviše odgovara. Kako sada stoje stvari, Generalštab je bez premca. U svakom slučaju, ukoliko se opredele za lokaciju gde je Srbija vlasnik, pregovori će se obaviti sa našim državnim vrhom.
Izvor: Večernje novosti


15. januar 2015.

RASPISAN TENDER ZA PROKOP

Železnice Srbije objavile su javni poziv za nastavak izgradnje beogradske stanice Prokop, koja će biti finansirana kuvajtskim kreditom od oko 26 miliona evra.
Tender će biti otvren do 24. februara i njime je predviđen maksimalan rok za izvođenje radova od 420 dana, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponuđena cena, izjavio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.
Reč je o javnom pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku za prvu fazu radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar, saopštile su železnice.
Na taj način Železnice Srbije intenziviraju aktivnosti na završetku izgradnje beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi", koji je od izuzetnog značaja za celu Srbiju, a domaća građevinska operativa dobija šansu za posao i potvrdu svog kvaliteta i mogućnosti, istakao je Simonović.
Izvor: TANJUG


16. januar 2014.

ZAVRŠENE SVE PRISTUPNICE MOSTA NA ADI

Pristupne saobraćajnice Mosta na Adi su završene, kako na čukaričkoj tako i na novobeogradskoj strani, pa vozači od skora mogu direktno, za svega nekoliko minuta da stignu od petlje "Radnička" do Ulice antifašističke borbe. Od severnog pristupa mostu preostalo je da se uradi još poslednja deonica u dužini od dva kilometra, od "Buvljaka" do Tošinog bunara. Tender za izvođača uskoro će biti raspisan, a očekuje se da radovi počnu do kraja godine.
U "Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju" kažu da novoizgrađenim pristupnim rampama u neposrednoj blizini OTC, vozila iz Antifašističke borbe saobraćaju već dve sedmice.

Izvor: Večernje novosti


16. januar 2014.

STAN U BUDIMPEŠTI KAO U NOVOM SADU

Stambeni kvadrat u Novom Sadu košta od 800 do 1.600 evra, u Budimpešti je od 800 do 1.250 evra, kažu u agencijama za nekretnine.
Kako prenosi Blic, prema najavama stanovi u vojvođanskim gradovima će pojeftiniti za još najmanje deset odsto.
"Stambeni kvadrat u Novom Sadu košta od 800 do 1.600 evra, u Budimpešti je od 800 do 1.250 evra, dok se u pojedinim delovima Ljubljane stanovi prodaju jeftinije nego u novosadskim naseljima", kaže Ljubomir Jokić iz Oglasa nekretnina, procenjujući da je reaalno da cene stanova i dalje padaju jer novca na tržištu nema, a kredite retko ko uzima.
Ništa nije bolja situacija ni u drugim gradovima. U Subotici stanovi nikada nisu bili jeftiniji - cena kvadrata stanova u starogradnji je od 350 do 500 evra, a u novogradnji od 550 do 650 evra. Prodaja nikada nije bila lošija - kaže Jokić.
Izvor: Blic


16. januar 2014.

NOVI SAD: ZA KAPITALNE INVESTICIJE TRI MILIJARDE

"Zavod za izgradnju grada" će za realizaciju kapitalnih investicija u 2014. godini izdvojiti 3.033.244.000 dinara, a među najznačajnijim urbanističkim investicijama izdvajaju se izgradnja Žeželjevog mosta sa pristupnim saobraćajnicama, završetak izgradnje Bulevara Evrope i još jedno saobraćajno povezivanje sa auto-putem, izgradnja tri prečistača otpadnih voda i desetine kilometara nove kanalizacione mreže.
Pored toga, značajan deo predviđenog programa investiranja obuhvata sredstva namenjena izgradnji važnih saobraćajnica i poboljšanju putne mreže u gradu.
- U prvom redu je nastojanje da se saobraćajne gužve regulišu još na ulaznim pravcima u grad, zbog čega se planira izgradnja još jedne trake na Temerinskom putu od Savske do auto-puta, zatim izgradnja kružne raskrsnice na trasi Sentandrejskog puta i Primorske, sanacija Sentandrejskog mosta i projektovanje još jednog, pored postojećeg. Završetkom navedenih radova ubrzaće se protok saobraćaja i omogućiće se mnogo lakša saobraćajna komunikacija u Novom Sadu – kažu iz ZIG-a.
Izvor: Danas


16. januar 2014.

SIMONOVIĆ: DOMAĆI IZVOĐAČI SPREMNI DA GRADE PROKOP

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je danas (16. januar 2014.) da na konkursu za nastavak izgradnje stanice Prokop mogu da učestvuju svi koji ispunjavaju uslove i da je prioritet "da ovog puta pokažemo da smo u stanju da posao realizujemo sa domaćom operativom".
- Železnička stanica "Beograd-Centar", poznatija kao Prokop, "kapitalni je objekat" – rekao je on i podsetio da će javni poziv za nastavak izgradnje, koji su "Železnice Srbije" juče objavile, biti otvoren do 24. februara, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponuđena cena.
Navodeći da na konkursu mogu da učestvuju izvođači iz zemlje i inostranstva, on je istakao da "imamo naše dobre izvođače koji mogu to da završe".

Izvor: Tanjug


16. januar 2014.

ZAVRŠAVAMO PROKOP POSLE 40 GODINA

Pobednik na tenderu za nastavak izgradnje Prokopa imaće rok od 18 meseci da osposobi stanicu za saobraćaj, piše Politika. Izgradnja počela još davne 1977.
"Železnice Srbije" objavile su juče javni poziv za nastavak izgradnje nove železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koja će biti finansirana kuvajtskim kreditom od oko 26 miliona evra.
Tender je otvoren do 24. februara, a izabrani izvođač radova ima rok od 18 meseci (420 dana) da osposobi stanicu. Završetak "Prokopa” je preduslov za izmeštanje železničke stanice iz centra grada i oslobađanje Savskog amfiteatra za ostvarenje projekta "Beograd na vodi”.
Investicioni fond Muhameda Al Abara "Emar propertiz” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je finansirao kulu Burž Kalifa u Dubaiju, spreman je prema pisanju medija da za početak uloži oko 3,1 milijardu dolara u savsko priobalje.
Na potezu od Brankovog mosta do ulaska u Beogradski sajam planira izgradnju hotela, komercijalnog prostora, sportske i kulturne zone, na površini od 90 hektara. Procenjeno je da bi na tom projektu, koji je predviđen da traje oko šest godina, moglo da bude uposleno oko 200.000 ljudi.
Izvor: Politika, RTS, Tanjug, B92


16. januar 2014.

IZDATE GRAĐEVINSKE DOZVOLE U REPUBLICI SRBIJI ZA NOVEMBAR 2013. GODINE

Prema broju dozvola izdatih u novembru 2013, prijavljena je izgradnja 601 stana s prosečnom površinom 73,6m². Prema izdatim dozvolama, broj stanova manji je za 56,7% nego u novembru 2012. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 22,3% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 131,6m², a 72,9% stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 52,1m².
U novembru 2013. izdato je 630 građevinskih dozvola, što je za 1,1% manje nego u novembru prethodne godine. Indeks predviđene vrednosti radova u novembru 2013. veći je za 51,0% u odnosu na novembar 2012.
Posmatrano prema vrsti građevina, u novembru 2013. izdato je 75,4% dozvola za zgrade i 24,6% za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 68,8% odnosi se na stambene i 31,2% na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove, 67,1%.
Predviđena vrednost radova novogradnje u novembru 2013. iznosi 88,5% od ukupno predviđene vrednosti radova. Najveća građevinska aktivnost, posmatrano prema oblastima, zabeležena je u Pirotskoj oblasti, 41,4% od predviđene vrednosti novogradnje. Slede Beogradska oblast, 15,2%, Pomoravska oblast, 9,9%, i Sremska oblast, 7,3%, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,8%.
Izvor: Republički zavod za statistiku


16. januar 2014.

DEO STADIONA "TAŠMAJDAN" OTVOREN OD APRILA

Kultni beogradski stadion "Tašmajdan", čija rekonstrukcija kasni već godinu dana, delimično će biti otvoren početkom aprila, najavio je danas član Privremenog organa Beograda Nikola Nikodijević. Konačan završetak svih radova i potpuno osposobljavanje stadiona za sve sadržaje najavljen je za oktobar mesec. Prva faza radova biće završena 31. marta nakog čega će deo stadiona moći da se korsiti.
- Stadion će moći da se korsiti u komercijalne svrhe, odnosno radiće kafići, restorani i ostali lokali koji se izdaju u zakup – rekao je Nikodijević.
On je podsetio da rekonstrukcija kasni zbog nepredviđenih radova na koje su radnici naišli i demantovao ranije špekulacije da se na stadionu pojavilo klizište koje bi moglo da iugrozi bezbednost posetilaca.
Izvor: 24 sata


16. januar 2014.

LEGALIZACIJA U NOVOM SADU - 30. JANUAR POSLEDNJI DAN ZA PREDAJU ZAHTEVA

"Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove Novog Sada" saopštila je danas (16. januar. 2014.) da je poslednji dan za predaju zahteva za naknadno izdavanje naknadne građevinske i upotrebne dozvole za objekat 30. januar 2014. godine.
Kako se objašnjava u današnjem saopštenju, u skladu sa članom 40. Zakona o legalizaciji objekata, (Službeni glasnik RS br. 95/13) 30. januar 2014. godine poslednji je dan za predaju zahteva za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, a  koristi se bez upotrebne dozvole.

Izvor: RTV


17. januar 2014.

BEOGRAD DOBIJA JOŠ TRI ZELENE PIJACE

Beograd će u naredne tri godine dobiti još tri nove pijace, pa će na svojoj teritoriji imati čak 35 ovakvih objekata. Stanovnici prestonice će sveže voće i povrće u bližoj budućnosti moći da kupuju na Medakoviću, u novom naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, ali i na Vidikovcu gde bi sadašnja pijaca bila dograđena za polovinu sadašnje veličine.
- Beograđani će, posle 18 godina, dobiti nove prostore na kojima će moći da se snabdevaju svežim i zdravim namirnicama. Izgradnja prve pijace, po dobijanju svih dozvola, očekuje se za najduže godinu dana, a okvirni rok koji smo sami sebi postavili, i za koji verujem da će biti i kraći, jesu tri godine – rekao je direktor JKP "Gradske pijace" Predrag Veinović.
"Pijacama" je upućena inicijativa opštine Palilula i građana za izgradnju nove pijace na levoj obali Dunava. I to nije sve.
Izvor: Večernje novosti


17. januar 2014.

NE KORISTIMO TRI MILIJARDE EVRA A PLAĆAMO PENALE

Da je Srbija iskoristila kredite koje je prethodnih godina dobila od međunarodnih finasijskih institucija bio bi generisan određen privredni rast, stvorena radna mesta, a izgradnja infrastrukture bi privukla druge investicije, izjavio je nedavno stalni predstavnik "Svetske banke" u Srbiji Toni Verheijen. Međutim, velike pare nisu utrošene, a naravno izostali su i ekonomski učinci koji bi svakako imali ogroman efekat u ovim kriznim godinama.
Procenjuje se da Srbija trenutno ima odobreno oko tri milijarde evra kredita od međunarodnih finansijskih institucija koje ne koristi i na koje plaća kamate to jest penale. Zbog toga što nije povukla već ugovorene kredite, Srbija je prošle godine morala da plati čak 584,1 miliona dinara penala. Prema oceni stručnjaka, razlog tome je što zemlja nije pripremljena za namensko, projektno zaduživanje. Sredstva koja nisu povučena najvećim delom odnose se na izgradnju putne i železničke infrastrukture, i delom na ulaganja u oblasti energetike.
Izvor: Dnevnik


17. januar 2014.

DOKUMENTI IZ KATASTRA ZA JEDAN DAN

Dokumenti koji se traže iz katastra nepokretnosti mogli bi uskoro da se dobiju za jedan dan, najavio je direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Zoran Krejović. On je u "Privrednoj komori Beograda" na okruglom stolu o zahtevima za legalizaciju objekata, kazao da već i sada, ako postoji kompletna dokumentacija, zahtevi upućeni prema katastru se rešavaju za jedan dan.
- Ljudi koji dolaze u katastar da uzmu dokument koji im treba, treba da ga dobiju brzo i da ne čekaju dugo. To je u praksi faktički negde i ostvareno – kazao je Krejović.
Prema njegovim rečima, postoji puno zaostalih zahteva prema katastru nepokretnosti i oni će se u narednom periodu rešavati paralelno sa novim zahtevima, i u roku od šest meseci do godinu dana svi oni bi trebali biti rešeni, a kad to bude gotovo, katastar će biti dnevno ažuran. Postoje neke greške koje su se potkrale preuzimanjem zemljišnih knjiga i one se ispravljaju, ali, to je posao koji se radi, kako je naveo, sukcesivno.
On je naglasio i da je odziv za upis u katastar nelegalnih objekata loš, jer ljudi smatraju da nemaju veliku korist od toga, ističući da svi koji imaju bilo kakav objekat moraju da budu evidentireni, jer je to i uslov EU.
Izvor: Beta


17. januar 2014.

DANI DO SPAJANJA MOSTA ZEMUN-BORČA

Predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali kaže da će sledeće nedelje biti spojen most Zemun-Borča.
On je najavio da do kraja godine može da počne i izgradnja projekta "Beograd na vodi" i to gradnjom u Savskom amfiteatru.
Mali je u novinarima u "Veletržnici", povodom posete Muhameda al Abara, koji se pominje kao glavni arhiteke projekta "Beograd na vodi", rekao da će grad sledeće nedelje imati jasniju sliku oko dinamike i veličine projekta.
"Ostaje ono što sam već i ranije izjavio da do kraja godine možemo da počenemo da gradimo nešto u Savskom amfiteatru", istakao je Mali.
Mali je rekao da je tender za Prokop već objavljen i da ako sve bude po planu u narednih 15 meseci mogu da budu stvoreni uslovi za izmeštanje dela pruge i početak radova.
Izvor: Beta


17. januar 2014.

K11: PRVO HRAST, SAD LEKOVITI IZVOR

Radove na trasi Koridora 11 su nakon čuvenog hrasta, zaustavila izvorišta pijaće vode, za koje lokalni meštani veruju da ima lekovita svojstva.
Kako je saopšteno, radovi na trasi budućeg auto-puta Beograd-Južni Jadran, kroz takovski krak pojavila su se izvorišta zdrave pijaće vode.
Kako su rekli stručnjaci beogradskog građevinskog preduzeća "Ratko Mitrović" mine i teške građevinske mašine koje iskopavaju duboke rupe za nadvožnjake presecaju "vodene žice" i na trasi su se pojavila čitava jezera.
Najveći izvor čiste planinske vode pronađen je u Brđanima ispod brda Zrnac, ali je on zatrpan po dogovoru izvođača radova i vlasnika parcela kako bi se nastavili dalji radovi na Koridoru.
Izvor: Beta


20. januar 2014.

GRADNJA STANOVA MANJA ZA 56,7 ODSTO

U novembru je izdata 601 dozvola za izgradnju stanova, sa prosečnom površinom od 73,6 kvadratnih metara, što je za 56,7 odsto manje nego u istom mesecu lane.
U novembru je ukupno izdato 630 građevinskih dozvola, što je za 1,1 odsto manje nego u novembru prethodne godine. Indeks predviđene vrednosti radova veći je za 51 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.
Posmatrano prema vrsti građevina, u novembru je izdato 75,4 odsto dozvola za zgrade i 24,6 odsto za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 68,8 odsto odnosi se na stambene i 31,2 odsto na nestambene, dok od ostalih građevina najveći deo čine cevovodi, komunikacioni i električni vodovi 67,1 odsto.
Predviđena vrednost radova novogradnje u novembru 2013. iznosi 88,5 odsto od ukupno predviđene vrednosti. Najveća građevinska aktivnost zabeležena je u pirotskoj oblasti, na koju otpada 41,4 odsto od predviđene vrednosti novogradnje.
Slede beogradska oblast sa 15,2 odsto, pomoravska sa 9,9 i sremska sa 7,3 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,8 odsto.
Izvor: Tanjug


20. januar 2014.

PRVA FAZA BEOGRAD NA VODI - KRAJEM LETA

Prva faza projekta "Beograd na vodi" mogla bi da počne od septembra, a već sada se dosta odmaklo u organizaciji posla i pripremnih radnji, kaže Srđan Rupar.
"Imamo težak zadatak da do kraja ove godine, u poslednjem kvartalu, odnosno od septembra Beograđani vide da je počelo da se radi", kazao je Rupar koji je vođa tog projekta za RTS.
Direktor novoosnovane kompanije "Eagle Hills" Muhamed Alabar predstavio je juče u Beogradu prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i njegovom timu projekat "Beograd na vodi", u koji je investitor iz Emirata spreman da uloži oko tri milijarde dolara.
Rupar je, naime, objasnio da se polako premešta deo železničke infrastrukture u zoni desne obale Save, što kako je kazao, znači da je već počelo da se radi. Takođe je rekao da se sa kolegama iz Emirata obilaze lokacije i rešavaju konkretni detalji na projektu. Rupar je objasnio da će najpre uslediti prva faza projekta, da posao nije jednostavan budući da je njime obuhvaćena površina od milion i po kvadratnih metara.
Izvor: Tanjug, B92


20. januar 2014.

BEOGRAD: NIČE I KULA OD 180 METARA

Srbija daje zemljište i dozvole, investitor iz Emirata novac i kupce, to je dogovoreno juče prilikom predstavljanja projekta "Beograd na vodi".
"Izabrali smo partnera, trenutno najboljeg u svetu", rekao je za Novosti predsednik Privremenog veća za Beograd Siniša Mali.
"I mi ćemo u narednom periodu formirati preduzeće "Beograd na vodi“. Potom će "Igl“ postati suvlasnik našeg preduzeća. Uz novac, koji ulaže u projekat, zadatak našeg partnera je i da nađe kupce za poslovni i stambeni prostor, a Alabar već zna ko su potencijalni budući vlasnici kvadrata. Projekat će se realizovati u fazama, biće ih pet ili šest i to ćemo znati kada se kompletno usaglasi master plan odnosno idejno rešenje. Kako sada stvari stoje, reč je o izgradnji oko 1,5 miliona kvadrata. Gradnja počinje prvo u delu priobalja Save, koje je i najatraktivniji deo lokacije. Ceo projekat može da bude realizovan u roku od pet do sedam godina. Inače, kompleks će krasiti kula od 180 metara, ali joj još nismo odredili namenu. Možda hotel, možda kombinovano, poslovni i stambeni prostor... Na igradnji "Beograda na vodi“ biće angažovana domaća građevinska operativa. Dakle, pokrećemo građevinarstvo, privredu, otvaramo nova radna mesta i zato "Beograd na vodi“, uz auto-industriju i poljoprivredu, znači siguran izlazak Srbije iz krize. Takođe, "Beograd na vodi“ biće i turistička atrakcija".
Izvor: Večernje novosti


18. januar 2014.

ALABAR PREDSTAVIO VUČIĆU PROJEKAT "BEOGRAD NA VODI"

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prezentaciji projekta "Beograd na vodi" koji mu je predstavio Muhamed Alabar, direktor novoosnovane kompanije "Eagle Hills".
Promociji su prisustvovali i predsednik Skupstine Srbije Nebojša Stefanović, predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali i drugi članovi Vlade Republike Srbije, saopšteno je kabineta prvog potpredsednika vlade.
Muhamed Alabar je vlasnik kompanije koja je podigla najvišu zgradu na svetu BURDŽ KALIFA.
Investitor iz Emirata spreman je da u projekat "Beogad na vodi" investira više od tri milijarde dolara.
Izvor: Tanjug


20. januar 2014.

DIREKCIJA POČELA DA ODOBRAVA BESKAMATNE POZAJMICE U 2014.

Građevinska direkcija Srbije počela je da odobrava kupcima prvog stana, koji imaju pravo na povraćaj PDV - a, beskamatne pozajmice do 9,1 odsto vrednosti stana u beogradskim naseljima Stepa Stepanović i Dr Ivan Ribar, rečeno je danas Tanjugu u Direkciji.
Predstavnica GDS Katarina Konc je izjavila da ima zainteresovanih za tu vrstu pomoći i da se za tu pozajmicu od Božića do sada već odlučilo desetak kupaca.
Kupci prvog stana u novogradnji mogu dobiti povracaj PDV-a delimicno ili u potpunosti. Povraćaj se može ostvariti za površinu od 40 metara kvadratnih plus 15 kvadrata za svakog dodatnog člana porodice.
"Ljudi dolaze, raspituju se i sklapaju ugovore", rekla je Konc dodajući da pozajmica Dikrecije može iznositi najviše 9,1 odsto vrednosti stana, jer je to maksimalan procenat na koji kupac može ostvariti pravo na povraćaj PDV-a.

Izvor: Tanjug


20. januar 2014.

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA POVRAĆAJ IMOVINE 1. MART

Stari vlasnici imaju rok do 1. marta da Agenciji za restituciju podnesu zahtev za povraćaj imovine koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a očekuje se da će do tada biti podneto oko 32.000 zahteva, izjavio je danas direktor te agencije Strahinja Sekulić.
Sekulić je gostujući na RTS-u rekao da se procenjuje da će po sadašnjoj dinamici biti 32.000 zahteva, a zainteresovanih lica više od 100.000, a da bi se vodio postupak neophodan je akt o oduzimanju.
Kako je rekao, napravljen je metod da se predmet formira po starom vlasniku, odnosno po imovini starog vlasnika bez obzira koliko je ljudi potražuje.
"Po okonačanju rokova znaćemo koliko se imovine potražuje", kazao je Sekulić dodajući da je sada izvesno što se tiče poljoprivrednog zemljišta, šuma, i sumskog zemljišta, da će biti moguća supstitucija.
Izvor: Tanjug


20. januar 2014.

MOGUĆA DEPORTACIJA RADNIKA IZ SOČIJA

Ambasada Srbije u Moskvi traži rešenje za 33 srpska radnika, pritvorena u Sočiju, jer nisu imala neophodna dokumenta za boravak i rad. Konzul Milan Živković je razgovarao sa Federalnom migracionom službom koja je i privela naše radnike. Radnici su u migracionom pritvoru, a sa porodicama kontaktiraju mobilnim telefonima.
Prema ruskim zakonima, oni koji rade bez dozvole mogu da budu novčano kažnjeni i deportovani iz Rusije. Iz naše ambasade u Moskvi kažu da i sutra nastavljaju razgovore, a da radnici i njihove porodice, mogu tokom 24 časa da im se obrate za pomoć. Pojedini građevinski radnici iz Srbije, njih oko 50, još pamte loša iskustva iz Sočija iz novembra 2012. godine.
- Ja zastupam 55 ljudi pred Višem sudom u Čačku, ali nažalost moram da kažem da još uvek nije počeo sudski postupak, nije još podignuta optužnica. Nadam se da će biti uskoro – kaže advokat Milan Stanojević.
Izvor: RTS


20. januar 2014.

ASA: PRVA DOBROVIĆEVA NAGRADA ARHITEKTI SPASOJU KRUNIĆU

Novoustanovljena Dobrovićeva nagrada biće svečano uručena prvom dobitniku – arhitekti Spasoju Kruniću 22. januara u Biblioteci grada Beograda, najavila je "Asocijacija srpskih arhitekata" (ASA).
Ovo priznanje za izuzetno arhitektonsko delo Krunić je dobio za motel "Koral" kod Arilja, odlučio je Umetnički savet ASA na predlog zastupnika ASA i Upravnog odbora ASA.
Nagrađeno delo ASA preporučuje zavodima za zaštitu spomenika kulture, za upis u spisak prethodno zaštićenih kulturnih dobara i Muzeju nauke i tehnike, Odeljenju za arhitekturu, kao eksponat u stalnoj postavci Muzeja.
Povodom svečanog uručenja, u galeriji Atrijum Biblioteke Beograda biće otvorena izložba o nagrađenom delu, kao i o delu slavnog arhitekte Nikole Dobrovića, čije ime nagrada nosi.
Izvor: Večernje novosti

JKP BEOGRADPUT
11000 Beograd, Nušićeva 21
tel: 3220-650, fax: 3302-855
Goran Aleksić, direktor
www.beogradput.com.com

JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE
11070 Novi Beograd, Savski nasip 11
tel: 2093-208, fax: 3186-341
Zoran Predić, direktor
www.beoelektrane.rs

 

JKP BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA
11000 Beograd, Kneza Miloša 27
tel: 3606-621, fax: 3612-123
Svetozar Veselinović, direktor
www.bvk.rs

JKP GRADSKA ČISTOĆA
11000 Beograd, Mije Kovačevića 4
tel: 2767-666, fax: 2084-375
Siniša Lazarević, direktor
www.gradskacistoca.rs

JKP GRADSKE PIJACE
11000 Beograd, Živka Karabiberovića 3
tel: 6422-566, fax: 2401-928
Predrag Veinović, direktor
www.bgpijace.rs

JKP INFOSTAN
11000 Beograd, Danijelova 33
tel: 3954-240, fax: 3376-357
Bojan Milić, direktor
www.infostan.co.rs

JKP PARKING SERVIS
11070 Novi Beograd, Kraljica Marija 7
tel: 2228-001, fax: 2228-005
Andrija Čuković, direktor
www.parking-servis.co.rs  

JKP POGREBNE USLUGE
11000 Beograd, Ruzveltova 50
tel: 2081-802, fax: 3291-517
Dragan Baltovski, direktor
www.beogradskagroblja.rs

JKP ZELENILO-BEOGRAD
11070 Novi Beograd, Surčinski put 2
tel: 6606-126, fax: 7129-300
Vladimir
Bogićević, direktor
www.zelenilo.co.rs  


20. januar 2014.

NAJVEĆI POPUST ZA LEGALIZACIJU IMAĆE SOCIJALNO UGROŽENI I OSOBE SA INVALIDITETOM

Invalidi i korisnici socijalne pomoći najmanje će plaćati za legalizaciju bespravnih kuća i stanova. Za njih će, kad budu izmirivali naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, važiti popust od 99 odsto za prvih 100 nelegalnih kvadrata. Moći će i da računaju na upola nižu cenu ukoliko naknadu, umesto u ratama, plate odjednom do 31. marta ove godine.
Uslovi koje treba da ispune kako bi iskoristili ove povlastice jesu da dokažu da su kao vlasnici porodičnog stambenog objekta njegovom izgradnjom ili kupovinom trajno rešavali stambeno pitanje i da oni, ali ni njihovi članovi domaćinstva, nemaju drugu nepokretnost za stanovanje na teritoriji grada. Svi drugi koji su zidali bez građevinske dozvole stanove i kuće za svoje potrebe ili za tržište, poslovni prostor, hale i hangare dobiće popust od 50 odsto za naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, ako tu obavezu izmire do 31. marta ove godine.
Izvor: Politika


20. januar 2014.

EVROPA IPAK DALA "OK" ZA JUŽNI TOK

Moskva, Brisel -- Zemlje kroz koje prolazi gasovod "Južni tok" neće morati da revidiraju ranije sporazume koji tehnički krše propise Evropske unije, tvrdi "Raša tudej".
Kako se navodi u tekstu pod naslovom "EU dala preliminarno 'ok' za Južni tok", Rusija i Evropska unija su se dogovorile o daljoj saradnji oko gasovoda.
"Moskva i Brisel će pronaći način da se poštuju raniji međuvladini sporazumi koje je Gasprom postigao sa zemljama na trasi", rekao je za Vedomosti Ginter Etinger, evropski komesar za energetska pitanja.
Podsetimo, pre nekoliko dana su Rusija i EU dogovorili formiranje radne grupe za rešavanje tehničkih i pravnih pitanja u vezi sa projektom Južni tok, gasnoj ruti koja će zadovoljiti 15 odsto potreba Evrope za gasom do 2018. godine.
Zamenik ministra za energetikuRusije Anatolij Jankovski je rekao da neće biti prepreka za izgradnju Južnog toka.
"Južni tok može da funkcioniše bez smetnji pod zakonima Evropske komisije", rekao je on.

Izvor: B92, RT.com


20. januar 2014.

ZA OBNOVU PUTEVA USKORO OKO 300 MILIONA EVRA KREDITA

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predloge zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu za obnovu puteva i unapređenja bezbednosti, postignutog sa Svetskom bankom (IBRD), Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom, saopštila je vlada.
U obnovu puteva u Srbiji će u naradne naredne tri-četiri godine biti uloženo skoro 400 miliona evra, izjavio je ranije ministar saobraćaja Aleksandar Antić.
Taj aranžman će biti realizovan zajedno sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koje će ga kreditirati sa po 100 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit od 100 miliona dolara.
Država Srbija će, posredstvom Puteva Srbije, uložiti nešto više od 100 miliona evra za taj projekat rehabilitacije puteva i povećanja bezbednosti saobraćaja.
Vlada je na današnjoj sednici usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Mađarske o socijalnoj sigurnosti.

Izvor: Tanjug


21. januar 2014.

MOST SPOJIO ZEMUN I BORČU

Posle dve godine i tri meseca od početka radova, novi Kineski most je spojio Zemun i Borču.
Novu saobraćajnicu trenutno mogu da prepešače samo kineski radnici, kako zbog revnosnih čuvara sa obe strane Dunava, tako i zbog gomile žica, cevi, blokova i ostalog građevinskog materijala. Ipak, već sad je moguće zamisliti da će u oktobru ovuda prolaziti vozila.
Iako je most dugačak 1.507 metara, i prosečno visokoj osobi bi bilo potrebno oko 2.000 koraka da ga pregazi, sa vode izgleda još kraći tako da se stiče utisak da na njemu vozači neće stići ni da ubace u treću, a već će preći reku, pa ušteda goriva i vremena nije uopšte beznačajna.
"Živim u Altini, a često putujem kod rođaka u Zrenjanin. Kada se bude završio ovaj most kolima će mi trebati svega 60 kilometara do njih, a sada vozim punih 100 i to, što je najgore, kroz centar grada", kaže Miloje Zorić, koji je biciklom došao na zemunsku obalu da bi se uverio kako teku radovi na ovom gradilištu.
Izvor: 24 sata


21. januar 2014.

VLADA ŠALJE AVION PO RADNIKE IZ SOČIJA

Avionom će danas iz Sočija biti prebačeno oko sto radnika iz Srbije i oko 20 radnika, državljana Bosne i Hercegovine. Avion "Air Serbia" bi, kako je planirano, trebalo iz Beograda za Soči da poleti oko 15 časova, saopštila Kancelarija za saradnju s medijima posle jutrošnje sednice vlade.
Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzih izjavio je za “Politiku” da su nadležni organi Srbije ovim povodom uspostavili izuzetnu saradnju sa ruskim vlastima – Ministarstvom spoljnih poslova Rusije i Federalnom migracionom službom – i očekuje se da će nastali problem vrlo brzo biti rešen.
- Očigledno da ovde problem nije u našoj državi već u onima koji na neki čudan način dovode radnike u Soči obećavajući im velike zarade, a onda se ispostavi da u stvari rade na crno. Siguran sam da će država preuzeti sve mere da stane na put takvom načinu rada – rekao je Terzić.
Izvor: RTS


21. januar 2014.

DŽENERAL ELEKTRIK BI DA UČESTVUJE U IZGRADNJI JUŽNOG TOKA

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom američke kompanije Dženeral elektrik (General Electric) o mogućnosti učešća te kompanije u realizaciji projekta Južni tok kroz Srbiju.
Na sastanku u Ministarstvu razgovarano je o mogućnosti da se Dženeral elektrik udruži sa domaćim kompanijama radi zajedničkog učešća u realizaciji projekta Južni tok, posebno na izgradnji gasnih stanica, objavljeno je na sajtu Ministarstva energetike.
Delegacija Dženeral elektrika, koju je predvodio zamenik generalnog direktora Džon Rajs, izrazila je zainteresovanost i za učešće u poslovima vezanim za revitalizaciju trafostanica u Srbiji, čija je prosečna starost premašuje 25 godina.
Tokom razgovora, dosadašnja saradnja ocenjena je pozitivno, a razmatrane su i mogućnosti za ulaganje u oblast obnovljivih izvora energije, koja je postala znatno atraktivnija za investitore nakon što je Ministarstvo u prethodnih godinu i po dana uredilo zakonodavni okvir.
Izvor: Blic


21. januar 2014.

BEOGRAD NA VODI U SKLADU SA ZAKONOM

Projekat "Beograd na vodi" biće izrađen u skladu sa zakonom i ne postoji obaveza da se raspisuje javni poziv - izjavio je Goran Vesić.
Sekretar privremenog organa Beograda je novinarima prilikom obilaska postrojenja "Makiš 2" rekao da je projekat Beograd na vodi na "stalnom pozivu u svetu" već nekoliko decenija, a da se do sada javio samo investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
"Umesto da dočekamo raširenih ruku onoga ko hoće da investira nekoliko milijardi dolara u naš grad mi osporavamo projekat iz ne znam kojih razloga. To je po meni zamena teza" rekao je Vesić i dodao da nije korektno plašiti investitore.
On je rekao da ima mnogo projekata u Beogradu koji su vredni više milijardi i pozvao sve one koji kritikuju projekat "Beograd na vodi" da te investitore pozovu da ulože novac.
"Ako Transparentnost misli da još neko želi da investira novac u Beograd nema nikakvih problema - ima mnogo projekata vrednih više milijardi u koje mogu drugi investitori da investiraju".
Predsednik privremenog organa Siniša Mali poručio je takođe predstavnicima Transparentnosti Srbije da ako imaju investitore da ih pozovu da dođu i investiraju u glavni grad Srbije.
Izvor: Tanjug


21. januar 2014.

ZA FABRIKU VODE NEDOSTAJE 5,3 MILIONA EVRA

Za završetak projekta Pogona za preradu vode "Makiš 2" nedostaje još 5,3 miliona evra, izjavio je Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali. Dodao je da se neće uzimati novi krediti, već će novac obezbediti Grad Beograd.
On je novinarima prilikom obilaska postrojenja te fabrike rekao da je Grad Beograd obezbedio polovinu tih sredstava, a da se radi na tome da se obezbedi još polovina potrebnog novca.
- Ono što želimo je da pokušamo uštedama da stvorimo uslove za finansiranje investicija koje su bitne za grad Beograd, kao što je ova, tako da ćemo iz sredstava Grada Beograda, bez dodatnih zaduživanja, obezbediti završetak radova fabrike "Makiš 2" – rekao je Mali.
Radovi na postrojenju "Makiš 2" počeli su 2003, rekao je on, a izvođač radova je izraelska kompanija "Tahal Consulting Engeers". Mali je naveo da je prilikom preuzimanja funkcije predsednika Privremenog organa Beograda dobio pismo od te izraelske kompanije da žele da raskinu ugovor zbog toga što Beograd nije ispunio svoje obaveze.
Izvor: B92


21. januar 2014.

ŽELEZNICE SPREMNE ZA BEOGRAD NA VODI

Železnice Srbije su spremne za realizaciju projekta "Beograd na vodi" i ubrzavaju aktivnosti za završetak beogradskog železničkog čvora, kaže Simonović.
Time će biti stvoreni uslovi za uspešno sprovođenje projekta "Beograd na vodi", koji je ima značaj za celu Srbiju, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.
Stara železnička stanica biće izmeštena iz Karađorđeve ulice odnosno iz centra grada kada bude završena izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu. Prema rečima Simonovića, tako će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad i oslobođeno 80 hektara atraktivnog zemljišta u tzv. Savskom amfiteatru.
Železnice Srbije su 15. januara objavile javni poziv za nastavak izgradnje nove železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koja će biti finansirana kuvajtskim kreditom od oko 26 miliona evra. Beograd će, kako je rekao, dobiti modernu stanicu koja će moći da poveže gradski i međugradski saobraćaj i primi sve tranzitne međunarodne putničke vozove.
Izvor: Tanjug


22. januar 2014.

INVESTITORI MENJAJU MILOŠA VELIKOG

Više investitora najavilo izgradnju novih hotela i tržnih centara u Ulici kneza Miloša u Beograd, piše "Politika". Izgradnja, međutim, još nije na vidiku.
Nova era Ulice kneza Miloša, decenijama prepoznatljive po diplomatskim predstavništvima i državnim ustanovama, nagoveštena je najavama da će privatni investitori sa obe strane ove saobraćajnice nanizati luksuzna stambeno-poslovna zdanja, neka od njih i na mestu zgrada porušenih u NATO bombardovanju.
U tim "slatkim slutnjama" i novi hoteli iskrsavaju čas na jednoj čas sa drugoj strani ulice, premeštajući se kao skakači po šahovskom polju. Tržni centar takođe se pomalja u tim planovima.
Trotoari i kolovoz Knez Miloševe mogli bi, uveravaju urbanisti, podneti gužvu koju bi doneli hoteli, poslovni i stambeni objekti, pod uslovom da imaju dovoljno velike podzemne garaže. Ali, teško da će urbanisti blagosloviti gradnju tržnog centra. Kako kažu, ne smemo dozvoliti da nam se ponovi "Ušće”, koje grca u saobraćajnim gužvama.
Izvor: Politika


22. januar 2014.

OD 2015. KALORIMETRI OBAVEZNI U STANOVIMA

Sva domaćinstva koja koristi daljinsko grejanje iz toplana moraće da od 1. januara 2015. godine uvedu kalorimetre, na osnovu kojih će biti obračunata i naplaćivana utrošena toplotna energija, a država će pomoći u nabavci kalorimetara, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.
U Ministarstvu eneregetike obećavaju da će pomoći toplanama da se spreme za obračun grejanja po utrošku, ali da uspešnost tog posla zavisi od dogovora lokalnih samouprava, toplana i stanara.
"Ministarstvo insistira da od 1. januara sledeće godine svako ima svoje kalorimetre i da po zakonu, tačno može da koristi ili ne koristi toplotnu energiju, odnosno da plati koliko je potrošio. Država će raspisati centralni tender za kalorimetre", rekla je Mihajlović za RTS.
Prema njenim rečima, država će nabaviti dodatne kalorimetre svima kojima su potrebni, ali će dalje razvođenje po zgradi morati da zavisi od samog kućnog saveta.
Izvor: Tanjug


22. januar 2014.

OBJAVLJEN KONKURS ZA PROJEKTE ZA ROMSKA NASELJA

KonkursMisija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, koja sprovodi projekat "Tehnička podrška za inkluziju Roma", oglašava dva javna poziva za angažovanje implementacionih partnera.
U cilju sprovođenja procene stanja romskih naselja u 20 pilot opština, u kojima će se kasnije izabrati po jedno naselje za koje će se pripremiti urbanistički planovi ili druga tehnička dokumentacija neophodna za njihovu dalju regularizaciju i legalizaciju, pozivaju se zainteresovane neprofitne organizacije (državne institucije, organizacije civilnog društva, UN agencije ili druge međunarodne organizacije) da svoje predloge projekta pošalju najkasnije do 5. februara 2014. godine u 12 časova.
Pored toga, u cilju daljeg unapređivanja životnih uslova Roma, Misija OEBS u Srbiji pruža tehničku podršku Ministarstvu građevinarstva i urbanizma u kreiranju Geografskog informacionog sistema (GIS) svih romskih naselja u Srbiji. Misija OEBS u Srbiji zato poziva sve zainteresovane potencijalne implementacione partnere da pošalju svoje predloge za sprovođenje terenskog istraživanja svih romskih naselja u Srbiji, najkasnije do 5. februara 2014. godine u 12 sati.
Izvor: E-kapija


22. januar 2014.

SPOJEN MOST ZEMUN-BORČA, OTVARANJE DO KRAJA 2014.

Most na Dunavu između Zemuna i Borča biće završen do 27. decembra 2014, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama od Zemuna do Zrenjaninskog puta, najavio je danas ministar saobraćaja Aleksandar Anrtić tokom obilaska gradilišta sa predsednikon Srbije Tomislavom Nikolićem.
Antić je rekao da će deo pristupnih saobraćajnica od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog mosta biti završen do septembra 2015.
Povodom završetka glavnog raspona mosta i spajanja obala, uz Niklociha i Antića gradilište je obišao i ambasador Kine u Beogradu Džang Vanšue, a prisustvovali su i predsednik i član Privremenog organa Beograda Siniša Mali i Nikola Nikodijevic Ministar saobraćaja je rekao da je ovaj most jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u poslednjih nekoliko decenija, koji će u najvećoj meri uticati na saobraćaj u Srbiji.
Izvor: Tanjug


22. januar 2014.

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA LEGALIZACIJU ISTIČE 29. JANUARA

Ministarstvo građevine i urbanizma pozvalo je danas vlasnike nelegalno sagrađenih objekata da do predviđenog roka - 29. januara podnesu zahteve za legalizaciju.
Pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović je rekla Tanjugu da je 29. januar poslednji dan za prijem zahteva podsetivši da je Zakon o legalizaciji objekata stupi na snagu 1. novembra i da je propisan rok od 90 dana. Ona je rekla da će najverovatnije poslednjeg dana biti podneto najviše zahteva navodeći da je, na primer, u Beogradu do sada podneto svega oko 5.000 zahteva.
Prema podacima iz 2010. godine, u Beogradu ima oko 180.000 nelegalno sagrađenih objekata.
Izvor: Tanjug


22. januar 2014.

ARAPIMA DEONICA POŽEGA-BOLJARE?

Zajednička kompanija Srbije i UAE finansiraće izradu investiciono-tehničke dokumentacije za deonicu Koridora 11 od Požege do granice sa Crnom Gorom.
Ministar građevine Velimir Ilić potpisaće sutra, u ime Vlade, memorandum o saradnji sa kompanijom GIDC - zajedničkom firmom Vlade Srbije i kompanije "Global Capital Advisors Management" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Zaključkom Vlade Srbije usvojen je tekst memoranduma, kojim je precizirano da će kompanija GIDC preuzeti finansiranje investiciono-tehničke dokumentacije kojom bi se utvrdila prostorna, ekološka, društvena, finansijska i ekonomska opravdanost investicije za izgradnju deonice auto-puta na Koridoru 11 Požega-Boljare, u dužini od 106,8 kilometara.
Ilić će u sedištu vlade potpisati memorandum sa direktorom privrednog društva za razvoj industrijskih i infrastrukturnih projekata u Srbiji - GIDC Sašom Milovanovićem, saopštilo je Ministarstvo građevine.
Izvor: Tanjug


22. januar 2014.

ARBATEK (NE) DOLAZI ZBOG BEOGRADA NA VODI

Otvaranje regionalnog centra kompanije "Arabtek" u našoj zemlji nema veze s "Beogradom na vodi", kažu za "Novosti" rukovodioci tog projekta.
Građevinska firma "Arabtek" iz Dubaija planira da otvori regionalni centar u Beogradu. Namera ove kompanije je da iz Srbije poslovanje proširi i na ostale zemlje Balkana. U saopštenju, koje prenosi sajt "Arabijan biznis", stoji da "Arabtek" već pregovara sa partnerima u vezi sa projektima na Balkanu.
Projekti na kojima trenutno radi "Arabtek" vredni su 8,1 milijardu dolara, a ova kompanija gradila je i najveću zgradu na svetu, "Burdž kalifu" u Dubaiju. Investitor na tom projektu bio je "Emar propertis", koji predvodi Muhamed Alabar, direktor "Igl hilsa", firme partnera Srbije na projektu "Beograd na vodi".
Izvor: Večernje novosti


23. januar 2014.

"ŽEŽELJ" U JUNU 2015.

Prema najavama iz špansko-italijanskog konzorcijuma AZVI kojem je poverena njegova gradnja, novi Žeželjev most preko Dunava biće potpuno završen do juna 2015. Po ugovoru potpisanom početkom 2011. to je, da podsetimo, trebalo da se dogodi još u novembru prošle godine.
U "Železnicama Srbije" koje, u ime republičke vlade kao investitora kontroliše realizaciju tog projekta, ne žele da komentarišu te najave. Pošto se odustalo od svojevremeno najavljivane promene izvođača što bi, kako je ocenjeno, još više zakomplikovalo situaciju, sada je, vele, najvažnije da se veliki projekat najzad okonča.
Što se stanja na samom gradilištu tiče, posle intenzivnog rada koji je omogućio neoubičajeno lep decembar, i poduže pauze zbog niza januarskih praznika, posao je nastavljen početkom ove sedmice. Trenutno se završava montaža čeličnog luka na petrovaradinskoj obali, u toku je i montaža onog na bačkoj, a kraju je privedeno i pobijanje talpi oko temelja jedinog rečnog stuba budućeg železničko-drumskog prelaza preko Dunava.
Izvor: Večernje novosti


23. januar 2014.

ARAPI HOĆE DA GRADE KORIDOR 11 I MORAVSKI KORIDOR

Ministar građevine Velimir Ilić potpisao je danas Memorandum o saradnji sa kompanijom GIDC - zajedničkom firmom Vlade Srbije i kompanije "Global Capital Advisors Management" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će sa 15 do 20 miliona evra finansirati izgradnju projekta tehničke dokumetacije za izgradnju Koridora 11 od Požege do crnogorske granice.
Zajednička kompanija GIDC će uraditi i studiju o izgradnji tog dela autoputa prema Crnoj Gori i predložiti model javno-privatnog partnerstva.
Ilić je rekao da su partneri iz UAE zainteresovani i da grade tu deonicu Koridora 11, dugačku 107 kilometara, kao i za izgradnju tzv. Moravskog koridora, od Pojata do Preljine.
On je dodao da je Ministarstvo građevine danas objavilo tender za izbor konsultanta, koji će napraviti predlog koncesionog ugovora za izgradnju Koridora 11, od Beograda do Obrenovca. Koncesije će biti poverene kineskim kompanijama.
Izvor: Tanjug


23. januar 2014.

ŠTA DONOSI FOND ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Prvih 300 miliona dinara izdvojeno je iz budžeta za Fond energetske efikasnosti, koji je Srbija konačno dobila. Taj novac od aprila koristiće lokalne samouprave, kućni saveti, ali i domaćinstva, kojima je namenjeno čak 60 odsto sredstava. Javnim pozivom Ministarstvo energetike će već sledećeg meseca izabrati banke koje će dati najpovoljnije uslove kreditiranja i sniziti kamate za poslove energetske efikasnosti.
U Srbiji 80 odsto kuća nema izolaciju i većina nije čak ni omalterisana, a stolarija je dotrajala. Upravo novcem iz Fonda građani će moći da zamene prozore ili nabave izolacioni materijal. I lokalne samouprave moraju da konkurišu sa konkretnim projektima energetske efikasnosti u svojim gradovima i opštinama.
Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija troši tri do pet puta više energije po jedinici proizvoda od zemalja Evropske unije, a dva do tri puta više od zemalja u okruženju.
Izvor: RTS


23. januar 2014.

OBJAVLJEN TENDER ZA KONCESIONOG KONSULTANTA ZA KORIDOR 11

Ministarstvo građevine objavilo je danas tender za izbor konsultanta koji će pripremiti koncesione ugovore za izgradnju Koridora 11 od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege, izjavio je danas ministar građevine Velimir Ilić.
"To po zakonu ne možemo da radimo ni mi ni budući investitor već neko nezavisno telo koje će se odabrati na međunarodnom tenderu, koji je danas zvanično objavljen i trajaće 40 dana", rekao je lić novinarima u Vladi Srbije.
Prema njegovim rečima, najverovatnije će se javiti Svetska banka ili neka druga ovlašćena institucija ili kuća.
To se i radi zbog toga da ne bi posle neko rekao da je to skupo ili da nije dobro urađeno, naglasio je Ilić dodajući da će konsultant napraviti studiju za koncesiju, koja će onda biti potpuno ekonomski opravdana.
Ilić je rekao da će koncesijom biti obuhvaćeno i održavanje autoputa u narednih 20 godina, plate zaposlenih i sve ostalo što prati koncesije. On je dodao da će koncesionar morati posle govorenog perioda da preda državi autoput u ispravnom stanju.
Koncesija za te delove Koridora 11 biće poverena kineskim kompanijama.
Ilić je dodao da je završen tender za izbor koncesionara, tako da će se uskoro znati o kojoj kompaniji je reč.
Izvor: Tanjug


23. januar 2014.

ILIĆ: SPREČIĆEMO RAD NA CRNO

Ministar urbanizma i građevine Velimir Ilić kaže da je slučaj naših građevinaca u Sočiju upozorenje, ako želimo da sačuvamo struku i uvedemo red u tu oblast. Ilić kaže da će država sprečiti zapošljavanje naših radnika na crno i u zemlji i u inostranstvu.
- To rade inspekcijske službe. Mi smo sa Ministarstvom rada i socijalne politike dogovorili da preduzmu određene mere i obaveste javnost o tome – naveo je Ilić.
Prema njegovim rečima, pojedine firme, koje imaju velike gazde, i koji "glume velike investitore" rade u Sočiju, ovde kupuju hotele, motele, skijališta i troše pare, a ne plaćaju podizvođače i radnike.
Izvor: RTS


23. januar 2014.

ZAVRŠENA BRANA NA SUŠICI

Radnici užičkog "Jedinstva" noćas su završili izgradnju brane za vodozahvat na Sušici, jedan od najznačajnijih objekata za snabdevanje Užica vodom. Time se praktično povezuje ceo sistem cevovoda i omogućava da već u subotu, 25. januara, kako je i planirano, voda stigne do Fabrike vode na Cerovića Brdu, u Užicu.
Noćas su izliveni poslednji kubici betona pa je od jutros tu nova brana. Počeće ispiranje, a iz male akumulacije, voda će poteći već izgrađenim cevovodom, dugim 1.800 metara. Naime, posao povezivanja na trasi do postojeće vodovodne mreže u Staparima već urađen.
Radnici kažu da, otkako je Vojska probila trasu, rade tempom koji niko od njih ne pamti. I za projektante, Sušica je bila izazov, ali je u čitavom poslu bilo i malo sreće. Blato, kanjon, deonice od oko 300 metara koje su morale biti minirane, noć i rad pod reflektorima na kraju, kažu, vredeli su truda. Posebno je važno da u tako rizičnim uslovima, sem dva-tri bezazlena iskliznuća mašina, nije bilo propusta i nezgoda, niti povređenih na gradilištu.
Izvor: RTS


24. januar 2014.

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA LEGALIZACIJU 29. JANUAR

U Srbiji prema gruboj porceni ima ima oko pola miliona objekata građenih bez dozvole, izjavila je danas pomoćnica ministra građevinarstva Aleksandra Damnjanović navodeći da rok za podnošenje zahteva za legalizaciju ističe 29. januara i da neće biti produžavan.
Pomoćnica ministra je navela, gostujući u dnevniku RTS-a, da u ovom trenutku Ministarstvo građevinarstva i urbanizma ne planira novi rok za legalizaciju, a da će sankcija za sve one koji se ne prijave za legalizaciju biti rušenje nelegalno izgrađenih objekata.
Podsetila je da će rok za plaćanje iznosa legalizacije u pojedinim lokalnim samoupravama biti i 20 godina. Na navode novinara da je u Leskovcu, gde ima oko 15.000 nelegalnih objekata, zahteve podneo 220 vlasnika, Damnjanovićeva je rekla da je u celoj Srbiji, prema podacima Ministarstva slična situacija.
Izvor: Beta


27. januar 2014.

DRŽAVNIH 70.000 STANOVA

Srbija u svom vlasništvu, odnosno državnoj i javnoj svojini, ima 2.600.090 parcela, 651.019 objekata, kao i 88.275 stanova, poslovnih prostora i garaža. Ovo govore podaci "Republičkog geodetskog zavoda" iz katastra nepokretnosti, koji je završen za celu teritoriju Srbije.
Prema rečima Saše Đurovića, pomoćnika direktora RGZ, osnivanjem katastra nepokretnosti Srbija prvi put u svojoj istoriji ima na jedinstven način uređenu svojinsku evidenciju.
- "Republička direkcija za imovinu" je nadležna za proveru da li su upisane sve državne nepokretnosti – objašnjava Đurović. - RGZ ima odličnu saradnju sa "Direkcijom" i na sve njihove zahteve odgovaramo u najkraćem mogućem roku.
Izvor: Večernje novosti


27. januar 2014.

ILIĆ: NEĆE BITI NOVIH ROKOVA ZA LEGALIZACIJU

Ministar građevine Velja Ilić rekao je da neće biti novih rokova za dostavljanje zahteva za legalizaciju i podsetio da su preostala još četiri dana da se predaju zahtevi.
Iako je odziv manji od očekivanog, Ilić, kako je rekao da veruje da će efekat donetog zakona, koji je omogućio legalizaciju kuća čak i vlasnicima koji su nelegalnom gradnjom počinili krivično delo, biti zadovoljavajući.
- Sa novim i ranije podnetim zahtevima, trenutno imamo oko 720.000 zahteva za legalizaciju – rekao je Ilić.
On kaže da očekuje da će ta brojka dostići 800.000.
- U odnosu na 1.3 miliona divlje izgrađenih objekata, to neće biti loš rezultat, posebno ako se zna da je veliki broj kuća napušten, da u njima niko ne živi, da su se vlasnici odselili i da uopšte nisu zainteresovani da ih legalizuju – rekao je Ilić.
Izvor: Tanjug


27. januar 2014.

PRVA TUŽBA PROTIV VLASNIKA "ALPINE"

Stečaj građevinskog koncerna Alpina naći će se, nakon što su podnete prve tužbe investitora protiv austrijskih banaka, i pred sudovima u Španiji, pošto je jedan mađarski ulagač tužio španski koncern FCC koji je vlasnik "Alpine".
On je tužio FCC tražeći 506.500 evra odšte jer, kako tvrdi, "Alpina" imala nedovoljno kapitala, prenosi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat". Stečajni upravnik Karl Engelhart je već ranije s tim u vezi kritikovao FCC.
Dok Engelhart i Republika Austrija, koja je garantovala za kredite, još analiziraju da li će podneti tužbu protiv FCC, to je sada učinio jedan ulagač, koji smatra da je "Alpina" holding imala nedovoljno kapitala ugrožavajući time poverioce. Iz koncerna FCC ističu da je "Alpina" imala dovoljno kapitala, tvrdeći da je pola milijarde evra ubačeno u ovaj koncern.
Izvor: Tanjug


27. januar 2014.

PRVA FAZA PROJEKTA "BEOGRAD NA VODI" U SEPTEMBRU

Član privremenog organa Beograda Nikola Nikodijević najavio je danas da će realizacija projekta "Beograd na vodi" početi već u septembru.
"Projekat "Beograd na vodi" će se graditi po fazama, tačnije u četiri faze. Prva faza je spremna i verujem da već u septembru može da se krene u realizaciju. Izgradnjom takvog kompleksa Beograd će postati regionalni, uslužni centar u ovom delu Evrope, uposliće se kompletna građevinska industrija, tačnije pokrenuće se celokupna privreda i otvariće se nova radna mesta", rekao je Nikodijević.
"Sigurnim koracima idemo ka realizaciji projekta "Beograd na vodi", koji je zasigurno najveća investicija u poslednjih nekoliko decenija", kazao je Nikodijević koji je dodao da su benefiti višestruko veći, pa se procenjuje da će ovaj projekat doneti glavnom gradu i državi investiciju od oko 2,7 milijardi dolara.
Izvor: Tanjug


27. januar 2014.

SUTRA KONKURS ZA "SRPSKE KUĆE"

Javni poziv za podelu građanima projekata za gradnju po modelu "srpske tradicionalne kuće" biće raspisan sutra, najavilo je Ministarstvo građevinarstva.
Kako se navodi sajtu Ministarstva (www.mgu.gov.rs), konkurs će biti otvoren za sve zainteresovane građane koji žele da im se ustupi glavni projekat izrađen na osnovu nagrađenih i otkupljenih idejnih rešenja za dizajn u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća".
Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić pokrenuo je prošle godine akciju projektovanja autentične srpske nacionalne kuće čija bi gradnja koštala 300 evra po kvadratnom metru, a projekti bi se besplatno davali građanima i lokalnim samoupravama.
Na konkursu za izradu idejnog arhitektonskog rešenje modela porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije odabrana je 51 kuća.
Izvor: Beta


27. januar 2014.

VETAR U LEĐA GRAĐEVINARIMA

Projekti vetroparkova, vredni više od milijardu evra, podstaći će domaću građevinsku industriju, ocenjuju u "Srpskom udruženju za energiju vetra" (SEWEA). U SEWEA-i podsećaju da bi građevinska industrija učešćem u izgradnji vetroparkova mogla da zaradi više stotina miliona evra u naredne dve do četiri godine.
- Izgradnja jednog vetroparka, snage veće od 100 megavata, omogućava direktno ulaganje od 50 miliona evra u srpsku građevinsku industriju, a do sada je u Srbiji pripremljeno nekoliko takvih projekata – rekla je direktorka kompanije "Kontinental vind Serbija" (Continental Wind Serbia), jedne od članica SEWEA, Ana Brnabić.
Brnabićeva je navela je da su firme iz tog udruženja do danas u Srbiju i pre početka gradnje vetroparkova uložile više od 25 miliona evra.
Izvor: B92


27. januar 2014.

LEKCIJA IZ SOČIJA

Najnoviji primer manipulasanja našim radnicima u Sočiju, pokrenuo je pitanje zaštite onih koji posao traže u inostranstvu. Radna eksploatacija, kao oblik iskorišćavanja ljudi je u porastu, tvrde upućeni. To se posebno odnosi na radnike iz Srbije i zemalja u okruženju. Razlog – neinformisanost radnika, svesno upuštanje u rizik, ali i rad agencija za zapošljavanje mimo države.
Da ne bi radili na crno, sve mora da bude crno na belo! Ali nije uvek tako. Da radnici iz Srbije ubuduće ne bi doživeli sudbinu onih iz Sočija, postoje pravila koja moraju da znaju. Na rad preko granice mogu na dva načina. Preko preduzeća sa predstavništvom u inostranstvu ili agencije za zapošljavanje, ali sa licencom.
Izvor: RTS


28. januar 2014.

NELEGALNE ZGRADE SAMO PRIJAVA SPASAVA OD RUŠENJA?

Vlasnici bespravnih objekata koji do sada nisu podneli zahtev za legalizaciju imaju vremena još samo sutra da prijave svoje građevine izgrađene bez građevinske dozvole nadležnim opštinskim i gradskim službama.
Naime, rok od 90 dana za podnošenje zahteva po novom Zakonu o legalizaciji ističe 29. januara, a kako kažu u Ministarstvu građevinarstva, produženja neće biti. Ako je verovati izjavi ministra građevine i urbanizma Velimira Ilića, onima koji ne podnesu prijave preti rušenje.
Iako je odziv nelegalnih graditelja manji od očekivanog, ministar Ilić veruje da će efekat novog zakona, koji je omogućio legalizaciju kuća čak i vlasnicima koji su nelegalnom gradnjom počinili krivično delo, biti zadovoljavajući. S novim i ranije podnetim zahtevima trenutno ima oko 720.000 zahteva za legalizaciju, od kojih u Vojvodini oko 200.000, a očekuje se da će ukupan broj dostići 800.000. Ministar ocenjuje da u odnosu na 1,3 milion divlje izgrađenih objekata to i neće biti loš rezultat, posebno ako se zna da je veliki broj kuća napušten, da u njima niko ne živi i da vlasnici nisu zainteresovani za njihovu legalizaciju.
Izvor: Dnevnik


28. januar 2014.

NASRED DUNAVA SPAJAJU LUKOVE OD 12.000 TONA

Montaža dva čelična luka novog Žeželjevog mosta, na sremskoj i bačkoj strani grada, bliži se kraju. Istovremeno, pri kraju je i pobijanje talpi oko temelja jedinog rečnog stuba budućeg železničko-drumskog mosta. Kada ovi poslovi budu gotovi kreće najzanimljiviji deo gradnje: premeštanje čeličnih konstrukcija na reku. Ukupna težina mosta biće oko 12.000 tona.
- Načelno će oba dela mosta biti napravljena na obali, te će dizalice naguravanjem na barže, koja će služiti kao privremeni oslonac, čelične konstrukcije dovući do projektovanog mesta, odnosno rečnog stuba – kaže Dorđe Lađinović, profesor sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju FTN.

Izvor: 24sata


29. januar 2014.

DANAS ISTIČE ROK ZA LEGALIZACIJU

Građanima koji su bez dozvole gradili kuće, vikendice ili poslovni prostor danas ističe rok da nekretnine uvedu u legalne tokove.
Već od 30. januara gube tu mogućnost i rizikuju da im imovina bude srušena.
Sudeći prema malom odzivu, visoke novčane kazne i pretnja rušenjem objekata izgrađenih bez dozvole nisu baš mnogo zabrinuli vlasnike, koji su više zainteresovani za upis u katastar. Pre svega zbog cene od 100 evra.
Vlasnici kuća upisanih u katastar nemaju obavezu da uđu u proces legalizacije. To će morati jedino da urade ukoliko nekretninu žele da prodaju. Na takve objekte ne može da se stavi bankarska hipoteka, niti se mogu nasleđivati.
Da akcija legalizacije po posebnim uslovima nije dala očekivane efekte, priznaje i ministar građevine Velimir Ilić. Tačne podatke još nema, presek će biti napravljen kada stignu svi podaci od lokalnih samouprava.

Izvor: Blic


30. januar 2014.

"KORIDOR, KARGO CENTAR I ELEKTRANA"

Direktor kompanije "Global kapital advajzers menadžment", Arun Pančarija, najavljuje ulaganja u puteve, kargo centar i solarnu elektranu u Srbiji.
Ministar građevine Velimir Ilić potpisao je prošle nedelje Memorandum o saradnji sa kompanijom GIDC - zajedničkom firmom Vlade Srbije i kompanije "Global kapital advajzers menadžment", iz UAE, koja će sa 15 do 20 miliona evra finansirati izgradnju projekta tehničke dokumetacije za izgradnju Koridora 11 od Požege do crnogorske granice.
Kako je tada rečeno, zajednička kompanija GIDC uradiće i studiju o izgradnji tog dela autoputa prema Crnoj Gori i predložiti model javno-privatnog partnerstva.
Izvor: eKapija


30. januar 2014.

NIŠ GRADI NOVE SOCIJALNE STANOVE

"Gradska stambena agencija" najavila je da će u prvoj polovini marta započeti gradnju 70 socijalnih stanova u naselju Duvaništu. Stanovi će biti građeni na istoj lokaciji na kojoj su proteklih godina izgrađene dve lamele sa stanovima koji su nosili naziv "socijalni" jer su prodavani po cenama nešto nižim od tržišnih.
Prema rečima direktora "Gradske stambene agencije" Niš Vladana Stojanovića izgradnja 70 stambenih jedinica sa 4.090 kvadrata stambenog prostora koštaće 202 miliona dinara.
- Republički budžet učestvovaće u izgradnji sa 46 miliona dinara, a grad sa 156 miliona dinara. Na osnovu tog ulaganja Republika Srbija raspolagaće sa 787 kvadrata, dok će ostatak biti u vlasništvu grada. Država će svoj stambeni prostor izdavati, dok će grad Niš stanove prodati putem konkursa. Stanovi će biti veličine od 35 do 70 kvadrata – rekao je Stojanović.
Izvor: Jugmedia


30. januar 2014.

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA - PROGRAM MERA ZA PODRŠKU RAZVOJA POSLOVNIH ZONA

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave raspisalo je Javni poziv za prijavu projekata koji će se realizovati u okviru Programa mera za podršku razvoja poslovnih zona u 2014. godini.
Program se realizuje u cilju stvaranja povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta u lokalnim samoupravama. Nјime će, kroz dve mere, biti finansirana izrada projektno-tehničke dokumentacije i izvođenjе radova na infrastrukturnom opremanju poslovnih zona i drugim infrastrukturnim projektima koji imaju za cilj jačanje kapaciteta za privlačenja investicija.
Sredstva za realizaciju Programa predviđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu i iznose 466.522.000 dinara. Ministarstvo će, u skladu sa važećom Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, učestvovati u finansiranju odobrenih projekata u zavisnosti od nivoa razvijenosti opštine ili grada.
Rok za prijavu projekta ističe 21. februara 2014. godine. Više o Javnom pozivu i Programu možete videti ovde.

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave


30. januar 2014.

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA - PROGRAM ZA UNAPREĐENJE LOKALNE I REGIONALNE INFRASTRUKTURE "GRADIMO ZAJEDNO"

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave raspisalo je Javni poziv za prijavu projekata koji će se realizovati u okviru Programa mera za unapređenje lokalne i regionalne infrastrukture "Gradimo zajedno".
Program se realizuje u cilju poboljšanja uslova za život i rad ljudi u lokalnim samoupravama, kroz finansiranje realizacije lokalnih i regionalnih infrastrukturnih projekata u oblastima putne, zdravstvene i socijalne infrastrukture, infrastrukture u oblasti obrazovanja i naučnih istraživanja, kulturno-istorijskog nasleđa, i infrastrukture u oblasti školskog sporta (školske sale i tereni).
Sredstva za finansiranje 50% ukupne vrednosti svih projekata u okviru Programa, u iznosu od 204.995.000 dinara, obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu iz zajma "Evropske investicionce banke". Preostala sredstva u visini od 50% obezbeđuju se iz budžeta jedinica lokalne samouprave.

Rok za prijavu projekta po ovom javnom pozivu ističe 21. februara 2014. godine. Više o Javnom pozivu i Programu možete videti ovde.

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave


31. januar 2014.

CENU LEGALIZACIJE PRILAGODITI DŽEPU GRADITELJA

Uporedo s istekom roka za prijavu bespravno izgrađenih objekata za legalizaciju, istekao je i rok dat lokalnim samoupravama da donesu nove cenovnike s naknadama za legalizaciju.
Ministar građevinarstva Velimir Ilić podseća opštine na to da treba da dostave cenovnike o visini naknade koje su donele, a građanima obećava da će biti oslobođeni plaćanja za onaj deo koji su sami uložili u infrastruktruno opremanje neke lokacije. Kaže da će to lokalna vlast proceniti sama, a Ministarstvo će raditi nadzor nad procesom legalizacije.
Za lokalne samouprave je bilo predviđeno da po stupanju na snagu zakona utvrde kriterijume za određivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i uslove pod kojima će se ostvariti umanjenje naknade i način plaćanja. One su mogle propisati umanjenje naknade za vlasnika porodičnog stambenog objekta ili stana u stambenoj ili stambeno-poslovnoj zgradi, koji je izgradnjom ili kupovinom trajno rešavao stambeno pitanje ako vlasnik ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje. Umanjenje naknade je predviđeno i za vlasnike koji su opremili građevinsko zemljišta sopstvenim parama ili od mesnog samodoprinosa, srazmerno učešću u opremanju.

Izvor: Dnevnik


31. januar 2014.  

RAZMATRA SE MODEL FINANSIRANJA ZA PUT NOVI SAD-RUMA

Projekat izgradnje tunela kroz Frušku goru i puta Novi Sad-Ruma je u fazi razmatranja modela za finansiranje, izjavio je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. On je u razgovoru sa glavnim savetnikom "Evropskog centra za javno i privatno partnerstvo" Klementom Forčijem (Clement Fourćy) u Vladi Vojvodine kazao da se razmatraju mogućnosti javno-privatnog partnerstva ili koncesije.
Bugarski je rekao da se troškovi izgradnje tunela procenjuju na iznose između 70 i 100 miliona evra, dok će vrednost izgradnje celokupnog puta Novi Sad-Ruma biti 180 miliona evra. Tema razgovora bio je pravni i institucionalni okvir za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva u Srbiji i Vojvodini, a razmatrana je i mogućnost finansiranja studije izvodljivosti za projekat tunela i puta.
Izvor: Beta


31. januar 2014.

FORUM URBANUM - SAJAM URBANIZMA

Matična sekcija urbanista organizuje skup "FORUM URBANUM – Sajam urbanizma", na Borskom jezeru, u hotelu Jezero, u periodu od 28. do 30. maja 2014. godine (sreda, četvrtak i petak), i to kao redovni godišnji pregled urbanističkih ostvarenja članova sekcije.

Skup "FORUM URBANUM – Sajam urbanizma" se organizuje sa temom "Interesne grupe u urbanizmu", u smislu prikaza pozitivnih primera, metoda, inovacija, saradnje, inostranih iskustava i mogućnosti njihove primene. Podteme skupa: javni interes, participacija građana, ekonomski faktori, procesi odlučivanja...

Izvor: Inženjerska komora Srbije


31. januar 2014.  

PRI KRAJU RADOVI NA SREMSKOJ STRANI ŽEŽELJEVOG MOSTA

U Novom Sadu na Dunavu punom parom niče novi Žeželjev most. Graditelji jedinstvene građevine u svetu po kombinaciji drumskog i železničkog saobraćaja, predviđaju da će radovi biti okončani polovinom 2015. godine, što je godinu i po dana nakon predviđenog roka. Izgradnju finansiraju Evropska unija, pokrajinska vlada i Grad Novi Sad.
Posle neočekivano lepog vremena u novembru i decembru, radovi se zbog hladnoće ovih dana sporije odvijaju. Inače, podizanjem čelične konstrukcije na petrovaradinskoj strani više su nego primetni rezultati rada vrednih neimara. Trenutno su to radnici "Mostogradnje".
Radovi na sremskoj strani privode se kraju i preostala su još tri elementa da se ugrade u čelični luk, koji ponosno stoji na ovoj obali Dunava. Mehanizacija se u prvoj polovini februara seli na novosadsku stranu, kada će se nastaviti izgradnja drugog luka. Radovi se, između ostalog, izvode i na temelju jedinog rečnog stuba budućeg drumsko-železničkog mosta, koji će nad rekom biti povezan krajem leta, najavljuju u "Železnicama Srbije", zastupniku investitora, Vlade Republike Srbije.
- Planiramo da se lukovi montiraju krajem aprila, a krajem leta most će se lansirati i da se naveze sa kopna na stub broj 3 – objašnjava Srećko Ugrica, direktor projekta izgradnje Žeželjevog mosta.
Izvor: RTV


31. januar 2014.

RADOVI NA PANČEVCU OD 10. MARTA

Prvi radovi finansirani ruskim kreditom od 800 miliona dolara za Železnice Srbije počeće od 10. marta na deonici Beograd - Pančevo, kaže Dragoljub Simonović.
Vrednost radova na toj deonici iznosi 69 miliona evra, od čega je 60 miliona iz ruskog kredita, a devet miliona obezbeđuje država koja u tom projektu učestvuje sa 15 odsto sredstava.
U Železnicma Srbije kažu da je devet miliona evra, koje obezbeđuje država, već uplaćeno za realizaciju tog projekta.
Generalni direktor Železnica Dragoljub Simonović objasnio je da je reč o izgradnji drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva, kao i modernizaciji postojećeg koloseka i da radovi obuhvataju i Pančevački most.
Do kraja februara Železnice Srbije bi trebalo da potpišu Aneks dva ugovora o ruskom kreditu za finansranje radova na još šest deonica na železničkom Koridoru 10.
Izvor: Tanjug


31. januar 2014.

POLA MILIONA KUĆA OSTAJE "VAN ZAKONA"

Od 1,3 miliona nelegalnih objekata u Srbiji, do sada podneto oko 800.000 zahteva za legalizaciju. U poslednjem zakonskom roku, koji je istekao u sredu, predato oko 100.000 prijava
U prestonici je po novom zakonu predato 18.000 zahteva
ROK za podnošenje zahteva za legalizaciju je istekao, ali opštine i gradovi još nemaju tačne podatke koliko je bespravnih graditelja ovog puta zatražilo naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole. Jer, u nadležne službe lokalnih samouprava još pristižu zahtevi za legalizaciju, koji su podneti u zakonom predviđenom roku, ali poštom. U Ministarstvu građevinarstva procenjuju da će po novom zakonu o legalizaciji biti između 50.000 i 100.000 prijava.
Prema grubim procenama sa kojima su nadležni izlazili u javnost, u Srbiji ima oko 1,3 miliona nelegalnih objekata. Po ranije važećim zakonima podneto je oko 700.000 prijava za legalizaciju. Kada se toj cifri dodaju i zahtevi po novom zakonu, ispada da je još pola miliona zdanja ostalo neprijavljeno.
Izvor: Večernje novosti

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info