Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Kreativna industrija
Aktuelnosti, Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Ekologija
Aktuelno
Razvoj MSPD
Aktuelno, Aktivnosti
Edukacija
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ek. politika, poreski sistem i poslovno izveštavanje
Aktuelno
Unapređenje kvaliteta i korporativna bezbednost
Aktuelno, Aktivnosti
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  

25. jul 2016.

UTVRĐEN PREDLOG LISTE VREDNOVANJA I RANGIRANJA PROJEKATA UDRUŽENJA I DRUGIH ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Po Javnom konkursu za dodelu sredstava za podršku projektima zaštite životne sredine koje realizuju udruženja i druge organizacije civilnog društva u 2016. godini, Konkursna komisije za sprovođenje postupka dodele sredstva utvrdila je Predlog liste vrednovanja i rangiranja pristiglih prijava.
Uvid u podnete prijave i priloženu dokumentaciju  učesnici konkursa  mogu izvršiti u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ul. Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd, III sprat, kancelarija 325, od 7,30 do 15,30 časova, u roku od tri radna dana od dana objavljivanja. Kontakt tel: 011/31 21 241.
Rok za podnošenje prigovora je pet dana od dana objavljivanja na internet stranici  Ministarstva i portalu e-Uprava, odnosno sreda, 27. jul 2016.  godine. Predlog liste može se preuzeti ovde.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine


Komentari
(0)

20. jul 2016.

POKRENUT PORTAL:  STUDENTSKE PRAKSE

Preseliti se u poslovni svet je velika promena, ali prihvatanje tog izazova je svima na dohvat ruke. Kako se studenti ne bi našli u siuaciji da ne mogu da se suoče sa promenama ili da nailaze na poteškoće, softverska firma Devana Technologies je u saradnji sa kompanijama i obrazovnim institucijama napravila patformu, studentskeprakse.rs, na kojoj će moći da pronađu prakse koje ih interesuju ukoliko razmišljaju o dodatnom usavršavanju.
Na ovom sajtu će se nalaziti ponuda prakse različitih firmi za koje će studenti moći jednostavno da se prijave i tako steknu nova iskustva.
Cilj portala je podizanje svesti o važnosti praksi, kao i pomoć firmama da dođu do boljeg kadra. Sve je potpuno besplatno.


Komentari
(0)

14. jul 2016.

GEOTERMALNA ENERGIJA U NAŠEM DVORIŠTU

Privredna komora Beograda i  EU Build, Build Energy Team-BET, organizovali su konferenciju: „Geotermalna energija u našem dvorištu“, pod institucionalnim pokroviteljstvom Sekretarijata za energetiku Grada Beograda i Rudarsko – geološkog fa-kulteta Univerziteta u Beogradu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, veliki broj privrednih društava, javnih i javno-komunalnih preduzeća iz Beograda i Srbije, stručna javnost.
Na konferenciji je najviše bilo reči o geotermalnom potencijalu  i prednostima korišćenja geotermalne energije u Srbiji. Geotermalna energija najisplativiji OIE, ali na žalost njeno korišćenje u Srbiji je simboločno.
Proizvodnja 1 MWh električne energije od gasa iznosi 72 eura, iz mazuta 68 eura dok iz geotermalne energije samo 35 eura.


Komentari
(0)

13. jul 2016.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI SAVSKI VENAC

Danas je u gradskoj opštini Savski venac Privredna komora Beograda otvorila Šalter za preduzetnike, koji je  rezultat  strateške saradnje sa Gradom Beogradom i gradskim opštinama.
Šalter su otvorili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović, koji su tim povodom održali i konferenciju za medije.

Ovo je važan događaj jer je počeo da radi šesti Šalter za preduzetnike u Beogradu, što znači da je i Savski venac, posle Čukarice, Voždovca, Obrenovca,  Rakovice i Zvezdare, dobio jedno mesto za brze odgovore na sva pitanja, koja se tiču  biznisa i privređivanja, rekao je novinarima gradonačelnik  Beograda, Siniša Mali.
Preduzetnici ne moraju više da lutaju od jednog do drugog advokata ili sajta, već na jednom mestu, brzo i efikasno mogu da dobiju sve pravne, ekonomske, finansijske ili knjigovodstvene informacije potrebne za poslovanje, štedeći vreme i novac, rekao je Mali.
Vlada Republike Srbije proglasila je 2016. za Godinu preduzetništva i ovo je mali doprinos tim naporima Vlade  Srbije, a da smo na dobrom putu govori i činjenica da je, od kraja prošle pa do marta ove godine, na teritoriji Grada Beograda otvoreno preko 2200 novih preduzeća, istakao je gradonačelnik Beograda. On je ocenio da nikada do sada Grad nije pružao veću podršku ljudima, koji se bave ili žele da se bave biznisom, u cilju rasta privatnog sektora i jačanja malih i srednjih preduzeća.
Miletić je izjavio da Privredna komora Beograda prati u kontinuitetu probleme preduzetnika, a šalteri su  rezultat potreba i zahteva preduzetnika glavnog grada. Mi nameravamo da do  kraja godine otvorimo šaltere u svih 17 gradskih opština, najavio je Miletić i dodao da  ova aktivnost nije kratkog trajanja, nego je rezultat strategije razvoja preduzetništva i uređivanja ambijenta, koji omogućava realizaciju poslovnih ideja.
Privredna komora Beograda, u okviru Komorskog sistema Srbije ima poseban program aktivnosti stavljanja svih kapaciteta u funkciju rada privrede, a posebno na lokalnom nivou. Ovakva komunikacija privrede i Privredne komore Beograda sa Gradom i gradskim  opštinama pomaže svima, koji žele da uzmu posao u svoje ruke da to uspešno i realizuju, dobijajući pravovremene i tačne informacije u vezi poreza, tržišta i biznis planova, a najviše želimo da ohrabrimo upravo početnike u biznisu i da ih  vodimo  kroz realizaciju njihove biznis ideje, istakao je Miletić. 
Predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović kazala je da je ova opština jedna od vodećih po broju preduzetnika sa tendencijom širenja, čemu će poseban impuls dati otvaranje šaltera za preduzenike. Šalter predstavlja unapređenje usluge i servisiranje preduzetnika opštine, a njihovo interesovanje za ovakav vid pomoći u biznisu je veoma veliko, navela je Vujović.
Kada smo u Privrednoj komori Beograda čuli za ovaj Šalter, koji predstavlja veliku podršku malom biznisu, organizovali smo se i sada imamo svoju asocijaciju, Udruženje preduzetnika Savski venac, rekao je novinarima predsednik ovog Udruženja, Dragan Đorđević.
Otvaranju Šaltera za preduzetnike na opštini Savski venac prisustvovali su i pružili podršku i Maja Bajagić, zamenica sekretara gradskog Sekretarijata za privredu, Branislava Simanić, sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije i brojni privrednici.

Šalter za preduzetnike u opštini Savski venac radiće svakod dana od ponedeljka do petka od 7:30 do 15:30, u aneksu opštinske zgrade, u šalter sali. 


Komentari
(0)

13. jul 2016.

U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA PREDSTAVLJEN PROGRAM SARADNJE NAUKE  I PRIVREDE

Saradnja naučno-istraživačke zajednice i privrede je veoma bitna u podizanju konkurentnosti srpske privrede, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na predstavljanju Programa saradnje nauke i privrede Fonda za inovacionu delatanost, menadžerka ovog Fonda, Natalija Sandić kazala je da je to novi finansijski instrument za podršku inovativnoj domaćoj naučno-istraživačkoj delatnosti sa tržišnim potencijalom.
Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansira se iz pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od 2,4 miliona evra i sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije u iznosu od miliona evra, navela je Sandić.
Ona je kazala da je svrha programa podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge, i tehnologije sa tržišnom primenom.
U okviru ovog programa Fond za inovacionu delatnost će obezbediti bespovratna sredstva u visini od 300.000 evra po projektu koji traje 12 ili 24 meseca uz ograničenje da udeo Fonda ne sme da pređe 70 odsto ili 60 odsto ukupnog budžeta u zavisnosti od veličine privrednog društva koje je glavni podnosilac prijave. Za sredstva mogu konkurisati konzorcijumi od najviše pet članova sastavljeni od najmanje jednog privatnog malog, mikro ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji, sa godišnjim prihodom od najmanje 200.000 evra i jedne javne naučno-istraživačke organizacije, takođe registrovane u Srbiji.


Komentari
(0)

8. jul 2016.

U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA OBELEŽENA 160. GODIŠNJICA ROĐENJA NIKOLE TESLE

Danas je u Privrednoj komori Beograda povodom 160. godišnjice rođenja velikog srpskog naučnika  Nikole  Tesle održano predavanje na temu “Manje poznata Teslina istarživanja”.
Skup koji su organizovali Udruženje za saobraćaj, telekomunikacije i informatičku delatnost Privredne komore  Beograda i  Teslina naučna fondacija Srbije i SAD okupio je ugledne predavače iz zemlje i sveta sa fokusom na oblastima gde doprinos ovog naučnika i pronalazača počinje da se razrađuje i nalazi primenu.
Naučnici širom sveta tek prepoznaju, identifikuju i vrednuju Tesline ideje u oblasti kvantne medicine, tzv. mehaničke terapije, prenosa energije i mnogim drugim oblastima rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Generalni sekretar Udruženja za upravljanje znanjem, Dragan Marinković  rekao je da su Tesline metode u medicini - dijagnosticiranja i lečenja veoma aktuelne kao i da su  najviše razvijene u Rusiji.


Komentari
(0)

8. jul 2016.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA PRIVREDNOM KOMOROM KINESKE PROVINCIJE SINĐANG

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik Privredne komore kineske provincije Sinđang, Vang Keling,  potpisali su danas u Privrednoj komori Beograda Sporazum o saradnji dve komore.
Sporazum predviđa razmenu informacija  između Privredne komore Beograda i Privredne komore Sinđanga u cilju jačanja veza srpske i kineske privrede organizovanjem susreta privrednika i nastupa na sajmovima i privrednim izložbama u obe zemlje. Predviđeno je takođe da u Privrednoj komori Sinđanga kineskim privrednicima budu  predstavljeni potencijali srpske i beogradske privrede i pogodnosti za investiranje u Srbiji, a slične promocije kompanija ove provincije organizovaće Privredna komora  Beograda.
Delegacija Privredne komore Sinđanga danas se upoznala sa privrednim ambijentom u Srbiji i Beogradu, kao i poreskim i drugim olakšicama za investitore, a priliku da saznaju kakve su mogućnosti poslovanja u Sinđangu  imaće početkom jeseni i srpski  privrednici.
Predsednik Privredne komore ove provincije  uputio je poziv predsedniku Privredne komore Beograda da predvodi privrednu delegaciju  na sajmu Kina-Evroazija, od 20. do 25. septembra, u glavnom gradu ove provincije Urumči.


Komentari
(0)

7. jul 2016.

PRIMENJENA IT REŠENJA ZA POSLOVNO IZVEŠTAVANJE

Udruženje saobraćaja, telekomunikacija i informatičke delatnosti u saradnji sa Društvom za informatiku Srbije je održalo okrugli sto na temu primene IT rešenja u poslovnom izveštavanju. Učesnici okruglog stola su predstavili primenjena rešenja "Congos", "Qlick Sense" i "Excel". O rešenju Cognos je govorila predstavnik IBM-a, Nina Lozo. Slaviša Đukanović je prezentovao primenjeno rešenje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kojim je konsolidovano nekoliko stotina različitih baza podataka. Primenjena je prediktivna analitika što je dovelo, uz druge aktivnosti MUP-a, do smanjenja krivičnih dela. Cognos rešenje je primenjeno i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, o čemu je govorio Milan Đuretanović.


Komentari
(0)

06. jul 2016.

PREZENTACIJA PLATFORME ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA

U prostorijama Privredne komore Beograda, dana 06. jula 2016. godine prezentovana je Platforma za razvoj preduzetništva predstavnicima Regionalne privredne komore Sombor i opštine Apatin.
Nakon prezentacije organizovan je obilazak šaltera za preduzetnike na Gradskoj opštini Čukarica i Gradskoj opštini Rakovica.
Kroz saradnju sa gradskim opštinama, Privredna komora Beograda želi da na efikasan način informiše, upozna i obaveštava preduzetnike o svim aktuelnim programima i aktivnostima.
Šalter za preduzetnike predstavlja instrument podrške preduzetništvu i funkcioniše na šest beogradskih opština, a u planu je da se do kraja godine otvore šalteri za preduzetnike na svim opštinama u Beogradu.
Ovom prilikom dogovorena je pomoć Privredne komore Beograda u smislu implementacije Platforme za razvoj preduzetništva u opštinama okruga i gradu Somboru.


Komentari
(0)

4. jul 2016.

SARADNJA SA KINESKOM PROVINCIJOM SEČUAN U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Postoje velike mogućnosti za razvoj saradnje sa kineskom provincijom  Sečuan u svim segmentima zaštite životne sredine, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Beograda na sastanku sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine ove provincije.
Obraćajući se članovima četvoročlane kineske delegacije, izvršni direktor Privredne komore  Beograda, Svetozar Krstić rekao je da tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Kine, posle posete kineskog predsednika Si Djinpinga našoj zemlji, dobijaju ubrzanje i dopunjuju se različitim sadržajima od kojih su oni u oblasti ekonomije najvažniji.
Zaštita životne sredine je jedan od ključnih izazova Srbije u pristupanju Evropskoj uniji i ozbiljan finansijski zadatak jer se procenjuje da će za punu primenu svih evropskih ekoloških standarda biti potrebno oko 16 milijardi evra, naveo je Krstić. On je ocenio da je osim finansijskih sredstava potrebno i stručno znanje za implementaciju najsavremenijih procesa u zaštiti životne sredine i izrazio očekivanje da će u tome značajan doprins dati razvoj saradnje sa kineskim partnerima  kroz razmenu iskustava, transfer  tehnologija i učešće u zajedničkim projektima. Privredna komora Beograda će podržati i podsticati  ovu saradnju, istakao je Krstić.
Zaštita životne sredine je globalno pitanje, a  Kina je suočena sa izazovima u ovoj oblasti ovladala naprednim tehnologijama i stekla značajno iskustvo, izjavio je vođa delegacije, direktor Agencije za zaštitu životne sredine provincije Sečuan, Djang Sjaoting ( Jiang Xiaoting).


Komentari
(0)

2. jul 2016.

ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA "SAVSKE VATRE 2016"

Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda su uzele aktivno učešće na tradicionalnoj manifestaciji ’’Savske vatre - Siđi do reke’’, koja je po sedamnaesti put održana u subotu 02.jula 2016.godine na obali reke Save.
Manifestaciju je ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije otvorio Kapetan bojnog broda Petar Bošković. Prisutnima se ispred obratio i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović jer je manifestacija Savske vatre već nekoliko godina uključene u turističku ponudu Beograda i deo je programa manifestacija Turističke organizacije Beograda.
Na tradicionalnoj manifestaciji reke, ribe, sporta, kulture, zabave, ekologije, starih zanata, prijateljstva i preduzetništva predstavila su se kulturno umetnička društva iz cele Srbije.


Komentari
(0)

30. jun 2016.

"DANI BEOGRADA U MINSKU" - INTENZIVNIJA  PRIVREDNA SARADNJA

 

Privredno kulturna manifestacija "Dani Beograda u Minsku 2016" održana je 29. i 30. juna u glavnom gradu Belorusije, na kojoj su predstavljeni investicioni, kulturni i turistički potencijali Beograda, a ostvarena je još bliža saradnja i razmena iskustava dva glavna grada. Centralni deo manifestacije je bio Belorusko srpski poslovni forum, koji su organizovale privredne komore Beograda i Minska, na kojem je učestvovalo 40 privrednika iz Beograda i Srbije i oko 70 privrednika iz Minska i Belorusije. Nakon Foruma održani su poslovni susreti kompanija, čiji su predstavnici izrazili zadovoljstvo ostvarenim razgovorima i pregovorima o budućoj poslovnoj saradnji.
Delegaciju Grada Beograda u prestonici Belorusije predvodio je gradonačelnik Siniša Mali, a beogradske i srpske privrednike predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.
Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali poručio je na Forumu da su vrata sprske prestonice uvek otvorena investitorima iz Belorusije i podsetio da su dva grada još sredinom 2014. godine potpisala Sporazum o trgovinsko ekonomskoj, naučnotehnološkoj i kulturnoj saradnji, a da je prilikom posete delegacije Grada Beograda Minsku u septembru prošle godine odlučeno da se saradnja intenzivira i organizuje manifestacija koja ima svoj privredni i kulturni deo.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić je u obraćanju na Belorusko srpskom poslovnom forumu izrazio veliko zadovoljstvo, što u kratkom intervalu posle uspešne dvodnevne posete, koju je privredna delegacija imala u Minsku u oktobru mesecu prošle godine, privrednici imaju ponovu priliku da se sretnu sa novim, potencijalnim partnerima, ali i da se rezimira šta je u međuvremenu urađeno u rešavanju konkretnih pitanja u saradnji između srpskih i beloruskih kompanija i da se vidi da li se nešto  pokrenulo.
Veoma raznovrsna struktura članova privredne delegacije govori o širokom spektru privredne saradnje između Srbije i Belorusije, a prisustvo predstavnika velikih sistema i malog i srednjeg biznisa, da naše zemlje, svojim geografskim i prirodnim potencijalima pružaju našim privrednicima odličnu osnovu za kvalitetnu saradnju, rekao je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.


Komentari
(0)