AKTIVNOSTI                                                                         Arhiva  


14.mart 2017.

SEDNICA SEKCIJE ZANATSKIH I MALIH PIVARA

Na konstitutivnoj sednici Grupacije proizvođača piva Privredne komore Srbije, održane 3.marta 2017. godine, doneta je Odluka o formiranju Sekcije zanatskih i malih pivara u Privrednoj komori Srbije-PK Beograda. U cilju pripreme plana aktivnosti Grupacije za 2017.godinu, u utorak 14.marta 2017.godine, održana je sednica Sekcije sa temom predloga aktivnosti i inicijativa za tekuću godinu. Predloženo je da se pokrenu inicijative za smanjenje akcize za zanatske i male pivare, izmena i dopuna Zakona o pivu kroz izradu podzakonskih akata koja će bliže definisati rad craft pivara, regulisanje inspekcijske kontrole uvezenog materijala neophodnog za proizvodnju piva, kao i ažuriranje registra proizvođača piva u okviru Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.


15. decembar 2016.

ODRŽIVA POLJOPRIVREDA I RURALNI RAZVOJ U FUNKCIJI OSTVARIVANJA STRATEŠKIH CILJEVA REPUBLIKE SRBIJE U OKVIRU DUNAVSKOG REGIONA

Institut za ekonomiku poljoprivrede je u Privrednoj komori Beograda oragnizovao tradicionalni Međunarodni naučni skup pod nazivom "Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okviru dunavskog regiona" – razvoj i primena čistih tehnologija u poljoprivredi. Na naučnom skupu su prezentovani rezultati projekta u kome je učestvovao veliki broj partnera, naučno – obrazovnih institucija iz Srbije, Italije, Poljske, Rumunije, BiH.
Otvarajući skup, dr Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda, naglasio je da je jedan od strateških ciljeva Komore saradnja nauke i privrede i što veća primena naučnh dostignuća u privredi. Ovakvi skupovi, osim što doprinose tome, predstavljaju i dobar model za saradnju zemalja u regionu. Kroz razmenu iskustava po pitanju primene novih i čistih tehnologija u poljoprivredi može se doći do boljeg korišćenja prirodnih i ljudskih resursa, koje poljoprivreda Srbije ima.

15. decembar 2016.

ODRŽANA 6. SEDNICA GRUPACIJE MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara je održala 6. sednicu, na kojoj je glavna tema bila predlog incijative Radne Grupe oko smanjenja akcize za male pivare. Na osnovu detaljnog istraživanja i primera prakse u zemljama regiona, radna Grupa je predložila dve varijante koje bi podržale male pivare u budućem poslovanju a sve u cilju podsticanja razvoja zanatskog pivarstva i povećanje njegove konkurentnosti. Zaključeno je da članovi Grupacije koji su bili sprečeni da prisustvuju sednici se izjasne elektronskim putem kako bi se dobio jedinstven stav cele Grupacije. Takođe, na sastanku su započete aktivnosti oko osnivanja Udruženja zanatskih pivara Srbije kako bi u narednom periodu mogli da konkurišu i za finansijska sredstva iz raspoloživih lokalnih, nacionalnih i evropskih fondova.

12. decembar 2016.

DAN POLJOPRIVREDENE TEHNIKE 2016

Naučno stručni skup sa međunarodnim učešćem , održan je 9. decembra 2016. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Preko niza predavanja eminentnih stručnjaka, zainteresovani su mogli da čuju najznačajnije teme, koje bi trebalo da definišu prioritete razvoja mehanizacije poljoprivrede u naučnom, stručnom i obrazovnom pogledu, na način koji će sistematski i održivo menjati stanje u savremenoj poljoprivredi. Istovremeno, ovo je bila prilika da se na jednom mestu okupe stručnjaci i oni koji se neposredno bave poljoprivrednom proizvodnjom i razmene svoja mišljenja i unaprede iskustva. Jedan od najvažnijih zaključaka je da se mora urediti uvoz poljoprivrednih mašina, a najznačajnija poruka Skupa je da bez ulaganja u stočarstvo i njegove revitalizacije nema opstanka poljoprivrede u Srbiji.


12. decembar 2016.

PETI FESTIVAL SRPSKE RAKIJE 16. I 17. DECEMBRA U DOMU SINDIKATA

Peti Festival srpske rakije biće održan 16. i 17. decembra u holu Doma sindikata u Beogradu (Trg Nikola Pašića) sa radnim vremenom od 10 do 22 časa, najavljeno je na Konferenciji za medije Grupacije proizvođača rakije u Privrednoj komori Beograda. Festival je najznačajnija promotivna i turistička manifestacija u Srbiji, koja doprinosi popularizaciji domaćih voćnih rakija. Organizator Festivala je Nacionalna asocijacija proizvođača rakije Srbije "Srpska rakija", a pokrovitelji su Ministarstvo trgovine i turizma, Turistička organizacija Srbije, Regionalna razvojna agencija "Zlatibor" i Privredna komora Beograda.


30. novembar 2016.

PET NAGRADA ZA IZLAGAČE KOMORE BEOGRADA

Na 11. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu učestvovalo je oko 420 izlagača i više od 7.000 posetilaca, najviše od kako se ovaj sajam održava. Na štandu Privredne komore Beograda izlagali su proizvođači mesnih i mlečnih prerađevina, prerađevina od voća i povrća, proizvođači piva, vina i voćnih rakija, brašna, konditorskih proizvoda i meda, poljoprivredna udruženja i organizacije. Od 37 izlagača Privredne komore Beograda, pet je nagrađeno:

 1. Specijalno priznanje “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE” De Kaas maker DOO za Sir jakog karaktera “Belgrader”
 2. Diploma “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  Mlekara “Granice” doo – Mladenovac za kiselu fermentisanu pavlaku sa jogurtnom kulturom
 3. Diploma “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  Registrovano poljoprivredno gazdinstvo Bukovičanka Canovka za sušeni goveđi ramstek
 4. ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  “Podrum vina Rašković” za Stono suvo crveno vino “Megdan”
 5. Diploma “ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE”
  Opšta zemljoradnička zadruga “Kačerski med” za Kačerski med sa zaštitom geografskog porekla.

23. novembar 2016.

OTVOREN 11. MEĐUNARODNI SAJAM ETNO HRANE I PIĆA U BEOGRADU

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Željko Radošević, otvorio je danas na Beogradskom sajmu  11. Međunarodni sajam etno sajam hrane i pića.
Na sajmu koji traje od 23. do 26. novembra,  a čiji su pokrovitelji Ministratsvo poljoprivrede i životne sredine i Grad Beograd, uz podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda, na grupnim ili pojedinačnim štandovima izlaže oko 400 učesnika koji su predstavili više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda ,karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.
Sajam otvara mogućnosti malim proizvođačima da predstave svoje proizvode, pronađu svoje mesto i dobiju priliku da se pojave i na inostranom tržištu, rekao je Radošević na otvaranju Sajma etno hrane i pića i dodao da će  Ministarstvo poljoprivrede i životne  sredine uvek podržavati manifestacije ovog tipa koje promovišu srpsku poljoprivredu i selo. On je zahvalio i Beogradskom sajmu i Gradu Beogradu na dobroj saradnji i pozvao  građane i goste prestonice da posete sajamsku manifestaciju i prepuste se uživanju u hrani i piću.

18. oktobar 2016.

FORMIRANA RADNA GRUPA GRUPACIJE MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara je održala 5. sednicu, na kojoj su teme bile organizacija zajedničkog festivala sa Grupacijom proizvođača rakije i predlog aktivnosti Grupacije oko izmene i dopune zakonske regulative. Predlog organizacije zajedničkog festivala je podržan od strane Grupacije, sa mišljenjem da treba uključiti i zanatske proizvođače mesa i sireva kako bi se dobilo na većem gastronomskom sadržaju. Zaključeno je da će članovi obe Grupacije dostaviti svoje mišljenje i predloge koncpeta kako bi se iza toga zakazala zajednička sednica i definisali detalji i rokovi realizacije. U okviru aktivnosti na izmeni i dopuni zakonske regulative koja bi bliže definisala rad  zanatske proizvodnje piva, formirana je Radna grupa koja broji 5 članova Grupacije. Zadatak Radne grupe je da definiše i pripremi predloge i inicijative koje će zatim predstaviti nadležnim institucijama i resornom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

18. oktobar 2016.

ZIMSKI FESTIVAL RAKIJE U BEOGRADU 16. I 17. DECEMBRA

Predstavnik PSS “Padinska Skela”, gospodin Dejan Marinković je prisutne informisao o trenutnoj situaciji oko akreditacije IPARD Agencije i korišćenja raspoloživih sredstava iz IPARD fondova kao i o načinu apliciranja i prihvatljivim troškovima za refundaciju sredstava preko IPARD-a. Gosti na sednici su bili predstavnici TO Šabac koji su predstavili kulturno-edukativnu manifestaciju “Dani rakije“ u Šabcu koja se tradicionalno održava svake godine u oktobru mesecu. Ovom prilikom su pozvali predstavnike Grupacije da se besplatno predstave na narednoj manifestaciji i time doprinesu promociji rakije kao srpskog brenda. Predsednik Grupacije je informisao prisutne da će do kraja meseca biti donet Pravilnik o podrumskoj evidenciji kao deo podzakonskih akata u okviru Zakona o jakim alkoholnim pićima. Na sednici je najavljeno i da će tradicionalni zimski Festival rakije u Beogradu biti održan 16. i 17. decembra 2016. na Trgu Nikole Pašića.  


30. septembar 2016.

MALE PIVARE U FUNKCIJI RAZVOJA PIVSKOG TURIZMA

Privredna komora Beograda-Grupacija malih pivara je učestvovala na okruglom stolu: “Potencijali za razvoj pivskog turizma u Srbiji” u organizaciji Ekoturizma Srbije i Novosadskog sajma. Okrugli sto je bio namenjen proizvođačima piva, turističkim organizacijama, lokalnim samoupravama kao i naučnim institucijama. Predsednik UG “Đorđe Vajfert” gospodin Siniša Janković,  predstavio je značaj muzeja pivarstva u Pančevu kroz primer puteva starih pivara kroz Banat. Prof. dr Jan Kišgeci je predstavio značaj revitalizacije hmeljarstva u Srbiji kroz razvoj bačkog hmelja u saradnji sa Institutom za hmelj i podrške zanatskih pivara, koji će u proizvodnji svog piva koristiti lokalno proizveden hmelj. Robert Čoban je predstavio prvi Oktobarfest koji će se održati u Novom Sadu po uzoru na Oktobarfest u Minhenu. Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije iz Pančeva je prezentovao manifestaciju Dani Vajferta koja iz godine u godinu predstavlja jednu od najuspešnijih turističkih manifestacija. Pivski turizam, kao specifični oblik turizma, dobija na značaju i sve više postaje nezaobilazan deo turističke ponude gradova koji imaju tu sreću da se u njima proizvodi pivo.


26. septembar 2016.

USPEŠAN NASTUP PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA NA SAJMU POLJOPRIVREDE U BIJELJINI

U periodu od 22-24. septembra 2016. godine održan je 15. Međunarodni sajam poljoprivrede INTERAGRO u Bijeljini, na kojem je predstavljeno 140 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. Privredna komora Beograda, kao partner ovogodišnjeg Sajma, nastupila je na štandu sa deset proizvođača mesa i mesnih prerađevina, rakije, vina, semenske robe, prerađivača povrća, preparata od meda i ekoloških preparata za zaštitu bilja. Priznanje za uspešnu sajamsku saradnju dobila je Privredna komora Beograda sa svojim izlagačima  a  za najraznovrsniji asortiman repromaterijala u poljoprivredi dobio je Agrosava Chemical iz Beograda.


8. jul 2016.   

DEVETA SEDNICA UO ZADRUŽNOG SAVEZA BEOGRADA

Članovi Upravnog odbora upoznati su sa aktivnostima Saveza na usklađivanju organizacije i poslovanja Saveza sa novim zakonom o zadrugama. Zadružni savez Beograda je u potpunosti uskladio svoju organizaciju, akta i poslovanje s novim zakonom, pružio mogućnost svim zadugama sa teritorije Beograda da se informišu o novom zakonu i ponudio im pomoć u izradi akata i preregistraciji. Pored toga, Zadružni savez Beograda je ispunio sve uslove i u junu 2016. dobio dozvolu Ministarstva privrede za obavljanje poslova zadružne revizije. Nakon dobijanja dozvole sve zemljoradničke zadruge sa teritorije Beograda su obobaveštene da zadružnu reviziju mogu poveriti Zadružnom savezu Beograda. Članovi UO su informisani da će ove godine u novembru mesecu će biti organizovan sajam Etno hrane i pića na Beogradskom sajmu. UO Saveza smatra da Savez može da se organizuje i nastupi na sajmu Etno hrane i pića i da zadrugama treba poslati predlog za učešće.


7. jul 2016.

GRUPNA SERTIFIKACIJA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

Na radionici organizovanoj za proizvođače organske proizvodnje koji su u maju mesecu prošli obuku u Privrednoj komori Beograda, finansiranu od strane Grada Beograda, Snežana Vračar, direktor Uprave za poljoprivredu, izrazila je zadovoljstvo što su proizvođači sami  pokrenuli inicijativu za ovom radionicom. To pokazuje njihovu odluku da se ozbiljno bave organskom proizvodnjom. Glavna tema radionice je bila grupna sertifikacija u organskoj proizvodnji. Po rečima dr Snežane Oljača, profesora sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, grupna sertifikacija ne postoji u EU regulativi, ali je EU prepoznaje i priznaje uz određene procedure.


6. jun 2016.

POČELA TEORIJSKA I PRAKTIČNA OBUKA ZA START AP U PČELARSTVU

Šestodnevna teorijska i praktična obuka  pčelara i kandidata za početnike u pčelarstvu počela je  danas u Privrednoj komori Beograda.
Prva četiri dana obuke predviđena su za teoretsku nastavu, dok će se poslednja dva dana, u petak i subotu, organizovati praktični rad u pčelinjaku, gde će učesnici imati priliku da na terenu primene ono što su pre toga naučili.
Obraćajući se polaznicima na početku obuke, izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić rekao je da se u saradnji sa Sekretarijatom za privredu Beograda realizuje permanentna obuka kao jedan od uspešnih modela za podizanje kapaciteta male privrede i preduzetništva. On je naveo da je zaštita geografskog porekla, kao što je učinjeno za kačerski med, najbolji način da se stimuliše proizvodnja najkvalitenijih proizvoda.
Direktorka Uprave za poljoprivredu Beograda, Snežana Vračar kazala je da je Grad obezbedio subvencije od sedam košnica za početnike u pčelarstvu, a da je sticanje znanja preduslov za unapređenje pčelarske proizvodnje  i plasman pčelarskih proizvoda na tržištu.

30. maj 2016.

GRUPACIJA MALIH PIVARA NASTUPILA NA SAJMU MIKROBIZNIS I PORODIČNO PREDUZETNIŠTVO

Imajući u vidu da su preduzetnici često pokretači brojnih inovacija u biznisu, a da male zanatske pivare na tržištu Srbije, regiona i na svetkom nivou predstavljauju sve zastupljeniji segment privrede koji je ujedno i najčešći oblik zapošljavanja, Grupacija malih pivara Privredne komore Beograda uzela je učešće u okviru sajma  „Mikrobiznis i porodično preduzetništvo“. Tokom sajamske manifestacije, koja je trajala od 26.-28.maja zanatski proizvođači piva su imali prilike da se predstave na platou ispred Doma sindikata pored privrednicima iz Beograda i Srbije i značajnom broju učesnika iz Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Na zajedničkom grupnom štandu predstavile su se sledeće male-zanatske pivare: “The Black Turtle”, “Kruger&Brent”, “Pivara Tron”, “Mala pivara Paunović” “Syndikat brewery”, “Kabinet Brewery”,  U.G. Muzej pivarstva “Đorđe Vajfert”, “Pivara Kum” i “Pivara Kors”. Sajam je organizovala Privredna komora Beograda u partnerstvu sa Sekretarijatom za privredu Grada Beograda.


24. maj 2016.

URUČENE GODIŠNJE NAGRADE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA NAJBOLJIM POLJOPRIVREDNICIMA 

Danas su uručene tradicionalne nagrade Privredne komore Beograda i Zadružnog saveza Beograda najboljim poljoprivrednim proizvođačima  i stručnjacima za rezultate ostvarene u prethodnoj godini.
Priznanja u vidu diplome i novčane nagrade, koja se dodeljuju već osamnaest godina zaredom, ove godine je prema oceni stručne komisije, čiji je predsedednik dr Života Jovanović, zaslužilo deset proizvođača i agrarnih eksperata iz beogradskog atara.
Predsednik Skupštine Privredne komore Beograda, Zoran Milošević  rekao je da je ovo jedno od tri prestižna godišnja priznanja kojima Privredna komora Beograda, pored poljoprivrede, nagrađuju i privređivanje i visoko obrazovanje odnosno doktorske, master i diplomske radove i kreativna rešenja.
Milošević je rekao da nagrađeni poljoprivrednici postižu vrhunske rezultate na nivou evropskih standarda, pre svega zahvaljujući velikom radu i entuzijazmu u proizvodnji, ali  i zahvaljujući doprinosu stručnjaka koji takođe zavređuju priznanja.


19. maj 2016.

NA NOVOSADSKOM SAJMU URUČENE NAGRADE "DOBAR DIZAJN"

Radi podsticanja razvoja i primene dizajna u privredi, Privredna Komora Vojvodine i Novosadski Sajam AD dodeljuju nagradu „Dobar dizajn”, kao znak priznanja za najuspešnija ostvarenja u oblasti industrijskog dizajna proizvoda. Priznanja se dodeljuju, kako učesniku ocenjivanja dobrog dizajna koji je prijavio proizvod, tako i pojedincu - autoru dizajna nagradenog proizvoda. Na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nagrade "Dobar dizajn"  dobila su dva izlagača koja su nastupala sa Privrednom komorom Beograda.
"Destilerija Zarić" je osvojila VELIKU NAGRADU ZA DOBAR DIZAJN, koja se dodeljuje za izuzetan industrijski dizajn, a "Pivara Kum" NAGRADU ZA DOBAR DIZAJN, koja se dodeljuje za odličan industrijski dizajn.

14-20. maj 2016.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA I GRAD BEOGRAD NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU U NOVOM SADU

Privredna komora Beograda ove godine nastupa na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu  sa Gradom Beogradom – Sekretarijatom za privredu. Na zajedničkom štandu, koji se nalazi u Hali „Master”, tokom 83. Novosadskog sajma predstavljaju se poljoprivredni proizvođači, proizvođači hrane i pića. Nastup upotpunjuju svakodnevne prezentacije, promocije i degustacije proizvoda – domaće rakije, vina, zanatskog piva, voćnih sokova, meda, organske hrane, kvalitetnih mesnih prerađevina. Proizvođači koji izlažu sa Gradom i Komorom su prepoznali značaj ovog najvećeg poljoprivrednog sajma u zemlji, na kome učestvuje preko 1.500 izlagača iz 60 zemalja sveta. Komora Beograda i Grad su učešćem na sajmu pružili mogućnost, pre svih, malim proizvođačima da prikažu kvalitet svojih proizvoda i potencijale, a sve u cilju unapređenja i podsticanja domaće proizvodnje i podizanja njene konkurentnosti.

13. maj 2016.

ZAVRŠENA OBUKA ZA ORGANSKU PROIZVODNJU

Dodelom uverenja polaznicima, završena je teorijska i praktična obuka poljoprivrednih proizvođača organske proizvodnje, koju finansira Sekretarijat za privredu grada Beograda, a sprovodi Privredna komora Beograda. Ovim je preko 60 zainteresovanih za organsku proizvodnju uspešno prošlo kroz petnaestočasovnu teorijsku i praktičnu obuku, na kojoj su upoznati sa načinima za započinjanje organske proizvodnje, izborom sorti i pladoreda, održavanjem plodnosti zemljišta, suzbijanjem bolesti i štetočina, kontrolama i sertifikacijom, kao i mogućnostima za plasman organskih proizvoda. Učesnici obuke su upoznati i sa podsticajima za poljoprivredu Grada i podsticajima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za organsku proizvodnju. Praktični deo obuke je održan na imanju firme Jovanjica doo, jednog od najvećih proizvođača organskih proizvoda u Srbiji.


9. maj 2016.

VELIKO INTERESOVANJE  BEOGRADSKIH  POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA  ZA ORGANSKU PROIZVODNJU

U Privrednoj komori Beograda danas je započela četvorodnevna  teorijska i praktična obuka poljoprivrednih proizvođača organske proizvodnje, koju zajednički organizuju Privredna komora Beograda  i Grad Beograd.
Veliko interesovanje za ovu obuku potvrđuje da smo na pravom putu da pomognemo svima, koji žele da započnu ovaj  vid proizvodnje, sve  traženiji na tržištima u svetu ili da prošire već postojeću  poljoprivrednu proizvodnju , izjavio je sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beogrda,  Miodrag Veseli.
Ovo je drugi put da Privredna komora Beograda, zajedno sa Gradom, organizuje obuku iz biljne organske proizvodnje i ona je namenjena pre svega onima koji nameravaju da  formiraju organske  zasade na  teritoriji Grada Beograda, rekao je Veseli. On je naglasio da  na teritoriji Grada preovlađuju sitni poljoprivredni posedi i da upravo njima ovakva organska proizvodnja može da donese veću dobit od drugih vidova proizvodnje. Za obuku se prijavilo preko 50 zainteresovanih beogradskih poljoprivrednika, što je skoro dvostruko više od broja učesnika koji smo očekivali, naveo je Veseli.

5. maj 2016.

FESTIVAL RAKIJE U BEOGRADU 13. I 14. MAJA

Na sednici Grupacije članovima su prezentovni „Uslovi i način korišćenja podsticaja za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvliteta u preradi voća i grožđa“ i „Prihvatljivi troškovi za refundaciju sredstava preko IPARD fondova“. Za učešće na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein – Dusseldorf 13. i 14. maja 2017. zainteresovano je sedam članova Grupacije. Dogovoreno je da se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koja sa Razvojnom agencijom Srbije organizuje učešće firmi iz Srbije na ovom sajmu, usaglase uslovi i mogućnosti za zajednički nastup članova Grupacije. Na sednici je najavljeno i da će tradicionalni prolećni Festival rakije u Beogradu biti održan 13. i 14. maja 2016. na trgu Nikole Pašća.  


27. april 2016.

FORMIRA SE GRUPACIJA PRERAĐIVAČA KAFE

Na sednici Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije a na inicijativu jednog broja privrednih subjekata koji se bave preradom kafe i uz podršku Atlantik grupe (Grand kafa) i Strauss adriatic doo (Doncafe i C kafa), Odbor je doneo Odluku da se formira Grupacija prerađivača kafe. Cilj je da se institucionalno pomogne firmama iz ovog sektora, na način što će kroz aktivnosti u Grupaciji zajednički nastupati i preko Komore Beograda štiti interese kod nadležnih organa i institucija a sve u cilju unapređenja sektora prerade kafe i borbe protiv nelegalne trgovine na sivom tržištu. 
Dr Vlado Kovačević, savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine je prezentovao značaj razvoja robno-berzanskog poslovanja poljoprivredno–prehrambenih proizvoda u Republici Srbiji.

22. april 2016.

REKORDNE SVETSKE ZALIHE NE OBEĆAVAJU DOBRU CENU PŠENICE

Skladištari su počeli da spremaju silose za ovogodišnju žetvu pšenice i ako se bilo šta može prognozirati sa ove vremenske distance, očekuje se pristojan rod hlebnog zrna, međutim, za cenu se to ne bi moglo reći. Novi rod pšenice će, procenjuju stručnjaci, biti jeftiniji od one koju sada imamo na legerima. Koliko, sada nije zahvalno licitirati, ali i naše velike zalihe i svetska velika proizvodnja, ne idu na ruku ratarima. S obzirom na to da je zasejano oko 580.000 hektara pšenice, očekuje se prinos preko dva miliona tona. Problem je to što se na svetskom tržištu pšenice već treću godinu zaredom ostvaruju maksimalne proizvodnje a ove godine se procenjuje da će biti čak najveća proizvodnja otkad se prati taj podatak u svetu. Svetske zalihe hlebnog zrna su ogromne i sve to utiče i na naše tržište i ratare. (Agrosmart)


17. april 2016.

USPEŠAN NASTUP GRUPACIJE MALIH PIVARA

Grupacija malih pivara Privredne komore Beograda uzela je učešće u okviru manifestacije „Dani Beograda“. Tokom manifestacije, u nedelju 17. aprila, od 12 do 17 časova, u ulici Kralja Milana, organizovana je pešačka zona, u okviru koje je obezbeđen izložbeni prostor za prezentaciju Grupacije malih pivara.  Na zajedničkom grupnom štandu predstavile su se sledeće male-zanatske pivare: “The Black Turtle”, “Kruger&Brent”, “U.G. Muzej pivarstva Đorđe Vajfert”, “Syndikat brewery”, “Kaš Balkan Brewtopia”, “Kabinet Brewery”, “Pivara Kors”, “Pivara Tron”, “Mala pivara Paunović” i “Pivara Kum”.  Posetioci i učesnici manifestacije su imali jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide i upoznaju se sa proizvodnim programom zanatskih pivara iz Srbije, koji su za ovu manifestaciju promovisali i proizvode na bazi piva kao sto je pivolada (namaz od piva),  “energy bar” od piva, slane štapiće, kolače i sapun od piva.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Grupacije

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi