Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Kreativna industrija
Aktuelnosti, Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Ekologija
Aktuelno
Razvoj MSP i preduzetništva
Aktuelno, Aktivnosti
Edukacija
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ekonomska politika, prestrukturiranje i razvoj
Aktuelno
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  

1. april 2015.

PODIĆI KVALITET DOMAĆEG MLEKA

Na sednici Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije razmatrani su problemi na tržištu mleka i stanje u domaćem svinjarstvu. Konstatovano je da su na poremećaj na tržištu mleka, domaće mlekare dvojako reagovale, jedan broj njih je smanjio otkupne cene, dok su druge otkazale otkup malim dobaljačima. PKB Korporacija je zbog velikih količina i kvaliteta mleka za sada uspela da zadrži cenu, ali se od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine traži zaštita domaće proizvodnje mleka. Što se tiče mleka u prahu, uvoz će se za potrebe konditorske industrije verovatno nastaviti zbog boljeg kvaliteta i nize cene. Zaključeno je da jedino ulaganjem u podizanje kvaliteta mleka, domaća mlekarska industrija može postati konkurentnija. Problemi u svinjastvu se mogu delimično rešiti, odnosno ublažiti usaglašavanjem domaćeg zakonodavstva sa EU po pitanju zamrznutog mesa.


Komentari
(0)

31. mart 2015.

U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA URUČENI SERTIFIKATI EKO TRENERIMA

U Privrednoj komori Beograda uručeni su sertifikati prvoj generaciji eko trenera u okviru projekta Eko regioni Banat i Šumadija čiji je cilj podizanje ekološke svesti i kulture življenja najmlađih u Srbiji.
Potvrdu da su završili obuku koja je trjala 85 časova dobilo je 40 polaznika iz ova dva regiona. To su nastavnici, vaspitači i predstavnici lokalnih samouprava koji će veštine i znanja  stečena u toku obuke preneti na decu predškolskog i školskog uzrasta kroz radionice u 27 opština Banata i Šumadije.


Komentari
(0)

31. mart 2015.

SRBIJI  POTREBNA NOVA INDUSTRIJSKA POLITIKA

Srbija ima potencijale da prevaziđe ekonomske teškoće, ali neće biti lako jer nema čarobnog štapića, izjavio je danas  u Privrednoj komori beograda  profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju,  Mihailo Crnobrnja.
U izlaganju o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i Beogradu na sednici Odbora za industriju koja je prešla u interaktivnu raspravu na ovu temu sa privrednicima, Crnobrnja je rekao da on ne podržava insistiranje na stranim investicijama već da bi prioritetan državni projekat trebalo da bude podsticajni mehanizam za domaće investicije koje bi doprinele da se maksimalno iskoriste komparativne prednosti zemlje. Integracija sa Evropskom unijom trebalo bi da posluži kao sredstvo razvoja Srbije, a ne cilj, smatra Crnobrnja.


Komentari
(0)

30. mart 2015.

SEDNICA ŽIRIJA ZA DODELU PLAKETA DIS 2015U Privrednoj komori Beograda je održana javna sednica za dodelu PLAKETA DIS za 2105. godinu. Plakete se dodeljuju za izvanredna domaća dostignuća u oblastima:
  • Inovativna primena IT u poslovnom okruženju,
  • Objavljen naučni rad iz oblasti informatike,
  • Razvijen i primenjen hardverski ili softverski proizvod,
  • Razvijena i primenjena informatička usluga.

Komentari
(0)

27. mart 2015.

ZORANA MIHAJLOVIĆ: OVO ĆE BITI GODINA GRADNJE U SRBIJI

Ministarka građevinarstva i saobraćaja, Zorana Mihajlović najavila je danas u Privrednoj komori Beograda da će 2015. biti godina gradnje u Srbiji.
Na sastanku Udruženja građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda o  primeni u praksi najnovijih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, ona je izjavila da je primena novih propisa započeta u svim lokalnim samoupravama u Srbiji.
Sve teče po planu što je glavni uslov da pričamo o dolasku investitora, ocenila je Mihajlović. Ona je najavila početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola za 1. januar 2016. godine i dodala da se ovaj rok neće menjati  i da su pripreme u toku. U primeni novog zakona postoje dobri i loši primeri u loklanim samoupravama, kazala je ona i navela da je u 5 opština koje su po spremnosti svrstane među bolje, od 1. marta  kada je zakon stupio na snagu izdato  9 građevinskih dozvola. Kada bi se ocenjivao dosadašnji uspeh rekla bih da to ide u dobrom smeru, kazala je Mihajlović.


Komentari
(0)

27. mart 2015.

POTPISANI UGOVORI O KREDITIRANJU POLJOPRIVREDE

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne zaključilo je danas ugovore sa ovlašćenim licima poslovnih banaka i osiguravajućih kuća kojima će biti regulisani uslovi kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini. Ministarstvo preuzima obavezu plaćanja dela kamatne stope prema bankama, kako bi fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita iznosila 6 odsto za biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme. Kamatna stopa za kredite za nabavku stoke će iznositi 4 odsto. Krediti su dinarski, pri čemu je maksimalni iznos kredita za nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava 5 miliona dinara, a za zadruge do 15 miliona dinara. Period otplate kredita je od jedne do tri godine, uz mogućnost korišćenja perioda mirovanja u otplati glavnice (grejs perioda) do godinu dana, koji je obuhvaćen periodom otplate kredita. Banke sa kojima su potpisani ugovori su Komercijalna banka, Prokredit banka, Banka Inteza, Hipo-alpe-adria banka, Kredi Agrikol banka, Sber banka, OTP banka, AIK banka, NLB banka, Erste banka, Oportjuniti banka i Poštanska štedionica, kao i osiguravajuće kuće DDOR, Dunav osiguranje, Đenerali osiguranje i Globos osiguranje, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Komentari
(0)

27. mart 2015.

VEKOSLAVU ŠOŠEVIĆU PRIZNANJE KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ

Savetniku predsednika Privredne komore Beograda, Vekoslavu Šoševiću danas je uručeno priznanje Kapetan Miša Anastasijević za doprinos unapređenju privrednog ambijenta Beograda. Ovo je jedna od nagrada koje se tradicionalno dodeljuju već 15 godina zaredom  najboljim pojedincima, kompanijama i ustanovama u Srbiji na nivou Privredne komore Beograda u Kapetan Mišinom zdanju u kome se nalazi i rektorat Beogradskog univerziteta. Slične nagrade na pokrajinskom nivou u saradnji sa Privrednom komorom Novog Sada i lokalnom nivou u saradnji sa regionalnim komorama ranije su dodeljene i sve one konkurišu za ovogodišnje nagrade Kapetan Miša Anastasijević na republičkom nivou,  koje će biti uručene na Blagovesti, 7. aprila u zgradi Matice Srpske u Novom Sadu u organizaciji novosadskog Mediainventa. Pored navedenih učesnika u ovoj akciji  dobitnike predlažu i lokalne samouprave i novinari, a odlučuje stručni žiri.


Komentari
(0)

27. mart 2015.

TRENING: PRIPREMA I PISANJE INVESTICIONIH PROJEKATA

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Centra za edukaciju održan je prvi trening na temu: Priprema i pisanje investicionih projekata.
Glavni cilj treninga je bio da omogući uvid u alternativne izvore finansiranja (krediti, investicioni fondovi, zajednička ulaganja..) i da razvije veštine za pripremu i pisanje projekata za privatne investitore.
Trening je dizajniran da omogući orijentaciju među različitim izvorima finansiranja koji su na raspolaganju kompanijama u regionu i da pomogne srpskim organizacijama da nauče kako da privuku potencijalne partnere za zajedničko ulaganje.


Komentari
(0)

26. mart 2015.

NEMA PRIVATNOSTI NA INTERNETU

U organizaciji Privredne komore Beograda i Društva za informatiku Srbije danas je održan seminar o ulozi medija u razvoju svesti o zaštiti podataka o ličnosti. Svakodnevno sami korisnici kreiraju veliku količinu podataka na Internetu o sebi i svom svakodnevnom ponašanju kao konzumenta usluge i dobara, a ne znaju šta se sa tim podacima kasnije dešava. Na skupu su govorili Nikola Gvozdenović ispred službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti,  Dr Dragica Popesku, sudija Apelacionog suda u Beogradu, advokat Slobodan Kremenjak i Milan Mišić, novinar Politike, dok je uvod dao Nikola Marković, predsednik društva za informatiku Srbije.


Komentari
(0)

26. mart 2015.

OBUKA ZA PISANJE PROJEKATA ZA KONKURSE EU FONDOVA SA FOKUSOM NA NOVI EU PROGRAM HORIZON 2020

U Privrednoj komori Beograda u okviru realizacije projekta „EU FONDOVI ZA PRIVREDU“ organizovana je 25. i 26. marta 2015. godine nova obuka za pisanje projekata za otvorene konkurse EU fondova, sa fokusom na najavljene pozive za period 2015-2020. godine i na novi EU program HORIZON 2020.
Cilj obuke je bio unapređenje i razvoj veština za pisanje predloga projekata za EU fondove, definisanje tenderskih procedura, smernice za visoke kriterijume evaluacije evropske Komisije, upoznavanje sa alatima koji su od pomoći u poboljšanju performansi i kvalitetu projekta, mapiranje raspoloživih finansijskih sredstava iz EU Fondova, znanja u kros-kulturnim pregovaranjima, veštine za mobilisanje zainteresovanih strana, pronalazak odgovarajućih partnera i osiguravanje u realizaciji obaveza.  


Komentari
(0)

26. mart 2015.

DODELJENA NAGRADA PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA

U prisustvu velikog broja zvanica iz javnog i društvenog života, predstavnika Vlade RS, Skupštine grada Beograda, naučnih i obrazovnih institucija, komorskog sistema i brojnih privrednika, 26. marta 2015. godine, u Skupštini grada Beograda, dodeljena je Nagrada Privredne komore Beograda za najbolje doktorske disertacije, magistarske teze, master i diplomske/završne radove, pronalaske, tehnička unapređenja i dizajnerska rešenja za 2013/2014. godinu.
U pozdravnom obraćanju, predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić  je istakao da Privredna komora Beograda uvažava inovacije, preduzetništvo, vrednosti koje su danas potrebne privredi i da Komora želi da bude most između privrede, naučnih institucija, fakulteta, nauke.
"Važno je da prepoznamo one koji imaju nove, izuzetne vrednosti i takvi članovi treba da su uvaženi u sopstvenoj zemlji", rekao je Miletić, smatrajući da sistem vrednosti, baziran na nauci, treba da bude više prisutan u svakodnevnom životu.


Komentari
(0)

26. mart 2015.

POTPISANI SPORAZUMI O POSLOVNO-TEHNIČKOJ SARADNjI SA GRADSKOM OPŠTINOM ZVEZDARA I GRADSKOM OPŠTINOM OBRENOVAC

Na osmoj sednici Skupštine Privredne komore Beograda, koja je održana 26. marta 2015. godine, potpisani su sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji Privredne komore Beograda i gradskih opština Zvezdara i Obrenovac. Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji potpisao je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac, Mirko Vranešević  i zamenik predsednika Gradske opštine Zvezdara, Zoran Vuletić.


Komentari
(0)

25. mart 2015.

PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA MILIVOJE MILETIĆ URUČIO KOMPANIJI TRUCK TRACK PRIZNANJE AUREA 2015 ZA INOVATIVNOST

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić uručio je danas, u beogradskom Aeroklubu, nagradu za inovativnost kompaniji Truck Track za softver za upravljanje  radom transportnih firmi,  jednu od tri nagrade  Aurea 2015.   
Miletić je tom prilikom podsetio da znanje, inovacije i kreativnost u 21. veku predstavljaju glavne razvojne resurse i pružaju šansu i malim zemljama da pronađu svoje mesto  na svetskom tržištu. Za privredu Srbije je posebno važno da se prepoznaju i nagrade svi oni koji učine iskorak u tom pravcu, čemu poseban doprinos daju upravo tradicionalna priznanja e Kapije, istakao je Miletić.
Poslovni portal eKapija sedmu godinu za redom  dodelio je nagrade  najboljim ivestitorima, inovatorima i društveno odgovornim kompanijama. Glavnu nagradu Aurea 2015 za investiciju godine dobila je kompanija Tigar Tyers - Fabrika guma Big Tigar, a  priznanje za društvenu korisnost  Ženski centar Užice - Reciklažni centar  tekstila. 

Plakete za ulazak u uži izbor dobili su: Miloš Stanković i kompanije Naftachem, Feplo, Meter&Control i StartLabs.


Komentari
(0)

25. mart 2015.

NAJAVA VELIKOG IT TENDERA U ZDRAVSTVU


Povod za današnji skup u Privrednoj komori Beograda je najava Ministarstva zdravlja o pripremi objavljivanja velike javne nabavke "Projekta izrade Integrisanog Zdravstvenog Informacionog Sistema Republike Srbije". Stručna IT javnost podržava ovu nameru, a kompanije i nezavisni eksperti sta-vljaju na raspolaganje svoju pomoć i resurse, da se u okviru transparentnog postupka dođe do najboljeg rešenja. 
Na skupu je zaključeno da je neophodno da se pri ministarstvu formira posebna IT organizaciona jedinica, da se oformi poseban Data centar u okviru Ministarstva, da se pri realizacija projekta ostvari bliska saradnja sa eUpravom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i da se definišu standardi  i forme interoperabilnosti podataka, kako bi se iskoristili već postojeći delovi zdravstvenog sistema.EU-IHIS EHR osnovni set podataka, izvestaja i indikatora_v8.2_SR, Prethodni raspis tendera, Analiza IZIS - maj 2014

Komentari
(0)

24. mart 2015.

U TOKU JE  IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA TRGOVINE DO 2020.

Radimo Strategiju razvoja trgovine u Srbiji do 2020. godine koja bi trebalo da počne da se primenjuje do kraja ove godine, izjavio je danas u Privrednoj komori Beograda, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Žarko Malinović.
Na sastanku Grupacije trgovaca obuće, odeće i akcesoara Komore Beograda Malinović je najavio da će resor  trgovine ovu strategiju raditi zajedno sa privredom i naveo da će  to biti pokretačka strategija. Ukoliko se uoče problemi  u primeni postojećih propisa  mi ćemo ih menjati, dodao je Malinović. Na predlog pomoćnika ministra uspostaviće se praksa mesečnog komuniciranja sa privrednicima u rešavanju problema upraksi izazvanih neusaglašenošću različitih zakona.


Komentari
(0)

23. mart 2015.

PREKO IPARD PROGRAMA 175 MILIONA EVRA

Srbiji je iz pretpristupnih fondova Evropske unije na raspolaganju 175 miliona evra za razvoj poljoprivrede, a novac će biti dostupan najverovatnije sledeće godine, rečeno je na predstavljaju "Programa pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020 (IPARD)" u Sava Centru. Ovaj program trebalo bi da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, uskladjivanju sa standardima EU, kao i razvoju ekonomskih aktivnosti i kvaliteta života na selu, izjavila je na konferenciji ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević. Da bi novac bio dostupan korisnicima neophodno je da Ministarstvo uspostavi sistem podrške IPARD programu, koji podrazumeva akreditaciju mera i akreditaciju institucija.


Komentari
(0)

20. mart 2015.

RADIONICA: NOVINE U ZAKONU O PREKRŠAJIMA

U Privrednoj komori Beograda, u Organizaciji Centra za privredno–pravni sistem, Centra za edukaciju i USAID Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, održana je prva u ovoj godini, radionica na temu: Novine u zakonu o prekršajima

Realizatori radionice bili su: Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog Apelacionog suda i Sunčica Savić, sudija Prekršajnog suda u Beogradu.


Komentari
(0)

23. mart 2015.

PRIPREMA ELEKTRONSKIH OBRAZACA ZA ZAVRŠNI RAČUN - NAČIN PRIPREME I ELEKTRONSKO POTPISIVANJE DOKUMENTACIJE

Usled identifikovanih potreba i svakodnevnih upita privrednih društava, koja su u obavezi da završne finansijske izveštaje dostavljaju primenom nove aplikacije, Privredna komora Beograda, u saradnji sa Halcom ad Beograd i Agencijom za privredne registre APR organizovala je 20. i 23. marta 2015. godine, dve  radionice sa demonstracijom Priprema elektronskih obrazaca za završni račun - Način pripreme i elektronsko potpisivanje dokumentacije. Obveznici dostavljanja završnih finansijkih izveštaja putem aplikacije su mala, srednja i velika privredna društva, dok mikro, nisu, ali mogu koristiti aplikaciju ukoliko se odluče za elektronsko izveštavanje. Tokom radionice demonstriran je proces pripreme dokumenta za elektronsko potpisivanje, upis, potpis, validacija,  dati su saveti u primeni određenih programa za pripremu dokumenta, preporuke za čuvanje i korišćenje sertifikata, rešenja u situaciji većeg broja potpisnika kao i praktične smernice dostavljanja dokumenata putem aplikacije APR-a.  


Komentari
(0)

19. mart 2015.

UČEŠĆE  PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA NA 6. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O KORPORATIVNOJ BEZBEDNOSTI U LJUBLJANI

U Ljubljani se u periodu od 18 do 19.marta 2015.godine održava 6. Međunarodna stručna konferencija ''Dani korporativne i informatičke bezbednosti'' u organizaciji Instituta za korporativne varnosne študije iz Ljubljane. I ove godine na poziv kolega iz Slovenije, učešće u radu je uzela Privredna komora Beograda.
Prvog dana trajanja skupa učesnicima se obratio potpredsednik Privredne komore Beograda prof.dr Dragan Trivan, koji je tom prilikom otvorio ovogodišnju 6.Međunarodnu stručnu  konferenciju i istakao da ovaj međunarodni skup predstavlja značajan doprinos regionalnom povezivanju i prožimanju struke, nauke i prakse u oblasti korporativne bezbednosti, kao i unapređenju poslovanja poslovnih subjekata u savremenom kompleksnom okruženju.


Komentari
(0)

19. mart 2015.

INFO SESIJA ADWORDS ALAT ZA OGLAŠAVANJE, DEFINISANJE, POKRETANJE I UPRAVLJANJE ADWORDS KAMPANJAMA

U Privrednoj komori Beograda, 19. marta 2015. godine, u saradnji sa ²NWA COMPANY², specijalizovanom za veb poslovanje, održana je info sesija Adwords alat za oglašavanje, Definisanje, pokretanje i upravljanje Adwords kampanjama.
Učesnici su tokom info sesije imali priliku da se informišu o karakteristikama i mogućnostima koriščenja, ovog sve zastupljenijeg alata za oglašavanje. Posebno je ukazano na preduslove za pokretanje Adwords kampanje, elemente koji, u cilju postizanja željenih i izbegavanja neželjenih efekata, zahtevaju prethodnu dobru pripremu, planiranje, stručno vođenje i posvećenost bavljenjem Adwords oglašavanjem.


Komentari
(0)

19. mart 2015.

KOORDINACIONO TELO ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE POSTIŽE PRVE REZULTATE

U Privrednoj komori Beograda danas je održana proširena sednica Odbora Udruženja trgovine i usluga na kojoj su razmatrani efekti suzbijanja sive ekonomije u ovom sektoru.
To je jedan u nizu sastanaka na ovu temu u Privrednoj komori Beograda sa kojih su pokrenute inicijative da se udruže i bliže sarađuju svi koji mogu da doprinesu borbi protiv nelegalnog privređivanja i zapošljavanja.
Da su ove inicijative urodile plodom potvrdilo je i istraživanje agencije Ipsos strategic marketing krajem 2014.  o percepciji sive ekonomije u Srbiji koje je pokazalo da 50 odsto privrednika smatra da se obim sive ekonomije smanjio, rekao je sekretar Udruženja trgovine, Aleksandar Milošević.


Komentari
(0)

18. mart 2015.

INFOSESIJA  NOVI PROGRAM EU  2014 - 2020. I MOGUĆNOSTI ZA PRIVREDU U 2015.

Danas je u Privrednoj komori Beograda održana infosesija Novi program EU 2014 - 2020 i mogućnosti za privredu u 2015. godini, u okviru programa EU fondovi za privredu Srbije.
Infosesije i obuka za pristup EU fondovima održavaju se bar jednom mesečno u Privrednoj komori Beograda i do sada je nekoliko stotina privrednika imalo prilike da  stekne osnovna znanja  o ovim  izvorima  finansiranja, a imaće to i ubuduće.
Fond koji je trenutno u fokusu je Horizont 2020. koji je okrenut pre svega naučno-istraživačkim projektima, ali u kome i privreda može da nađe svoje mesto. To je jedan od ključnih fondova EU do 2020. u vrednosti od nekoliko milijardi evra, koje će između ostalog biti na raspolaganju i privredi Srbije.  


Komentari
(0)

18. mart 2015.

STRUČNO SAVETOVANJE ANATOMIJA DIGITALNOG DOKAZA

U Privrednoj komori Beograda danas je održano jednodnevno savetovanje Anatomija digitalnog dokaza o specifičnostima veštačenja  u oblasti zloupotrebe informacionih sa preko stotinu učesnika.  Organizatori su Udruženje informatičeke delatnosti Privredne komore Beograda  i  Udruženje sudskih veštaka za informacione tehnologije IT  Veštak.
Ovo je bio treći sastanak  te vrste  sa ciljem da se uspostavi bliža saradnja između predstavnika pravosuđa i IT eksperata i  da  se bolje sagledaju problemi u komunikaciji ove dve professije na istom zadatku.


Komentari
(0)

18. mart 2015.

INFO SESIJA  - EU FONDOVI ZA PRIVREDU SRBIJE NOVI EU PROGRAMI 2015-2020. I FINANSIJSKE MOGUĆNOSTI ZA PRIVREDU U 2015.

U cilju pružanja podrške privrednim subjektima koji kontinuinirano rade na unapređenju poslovanja i podizanju sopstvenih kapaciteta, kako bi maksimalno iskoristili dostupnu finansijsku podršku EU Fondova namenjenu tržištu Republike Srbije, u Privrednoj komori Beograda održana je jednodnevna info sesija na temu: - EU fondovi za privredu Srbije «Novi EU programi 2015-2020. i finansijske mogućnosti za privredu u 2015. godini».
Info sesijom je rukovodio tim eksperata koji su  učesnicima pružili informacije kako  da inoviraju postojeća i steknu dodatna znanja u vezi sa pokretanjem projektne inicijative i izradom projekata,  a u skladu sa EU kriterijumima. 


Komentari
(0)

17. mart 2015.

CLOUD RADIONICA: EKONOMIČNO I EFIKASNO POSLOVANJE IZ OBLAKA


U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji  TeleGroup i Microsoft, 17. marta 2015. godine, održana je Cloud radionica  "Ekonomično i efikasno poslovanje iz oblaka"Cloud koncept poslovanja omogućava, isporuka različitih resursa putem interneta namenjena je kompanijama različitog tipa i veličine. Ekonomičnost i efikasnost ostvaruje se  kroz mogućnosti da po sistemu optimalne mesečne pretplate kompanije iznajme najsavremeniju virtuelnu IT infrastrukturu, poslovne softvere i tehnološke alatke.

Prema rečima, Dejana Rotule, Professional Services Director, TeleGroup, očekivanja do 2020. godine su da će poslovanje iz oblaka zabeležiti 5 do 6 puta veći rast u odnosu na danas. Procena je da troškovi provajderskih usluga cloud servisa iznose 600 evra godišnje, a opcija samostalne kupovine infrastrukture su oko 4000 evra. 


Komentari
(0)

17. mart 2015.

NAJVEĆI IT PROJEKAT U SRBIJI U 2014.

U organizaciji Udruženja informatičke delatnosti i Društva za informatiku Srbije - DIS, predstavljena je metodologija implenetnaciije Projekta elektronskih prijava poreza i doprinosa u Poreskoj upravi.
Nakon prve godine uspešne primene kompletnog prelaska na elektronske prijave, glavni arhitekta projekta, Vladimir Maruna predstavio je metodologiju primene principa integracije poslovne i informacione arhitekture. Važnost projekta nije samo u milijardama dinara koje sistem obrađuje, već i u raspoloživosti u realnom vremenu svih relevantih podataka, kontroli procesa i mogućnosti predviđanja rizika objedinjene naplate poreza i doprinosa.


Komentari
(0)

17. mart 2015.

POČELA IZRADA NOVOG ZAKONA O ZADRUGAMA

U Ministarstvu privrede Srbije održan je 13. marta 2015. prvi sastanak Radne grupe za izradu nacrta Zakona o zadrugama. Cilj je da se novi zakon prilagodi promenama u društveno-ekonomskim ambijentu u Srbiji. Nastojaće se da se donese Zakon koji će biti u interesu zadruga kao oblika organizovanja. Takođe, Zakon će rešiti jedan deo brojnih problema kao što je zadružna svojina i zadružna revizija.


Komentari
(0)

17. mart 2015.

RAZVOJ PRIVREDNE SARADNJE SRBIJE I JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE


Na inicijativu gospodina S.R. Makgetla, ambasadora Južnoafričke Republike sa sedištem u Atini, 17. marta 2015. godine u Privrednoj komori Beograda je održan sastanak na temu unapređenja saradnje i inteziviranja poslovnih odnosa Srbije i Južnoafričke Republike.
Prisutnima se obratio predsednik Privredne komore Beograda, gospodin Milivoje Miletić, koji je u uvodnom obraćanju podsetio prisutne na tradicionalno dobre odnose dveju zemalja i istakao spremnost za saradnju, dodajući da Republika Srbija trenutno radi na implementaciji strukturnih zakona koje je donela Vlada, kao i Zakona o privatizaciji i  skraćivanju procedura za obavljanje poslova što predstavlja dodatnu olakšicu za poslovanje sa ino partnerima.
Gospodin S.R. Makgetla je u svom izlaganju istakao da je Južnoafrička Republika osnivač pokreta nesvrstanih i da danas pripadaju grupi SADEC (Savez Južnoafričkih zemalja), takođe su članovi IPSA, zajedno sa Indijom i Brazilom, a od nedavno i BRIKS-a. Ambasador Makgetla je takođe istakao važnost prisustva na tržištu JAR-a, s obzirom na to da je ekonomija ove zemlje brzorastuća.


Komentari
(0)

16. mart 2015.

OVE GODINE IZ FONDA ZA RAZVOJ  I KREDITI ZA POČETNIKE U POLЈOPRIVREDI

U saradnji sa Skupštinom Beograda, Savetom za zapošljavanje Grada i Privrednom komorom Beograda ove godine  Fond za razvoj  proširiće svoj portfolio i kreditima za finasiranje početnika (start up) u poljoprivredi, najavio je danas direktor beogradske filijale ovog Fonda, Milan Ljušić.
Na prezentaciji kreditnih linija Fonda za razvoj u 2015. u Privrednoj komori Beograda Ljušić je rekao da je usvojena inicijativa privrednika i preduzetnika i da će biti finansirana i poljoprivredna proizvodnja što ranije nije moglo. Sada će neko ko započinje svoj biznis moći  da ukoliko zadovoljava kriterijume povuče sredstva iz Fonda za razvoj i za osnovno stado, zasade,plastenike, staklenike, protivgradnu zaštitu ili zalivanje, rekao je Ljušić.


Komentari
(0)

16. mart 2015.

PROJEKAT  "ZNANJEM DO CILJA"

Privredna komora Beograda i Savet za zapošljavanje Skupštine grada Beograda započeli su danas projekat  "Znanjem do cilja",  koji će trajati do nedelje 22. marta.
U radionicama, u okviru ovog projekta,  čiji je cilj da pomogne preduzetnicima da savladaju osnovna znanja koja su im potrebna za osnivanje i razvoj sopstvenog biznisa, učestvuje sto preduzetnika iz svih sektora i delatnosti.
Otvarajući  uvodnu radionicu predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da je jedno od najvažnijih strateških pitanja naše ekonomije zapošljavanje, kao i da potreba za razvojem preduzetništva zahteva ne samo regulisanje javnog sektora nego i jaču podršku malim  i srednjim  preduzećima.


Komentari
(0)

13. mart  2015.

OBUKA ZA POLAGANJE ISPITA ZA SLUŽBENIKA ZA JAVNE NABAVKE

Zbog velikog interesovanja svojih članova i šire javnosti, a u cilju pripreme za polaganje ispita za službenika za javne nabavke, u organizaciji Centra za privredno-pravni sistem i Centra za edukaciju 12. i 13. marta 2015. godine u Privrednoj komori Beograda održana je dvodnevna Obuka za polaganje ispita za službenika za javne nabavke.

Obuku su sproveli stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u oblasti javnih nabavki u zemlji i inostranstvu: Marija Veličković, zamenik direktora Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki grada Beograda i Jasmina Milenković, pomoćnik sekretara u Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.


Komentari
(0)

12. mart 2015.

PONOVO FOND ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Najavljeno osnivanje republičkog  Fonda za zaštitu životne sredine je izuzetno važno za veliki posao koji čeka Srbiju u  ovoj oblasti, izjavio je danas u Privrednoj komori Beograda gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.
Na skupu na kome je pokrenuta inicijativa za osnivanje posebne Grupacije za zaštitu životne sredine u Privrednoj komori Beograda  Trivan je ocenio da je ukidanje Fonda bilo greška i da je odluka da se on ponovo pokrene neminovna "ukoliko želimo da očistimo Srbiju". On je naveo da će za te namene odnosno za primenu evropksih standarda u prikupljanju i odlaganju otpada i ostalim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine Srbiji biti potrebno od 10 do 12 milijardi evra u narednih deset godina. "Moraće da ulaže država, ali se mora raditi po standardima onih organizacija koje to mogu finansirati", rekao je Trivan.


Komentari
(0)

12. mart 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA SKLADIŠTARA RATARSKIH  PROIZODA

U Privrednoj komori Beograda, u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda održana je konstitutivna sednica Grupacije skladištara ratarskih proizvoda.  Osnovni cilj osnivanja Grupacije je povezivanje svih poslovnih subjekata koji imaju interes za ovakvom vrstom udruživanja i čija je delatnost skladištenje ratarskih proizvoda. Predložen je plan rada i usvojeni su osnovni zadaci Grupacije. U tom cilju, predloženo je da Grupacija inicira, podstiče, pomaže i kordinira aktivnosti na ostvarivanju što povoljnijih uslova za razvoj i rad skladištara ratarskih proizvoda kao i da radi na zastupanju interesa članova kod nadležnih organa. Za predsednika Grupacije izabran je Vladislav Nedić, generalni direktor firme Agrogrnja, a za potpredsednika je izabran Bogdan Tomašev iz firme Agrodukat iz Zrenjanina. Zaključeno je da se na sledećoj sednici održi prezentacija Zakona o predžetvenom finansiranju i predstavi uloga i funkcija Kompenzacionog fonda Republike Srbije.


Komentari
(0)

12. mart 2015.

POTREBAN ZAKON O ČUVANJU ELEKTRONSKOG DOKUMENTA

Postojećim propisima, pa čak i nacrtom zakona o arhivama, nije regulisano čuvanje elektronskih dokumenata. Zato je u Privrednoj komori Beograda održan temateski sastanak na kome su predstavljena aktuelna tehnološka rešenja za čuvanje elektronskih dokumenata.
Gorazd Perenič, međunarodni ekspert na izradi zakona o e-arhivama u više zemalja evropske unije, preneo je iskustva u donošenju i implementaciji ovog zakona. Na skupu je zaključeno da zbog važnosti i kompleksnosti materije nisu dobra rešenja da se ova problematika reši ni putem Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi, a ni u okviru Zakona o elektronskom poslovanju koji je u pripremi, već da je najbolje donošenje posebnog Zakona o čuvanju elektronskih dokumenata, bilo da se radi o dokumentima kulturnog nasleđa, ili o poslovnim dokumentima u privredi.


Komentari
(0)

12. mart 2015. 

MODELI ALTERNATIVNOG FINANSIRANJA I INVESTICIONA SPREMNOST

U Privrednoj komori Beograda, u saradnji sa Serbian Venture Network (SEVEN), mrežom rizičnog kapitala i organizatorom beogradskog investicionog foruma (BgVF) odžana je info sesija pod nazivom Modeli alternativnog finansiranja i investiciona spremnost.
Predavači su bili Miloš Došen, izvršni direktor organizacije Serbian Venture Network (SEVEN) i Nenad Paunović, član Upravnog odbora Serbian Venture Network.
Info sesijom su učesnicima približene suštinske razlike u modelima finansiranja, prednosti i rizici svakog modela, tipovi investitora, šta je to što investitori žele, kvalitet dokumentacije i koji pristup treba da imaju kompanije,  odnosno kako odabrati najbolji "Fit" za kompaniju i investitora, uvažavajući mogućnost izbora i investitora i kompanije. 


Komentari
(0)

12. mart 2015.

ODRŽAN STRUČNI SKUP "AKTUELNA PROBLEMATIKA U OBLASTI UPRAVLJANJA OTPADOM I RECIKLAŽE"

Udruženje industrije Privredne komore Beograda u saradnji sa Centrom za ekologiju organizovali su stručni skup na temu „Aktuelna problematika u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže“. Cilj sastanka je bio pokretanje inicijative za formiranje grupacije za upravljanje otpadom i reciklažu koja bi zastupala zajedničke interese svih subjekata i učestvovala u normativnom uređenju ove delatnosti kroz implementaciju važećih međunarodnih standarda. Skupu su prisustvovali Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine i Filip Abramović, direktor Direkcije za upravljanje otpadom.


Komentari
(0)

12. mart 2015.

PRIMARNI PRAVCI ODRŽIVOG RAZVOJA SAOBRAĆAJA U GRADOVIMA

Privredna komora Beograda-Udruženje saobraćaja i telekomunikacija je u saradnji sa Društvom ekonomista Beograda organizovalo stručno-privredni skup na temu: Primarni pravci održivog razvoja saobraćaja u gradovima. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva privrede, Saobraćajnog fakulteta i Geografskog fakulteta Univerziteta u Beograda, agencija, instituta, javnih preduzeća i privrednih društava i drugi.


Komentari
(0)

11. mart 2015.

ŠTA JE NOVO U REVIZIJI STANDARDA ISO 9001 KOJA NAS OČEKUJE NA JESEN


Revizija standarda ISO 9001 pruža priliku organizacijama da na bolji način prilagode svoj sistem menadžmenta kvaliteta zahtevima standarda. Novi elementi odslikavaju modernu praksu i načine rada u menadžmentu i fokusiraju se na rezultate, kao i na učinke u sistemu kvaliteta.
U organizaciji Centra za unapređenje kvaliteta i korporativnu bezbednost u saradnji sa Centrom za edukaciju Privredne komore Beograda realizovan je kurs na temu "Nova verzija standarda ISO 9001:2015".
Na samom kursu, polaznici su dobili komparativni pregled sadržaja ISO 9001:2008 i trenutne verzije ISO 9001:2015, uz identifikaciju osnovnih izmena, razumevanja konteksta organizacije, zahteva relevantnih zainteresovanih strana i pristupa zasnovanom na riziku i njegovoj implementaciji.


Komentari
(0)

11. mart 2015.

III SEDNICA RADNE GRUPE NKEU ZA POGLAVLJE 10

Na današnjoj sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji posvećenoj poglavlju 10, koje se odnosi na informaciono društvo i medije, uvodno izlaganje o iskustvima uvođenja informacionog društva u Estoniji izneo je Mart Lanper iz Informatičkog instituta univerziteta u Talinu.
Kada je reč o poglavlju 10, članovi Konventa su informisani da se čeka konačna verzija izveštaja Evropske komisije u vezi sa ovim poglavljem, na osnovu kojeg će se kasnije raditi pregovaračka pozicija. Takođe, od suštinskog značaja za uspešnost pregovora je i da zaintresovani akteri budu uključeni i konsultovani u tom procesu. Imajući u vidu postojeći stepen usklađenosti propisa Srbije sa propisima EU u oblasti elektronskih komunikacija, informacionog društva, audio vizulne politike, startna pozicija Srbije pred otvaranje pregovaračkog poglavlja 10 je mnogo bolja u odnosu na neke druge države kada su pregovarale o ulasku u EU.


Komentari
(0)

10. mart 2015.

U PARLAMENT STIGAO  "LEX SPECIALIS" ZA BEOGRAD NA VODI

U Skupštinu Srbije stigao je Predlog zakona – lex specialis, na usvajanje po hitnom postupku, o postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije izgradnje projekta „Beograd na vodi“.
Ovim zakonom uređuje se utrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi realizacije projekta izgradnje „Beograd na vodi“, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd, rečeno je u Predlogu zakona.
Njime se određuje korisnik eksproprijacije, uređuje postupak i drugi odnosi koji nastanu u realizaciji Projekta, postupak i način izdavanja građevinske dozvole i drugih akata potrebnih u postupku izgradnje objekata...

Izvor: Tanjug


Komentari
(0)

9. mart 2015.

POSLOVNA ZAJEDNICA SRBIJE I REGIONA DOBILA LICENCIRANE MENADŽERE SISTEMA BEZBEDNOSTI INFORMACIJA

Savremeno društvo determiniše potreba organizovanja i upravljanja poslovnim procesima, prilagođavanje poslovanja  zahtevima standarda. U organizaciji Centra za unapređenje kvaliteta i korporativnu bezbednost, u saradnji sa Centrom za edukaciju Privredne komore Beograda, odgovarajući na potrebe kompanija, prevashodno iz IT sektora, realizovana  je obuka prema zahtevima standarada ISO 27001 (ISMS).
Primenom standarda ISO 27001 (ISMS) omogućava se bezbednost i sigurnost informacija, sprovođenje kontrole koja smanjuje rizik po bezbednost informacija, uvođenjem sistemske zaštite od negativnih unutrašnjih i spoljašnjih uticaja.
Nakon obuke, sprovedene po licenciranom programu, tim eksperata sertifikacione kuće QAC (Quality Austria Center) sproveo je i proveru znanja.
Po uspešno položenom ispitu, polaznici su stekli zvanje menadžer sistema bezbednosti informacija.


Komentari
(0)

7. mart 2015.

TENT PROSLAVIO ČETIRI IPO DECENIJE RADA

PD TENT je 7. marta 2015. na svečan način obeležilo Dan  preduzeća. Kada je pre 45 godina na elektrenergetsku mrežu Srbije sinhronizovan prvi blok, snage 210 MW, jedan od šest budućih na lokaciji TENT-A. Proslavi četiri ipo decenije uspešnog rada najvećeg proizvodjača električne energije na Balkanu  prisustvovali su predstavnici JP EPS, veliki broj poslovnih domaćih i inostranih partnera, naučnih ustanova i institucija, crkvene opštine Obrenovac, predstavnici lokalne samouprave  i obrenovačkih javnih preduzeća i medija.


Komentari
(0)

6. mart 2015.

POSETA PRIVREDNE DELEGACIJE PRIVREDNE KOMORE ROSTOVA PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Privredna komora Beograda bila je domaćin privrednoj delegaciji iz Rostova. Na sastanku održanom 6. marta 2015. predstavnici kompanija iz Rusije i Srbije su bili u prilici da prezentuju mogućnosti i potencijale za saradnju. Srpske kompanije koje su se tom prilikom predstavile ino partnerima su: ENERGOPROJEKT VISOKOGRADNJA a.d,  DRAGAN MARKOVIĆ a.d, TRANSPORTŠPED d.o.o, JUGOSLOVENSKO REČNO BRODARSTVO a.d. i AGENT PLUS d.o.o. U međusobnom dijalogu otvorene su mogućnosti za povezivanjem privrednika dve zemlje.
Na sastanku je potpisan i sporazum o poslovnoj saradnji između Privredne komore Rostova i Privredne komore Beograda.


Komentari
(0)

6. mart 2015.

RAZMENA ISKUSTAVA BEOGRADA I ZAGREBA O URBANOJ SIGURNOSTI

Glavni urbanista grada Beograda Milutin Folić sastao se u petak, 6. marta 2015. godine, u Starom dvoru sa Alenom Ostojićem, gradskim zastupnikom Zagreba i predsednikom Saveta za urbanu sigurnost glavnog grada Hrvatske i prof. dr Draganom Trivanom, potpredsednikom Privredne komore Beograda.


Komentari
(0)

5. mart 2015.

SAVETOVANJE "KORPORATIVNA BEZBEDNOST I SAJBER (CYBER) KRIMINAL"

Jednodnevno regionalno savetovanje "Korporativna bezbednost i sajber (cyber) kriminal" čiji su organizatori Privredna komora Beograda, Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SECSA) i Poslovno učilište integralne sigurnosti i razvoja iz Zagreba održano je danas u beogradskom hotelu Crown Plaza.
Učesnici savetovanja, iskusni menadžeri bezbednosti i vrhunski sajber eksperti iz Srbije  i okolnih zemalja ocenili su da internet  odnosno računarski kriminal postaje sve veća pretnja kompanijama i privredi zbog čega je neophodna bolja saradnja i povezivanje u regionu.


Komentari
(0)

5. mart 2015.

SRBIJA POŽELJNA LOKACIJA ZA ULAGANJE U IT

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda je organizovalo niz sastanaka sa relevantnim ekspertima i kompanijama u Srbiji delegaciji poslovnih ljudi iz Rusije koji planiraju da iz Srbije vode operacije IT projekata u Evropi. Victor Dyachkov, Generalni Direktor korporacije ICL Group sa sedištem u Kazanu u Tatarstanu, najavio je investicuju u osnivanje i razvoj IT kompanije sa više stotina angažovanih IT eksperata u Srbiji, kao povoljnoj destinaciji za razvoj i vođenje IT projekata. Posebna pažnja je posvećena saradnjom sa IT fakultetima u osposobljavanju IT stručanjaka, čiji nedostak predstavalja ograničenje razvoja i intenzivaranja privrednih aktivnosti.


Komentari
(0)

5. mart 2015.

OBUKA ZA LICENCIRANJE RADNIKA OBEZBEĐENJA

Privredna komora Srbije organizuje četiri tipa stručne obuke radnika obezbeđenja. Obuka i polaganje ispita za licencu u Ministarstvu unutrašnjih poslova su zakonska obaveze za obavljanje ovih poslova. Centar za edukaciju i Udruženje za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije organizuju stručnu obuku za kandidate koji su zainteresovani da obavljaju poslove u oblasti privatnog obezbeđenja. Uspešno pohađanje ove obuke i polaganje ispita u MUP-u su među uslovima koji, prema Zakonu o privatnom obezbeđenju (Službeni glasnik RS", broj 104/13), obavezno moraju biti ispunjeni da bi se stekla licenca za vršenje ovih poslova. Privredna komora Srbije ovlašćena je za organizovanje stručne obuke službenika obezbeđenja rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova 03/6 broj: 11/15 od 26. februara 2015. godine.

Zainteresovana privredna društva i fizička više informacija mogu dobiti na 011 33 00 949, 33 00 946, 33 00 900 lok. 330 ili edukacija@pks.rs


Komentari
(0)

4. mart 2015.

POTREBANA STANDARDIZACIJA U AGROINDUSTRIJI

Na sastanku održanom u Privrednoj komori Beograda u organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, Zadružnog saveza Beograda i Instituta za ekonomiku poljoprivrede u saradnji sa Framinia Services doo, održan je sastanak na temu ''Potreba i značaj standardizacija i sertifikacija u poljoprivredi i agroindustriji''. U agroindustriji u celom svetu postoji težnja ka ujednačavanju standarda, pa i srpski proizvođači i distributeri moraju da se prilagode uslovima globalnog tržišta, zaključak je sastanka.


Komentari
(0)

4. mart 2015.

DOGOVORENE AKTIVNOSTI GRUPACIJE PROIZVOĐAČA RAKIJE U 2015.

Grupacija proizvođača rakije Privredne komore Beograda definisala je najvažnije aktivnosti u 2015. godini. Odlučeno je da je u cilju zastupanja i zaštite interesa članova najznačajnije aktivno učešće u javnoj raspravi i pomoć proizvođačima u tumačenju novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, kao i učešće u donošenju podzakonskih akata. Za potrebe članova Grupacije biće organizovani edukativni seminari i radionice, a prva u planu je obuka o analizama kvaliteta i deklarisanju jakih alkoholnih pića i prezentacija IPARD programa. Članovi Grupacije će nastaviti da se promovišu na prolećnom i jesenjem Festivalu rakije i nastupaju na sajamskim manifestacijama. U narednom periodu Grupacija će se povezati sa turističkim organizacijama i raditi na uključivanju destilerija u turističku ponudu Srbije, uspostavljanju "Puteva rakije" i organizaciji studijskih putovanja.


Komentari
(0)

4. mart 2015.

DELEGACIJA INFORMATIČARA KOD MINISTRA VERBIĆA

Delegaciju informatičara koju su sačinjavali: Dušan Rakić, Udruženje informatičke delatnosti, Nikola Marković, Društvo za informatiku Srbije, prof.dr Dragana Bečejski-Vujaklija i Dragan Ilić, Pedagoško društvo informatičara Srbije, je 4. marta primio ministar dr Srđan Verbić, a povod za ovaj sastanak su bile predložene mere za utvrđivanje ishoda i standarda za informatičku obuku u osnovnim i srednjim školama. Ova delegacija je ministru Verbiću iznela niz predloga i sugestija za poboljšanje i unapređenje obrazovanja u oblasti IKT, posebno uzimajući u obzir potrebe privrede i visokoškolskih ustanova. Ministar Verbić je zahvalio na otvorenom pristupu i predlozima i naglasio aktivnosti ministarstva po ovom pitanju, a za pripremu konkretnih aktivnosti u unapređenju nastave infomratike, odredio državnog sekretara Snežanu Marković.


Komentari
(0)

4. mart 2015.

PROGRAM KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Vlada Republike Srbije je prošle nedelje na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine usvojila Uredbu o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2015. godinu. Program obuhvata između ostalog i kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta, poboljšanje hemijskih i bioloških svojstava obradivog poljoprivrednog zemljišta, komasaciju, uređenje (revitalizacija) poljskih puteva i nabavku nove opreme za navodnjavanje. Uprava za poljoprivredno zemljište raspisaće Konkurs kojim će se bliže utvrditi dokumentacija koju je potrebno podneti uz prijavu kao i ostali kriterijumi za ostvarivanje prava na korišćenje sredstva. uredba


Komentari
(0)

3. mart 2015.

UMESTO PRAVILNIKA DONETI ZAKON

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda organizovalo je danas završnu raspravu o Pravilniku o zahtevima za uređeje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama čija javna rasprava se završava sutra, 4.marta.
Predsednik Društva informatičara Srbije, Nikola Marković sumirajući raspravu rekao je da se ona suštinski svodi na dve krupne primedbe.  U članovima 11,12,13, 14 i 15 Pravilnika pominje se da će se kroz komunikaciju obuhvatiti i evidentirati i lični podaci o građanima, naša primedba je da ako postoji takav zahtev to mora biti regulisano zakonom umesto pravilnika koji je podzakonski akt, rekao je Marković.


Komentari
(0)