Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


25. april 2018.

ZA MODERNIZACIJU MALE PRIVREDE JOŠ POLA MILIJARDE DINARA – BESPOVRATNO

Ministarstvo privrede raspisalo je danas, već petu godinu zaredom, javni poziv za program podrške maloj privredi - sufinansiranje kupovine novih mašina i proizvodne opreme, za koji privrednici, sada već tradicionalno, pokazuju najveće interesovanje. Ove godine je u te svrhe Ministarstvo privrede obezbedilo više od pola milijarde, odnosno tačno 556 miliona dinara bespovratnog novca.

Uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme. U 2018. godini je, po preduzeću, gornji limit za bespovratna sredstva povećan sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Takođe, kako bi preduzetnici nastavili sa modernizacijom opreme za proizvodnju, omogućeno im je da konkurišu za ovaj program  bez obzira da li su već bili korisnici državnih sredstava po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu, saopšteno je iz Ministarstva.

Takođe, partnerske finansijske kuće ne traže druga sredstva obezbeđenja, već će to biti samo zaloga na kupljenoj opremi.

Programom za nabavku opreme predviđeno je sufinansiranje samo proizvodne opreme i alata, što će doprineti razvoju proizvodnih firmi u Srbiji.


Komentari
(0)

23. april 2018.

PODRŠKA EVROKOMORA REGIONALNOJ  SARADNJI NA ZAPADNOM BALKANU

Evrokomore (Eurochambers) i Privredna komora Austrije pružiće punu podršku projektima Komorskog investicionog  foruma za jačanje regionalne saradnje i čvršće povezivanje poslovnih zajednica na Zapadnom Balkanu, kao jednom od osnovnih preduslova na putu regiona ka Evropskoj uniji, najavio je Kristof Lajtl, prvi čovek evropskih i austrijske komore danas u Podgorici, na zasedanju Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.
Lajtl je učesnicima skupa preneo poruku Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, o značaju angažovanja komora u razvoju međusobne trgovine u regionu, privlačenju investicija I procesu digitalizacije radi integracije poslovne zajednice Zapadnog Balkana u EU. Potpredsednik Evropkomore Volfgang Grenke istakao je ulogu dualnog, stručnog obrazovanja u smanjenju nezaposlenosti, pre svega, mladih.
Po rečima Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i predsednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma, zajednička regionalna komora sa sedištem u Trstu u narednom periodu, kroz svoje projekte kreiraće čitav set novih usluga i proizvoda - alata za podršku kompanijama članicama. To će kako kaže, posebno malim i srednjim preduzećima obezbediti bolji pristup finansijama, pomoći da više proizvode i izvoze, da više međusobno trguju, ali  i da se bolje povezuju i stvaraju regionalne lance konkurentne na međunarodnom tržištu.


Komentari
(0)

19. april 2018.

STUDIJSKA POSETA PARTNERA PROJEKTA LEARNING BY DOING SRBIJI

Studijska poseta partnera projekta iz Federacije BIH organizovana je u Subotici i Beogradu. Upoznavajući goste sa primerima različitih modela stručnog obrazovanja u Srbiji, posećen je sajam obrazovanja u Subotici u okviru koga je održan panel na kome se predstavilo pet najvećih srednjih stručnih škola i njihovi ključni partneri – preduzeća i ustanove u kojima se odvija praktično učenje.
Kroz projekat „Learning by Doing“ omogućeno je štampanje brošure - „Učenje kroz rad u Subotici“, koja će pomoći učenicima i njihovim roditeljima da se upoznaju sa mogućnostima izbora stručnih škola u svom gradu, modelima dualnih profila, kao i sa kompanijama koje su u ovaj sistem uključene.
U Zavodu za obrazvanje i vaspitanje u Beogradu predstavljen je sistem stručnog obrazovanja u Srbiji, standardi kvalifikacija zasnovani na potrebama tržišta rada i Zakon o dualnom obrazovanju.


Komentari
(0)

17. april 2018.

PROCENJENA VREDNOST NABAVKI "BEOGRADSKIH ELEKTRANA" ZA 2018. GODINU 24,7 MILIJARDI DINARA

Privredna društva i preduzetnici danas su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa javnim nabavkama koje će JKP "Beogradske elektrane" raspisati tokom 2018. godine.
Procenjena vrednost nabavki "Beogradskih elektrana" u 2018. godini iznosi 24,7 milijardi dinara, od čega za javne nabavke oko 6 i za nabavke na koje se ne primenjuje Zakon oko 19 milijardi dinara, izjavio je danas u PKS-Privrednoj komori  Beograda, direktor ovog javnog preduzeća, Goran Aleksić.
Na prezentaciji plana javnih nabavki za ovu godinu, Aleksić je podsetio da "Beogradske elektrane", već petu godinu zaredom, u Privrednoj komori Beograda predstavljaju poslovne planove nabavki neophodnih dobara i usluga i da na taj način omogućavaju domaćim privrednicima da se maksimalno dobro, pravovremeno i kvalitetno pripreme i informišu o onome što se planira. On je rekao da su ovi podaci dostupni javnosti, onako kako Zakon o javnim nabavkama nalaže i da se nalaze na portalima javnih nabavki Republike i Grada i na sajtu "Beogradskih elektrana". 
Prezentacija javnih nabavki je dobar primer za pomak u praksi javnih komunalnih preduzeća i preduzeća na republičkom nivou, jer na ovaj način se privrednim društvima omogućava direktniji i detaljniji uvid u tendere, kako bi se blagovremeno pripremili za učešće na konkursima, rekao je Aca Popović, v.d. direktora PKS-Privredne komore Beograda i dodao da privrednici na ovakvim skupovima imaju priliku da eventualno daju primedbe i sugestije, pre svega i u odnosu na kapacitet naše domaće privrede, da što više poslova i opreme ostane u domenu naših domaćih kompanija.

Komentari
(0)

17. april 2018.

PREDUZETNICIMA PREDSTAVLJENI JAVNI POZIVI NSZ

Sektor  preduzetništva PKS, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje-filijala Beograd, organizovao je prezentaciju "Izvori finansiranje za preduzetnike – predstavljanje javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje namenjeno poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje u 2018. godini", sa ciljem podsticanja novog zapošljavanja i poboljšanja konkurentnosti preduzetnika u narednom periodu.
Za realizaciju podsticanja zapošljavanja u 2018. godini predviđeno je 3,65 milijardi dinara, dok je za podsticanje zapošljavanja osoba sa  invaliditetom izdvojeno 550 miliona dinara.
Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Aca Popović poželeo je privrednicima dobrodošlicu i uspeh u današnjem radu, ali i u budućim inicijativama preduzetnika kako bi u narednom periodu stvorili uslove za bolje poslovanje, pre svega određenim izmenama zakona i intenzivnijom saradnjom sa državom.
Direktor Sektora preduzeništva Privredne komore Srbije, Branislava Simanić istakla je da ovaj sektor sprovodi brojne aktivnosti i inicijative koje doprinose unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji i da je formiranjem parlamenta preduzetnika, kao najvišeg organa odlučivanja kada su u pitanju preduzetnici Srbije, omogućeno da se kreiraju povoljniji uslovi za poslovanje preduzetnika u narednom periodu, pokretanje inicijativa za izmenu postojeće zakonske i podzakonske regulative i jačanja opštih udruženja preduzetnika u Republici Srbiji.
Još jedna u nizu prezentacija javnih poziva, koju u saradnji sa PKS organizuje NSZ bila je izuzetno posećena. Više od 50 preduzetnika došlo je da uz pomoć stručnih lica pronađe odgovore na pitanja kako lakše pronaći put do uspešnog preduzetnika.

Komentari
(0)

15. april 2018.

42. SAJAM NAMEŠTAJA U BUDVI

Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda je organizovala učešće beogradskih privrednika na 42. Sajmu nameštaja u Budvi. Sajam je okupio kompanije koje se bave proizvodnjom i prometom nameštaja za stanovanje, stilskim i klasičnim nameštajem, baštenskim nameštajem, kao i projektovanjem enterijera i izrade nameštaja po meri. U pet sajamskih hala i na spoljnom prostoru sajma, bilo je 84 direktnih i indirektnih izlagača iz ukupno 14 zemalja. Sajam ima međunarodni karakter i učešće beogradskih privrednika predstavlja mogućnost promocije i povezivanja domaćih privrednika na regionalnom tržištu.
U programskom delu održana je konferencija „Primena standarda u oblasti drvne industrije“ u organizaciji Ministarstva privrede i ruralnog razvoja Crne Gore, sektor drvne industrije.
Sajam je svečano otvorio generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Adem Fetić.
Tokom Sajma, održan je koktel na kome su dodeljene tradicionalne EXPO TROPHY nagrade za najkvalitetniji tržišni nastup, na kome je Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda dobila zahvalnicu povodom uspešne i dugogodišnje saradnje sa Jadranskim sajmom.


Komentari
(0)

12. april 2018.

PREDUZETNICI SLOVENIJE I SRBIJE JAČAJU SARADNJU U DRVNOJ INDUSTRIJI

U cilju unapređenja saradnje preduzetnika Srbije i Slovenije u oblasti drvne industrije, Privredna komora Srbije i ROPK Škofja Loka iz Slovenije organizovali su poslovni susret preduzetnika.
Preduzetnici 35 slovenačkih firmi koje se pretežno bave stolarijom, izradom paleta, parketarstvom, ugradnjom nameštaja, pilanom, sastali su se danas u PKS-Privrednoj komori Beograda sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Srbije.  
Oni su istakli da se kontinuirana informisanost o aktuelnim potrebama i pogodnostima pristupa srpskom i slovenačkom tržištu, o prilikama za izvoz, novim tehnologijama, potencijalnim partnerima, pokazala veoma korisnom i da se sa tom praksom mora nastaviti.
Predstavnici srpskih kompanija Dareks hom i I&T Čempres iz Beograda, Meline sofa iz Vranja i drugih koje se bave proizvodnjom i distribucijom nameštaja, elemenata za nameštaj i pločastih materijala, iskazali su potrebu za izvozom u Sloveniju i kroz bilateralne susrete načinili iskorak ka uspešnoj saradnji. 

Šumarstvo i drvna industrija Srbije su u 2017. godini ostvarili izvoz od 1.045.503 eur što je povećanje za 17,6% u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz je iznosio 947.883 eur i beleži povećanje od 9,1%. Ukupan udeo šumarstva i drvne industrije u izvozu Republike Srbije iznosio je 6,9% u 2017. a ukupan udeo u uvozu iznosio je 4,9%. Suficit je u 2017. iznosio 97.620 eur.


Komentari
(0)

3. april 2018.

RADIONICA: IZAZOVI REALIZACIJE UČENЈA KROZ RAD 

Radionica je u Tršiću okupila zainteresovane kompanije lozničkog regiona kako bi se upoznale sa projektom Learning by Doing i mogućnostima koje pruža sistemom dualnog obrazovanja.
Od strane NSZ predstavlјena je struktura nezaposlenih ovog regiona i zanimanja koja nedostaju na tržištu rada. Predstavnici kompanija uklјučenih u stručnu praksu učenika preneli su svoja iskustva u sprovođenju praktične nastave i dali konkretne predloge kako se može unaprediti saradnja kompanija i stručnih škola.
Primeri dobre prakse kompanija EP-BELT, LOZNICA-ELEKTRO i Radaljac Company, koje imaju odličnu saradnju sa školama i u kontinuitetu prihvataju učenike za praksu, bili su inspirativni za sve prisutne.


Komentari
(0)

30. mart 2018.

PROMET FAKTORINGA U 2017. VIŠI 15% U ODNOSU NA ZBIRNE PODATKE ZA 2016. GODINU

Na sednici Sekcije za faktoring predstavljen je Izveštaj o prometu faktoringa u 2017. godini, sačinjen na bazi redovne godišnje ankete koju sprovodi Privredna komora Beograda, u cilju sagledavanja trendova i perspektive daljeg razvoja faktoringa kao finansijske usluge.  

Prema dostavljenim podacima 15 faktora (9 banaka, AOFI i 5 kompanija) promet faktoringa u 2017. godini iznosio je 607.413.387 evra što je 15% više u odnosu na zbirne podatke za 2016. godinu.
Rast prometa ostvaren je i na domaćem i na međunarodnom tržištu. Domaći faktoring beleži rast od 14,4%, a međunarodni faktoring rast od 20,6% uz intenzivniji rast jednofaktorskog, odnosno, direktnog faktoringa. U strukturi prometa najveći rast ostvario je uvozni faktoring, koji je skoro 9 puta veći u odnosu na prethodnu godinu, kao i obrnuti faktoring sa rastom od 25,5%. Faktoring sa regresom zabeležio je rast od 2,6%, a faktoring bez regresa rast od 23,8%.

Komentari
(0)

29. mart 2018.

PRVA SEDNICA ODBORA SEKTORA INDUSTRIJE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA

Na prvoj, konstitutivnoj sednici Odbora sektora industrije Privredne komore Beograda usvojena je Odluka o načinu rada Odbora, čije će aktivnosti biti usmerene na zastupanje interesa beogradske privrede iz sektora industrije. Stavove, predloge i inicijative o određenim pitanjima Odbor će razmatrati i dostavljati parlamentu privrednika i nadležnom sektoru, u cilju usaglašavanja, zastupanja i zaštite interesa članova Komore, preko nadležnih organa Komore.

Za predsednika Odbora sektora industrije Privredne komore Beograda izabran je Dušan Rakić, direktor kompanije Vatrosprem.

U pogledu sektorske strukture grada Beograda sektor industrije zauzima 21%.


Komentari
(0)