14. jul 2016.

GEOTERMALNA ENERGIJA U NAŠEM DVORIŠTU

Privredna komora Beograda i  EU Build, Build Energy Team-BET, organizovali su konferenciju: „Geotermalna energija u našem dvorištu“, pod institucionalnim pokroviteljstvom Sekretarijata za energetiku Grada Beograda i Rudarsko – geološkog fa-kulteta Univerziteta u Beogradu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, veliki broj privrednih društava, javnih i javno-komunalnih preduzeća iz Beograda i Srbije, stručna javnost.
Na konferenciji je najviše bilo reči o geotermalnom potencijalu  i prednostima korišćenja geotermalne energije u Srbiji. Geotermalna energija najisplativiji OIE, ali na žalost njeno korišćenje u Srbiji je simboločno.
Proizvodnja 1 MWh električne energije od gasa iznosi 72 eura, iz mazuta 68 eura dok iz geotermalne energije samo 35 eura.


19. maj 2016.

OTVOREN  DRUGI  SAJAM MEDICINE I FARMACIJE EXPO MEDIC  2016

U Belexpo centru otvoren je Drugi sajam medicine i farmacije Expo Medic, na kome izlaže preko 40 farmaceutskih  kompanija, proizvođača dijetetskih suplemenata, funkcionalne hrane i kozmetike kao i zdravstvenih ustanova.
Organizator Sajma, koji se održava od 19. do 21. maja, je Grupacija proizvođača, distributera i pružalaca usluga u oblasti lekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata Privredne komore Beograda, a  pokrovitelj  je Privredna komora Beograda, uz podršku Grada Beograda i gradskog Sekretarijata za zdravstvo.
Grupacija je pokazala veliku inicijativu i s pravom ovu manifestaciju održava pod sloganom "Znanjem do zdravlja",  jer se radi o onom delu naše privrede koja maksimalno uvažava i koristi znanje i nove tehnologije i  na taj način postiže dodatu vrednost na domaćem i na stranom tržištu, rekao je na otvaranju Sajma, predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.


19. maj 2016.

NAUČNO-POSLOVNA KONFERENCIJA ITALIJANSKO–SRPSKE SARADNJE U NOVIM PROIZVODNIM TEHNOLOGIJAMA

U okviru 60. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća održava se Naučno-poslovna konferencija italijansko-srpske saradnje u novim proizvodnim tehnologijama, posvećena podsticanju proizvodnog preduzetništva kroz inoviranje tehnologija i jačanje tehnoloških znanja i veština. Konferenciju  organizuju Akademija inženjerskih nauka Srbije, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Beograda, Italijanskom asocijacijom za mehatroniku i industrijsku automatizaciju, uz podršku mešovitog konzorcijuma referentnih institucija Srbije i Italije za domen industrijskog razvoja.
Skupu će se obratiti i predstavnici naučne zajednice Srbije, Ambasade Italije u Srbiji, predstavnik Parlamenta Italije i predstavnici Vlade Republike Srbije, s predlogom konkretnih aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu.
Konferencija se održava u  Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma  sa početkom u 11.00 časova.


21. april 2016.

PREDSTAVLJENI INSRUMENTI I REGULATORNI OKVIR ZA NOVU INDUSTRIJSKU POLITIKU SRBIJE

Udruženje industrije Privredne komore Beograda održalo je proširenu sednicu Odbora. Prisutne je pozdravio predsednik Milivoje Miletić, којi је ocenio da konkurentnost u oblasti znanja i inovacija mora biti osnov u kreiranju industrijske  politike Srbije. On je najavio da će se u saradnji sa Mašinskim fakultetom održati Međunarodna Konferencija o izazovima i mogućnostima za naprednu industrijalizaciju Srbije.
Pomoćnik ministra za privredni razvoj Dušan Purić predstavio je instrumente i regulatorni okvir za novu industrijsku politiku Srbije. On je rekao da naša zemlja preuzima obaveze koje proističu iz člana 173 Ugovora o funkcionisanju EU i od nas se očekuje da strukturno prilagodimo svoje poslovno okruženje što podrazumeva delovanje u tri pravca: Strateški deo- prioritizacija industrije sa najvećim potencijalima, Zakonodavni okvir - promena pravnog okvira u kome deluje privreda i  Institucionalni okvir- reforma agencija i drugih tela.

30. mart 2016.

IKEA TRAŽI DOBAVLJAČE RADNE ODEĆE U SRBIJI

Udruženje industrije i Udruženje trgovine, turizma i usluga u saradnji sa menadžerom kompanije IKEA, gospođom Biljanom  Đorić organizovali su sastanak sa proizvođačima radne odeće.
Mr Velimir Radojević,sekretar Udruženja industrije, istakao je da IKEA na godišnjem nivou kupuje veliku količinu radnih uniformi za svoje zaposlene (majce, bluze, pantalone, prsluci...) i zainteresovani su za nabavku tih proizvoda u Srbiji.
Cilj sastanka bio  je povezivanje domaćih proizvođača sa ovim poznatim svetskim brendom, a na ovom sastanku, koji bi bio prvi u nizu, sagledale bi se njihove potrebe kao i kapaciteti domaćih proizvođača koji bi se upoznali sa načinom rada i zahtevima kompanije IKEA i na taj način postali njihovi potencijalni dobavljači- partneri.
Biljana Đorić, menadžer zadužen za razvoj poslova nabavke kompanije IKEA, istakla je bi da rezultat sastanka trebalo da bude uspostavljanje saradnje sa srpskim proizvođačima.


29. mart 2016.

U 2016. JAVNE NABAVKE BEOGRADSKIH ELEKTRANA  22,3 MILIJARDE DINARA

Planirane javne nabavke Beogradskih elektrana u 2016. godini iznose 22,3 milijardi dinara i na istom su nivu kao prošle godine, izjavio je danas u Privrednoj komori  Beograda, direktor ovog javnog preduzeća, Goran Aleksić.
“Trenutno su cene energenata veoma povoljne, ali to ne znači da će takve ostati do kraja godine. Znamo da će doći do pada cene gasa u drugom kvartalu, ali ne možemo da procenimo četvrti  kvartal, koji je nama najvažniji, jer tada počinje nova grejna sezona”, upozorio je on.
Na prezentaciji plana javnih nabavki za ovu godinu, Aleksić je podsetio da Beogradske elektrane svake godine, u ovo vreme, u Privrednoj komori Beograda predstavljaju poslovne planove nabavki neophodnih dobara i usluga  i ocenio da je to primer dobre prakse i za druga javna preduzeća. Na taj način omogućavamo domaćim privrednicima da se maksimalno dobro, pravovremeno i kvalitetno pripreme i informišu o onome što se planira i šta se dešava, rekao je on i dodao da su ovi podaci dostupni javnosti već nekoliko meseci, onako kako Zakon o javnim nabavkama nalaže i da se nalaze na portalima javnih nabavki Republike i Grada i na sajtu Beogradskih elektrana.

Udruženje industrije

Grupacije

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu