AKTIVNOSTI                                                                         Arhiva  


9. april 2017.

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE UČESTVOVALA NA MEĐUNARODNOM SAJMU HORTIKULTURE U BEOGRADU

Na Beogradskom sajmu je, u periodu od 6. do 9. aprila, pod tradicionalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, održan 22. Međunarodni sajam hortikulture „Beoplantfair“, izložba „Darovi prirode“, „Organik Fest“ i izložba prateće mehanizacije i opreme „Motoplantexpo“. Privredna komora Srbije je predstavila 11 firmi iz oblasti hortikulture, zaštite bilja, proizvodnje lekovitog i aromartičnog bilja, organske proizvodnje i proizvodnje biljne kozmetike.


14.mart 2017.

SEDNICA SEKCIJE ZANATSKIH I MALIH PIVARA

Na konstitutivnoj sednici Grupacije proizvođača piva Privredne komore Srbije, održane 3.marta 2017. godine, doneta je Odluka o formiranju Sekcije zanatskih i malih pivara u Privrednoj komori Srbije-PK Beograda. U cilju pripreme plana aktivnosti Grupacije za 2017.godinu, u utorak 14.marta 2017.godine, održana je sednica Sekcije sa temom predloga aktivnosti i inicijativa za tekuću godinu. Predloženo je da se pokrenu inicijative za smanjenje akcize za zanatske i male pivare, izmena i dopuna Zakona o pivu kroz izradu podzakonskih akata koja će bliže definisati rad craft pivara, regulisanje inspekcijske kontrole uvezenog materijala neophodnog za proizvodnju piva, kao i ažuriranje registra proizvođača piva u okviru Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.


15. decembar 2016.

ODRŽIVA POLJOPRIVREDA I RURALNI RAZVOJ U FUNKCIJI OSTVARIVANJA STRATEŠKIH CILJEVA REPUBLIKE SRBIJE U OKVIRU DUNAVSKOG REGIONA

Institut za ekonomiku poljoprivrede je u Privrednoj komori Beograda oragnizovao tradicionalni Međunarodni naučni skup pod nazivom "Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okviru dunavskog regiona" – razvoj i primena čistih tehnologija u poljoprivredi. Na naučnom skupu su prezentovani rezultati projekta u kome je učestvovao veliki broj partnera, naučno – obrazovnih institucija iz Srbije, Italije, Poljske, Rumunije, BiH.
Otvarajući skup, dr Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda, naglasio je da je jedan od strateških ciljeva Komore saradnja nauke i privrede i što veća primena naučnh dostignuća u privredi. Ovakvi skupovi, osim što doprinose tome, predstavljaju i dobar model za saradnju zemalja u regionu. Kroz razmenu iskustava po pitanju primene novih i čistih tehnologija u poljoprivredi može se doći do boljeg korišćenja prirodnih i ljudskih resursa, koje poljoprivreda Srbije ima.

15. decembar 2016.

ODRŽANA 6. SEDNICA GRUPACIJE MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara je održala 6. sednicu, na kojoj je glavna tema bila predlog incijative Radne Grupe oko smanjenja akcize za male pivare. Na osnovu detaljnog istraživanja i primera prakse u zemljama regiona, radna Grupa je predložila dve varijante koje bi podržale male pivare u budućem poslovanju a sve u cilju podsticanja razvoja zanatskog pivarstva i povećanje njegove konkurentnosti. Zaključeno je da članovi Grupacije koji su bili sprečeni da prisustvuju sednici se izjasne elektronskim putem kako bi se dobio jedinstven stav cele Grupacije. Takođe, na sastanku su započete aktivnosti oko osnivanja Udruženja zanatskih pivara Srbije kako bi u narednom periodu mogli da konkurišu i za finansijska sredstva iz raspoloživih lokalnih, nacionalnih i evropskih fondova.

12. decembar 2016.

DAN POLJOPRIVREDENE TEHNIKE 2016

Naučno stručni skup sa međunarodnim učešćem , održan je 9. decembra 2016. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Preko niza predavanja eminentnih stručnjaka, zainteresovani su mogli da čuju najznačajnije teme, koje bi trebalo da definišu prioritete razvoja mehanizacije poljoprivrede u naučnom, stručnom i obrazovnom pogledu, na način koji će sistematski i održivo menjati stanje u savremenoj poljoprivredi. Istovremeno, ovo je bila prilika da se na jednom mestu okupe stručnjaci i oni koji se neposredno bave poljoprivrednom proizvodnjom i razmene svoja mišljenja i unaprede iskustva. Jedan od najvažnijih zaključaka je da se mora urediti uvoz poljoprivrednih mašina, a najznačajnija poruka Skupa je da bez ulaganja u stočarstvo i njegove revitalizacije nema opstanka poljoprivrede u Srbiji.


12. decembar 2016.

PETI FESTIVAL SRPSKE RAKIJE 16. I 17. DECEMBRA U DOMU SINDIKATA

Peti Festival srpske rakije biće održan 16. i 17. decembra u holu Doma sindikata u Beogradu (Trg Nikola Pašića) sa radnim vremenom od 10 do 22 časa, najavljeno je na Konferenciji za medije Grupacije proizvođača rakije u Privrednoj komori Beograda. Festival je najznačajnija promotivna i turistička manifestacija u Srbiji, koja doprinosi popularizaciji domaćih voćnih rakija. Organizator Festivala je Nacionalna asocijacija proizvođača rakije Srbije "Srpska rakija", a pokrovitelji su Ministarstvo trgovine i turizma, Turistička organizacija Srbije, Regionalna razvojna agencija "Zlatibor" i Privredna komora Beograda.


30. novembar 2016.

PET NAGRADA ZA IZLAGAČE KOMORE BEOGRADA

Na 11. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu učestvovalo je oko 420 izlagača i više od 7.000 posetilaca, najviše od kako se ovaj sajam održava. Na štandu Privredne komore Beograda izlagali su proizvođači mesnih i mlečnih prerađevina, prerađevina od voća i povrća, proizvođači piva, vina i voćnih rakija, brašna, konditorskih proizvoda i meda, poljoprivredna udruženja i organizacije. Od 37 izlagača Privredne komore Beograda, pet je nagrađeno:

 1. Specijalno priznanje “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE” De Kaas maker DOO za Sir jakog karaktera “Belgrader”
 2. Diploma “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  Mlekara “Granice” doo – Mladenovac za kiselu fermentisanu pavlaku sa jogurtnom kulturom
 3. Diploma “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  Registrovano poljoprivredno gazdinstvo Bukovičanka Canovka za sušeni goveđi ramstek
 4. ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  “Podrum vina Rašković” za Stono suvo crveno vino “Megdan”
 5. Diploma “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  Opšta zemljoradnička zadruga “Kačerski med” za Kačerski med sa zaštitom geografskog porekla.
Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Grupacije

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi