1. mart 2017.

OSNIVANJE RADNJI I KAKO RAZRADITI POSLOVNI PLAN

U organizaciji Privredne komore Srbije – Privredne komore Beograda, u cilju sticanja znanja iz oblasti pokretanja sopstvenog biznisa, realizovana je jednodnevna, besplatna radionica na temu  „Osnivanje radnji i kako razraditi poslovni plan“. Predavanja su zainteresovanima, u prepunoj sali Gradske uprave grada Beograda, realizovali: Branislava Simanić, na temu „Aktivnosti PKS na unapređenju preduzetništva u Srbiji“, Dejan Zrilić – „Program PKS-PKB za razvoj preduzetništva“, Aleksandar Milošević – „Osnivanje radnji i kako razviti poslovni plan“ i Danijela Sofronijević – „Kreiranje marketing strategije i marketing plana“. Program Radionica „Znanjem do cilja“ sprovodi Savet za zapošljavanje grada Beograda,  u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Beograda, Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd i drugim relevantnim institucijama.


23. maj 2016.

ODRŽANI POSLOVNI SUSRETI DOMAĆIH I JUŽNOKOREJSKIH KOMPANIJA

U organizaciji Korejske agencije za promociju trgovine i izvoza KOTRA a uz podršku Privredne komore Beograda, 23. maja 2016. godine, u Hotelu Crown Plaza, održani su B2B susreti domaćih i južnokorejskih kompanija.

Na poslovnim susretima je učestvovalo 40 domaćih i trinaest južnokorejskih malih i srednjih preduzeća iz oblasti metaloprerađivačke industrije, specijalizovane za proizvodnju rezervnih delova za traktore, poljoprivredne mašine, građevinske mašine i auto delove.


19. maj 2016.

OTVOREN  DRUGI  SAJAM MEDICINE I FARMACIJE EXPO MEDIC  2016

U Belexpo centru otvoren je Drugi sajam medicine i farmacije Expo Medic, na kome izlaže preko 40 farmaceutskih  kompanija, proizvođača dijetetskih suplemenata, funkcionalne hrane i kozmetike kao i zdravstvenih ustanova.
Organizator Sajma, koji se održava od 19. do 21. maja, je Grupacija proizvođača, distributera i pružalaca usluga u oblasti lekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata Privredne komore Beograda, a  pokrovitelj  je Privredna komora Beograda, uz podršku Grada Beograda i gradskog Sekretarijata za zdravstvo.
Grupacija je pokazala veliku inicijativu i s pravom ovu manifestaciju održava pod sloganom "Znanjem do zdravlja",  jer se radi o onom delu naše privrede koja maksimalno uvažava i koristi znanje i nove tehnologije i  na taj način postiže dodatu vrednost na domaćem i na stranom tržištu, rekao je na otvaranju Sajma, predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.


16. maj 2016.

ODRŽANA SEDNICA ODBORA UDRUŽENJA TRGOVINE, TURIZMA I USLUGA

U Privrednoj komori  Beograda 16. maja 2016. godine održana je proširena sednica Odbora Udruženja trgovine, turizma i usluga. Glavna tema sednice bila je prezentacija Zakona o inspekcijskom nadzoru, liste provere i nova zakonska uloga inspekcije. Prezentaciju su održali predstavnici Sektora tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Goran Macura, načelnik Odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača i Vesna Ristić, načelnik Odeljenja za obuku i izveštavanje. Pored pomenutih predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na pitanja privrednika odgovarali su Dragan Gajić, rukovodilac grupe za sprečavanje sive ekonomije, Nebojša Dević, šef Odseka za zaštitu prava intelektualne svojine i Mirjana Veljović, šef Odseka  za kontrolu prometa, Odeljenje za opšti nadzor.

Osnovni stubovi reforme inspekcijskog nadzora su da Zakon o inspekcijskom nadzoru (“Sl. glasnik RS”, br. 36/2015),  podzakonski propisi,  akti za izvršenje Zakona i sektorski zakoni budu usaglašeni sa sistemskim zakonom. Koordinaciju i usklađivanje nadzora vršiće različite inspekcije koje će biti povezane  jedinstvenim informacionim sistemom (e-Inspektor). Četvrti stub nadzora biće edukovani i obučeni inspektori čije će službe posedovati potrebnu tehničku i komunikacionu infrastrukturu, opremu i obezbeđene uslove za rad.

Sve dodatne informacije o Zakonu o inspekcijskom nadzoru i listama provere možete pronaći na internet stranici http://inspektor.gov.rs/#/  


10. maj 2016.

NOVINE U ZAKONU O INSPEKCIJSKOM NADZORU: KONTROLA I ZA NEREGISTROVANE  SUBJEKTE

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru proširio je nivo nadležnosti  i ovlašćenja inspekcije rada i na neregistrovane subjekte, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda, na prezentaciji koju su organizovali Udruženje trgovine, turizma i usluga i Centar za edukaciju i upravljanje projektima Privredne komore Beograda, u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja.
Ovaj Zakon je u punoj primeni od 30. aprila ove godine, a do tada su svi inspekcijski organi  bili u obavezi da donesu  podzakonska akta i da se usklade sa Zakonom, kao i da donesu kontrolne liste, rekao je sekretar Udruženja trgovine, turizma i usluga Privredne komore Beograda, Aleksandar Milošević.
On je podsetio da je Zakon o inspekcijskom nadzoru usvojen  u Skupštini Srbije u maju prošle godine sa odloženom primenom, a da ga je Privredna komora Beograda odmah  po usvajanju predstavila članovima.


13. april 2016.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU  KOTRE I PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA

Danas je u Privrednoj komori Beograda potpisan Memorandum o razumevanju sa Korejskom agencijom za promociju trgovine i investicija (KOTRA), koji će omogućiti privrednicima dve zemlje bolju  informisanost i brže kontakte.
Memorandum su potpisali izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić i direktor predstavništva KOTRE u Srbiji, Park Chan Kil, koji su istakli  da će uspostavljanje saradnje Komore i Agencije pomoći srpskim i korejskim kompanijama da se direktno i efikasno povezuju  i ostvaruju kvalitetne poslovne kontakte. Oni su ocenili i da ljudi u Srbiji i Koreji imaju mnogo više zajedničkog nego što bi se reklo samo na osnovu geografske udaljenosti, a to su pre svega porodične i kulturne vrednosti.  
Koreja je za Srbiju jedan od najboljih partnera, upravo zbog otvorenosti i spremnosti za saradnju i prisustvo na trećim tržištima i oblastima  koja su i za Srbiju od posebnog značaja, istakao je Krstić.
Svi privredni subjekti koji su zainteresovani za saradnju s korejskim kompanijama treba da popune upitnik i proslede ga Korejskoj agenciji za promociju trgovine i izvoza KOTRA, na elektronsku adresu beograd@kotra.rs.


30. mart 2016.

IKEA TRAŽI DOBAVLJAČE U SRBIJI

U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak predstavnika kompanije Ikea sa proizvođačima radne odeće u Srbiji, potencijalnim dobavljačima ove multinacionalne kompanije.
Ovo je drugi u nizu sličnih sastanaka  u Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Udruženja za industriju i Udruženja trgovine, turizma i usluga, na kojima  domaći proizvođači iz  različitih oblasti industrije imaju priliku da predstave svoje proizvodne linije i poslovne mogućnosti i da se na taj način kandiduju za saradnju sa ovim svetskim brendom. Prvi su takvu priliku imali proizvođači nameštaja od punog drveta, a sledeći su na redu proizvođači kućnog tekstila, a onda i ostali čiji se proizvodi nalaze na listi  prodajnog asortimana ili  neophodnih proizvoda za rad kompanije van ove liste kao što je radna odeća, rekao je sekretar Udruženja trgovine, turizma i usluga Privredne komore Beograda, Aleksandar Milošević.
Ikea namerava da proširi listu dobavljača u narednim godinama, kako bi ispratila planirani rast plasmana prema projekcijama do 2020-e godine, navela je  Biljana Đorić, zaduzena za razvoj novih poslova nabavke ispred kompanije IKEA.

Udruženje trgovine, turizma i usluga

Oblasti

Info

Grupacije