7. jul 2016.

ZADRUŽNI SAVEZ BEOGRADA – REVIZIJSKI SAVEZ

Zadružni savez Beograda je dobio Rešenje Ministarstva privrede broj  023 – 02 – 01028/2016 – 06 od 13. juna 2016. godine, kojim se ovom Savezu dozvoljava obavljanje poslova zadružne revizije.

Shodno tome, Zadružni savez Beograda ovim putem upućuje javni poziv svim zadrugama da podnesu zahtev za obavljanje redovne zadružne revizije i pristupe zaključenju Ugovora za obavljanje zadružne revizije sa ovim Savezom.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Zadružnom savezu Beograda, Kneza Miloša 12, 11000 Beograd ili na telefone:  011/ 2642 688; 063/336 802; 064/876 0074 ili mail zadrugarstvo@kombeg.org.rs

20. maj 2016.

SEMINAR O FRANCUSKOM MODELU ZADRUGARSTVA

Seminar o francuskom modelu zadruga i zajedničkoj upotrebi poljoprivredne mehanizacije održan je na 83. Međunardnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ambasadrka Francuske je rekla da je posebno srećna što se nalazi na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, za koji je kazala da je manifestacija velikog raspona koja okuplja preduzeća i posetioce iz cele Evrope. Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač od svih zemalja članica Evropske unije sa gotovo 20 odsto ukupne evropske proizvodnje, a svaki četvrti Francuz živi u seoskoj sredini, dok poljoprivreda pokriva 54% nacionalne teritorije Fran­cuske. “Prin­cip zadrugarstva, odnosno zajedničkog plasmana robe i zajedničkog korišćenja poljoprivrene mehanizacije kakav je zastupljen u Francuskoj je pozitivan primer takvog načina udruživanja i zaista je zadovoljstvo da principe zadrugarstva ovde na Novosadskom sajmu predstavlja upravo Francuska od koje mnogi mogu dosta da nauče”, rekao je Dragan Mirković, pomoćnik ministra poljoprivirede.


20. maj 2016.

BANKA INTESA POKRENULA ČETVRTI KONKURS “INTESA FARMER”

Banka Intesa otvorila je četvrti godišnji ciklus nagradnog konkursa “Intesa Farmer” za najbolje poljoprivredne proizvođače, u okviru nastupa na 83. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Pored tradicionalnih nagrada u kategorijama ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo koje dodeljuje od 2013., banka od ove godine uručuje i priznanje u kategoriji malih poljoprivrednih proizvođača koju je uvela u partnerstvu sa udruženjem “Slow Food Srbija”. Na konkurs “Intesa Farmer” mogu se od 20. maja do 29. jula prijaviti svi registrovani poljoprivredni proizvođači, klijenti banke Intesa, i to u svim ekspoziturama banke, kao i putem internet stranice www. bancaintesa.rs. (ekapija)

22. april 2016.

PRAVILNIK O PODRUČJIMA SA OTEŽANIM USLOVIMA RADA U POLJOPRIVREDI

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo na osnovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju je Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Status područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u skladu sa ovim pravilnikom, imaju ona koja se nalaze na prosečnoj nadmorskoj visini od 500 i preko 500 metara, u granicama područja nacionalnog parka određenim Zakonom o nacionalnim parkovima ili imaju broj zaposlenih manji od 100 na 1.000 stanovnika. Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. (ekapija)

13. april 2016.

POVRTARI U SRBIJI POSLUJU NA GRANICI ISPLATIVOSTI - ZA BOLJE REZULTATE NEOPHODNA VEĆA PODRŠKA DRŽAVE

Poznavaoci kažu da je u Srbiji povrtarska proizvodnja važna karika u privrednom lancu, naročito proizvodnja na otvorenom sa koje se godišnje ostvare prihodi veći od 400 mil EUR. Slična je situacija i u plasteničkoj proizvodnji, gde se prihodi kreću oko 360 mil EUR. S druge strane, manji povrtari ne mogu se pohvaliti ugovorenom proizvodnjom i finansijskim uspesima, uprkos velikom radu i trudu koji se ulaže svakodnevno. Revitalizacija starih objekata za skladištenje, kao i izgradnja novih, mogla bi značajno doprineti opstanku malih povrtara na tržištu, saglasni su stručnjaci i proizvođači zeleniša. Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je ove godine gotovo 3 milijarde dinara bespovratanih sredstava namenjenih investicijama a iznos povraćaja je do 55%. Kada pravilnik bude završen možda će na sredstva za ove namene moći da računaju i povrtari. (Izvor:RTV)

12. april 2016.

SPANAĆ OBORIO REKORD

Na Veletržnici Beograd trgovalo se prethodne sedmice sa ukupno 2.203 tone robe, pri čemu je jabuka smenila kupus sa prve pozicije po obimu trgovanja. Spanać je ostvario novi rekord u pogledu nedeljnog povećanja prometa. On je oborio rekord sa obrtom od 44 tone, što je za tonu više nego pretprošle nedelje. Najviše se trgovalo jabukom (187 tona), kupusom (173), šargarepom (122). Protekle nedelje se cena kilograma krompira kretala u rasponu od 30 - 45 dinara, kupusa 30 - 50, crnog luka 40 - 50 dinara, a mladog crnog luka od 100 do 140 dinara. Kilogram spanaća se plaćao 45 - 60 dinara., cena jabuka se kretala od 18 - 50 dinara za kilogram, uvoznih jagoda 200 - 250 din/kg. (Tanjug)


31. mart 2016.

OBAVEŠTENЈE O USLOVIMA ZA DODELЈIVANЈE NAGRADE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA U OBLASTI POLЈOPRIVREDE ZA  2015. GODINU

Obaveštavamo Vas da će Privredna komora Beograda dodeliti nagrade poljoprivrednim proizvođačima, poljoprivrednim stručnjacima i poljoprivrednim novinarima sa područja Beograda za ostvarene rezultate u oblasti poljoprivrede u 2015. godini.
Predlozi za dodelu Nagrade Privredne komore Beograda dostavljaju se u pisanoj formi na pisarnici Privredne komore Beograda, Kneza Miloša 12, 11000 Beograd, najkasnije do 31. marta 2016. godine, sa naznakom za Komisiju za dodelu nagrada u poljoprivredi. Nepotpuni i nedovoljno obrazloženi predlozi, kao i predlozi lica nagrađivanih po istom osnovu u poslednje tri godine neće biti razmatrani.
Odluku o dodeli Nagrade Privredne komore Beograda u oblasti poljoprivrede donosi komisija imenovana u te svrhe.  
Za dodatne informacije kontakt osoba je Emil Čukić, savetnik u Udruženju poljoprivrede i prehrambene industrije, tel. 2642-483, 2642-688, e-mail: emil@kombeg.org.rs

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi