Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Kreativna industrija
Aktuelnosti, Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Ekologija
Aktuelno
Razvoj MSP i preduzetništva
Aktuelno, Aktivnosti
Edukacija
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ekonomska politika, prestrukturiranje i razvoj
Aktuelno
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  

20. maj 2015.

DRUGI PROLEĆNI FESTIVAL SRPSKE RAKIJE 22. I 23. MAJA U BEOGRADU

Festival srpske rakije po drugi put biće održan 22. i 23. maja  na Trgu Nikole  Pašića, ispred Doma sindikata u Beogradu, najavljeno je danas  u Privrednoj komori Beograda.
Na konfereciji za novinare rečeno je da će Festival okupiti oko 40 izlagača, među kojima i najznačajnije proizvođače rakije u Srbiji. Cilj je promocija rakije od voća kao tradicionalnog proizvoda  kao i upoznavanje javnosti sa privrednim i izvoznim potencijalom ovog prepoznatljivog domaćeg  brenda,  rekao je sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Beograda , Miodrag Veseli.
Na ovoj manifestaciji posetioci će imati prilike da se upoznaju sa najboljim srpskim rakijama direktno od proizvođača. Na taj način se i kultura konzumiranja i nivo kvaliteta proizvoda podiže na viši nivo, rekao je predsednik Grupacije proizvođača rakije  pri Privrednoj komori Beograda, Ivan Urošević. On je  naveo da se termin održavanja festivala poklapa sa donošenjem Zakona o jakim alkoholnim pićima u čijoj izradi je aktivno učestvovala i Grupacija proizvođača rakije  i dodao da će to biti jedan od aspekata ove  manifestacije.


Komentari
(0)

19. maj 2015.

SASTANAK  GRUPACIJE PROIZVOĐAČA I  TRGOVACA FARMACEUTSKIH   PROIZVODA I  PREPARATA

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Udruženja industrije i Udruženje trgovine i usluga, održan je drugi po redu sastanak radnog predsedništva Grupacije proizvođača i trgovaca farmaceutskih proizvoda i preparata, sa sledećim dnevnim rdom: 1. Usaglašavanje oko zvaničnog naziva Grupacije; 2. Razmatranje Poslovnika o radu Grupacije; 3. Razno.

S obzirom da je na predhodnom sastanku bilo reči oko proširanja delokruga rada Grupacije, kako bi se uključile medicinske ustanove, laboratorije, apoteke i sl, odlučeno je da novi naziv grupacije bude: Grupacija proizvođača, distributera i pružaoca zdravstvenih usluga u oblasti lekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata.


Komentari
(0)

19. maj 2015.

POSETA PRIVREDNE I INDUSTRIJSKE KOMORE BIGA PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADAPrivrednu komoru Beograda su 19. maja 2015. posetili predstavnici Privredne i industrijske komore Biga (Turska). Delegaciju je predvodio generalni sekretar komore Mustafa MUTLU i član Upravnog odbora PIK Biga, Hasan BEYPAZARLI, a u sklopu delegacije bili su i predstavnici turskih firmi iz oblasti poljoprivrede, stočarstva, rudarstva i tekstilne industrije. U uvodnom obraćanju, izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić je istakao mogućnosti za razvoj trgovine i viših oblika saradnje, čemu u velikoj meri doprinose Sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Turskom, Rusijom, EU, CEFTA i EFTA, što Srbiju čini atraktivnom lokacijom za investiranje. Predstavnici turskih kompanija su u kratkom obraćanju predstavili kompanije i predložili konkretne vidove saradnje sa srpskim kompanijama. Prvenstveno su zainteresovani za uvoz žita, pšenice, šećerne repe, soje, kao i mlečnih proizvoda. Takođe su iskazali interes za investiranje u Srbiju.

Tokom prezentacije ekonomskih i investicionih potencijala Srbije i Beograda prisutni su upoznati sa mogućnostima saradnje s kompanijama u procesu privatizacije, kao i sa aktuelnim stanjem na tržištu poljoprivrednih proizvoda.


Komentari
(0)

19. maj 2015.

UPOZNAVANJE KOMPANIJA SA NOVIM PRAVILNIKOM O PROGRAMIMA I NAČINU SPROVOĐENJA OBUKE ZA VRŠENJE POSLOVA FIZIČKO-TEHNIČKOG OBEZBEĐENJA

U organizaciji Privredne komore Beograda, Udruženja informatičke delatnosti i Centra za unapređenje kvaliteta i korporativnu bezbednost, a u saradnji sa kompanijom TE GROUP, 19. maja realizovan je skup posvećen upoznavanju privrednih subjekata u vezi sa Pravilnikom o programima i načinu sprovođenja obuke za vršenje poslova privatnog obezbeđenja.
Shodno novom Pravilniku, ukazala se potreba za informisanjem pravnih subjekata, koji se bave fizičko-tehničkim obezbeđenjem, a u cilju što boljeg sprovođenja obuke radnika, i unapređenja ove delatnosti.


Komentari
(0)

19. maj 2015.

ODRŽANA EU OBUKA ZA PRAG PROCEDURE

U cilju upoznavanja članova i šire stručne javnosti o novinama koje donose projekti finansirani od strane Evropske unije, u Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Centra za edukaciju održana je dvodnevna obuka na temu: Javne nabavke po pravilima Evropske unije – PRAG procedure.
Glavni cilj obuke je bio unapređenje znanja i razvoj veština za procedure u nabavkama po zahtevima EU, kao i priprema ponuda za raspisane tendere. Pored neophodnih teoretskih znanja koja su pružena polaznicima, dati su i konkretni praktični primeri u vezi sa pripremom tenderskih dosijea, njihovoj evaluaciji, kao i pripremi ponuda za tendere.
Zbog velikog interesovanja svojih članova, Privredna komora Beograda će nastaviti sa aktivnostima iz EU oblasti, a najavu možete videti na linku: PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA OLAKŠAVA PRISTUP IZVORIMA FINANSIRANJA KROZ OBRAZOVANJE


Komentari
(0)

19. maj 2015.

EVROPSKA UNIJA  PREKO PROJEKATA PODSTIČE  PARTNERSTVA

Suština evropskih projekata jeste podsticanje i finansiranje  partnerstava organizacija i kompanija u okviru Evropske unije, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na info sesiji Novi  EU programi 2015-2020 i mogućnosti  za privredu u 2015. godini  navedeno je da najviše mogućnosti pruža Horizont 2020   fond vredan 80 milijardi evra  iz koga se finansiraju projekti istraživanja i inovacija kao i mala i srednja preduzeća.
"Ako ne sarađujete sa organizacijama  van Srbije vi kao da ne postojite. Iskustvo pokazuje da ćete do partnera najlakše da dođete na osnovu prethodne saradnje, sa nekim  u EU ko ima poverenja u vas  i koji će vas na osnovu toga pozvati da se priključite konzorcijumu  formiranom za određeni projekat", rekao je direktor Balkanske bezbednosne mreže i TN akademije, Ratko Bojović.


Komentari
(0)

19. maj 2015.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA BIROM ZA SPOLJNOTRGOVINSKU I EKONOMSKU SARADNJU LIAONING

Prilikom posete NR Kini privredne delegacije Privredne komore Beograda i učešća na Investicionom forumu u Langfangu, 19. maja 2015. potpisan je Sporazum o saradnji sa Liaoning Birom za spoljnotrgovinsku i ekonomsku saradnju. 
Cilj potpisivanja Sporazuma je da se na institucionalan način podrži i doprinese razvoju ekonomske saradnje dveju zemalja i to u oblasti investicionog ulaganja kineskih partnera u privatizacionom procesu, kao i u infrastrukturne projekte, zatim jačanje robne razmene uključujući i povećanje izvoza proizvoda iz Srbije u Kinu. Sastanku su prisustvovali predstavnici srpske privrede.


Komentari
(0)

18. maj 2015.

POSETA PRIVREDNE I INDUSTRIJSKE KOMORE ŠANGAJA PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Predstavnici Privredne i industrijske komore Šangaja (CCPIT) su bili gosti Privredne komore Beograda.
Tom prilikom Wang Lie, potpredsednik CCPIT Podsaveta za Šangaj, je istakao da je posle posete sajmu u Milanu EKSPO 2015, delegacija posetila Srbiju u cilju boljeg upoznavanja tržišta i mogućnosti za saradnju. Prisutnima se obratio gospodin Vekoslav Šošević, Savetnik predsednika Privredne komore Beograda, koji je istakao činjenicu da je izvoz Srbije u Kinu u značajnom deficitu u odnosu na uvoz Srbije iz Kine, i da je potrebno uložiti napore da se takav trend promeni. Privredna komora Beograda intenzivno radi na tome s obzirom na stalnu komunikaciju sa kineskim partnerima i na činjenicu da je ugostila za poslednjih mesec dana 5 delegacija iz Kine i da trenutno na čelu sa predsednikom komore Beograda gospodinom Milivojem Miletićem, boravi u poseti provinciji Langfang sa nekoliko srpskih kompanija. Takođe, postoji veliki potencijal srpskog tržišta za izvoz u Kinu u domenu farmaceutskih i poljoprivrednih proizvoda.


Komentari
(0)

15. maj 2015.

STRUČNI SKUP U SARADNJI SA PRIVREDNIM SUDOM U BEOGRAD

U Privrednoj komori Beograda, u prepunoj sali na šestom spratu održan je stručni skup u saradnji sa Privrednim sudom u Beogradu na kome su obrađene sledeće teme: Tužbe iz stečajnog postupka i Medijacija u stečajnom postupku.
Realizatori stručnog skupa bili su dr Vesna Dabetić-Trogrlić, zamenik predsednika Privrednog suda u Beogradu i mr Ljiljana Matić, sudija Privrednog suda u Beogradu.


Komentari
(0)

15. maj 2015.

NOVINE U ZAKONU O PREKRŠAJIMAU Privrednoj komori Beograda, u Organizaciji Centra za privredno–pravni sistem, Centra za edukaciju i USAID Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, održana je četvrta u ovoj godini, radionica na temu: Novine u Zakonu o prekršajima

Realizatori radionice bili su: Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu i Nevenka Pančić, sudija Prekršajnog Apelacionog suda.


Komentari
(0)

14. maj 2015.

OTVORENA VRATA JUBMES BANKE

Imajući u vidu značaj adekvatnog finansiranja i probleme održavanja tekuće likvidnosti privrednih subjekata i uspostavljanja bliže saradnje realnog i finansijskog sektora Udruženje finansijskih organizacija u Privrednoj komori Beograda organizovalo je prezentaciju: „Otvorena vrata Jubmes banke ad  Beograd
Prezentacija kreditne ponude ima za cilj da unapredi dosadašnju saradnju realnog i finansijskog sektora u cilju pronalaženja najboljih rešenja za finansiranje potreba realnog sektora.


Komentari
(0)

14. maj 2015.

PRUŽANJE USLUGA PREMA ITIL-U I PO REGULATIVI NBS 

U TMS Akademiji, u organizaciji TMS CEE i Centra za unapređenje kvaliteta i korporativnu bezbednost i Udruženja finansijskih organizacija Privredne komore Beograda održan je doručak sa ekspertom na temu: Pružanje usluga prema ITIL-u i po regulativi NBS.
Kroz predavanja i diskusiju učesnici su imali priliku da dobiju informacije u vezi sa: Upravljanjem bazom znanja, katalogom usluga i IT infrastrukturom, Centralnom tačkom primanja zahteva i njihove prioritizacije, Upravljanjem uslugama i upravljanjem licencama... U poslednjoj sesiji, učesnicima je predstavljeno vodeće svetsko rešenje iz oblasti IT Asset&Service Management-a - analiza   Sagine implementacije rešenja u banci, sa mogućnošću prilagođavanja konkretnim potrebama klijenata.


Komentari
(0)

14. maj 2015.

UKLjUČIVANjE INSPEKCIJSKIH ORGANA U OBLAST ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

U Beogradu inspekcije za zaštitu životne sredine imaju najviše posla zbog buke jer nedeljno u proseku samo zbog  ovog problema  stiže oko 40 prijava građana, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na sastanku Grupacije za zaštitu životne sredine  na kojoj se govorilo o ulozi  ekoloških inspekcijkskih organa, Aleksandra Radinović iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada kazala je da se  građani  žale na buku ugostiteljskih objekata, na buku od ventilacije i uređaja za klimatizaciju.   


Komentari
(0)

14. maj 2015.

BEOGRADSKI SAJAM ZAPOŠLJAVANJA PONUDIO 1.700 RADNIH MESTA


Beogradski Sajam zapošljavanja i praksi 2015. održan je danas u Domu omladine, uz učešće 87 poslodavaca i ponudu od 1.700 slobodnih radnih mesta. Organizatori sajma su Skupština Grada Beograda, Privredna komora Beograda i Nacionalna služba zapošljavanja.

Gradonačelnik Beograda najavio je da će  sledeće sedmice biti  raspisan javni poziv za subvencionisanje novih radnih mesta  proširenjem kapaciteta malih i srednjih preduzeća.. Na otvaranju sajma Mali  je podsetio da je grad Beograd  sa Privrednom komorom Beograda počeo da otvora  kancelarije za brze odgovore na teritoriji svih opština koje će takođe dati doprinos zapoišljavanju mladih koji mogu da dobiju stručnu pomoć u započinjanju sopstvenog biznisa.


Komentari
(0)

13. maj 2015.

REALIZOVAN KURS NA TEMU: NOVA VERZIJA STANDARDA ISO 9001:2015

U Privrednoj komori Beograda, 12. i 13. maja 2015. godine, realizovan je kurs na temu „Nova verzija standarda ISO 9001:2015“
Revizija standarda ISO 9001 pruža priliku organizacijama da na bolji način prilagode svoj sistem menadžmenta kvaliteta zahtevima standarda. Novi elementi oslikavaju modernu praksu i načine rada u menadžmentu i fokusiraju se na rezultate kao i na učinke u sistemu kvaliteta.
Kurs je realizovao tim eksperata sertifikacione kuće Quality Austria Center prema zvanično registrovanom kursu matične kuće sa sedištem u Beču, Austrija, koja je izdala qualityaustria potvrde/sertifikate.


Komentari
(0)

13. maj 2015.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA  POTPISINICA PISMA O NAMERAMA

Privredna komore Beograda jedna je od potpisinica Pisma o namerama, baznog dokumenta za razvoj naučno-tehnoloških veza  u cilju daljeg jačanja privredne i ukupne saradnje između Srbije i Italije.
Pismo  o namerama potpisano je na Beogradskom sajmu, na završetku Konferencije o razvoju i primeni novih proizvodnih tehnologija, čiji su  organizatori  Akademija inženjerskih nauka Srbije, Italijanska asocijacija  za mehatroniku i automatizaciju, Asocijacija italijanskih i srpskih naučnika i  istraživača, Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda.


Komentari
(0)

12. maj 2015.

POSLEDNJI TRENUTAK ZA REINDUSTRIJALIZACIJU U SRBIJI - DRŽAVA BI MORALA DA POMOGNE

U organizaciji Udruženja industrije i Društva ekonomista Beograda u Privrednoj komori Beograda održan je okrugli sto na temu: "Nova industrijalizacija i modernizacija beogradske privrede u funkciji održivog razvoja”.
Savetnik predsednika beogradske komore Vekoslav Šošević ocenio je da je, izuzev energetike, koja može da održi privredu Srbije, "kičma privrede" Srbije upropaštena prethodnih godina, kroz promašene privatizacije.
- Veliki industrijski sistemi su propali, a za mnoga preduzeća će u najnovijem talasu privatizacije uskoro biti poznato da li će preživeti - dodao je Šošević, istakavši da među njima ima onih koja imaju budućnost i potencijal, kao što su "Petrohemija", "Azotara", "Metanolsko-sirćetni kombinat", "Trayal", "Petoletka", kao i onih koja nemaju perspektivu.
Srbiji je potrebna reindustrijalizacija, jer je industrija u zemlji praktično zamrla i taj proces treba sprovesti uz osmišljen plan i pomoć države. Beogradska industrija je praktično zamrla i "Beograd je stao", zbog čega je poslednji trenutak za reindustrijalizaciju grada i zemlje.


Komentari
(0)

11. maj 2015.

TRENING: PRIPREMA I PISANJE INVESTICIONIH PROJEKATA

U Privrednoj komori Beograda, u Organizaciji Centra za edukaciju, održan je drugi trening na temu: Priprema i pisanje investicionih projekata.
Glavni cilj treninga je bio da omogući uvid u alternativne izvore finansiranja: kredite, investicione fondove, zajednička ulaganja i da razvije veštine za pripremu i pisanje projekata za privatne investitore.

Zbog velikog interesovanja svojih članova, Privredna komora Beograda će nastaviti sa aktivnostima iz ove oblasti, a najavu možete videti na linku: PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA OLAKŠAVA PRISTUP IZVORIMA FINANSIRANJA KROZ OBRAZOVANJE.


Komentari
(0)

11. maj 2015.

NAGRADA NAJEVROPLJANIN URUČENA V.D. GENERALNOM DIREKTORU AERODROMA "NIKOLA TESLA" I ČLANU UPRAVNOG ODBORA PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA, SAŠI VLAISAVLJEVIĆU

Za Najevropljane u  2014. godini proglašeni su potpredsednica Vlade Republike Srbije prof. dr Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v.d. generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla, Saša Vlaisavljević, ambasador Belorusije u Srbiji NJ.E. Vladimir Čuševi, Matematička gimnazija. Dodela nagrada upriličena je 15. put  i tradicionalno promoviše Najevropljane iz oblasti politike, ekonomije, kulture i preduzetništva.
Obrazlažući nagradu Najevropljanin u oblasti javnog menadžmenta koja je dodeljena Saši Vlaisavljeviću, naučnik Marko Carić rekao je: “Kada je imenovan za v.d. generalnog direktora  Aerodroma Nikola Tesla bio je formiran i kompetentan stručnjak, čovek iz prakse koji dobro poznaje funkcionisanje složene i obimne institucije. Najevropljanina odlikuje izuzetna operativnost, efikasnost u radu i rukovođenju, izražena sposobnost procene slabosti, šanse i rizika, sposobnost formiranja uspešnih timova i rukovođenje istim kao i mogućnost sagledavanja šire slike. Ono zbog čega je Saša Vlaisavljević  promovisan u Najevropljanina su najbolji razultati poslovanja 2014. godine  u 52-godišnjoj istoriji aerodroma.“


Komentari
(0)

9. maj 2015.

PRVI SUSRETI PRIVREDNIKA U ORGANIZACIJI "PRIVREDNE KOMORE SRBIJE" I "PRIVREDNE KOMORE KOSOVA"

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje MileticPredstavnici više od 70 vodećih kompanija u regionu sastali su se, prvi put, u organizaciji "Privredne komore Srbije" i "Privredne komore Kosova" na poslovnim susretima u Gračanici, odakle su poručili da su spremni da zajedno sarađuju i unapređuju razvoj regiona. Biznis forum su, u prisustvu Željka Sertića, ministra privrede Srbije, otvorili Marko Čadež, predsednik "Privredne komore Srbije" i Safet Grdžaliju, predsednik "Privredne komore Kosova".

Izvor: PKS


Komentari
(0)

8. maj 2015.

GODIŠNJE NAGRADE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA, POLJOPRIVREDNOM STRUČNJACKU - ORGANIZATORU PROIZVODNJE I NOVINARU ZA 2014. GODINU

U cilju stimulisanja naučnoistraživačkog rada, njegove primene u praksi i veće afirmacije najboljih proizvođača primarne poljoprivredne proizvodnje: ratarsko-povrtarske, voćarske, stočarske proizvodnje, kao i ukupne poljoprivredno-industrijske proizvodnje na području Beograda, na prigodnoj svečanosti koja je u organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda, održana 8. maja 2015. godine, dodeljene su »Godišnje nagrade« Privredne komore Beograda poljoprivrednim proizvođaćima,  poljoprivrednom stručnjaku - organizatoru proizvodnje i novinaru. Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić rekao je na dodeli nagrada da je zadatak komore da štiti interese proizvođača i štiti zdravu proizvodnju zasnovanu na znanju. “Beograd je danas ne samo glavni grad, administrativni i kulturni centar, već i grad koji ima značajne poljoprivrede kapacitete u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje ali i proizvodnje sirovina koje se koriste u proizvodnji mesa, mleka i mlečnih proizvoda”, istakao je Miletić’. On je naglasio da Beograd ima i svoje institute u kojima rade stručnjaci koji dobro poznaju prizvodnju kao i trendove koji su aktuelni u svetu. "Imajući u vidu sve kapacitete potrebno je naći načine da se ta količina energije i znanja pokaže i vrednuje na odgovarajući način. Ovom nagradom hteli smo na skroman način da ukažemo na one koji danas zaslužuju pažnju", rekao je Miletić. Dodeljeno je 10 nagrada, a nagrađeni su dobili diplome i novčane nagrade Privredne komore Beograda.


Komentari
(0)

7. april 2015.

GRUPACIJA TRGOVACA NAMEŠTAJEM I KUĆNIM AKSESOAROM

U Privrednoj komori Beograda, Udruženje trgovine i usluga organizovalo je inicijalni sastanak predstavnika iz oblasti trgovine nameštajem.

Doneta je Odluka o formiranju Grupacije trgovaca nameštajem i kućnim aksesoarom i dogovoreno je organizovanje sastanaka po temama iz domena delatnosti Grupacije.


Komentari
(0)

7. maj 2015.

TRGOVINSKO INVESTICIONI FORUM BEOGRADA I HEBEJA

U Privrednoj komori Beograda je 7. maja 2015. održan Trgovinsko-Investicioni forum Beograda i Hebeja. Na forumu su prisustvovali predstavnici provincijske uprave Hebeja, a delegaciju je predvodio zamenik guvernera Provincije Hebej, gospodin Zhang Jiehui, kao i predstavnici domaćih kompanija.

Prisutne je pozdravio gospodin Milivoje Miletić, koji je u uvodnom izlaganju podsetio na tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose dveju zemalja i iskazao želju za unapređenjem saradnje, a Privrednu komoru Beograda vidi kao sponu za ostvarivavanje tih ciljeva.


Komentari
(0)

7. maj 2015.

ODRŽANA PREZENTACIJA: ENVIGO - SOFTVER ZA PROCENU UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

Centar za ekologiju Privredne komore Beograda u saradnji sa kompanijom Eon plus organizovao je prezentaciju: ENVIGO - SOFTVER ZA PROCENU UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU. Procena uticaja na životnu sredinu kao preventivna mera očuvanja životne sredine bitan je element svakog projekta. Envigo je nova i jedinstvena softverska internet aplikacija za procenu uticaja na životnu sredinu, koju su razvili srpski stručnjaci kompanije Eon+. Envigo sistem pomaže kvalifikovanim stručnjacima da lakše, brže, sistematičnije i objektivnije završe ceo proces procene, što donosi značajne uštede korisnicima.

Envigo pokriva ceo postupak procene uticaja, u potpunosti je usklađen za zakonskom regulativom Srbije, i može se primeniti za projekte iz različitih oblasti privrede.


Komentari
(0)

5. maj 2015.

ZBOG NEKORIŠĆENJA ORANICA ŠTETA 15 MILIJARDI EVRA

Srbija je u poslednjih 50 godina izgubila 15 milijardi evra samo po osnovu nekorišćenja pol­joprivrednog zemljišta, izjavio je juče agroekonomsta Miladin Ševarlić. On je, na promoci­ji publikacije “Poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji”, čiji je autor, naglasio da gubitak po tom osnovu iznosi 1,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. Ševrlić je naglasio, da se prema popisu poljoprivrede iz 2012., 424.000 ha poljoprivrednog zemljišta ne koristi, a to je svaki deveti hektar. “Morali bismo da povedemo mnogo više računa o prehrambe­noj održivosti jer 25 oblasti u Srbiji nisu prehrambeno održive, i 45 od 165 opština u zemlji, takođe, nisu prehrambeno održive”, rekao je Ševarlić. Ukupno poljoprivredno zemljište u Srbiji je prvi put u istoriji statističkih istraživanja manje je od polovine površine teritorije države i iznosi 49,8 odsto.


Komentari
(0)

30. april 2015.

Osnovana Grupacija  za povezivanje privrede i nauke

U Privrednoj komori Beograda danas je osnovana Grupacija za naučno-istraživački rad, tehnološke inovacije, poslovno-tehničke inkubatore, istraživanje i projektovanje u privredi.
Za predsednika  Grupacije izabran je profesor dr Miodrag Mesarović, savetnik direktora kompanije Energoprojekt Entel, a za zamenika predsednika direktor Instituta Nikola Tesla, Dragan Kovačević.
Profesor Mesarević  rekao je da će glavne aktivnosti Grupacije  biti  usmerene na povezivanje nauke i privrede, zajedničko učešće u projektima i umrežavanje  kompanija i preduzetnika sa univerzitetima   u funkciji  boljeg zapošljavanja kapaciteta domaće industrije.
Dr Slobodan Korać, sekretar Udruženja industrije Privredne komore Beograda   u okviru koga je i Grupacija za naučno-istraživački rad, tehnološke inovacije, poslovno-tehničke inkubatore, istraživanje i projektovanje u privredi,  rekao je da se Privredna komora Beograda  organizuje da uđe u jedan potpuno novi sistem kako bi što više promenila postojeći odnos privrede, nauke i države. Sve je bilo zaustavljeno i začaureno i mi sada to počinjemo da menjamo. Osnivamo čitav niz grupacija i udruženja u okviru Komore koji će biti ta spona za promene, kazao je Korać.


Komentari
(0)

30. april 2015.

ELEKTRONSKE FAKTURE BUDUĆNOST POSLOVANJA U SRBIJI

Elektronske fakture su budućnost poslovanja  u Srbiji uprkos  otporima na koje nailaze sve nove tehnologije ovde, ali i svuda u svetu, izjavio je danas sekretar Udruženja trgovine i usluga  Privredne komore Beograda, Aleksandar Milošević. Na stručno-privrednom skupu „Mogućnosti savremene tehnologije u domenu elektronskog poslovanja koje mogu doprineti poslovanju privrednih subjekata“ koji je organizovalo Udruženje trgovine i usluga u Privrednoj komori Beograda  obrađen je konkretan primer  funcionisanje elektronskih faktura u praksi. Predstavljene su  Hal E-fakture kompanije Halcom, sistem koji omogućava automatizovanu obradu faktura, odnosno plaćanja  uz uštede u poslovanju od oko 70 procenata, rekao je zamenik direktora ove kompanije, Aleksandar Spremić. On je naveo da se korišćenjem elektronskih bankarskih kanala smanjuju troškovi slanja i primanja faktura, troškovi  arhiviranja, proces  se automatizuje i ubrzava i štedi vreme u obradi faktura. Plaćanje se vrši jednim klikom u okviru postojećeg softvera i infrastrukture,  više nema prekucavanja faktura niti papira jer se sve arhivira na serveru, a postoji  i dvostruko odlaganje podataka kao osiguranje  od gubitka ili uništenja ovog tipa dokumenta, istakao je Spremić.


Komentari
(0)

29. april 2015.

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU

U Privrednoj komori Beograda u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije u prepunoj Sali na šestom spratu, održana je javna raspravu o Nacrtu Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Nacrt Zakona o izvršenju i obezbeđenju predstavili su članovi Radne grupe za izradu Zakona i to:   Zoran Balinovac, posebni savetnik ministra pravde, predsednik Radne grupa; Zoran Rogić, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu i Jasmina Stamenković, sudija Privrednog apelacionog suda

Prisutnima se obratila i Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde Republike Srbije.


Komentari
(0)

29. april 2015.

ODRŽANA DRUGA SEDNICA GRUPACIJE SKLADIŠTARA

U Privrednoj komori Beograda, u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda održana je druga sednica Grupacije skladištara ratarskih proizvoda. Na sednici je razmatran Plan prioritetnih aktivnosti Grupacije, gde je posebno istaknut rad na  dodatnom razvijanju članstva u cilju omasovljavanja, radi ostvarivanja zajedničkih interesa. Predstavnici Kompenzacionog fonda, ulogu i funkciju Kompenzacionog  fonda Republike Srbije prikazali su putem prezentacije “Sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode u Republici Srbiji”. Zaključeno je da se u radnu grupu za izmenu Zakona o javnim skladištima uključi i neko od članova Grupacije. Dogovoreno je da  na sledećoj sednici  bude održana prezentacija Zakona o predžetvenom finansiranju čija primena počinje 1. juna 2015. godine.


Komentari
(0)

29. april 2015. 

OBJAVLJEN KONKURS ZA DODELU KREDITA ZA RAZVOJ TURIZMA

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas konkurs za dodelu kredita za poboljšanje kvaliteta turističke ponude.
Prema uslovima konkursa, krediti u iznosu od najmanje dva miliona dinara za firme i 500.000 dinara za poljoprivredna gazdinstva odobravaće se po kamatnoj stopi od 1% godišnje, uz valutnu klauzulu.
Rok otplate je 72 meseca, uz poček od godinu dana, osim za izgradnju turističke infrastrukture, gde je poček 24 meseca.Za kredite se može konkurisati sa projektima izgradnje i uredjenja hotelskih kapaciteta, restorana i objekata sportsko-rekreativnog i zabavnog sadržaja, restauraciju ruralnih objekata i pretvaranje u turističke kapacitete, nabavku vozila, unapređenje marketinga i proizvodnju suvenira.

Konkurs će biti otvoren do 1. novembra 2015. godine.


Komentari
(0)

29. april 2015.

PRODUŽITI ROK ZA PRIMENU PRAVILNIKA O DEKLARISANJU

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dosta je uradila na uspostavljanju funkcionalnog sistema bezbednosti hrane u Srbiji izjavila Sanja Čelebićanin na okruglom stolu "Bezbednost hrane – usaglašavanјe sa propisima EU i deklarisanјe prehrambenih proizvoda" u Privrednoj komori Beograda i naglasila da uloga Uprave nije regulisanje tržišta i njegova stabilizacija, što se često pominje u javnosti. U cilju podizanja i zaštite kvaliteta prehrambenih proizvoda Ministarstvo bi trebalo da pokrene, a komore i udruženja potrošača da podrže uspostavljanje oznaka višeg kvaliteta, po uzoru na neke evropske zemlje. Stručnjaci Centara za ispitivanje namirnica govorili su na okruglom stolu o novinama u Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Ovaj podzakonski akt donet je 2013. godine sa početkom primene od 1. aprila 2015. godine. Predstavnici privrednih društava, međutim, smatraju da je ostavljeni rok za usaglašavanje od 18 meseci kratak i da s ovog okruglog stola treba pokrenuti zahtev za produženje od 6 meseci.


Komentari
(0)

29. april 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA FARMACEUTSKIH PROIZVOĐAČA I TRGOVACA

U Privrednoj komori Beograda osnovana je Grupacija proizvođača i trgovaca farmaceutskim proizvodima i preparatima, a za njenog predsednika izabran je direktor kompanije "Farmalogist" Miomir Nikolić.
Izabrana su i tri potpredsednika: direktorka "Apoteke Beograd" Jasminka Bjeletić, direktor kompanije "Pharmaswiss" Dušan Nedeljković i direktor "Laboratorije Aqualab" Siniša Vučinić.
Cilj Grupacije je da okupi predstavnike farmaceutske industrije kao i predstavnike medicinskih ustanova i kompanija.
Predsednik Grupacije Miomir Nikolić najavio je donošenje novog Poslovnika o radu i promenu imena Grupacije u budućnosti, a u skladu sa širenjem i okupljanjem više kompanija iz različitih sektora farmaceutske industrije i medicine.
Grupacija će, kako se dodaje, raditi u okviru Udruženja industrije Privredne komore Beograda, a operativno će je voditi sekretar Udruženja Slobodan Korać i sekrertar Udruženja trgovine i usluga Aleksandar Milošević.


Komentari
(0)

28. april 2015.

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU I OSIGURANJU ZA SLUČAJ NEZAPOSLENOSTI


Narodna Skupština Republike Srbije donela je 28. aprila 2015. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Zakon je objavljen u “Službenom glasniku” RS br. 38/2015. od 29. aprila 2015. godine.
Donetim izmenama i dopunama Zakona daje se mogućnost za kreiranje novih mera i programa u zavisnosti od potreba lokalnih tržišta rada.
Akcionim planom zapošljavanja koji Vlada donosi na godišnjem nivou, predlažu se nove mere i programi u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada a na osnovu analize efekata prethodno sprovedenih mera. Na taj način donesenim izmenama se unapređuje proces kreiranja mera i programa aktivne politike zapošljavanja boljom analizom i korišćenjem postojećih podataka.
Detaljnije su uređeni uslovi za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti određenih kategorija nezaposlenih lica (npr. višak zaposlenih, zaposleni kojima je radni odnos prestao njihovom voljom ili krivicom) čime će se sprečiti zloupotrebe prilikom primene Zakona u praksi.
Precizirane su  obaveze i odgovornosti prema licima kojima su agencije za zapošljavanje posredovale prilikom zapošljavanja u inostranstvu, a naročito u slučajevima kada dođe do njihovog prevremenog povratka iz zemlje u koju su upućena na rad, kao i za nastalu štetu koju zaposleni pretrpi, a koja je uzrokovana pogrešnim informacijama o bitnim elementima uslova života i rada u zemlji u koju je lice upućeno na rad.


Komentari
(0)

28. april 2015.

 KONSTITUTIVNI SASTANAK GRUPACIJE ZA VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA


U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak Grupacije za vođenje poslovnih knjiga. Grupacija je dala predloge za izmenu Uredbe o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, koja je poslata Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Povodom toga biće organizovan sastanak i pozvani nadležni organi po pitanju mogućnosti izmene Uredbe.
Aleksandar Milošević, sekretar Udruženja trgovine i usluga, informisao je prisutne da je Odbor trgovine i usluga na svojoj poslednjoj sednici doneo Odluku o formiranju Grupacije za vođenje poslovnih knjiga i da je sledeći korak u formalizaciji rada Grupacije izbor predsednika i zamenika predsednika. Izabrani su Veljko Purić kao predsednik i Dragana Bosnić kao zamenik predsednika Grupacije. 
Zaključak sastanka je da se traži od  Poreske uprave da izvrši prezentaciju elektronskog podnošenju prijave za porez na dobit pravnih lica.


Komentari
(0)

28. april 2015.

SEMINAR IZ OBLASTI SPREČAVANJA PRANJA NOVCA

U organizaciji Udruženja finansijskih organizacija, Udruženja trgovine i usluga  i Centra za obrazovanje, u Privrednoj komori Beograda održan je seminar na temu: Mere i radnje poznavanja i praćenja stranke u primeni  Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.
Seminar su realozovele Milunka Milanović, Danijela Tanić Zafirović i Jelena Pantelić, dugogodišnji rukovodioci u Upravi za sprečavanje pranja novca, članovi radnih grupa za izradu propisa i realizatori brojnih seminara i radionica iz ove oblasti. U radu seminara učestvovali su zaposleni kod obveznika koji uspostavljaju poslovni odnos sa strankom, kao što su banke, osiguravajuće kompanije, faktoring kompanije, računovodstvene agencije, revizorske kompanije, i drugi obveznici iz finansijskog i nefinansijskog sektora. U toku nastave istaknute  su obaveze i neophodne radnje u postupku identifikacije, poznavanja i praćenja klijenta, preduslovi i uspostavljanje poslovnog odnosa, smernice za primenu Zakona, ovlašćeno lice-zadatak i uloga, dokumentacija, kategorije rizika-matrice rizika, faktori koji utiču na rizik, pojednostavljene i pojačane mere, analiza i  obrasci za prijavu sumnjivih transakcija, vođenje evidencije, obuke i unutrašnja kontrola  i druga praktična pitanja. U skladu sa specifičnostima pojedinih grupa obveznika, posebna pažnja bila je posvećena primerima iz prakse.


Komentari
(0)

28. april 2015.

PODNOŠENJE DOKUMENTACIJE ZA LEGALIZACIJU DO 30. APRILA

Rok za podnošenje dokumenatacije za odlučivanje po podnetim zahtevima za legalizaciju objekata ističe 30. aprila, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo moli sve građane u Srbiji koji su u zakonskom roku podneli zahtev za legalizaciju objekata kod nadležnog organa, u skladu sa Zakonom o legalizaciji objekata da blagovremeno dostave potrebnu dokumentaciju, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Izvor: Tanjug 


Komentari
(0)

27. april 2015.

Finansijske usluge u okviru pregovaračkog procesa Republike Srbije sa EU – PG 9

U Privrednoj komori Beograda održana je sednica  Odbora Udruženja finansijskih organizacija, na kojoj su izabrani novi članovi Odbora: Pero Mijakić, direktor Milenijum osiguranja, Tanja Jovišić, član izvršnog odbora Dunav osiguranja i dr Rajko Tepavac, direktor razvoja Instituta za ekonomiju i finansije. U  tematskom delu sednice, članovi Odbora informisani su o procesu usaglašavanja domaće regulative sa direktivama EU u oblasti finansijskih usluga- Poglavlje 9. Uvodna izlaganja i osnovne  informacije  sa održanih eksplenatornih i bilateralnih skrininga  u Briselu podneli su predstavnici pregovaračke grupe Narodne banke Srbije.


Komentari
(0)

27. april 2015.

PREZENTACIJA: PROGRAMA I MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA ZA 2015. GODINU


Privredna komora Beograda i Nacionalna služba za zapošljavanje organizovali su prezentaciju: “Programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2015. godinu“,  a u cilju informisanja poslodavaca o mogućnostima  subvencionisanja zapošljavanja, profesionalnog napredovanja, obavljanja stručne prakse kao i ostalih poziva/konkursa. Na samom početku prisutnima su se obratili: Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda i Zoran Marinović, direktor nacionalne Službe za zapošljavanje, a prezentaciju su predstavili Ljubica Đorđević, direktorka filijale Beograd, sa svojim timom.


Komentari
(0)

24. april 2015.

STRUČNI SKUP SA PRIVREDNIM SUDOM U BEOGRADU

U Privrednoj komori Beograda, u prepunoj sali na šestom spratu održan je stručni skup u saradnji sa Privrednim sudom u Beogradu na kome su obrađene sledeće teme:

NAČELO TRAZENJA ISTINE U PARNIČNOM POSTUPKU
RESTRUKTURIRANJE I PROCESNA OVLAŠĆENJA
 

Realizatori stručnog skupa bili su Dr Vesna Dabetic-Trogrlic, zamenik predsednika Privrednog suda u Beogradu i Branka Žerajić, sudija Privrednog suda u Beogradu.


Komentari
(0)

24. april 2015.

NOVINE U ZAKONU O PREKRŠAJIMA

U Privrednoj komori Beograda, u Organizaciji Centra za privredno–pravni sistem, Centra za edukaciju i USAID Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, održana je treća u ovoj godini, radionica na temu:NOVINE U ZAKONU O PREKRŠAJIMA

Realizatori radionice bili su: Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog Apelacionog suda i Sunčica Savić, sudija Prekršajnog suda u Beogradu.

Na radionici su obrađene teme:Najznačajnije novine u Novom Zakonu o prekršajima; Odgovornost za prekršaje privrednih subjekata; Položaj i prava stranaka u prekršajnom postupku; Izmene u sistemu prekršajnih sankcija; Prekršajni nalog; Sporazum o priznanju prekrsaja.


Komentari
(0)

24. april 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA ZA TEKSTIL, KOŽU, ODEĆU I OBUĆUNa stručnom skupu koji je organizovalo Udruženje industrije razmatrani su problemi u oblasti proizvodnje tekstila, odeće i obuće.
Skupu su prisustvovali predstavnici proizvođača, direktorka Klastera modne i odevne industrije Srbije, direktor Visoke tekstilne škole i šef Katedre za tekstilno inženjerstvo TMF.

Na sastanku je konstatovano da je ovaj industrijski sektor, koji je u devedesetim godinama predstavljao oslonac razvoja, posebno zapošljavanja, u mnogim delovima Srbije, nepravedno zapostavljen. Sektor tekstila je treći izvozni sektor čije su prednosti ljudski resursi, geostrateški položaj i veliko proizvodno iskustvo.

Komentari
(0)

24. april 2015.

POSETA PRIVREDNE DELEGACIJE IZ PROVINCIJE HEBEJ PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Privredna komora Beograda je u saradnji sa Ambasadom NR Kine u Beogradu, 24. aprila 2015, ugostila delegaciju privrednika iz provincije Hebej, Kina.

Sastanku su prisustvovali vladini zvaničnici iz Odeljenja za poljoprivredu provincije Hebej, iz Kancelarija za poljoprivredu opština Hengšuej i Šiđadžuang i iz Kancelarije za upravljanje projektima provincije Hebej – odeljenje za poljoprivredu. Takođe, privrednici u delegaciji bili su predstavnici kompanija iz oblasti poljoprivrede – uzgoj svinja, poljoprivredne mašine, prehrana.


Komentari
(0)

23. april 2015.

PREDSTAVNICI ASOCIJACIJE PRIVREDNIKA BALKANSiAD IZ BURSE, TURSKA, U POSETI PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADAPrivrednu komoru Beograda su 23. aprila posetili predstavnici asocijacije privrednika „BALKANSiAD“ iz Burse, Turska. Ova asocijacija zastupa interese privrednika iz Burse, drugog najvećeg industrijskog centra Turske, čiji je izvozni kapacitet 21 milijarda dolara. Organizacija broji 400 članova i ima izvozni  kapacitet oko 10 mlrd. dolara. Najzastupljenije delatnosti članova spadaju u tekstilnu, prehrambenu i auto industriju. Primarni zadatak organizacije je povezivanje Turske i Balkana i unapređenje ekonomskih odnosa, a Srbiju vide kao glavnog partnera Turske.

Komentari
(0)

23- 26. april 2015.

POČINJU SAJAM HORTIKULTURE I PRATEĆE IZLOŽBE

Od 23. do 26. aprila na Beogradskom sajmu održava se pravi mali „sajamski mix“ – 20. Međunarodni sajam hortikulture – „BeoplantFair“, 18. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“, 3. Izložba parkovskih i baštenskih mašina „MotoPlantExpo“ i Izložba komunalnih vozila i prateće opreme „Komex“. Pored uzgajivača cveća i cvetnog materijala, i ove godine će se na istom mestu okupiti preko 100 izlagača iz raznih oblasti hortikulture - voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, uzgoja i održavanja zelenih površina, pejzažne arhitekture. Sajam tradicionalno prati i nova saznanja i inovacije za uređenje zelenih oaza u ruralnim područjima i urbanim prostorima.


Komentari
(0)

23. april 2015.

ODRŽANA MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA ŽIVOTNA SREDINA I ADAPTACIJA PRIVREDE NA KLIMATSKE PROMENE

Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije „ECOLOGICA“ održalo je međunarodnu naučnu konferenciju „Životna sredina i adaptacija privrede na klimatske promene“. Svečano otvaranje održano je 22. aprila 2015. godine u Institutu ekonomskih nauka,  dok je 23. aprila 2015. godine održan stručni skup u Privrednoj komori Beograda.
Program Međunarodnog naučnog skupa obuhvatio je mnoge tematske celine i celokupnu problematiku uticaja klimatskih promena na životnu sredinu i mere za adaptaciju privrede. Ovom skupu prisustvovali su stručnjaci iz domena zaštite životne sredine: istraživači, ekonomisti, pravnici, inženjeri, nastavnici, meteorolozi, inspektori i svi koji imaju odgovoran odnos prema zaštiti životne sredine.


Komentari
(0)

23. april 2015.

DIGITALIZACIJA GROBALJA I INTERNET

U organizaciji Udruženja informatičke delatnosti održana je interaktivna radionica upotrebe jednostavne web aplikacije u automatizaciji evidencije i plaćanja pogrebnih usluga. Naknadu za čuvanje grobnog mesta i uređenje i održavanje groblja uredno izmiruje tek oko polovine korisnika, dok veliki broj naših ljudi iz dijaspore traže mogućnosti od Javnih preduzeća koja upravljaju grobljima, da preko Interneta plate ove usluge. Vlado Čučković je izvršio demonstraciju funkcionalnosti Internet aplikacije groblje.rs .


Komentari
(0)

23. april 2015.

 

PREDSTAVLJENA PLATFORMA ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA


U Privrednoj komori Beograda, 23. aprila 2015. godine, održana je šesta, redovna, sednica Zajednice opštih udruženja preduzetnika.
Prisutni su upoznati o aktivnostima koje je Zajednica preduzetnika imala po pitanju donošenja novog Zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga.
Istaknut je problem sive ekonomije u delatnosti auto-servisera. Konstatovano je da su negativna dejstva sive ekonomije prisutna i u ostalim delatnostima.
U tom smislu je inicirano organizovanje okruglog stola koji bi za temu imao podizanje svesti o negativnom dejstvu sive ekonomije u cilju uspostavljanja fer konkurencije i pružanje podrške privrednim subjektima u poslovanju uz puno poštovanje zakona.


Komentari
(0)