Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Kreativna industrija
Aktuelnosti, Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Ekologija
Aktuelno
Razvoj MSPD
Aktuelno, Aktivnosti
Edukacija
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ek. politika, poreski sistem i poslovno izveštavanje
Aktuelno
Unapređenje kvaliteta i korporativna bezbednost
Aktuelno, Aktivnosti
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  


23. jun 2016.

SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU GRADA BEOGRADA OBJAVIO DVA KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE NANIFESTACIJA I KONGRESA I KONKURS ZA SUFINANSIRANJE NOVOG TURISTIČKOG PROIZVODA

Sekretarijat za privredu grada Beograda objavio dva konkursa za sufinansiranje manifestacija i kongresa i konkurs za sufinansiranje novog turističkog proizvoda.
U prilogu su linkovi na kojima se mogu preuzeti Javni poziv, Obrazac prijave i budžet programa/projekta:


Komentari
(0)

23. jun 2016.

SPORAZUM O SARADNJI PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA I GRADSKE OPŠTINE SAVSKI VENAC

U Privrednoj komori Beograda danas je potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Gradskom opštinom Savski venac.
Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović, na početku zajedničke sednice Upravnog odbora i Skupštine Privredne komore Beograda.
Posle Sporazuma sledi aktiviranje šaltera na kome će preduzetnici Savskog venca moći da direktno komuniciraju sa svim opštinskim službama i onima koji su u obavezi da daju informacije, značajne za razvoj sopstvenog biznisa, kako za početnike, tako i za one koji su već razvili svoje poslovne ideje, rekao je Miletić. On je rekao da će to biti šesti po redu Šalter za preduzetnike, koji se u saradnji sa Privrednom komorom Beograda otvara u gradskim opštinama.


Komentari
(0)

21. jun 2016.

PROGRAM SARADNJE NAUKE I PRIVREDE

Fond za inovacionu delatnost sprovodi program za saradnju nauke i privrede, koji se finansira od strane Evropske unije.
Svrha Programa je podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge i tehnologije sa tržišnom primenom.
Za sredstva mogu konkurisati konzorcijumi od najviše pet članova sastavljeni od najmanje jednog privatnog malog, mikro ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji, sa godišnjima prihodom od najmanje 200.000 EUR, i jedne javne naučnoistraživačka organizacije, takođe registrovane u Srbiji.
Finansiranje za ovaj program obezbedila je Evropska unija, u iznosu od 2.4 miliona evra i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra.
Rok za podnošenje prijava je do 23. septembara 2016. do 17h
Više informacija o samom Programu možete naći na stranici Fonda za inovacionu delatnos


Komentari
(0)

20. jun 2016.

DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA "BEOGRADSKI POBEDNIK"

Na svečanosti u Starom dvoru uručene su tradicionalne godišnje nagrade Privredne komore Beograda "Beogradski pobednik" i "Plaketa" za natprosečne rezultate u privređivanju, razvoju i doprinosu uspešnosti beogradske i srpske privrede u 2015. godini.
Nagrada "Beogradski pobednik", koja se dodeljuje od 1985. godine, postala je statusni simbol u poslovnom svetu. Za trideset godina, ovaj poseban dokaz uspešnog poslovanja, "Beogradski pobednik" i "Plaketa" ponelo je 191 privredno društvo i oko 60 preduzetnika, pojedinaca i institucija.
Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić je pozdravio prisutne i zahvalio svima koji su pomogli da se manifestacija dodele nagrada organizuje. On je istakao da je poslovna delatnost Privredne komore Beograda da, u okviru komorskog sistema Srbije, štiti privredu i zalaže se za to da ambijent u kome rade i privređuju bude što povoljniji. "Mi smo u protekilih godinu dana primenili nekoliko inovacija u poslovnim aktivnostima, pre svega u oblasti razvoja preduzetništva, edukacije, optimizacije koja je, pre svega, imala za cilj da radimo efikasnije, racionalnije i funkcionalnije", naglasio je Miletić.
Potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović na svečanosti je poručila da gubitnici retko mogu da pobede, a pobednici nikada ne odustaju. "Ono što je večeras "Beogradski pobednik" to je sigurno i politika naše Vlade, politika koja pokazuje da u prethodne dve godine raste izvoz, društveni proizvod, poboljšava se privredni ambijent, raste sve ono što smo proklamovali kao ciljeve naše ekonomske politike", istakla je Mihajlović.
Prisutnima se obratio i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, koji je rekao da mu je drago što Privredna komora Beograda zaista posvećuje pažnju ne samo privredi Beograda, već i onima kojima je pomoć možda i najviše potrebna a to su preduzetnici.
Obraćajući se na svečanom skupu, Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda čestitao je dobitnicima nagrada na izuzetnom uspehu. "Mi, kao lokalna samouprava predstavljamo servis građana. Ali razumemo potrebu da grad Beograd, kao glavni grad, bude i servis privrede. I nadam se da u tome uspevamo. To ne možemo bez Privredne komore Beograda."

Godišnje nagrade "BEOGRADSKI POBEDNIK"  Privredne komore Beograda za ostvarene rezultate u privređivanju u 2015. godini, dodeljene su sledećim privrednim subjektima:

  1. PharmaSwiss d.o.o.
  2. CHEMICAL AGROSAVA  d.o.o.
  3. A&P d.o.o.
  4. LAGUNA d.o.o.
  5. ASW INŽENjERING d.o.o.
  6. GAJ – INŽENjERING i  OPREMANjE d.o.o.

Godišnja nagrada Privredne komore Beograda  "Plaketa",  za  jubilej, doprinos i  unapređenje poslovanja delatnosti kojoj pripadaju, dodeljena je:

    1. Institut za kukuruz "ZEMUN POLJE"  
    2. Banka POŠTANSKA ŠTEDIONICA AD
    3. DESTILERIJA ZARIĆ d.o.o.

Posebna nagrada Privredne komore Beograda  "Plaketa",  za  doprinos i unapređenje   privrednog ambijenta i  uspešno ostvarenu saradnju sa komorskim sistemom Srbije, dodeljena je

        Poslovnom udruženju ELEKTROMAŠINOGRADNJA

Posebna nagrada "Beogradski pobednik" Privredne komore Beograda za izuzetan doprinos i ostvarene rezultate u razvoju, zaštiti i unapređenju životne sredine dodeljena je

      Javnom preduzeću za gazdovanje šumama  "SRBIJAŠUME" Beograd
 


Komentari
(0)

17. jun 2016.

OBUKA ZA POLAGANJE ISPITA ZA SLUŽBENIKA ZA JAVNE NABAVKE

Zbog velikog interesovanja svojih članova i šire javnosti, a u cilju pripreme za polaganje ispita za službenika za javne nabavke, u organizaciji Centra za privredno-pravni sistem i Centra za edukaciju i upravljanje projektima 16. i 17. juna 2016. godine u Privrednoj komori Beograda održana je dvodnevna Obuka za polaganje ispita za službenika za javne nabavke
Obuku su sproveli stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u oblasti javnih nabavki u zemlji i inostranstvu: Marija Veličković, zamenik direktora Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki grada Beograda i Jasmina Milenković, član Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.
Obuka je organizovana u skladu sa Pravilnikom o načinu i programu stručnog osposobljavanja i načinu polaganja stručnog ispita za službenika za javne nabavke („Sl. glasnik RS“ br. 77/14) i obuhvata sve segmente javnih nabavki neophodne za polaganje ispita za službenika za javne nabavke i to:


Komentari
(0)

17. jun 2016.

REALIZOVANA TRODNEVNA OBUKA O PISANJU PROJEKATA ZA EU FONDOVE

U cilju podizanja nivoa znanja i veština za pripremu projekata, koji se mogu finansirati iz dostupnih EU programa, u Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Centra za edukaciju održana je trodnevna obuka na temu: "Pisanje projekata za EU fondove".
Cilj trodnevne obuke je bio da omogući unapređenje znanja i sticanje veština za samostalno apliciranje i realizaciju projekata koje finansijski podržava Evropska unija kroz bespovratna sredstva. Nastavni program obuke se zasnivao na podjednakoj zastupljenosti predavanja i praktičnih vežbi.
Zbog velikog interesovanja svojih članova, Privredna komora Beograda će nastaviti sa aktivnostima iz EU oblasti, a najavu za kalendarsku 2016. godinu možete videti na linku: PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA OLAKŠAVA PRISTUP IZVORIMA FINANSIRANJA KROZ OBRAZOVANJE.


Komentari
(0)

14. jun 2016.

PLAZMA KEKS I DIJAMANT NAJOMILJENIJI DOMAĆI PROIZVOD I KOMPANIJA U ANKETI MOJ IZBOR 2016.

U Svečanoj sali Skupštine Beograda, u organizaciji udruženja Moja Srbija i Privredne komore Beograda, uz podršku Grada, po šesti put svečano dodeljena priznanja "Moj izbor 2016" za najbolje domaće proizvode i brendove po mišljenju potrošača.
Titulu ovogodišnjeg najomiljenijeg domaćeg proizvoda, ponovo je osvojio keks Plazma kompanije Bambi, a kompanija Dijamant osvojila je zvanje najomiljeniji domaći proizvođač, po mišljenju potrošača ankete sprovedene povodom dodele priznanja "Moj izbor".
Svečanu dodelu priznanja otvorio je zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, koji je ukazao na značaj razvoja domaće proizvodnje za ukupan razvoj srpske privrede i poboljšanje standarda građana.
"Mi smo prepoznali i kvalitet ideje i opšti koncept "Moja Srbija" za privredu naše države. Privredni potencijal koji ima Srbija nije mali i upravo ovakve akcije mogu da daju vetar u leđa proizvođačima, koji danas u Srbiji proizvode srpske proizvode, koji su naše delo i umeće", rekao je Mladenović. On je ukazao na značaj domaćih proizvođača i prepoznatljivih brendova za povećanje izvoza i zaposlenosti. 


Komentari
(0)

13. jun 2016.

DELEGACIJA KOMORE BEOGRADA POSETILA 5. POSLOVNI SAJAM "CHINA SMART EXPO 2016" U BUDIMPEŠTI

Privredna komora Beograda organizovala je, 12. i 13. juna 2016. godine, studijsku posetu Petom poslovnom sajmu privrede NR Kine "China Smart Expo" u Budimpešti.
Sa preko 300 izlagača iz Kine, China Smart Expo organizovan je za internacionalne posetioce i potencijalne partnere, predstavnike sektora malih i srednjih privrednih društava iz zemalja Centralne Evrope. Poseban fokus ove sajamske manifestacije je bio na proizvođačima mehanizacije, automobilske industrije, elektonike, električne opreme, poljoprivrede, metaloprivrede, elektroindustrije, informacionih tehnologija, lake industrije i manufakturnog zanatsva.
Posebnost ovogodišnjeg Sajma je što su izlagači došli iz različitih kineskih provincija, kao što su Šanxi, Shandong, Guangxi i Ningbo. Takođe, ove godine, poseban akcenat je stavljen na mnogobrojne konferencije, kako bi se svim posetiocima približila trenutna poslovna klima u Kini, kao i mogućnosti za poslovanje.


Komentari
(0)

10. jun 2016.

U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA PREDSTAVLJENE NOVINE U RADU TURISTIČKE INSPEKCIJE

Ovo je treća u nizu prezentacija podzakonskih akata i kontrolnih lista inspekcija, koje vrše inspekcijski nadzor po Zakonu o inspekcijskom nadzoru, koji je donet krajem maja prošle godine, a stupio na snagu 30. aprila 2016. godine, izjavio je danas sekretar Udruženja trgovine, turizma i usluga Privredne komore Beograda, Aleksandar Milošević.
Otvarajući sastanak koji su zajednički organizovali Privredna komora Beograda i Privredna komora Srbije, Milošević je rekao da se Zakonom o inspekcijskom nadzoru uređuje sadržina, vrsta, oblik i postupak inspekcijskog nadzora. Definisane su i obaveze učesnika u inspekcijskom nadzoru i druga pitanja vezana, kako za inspekcijske poslove, tako i same poslodavce kod kojih se vrši nadzor.
Privredna komora Beograda ima plan da svoje privrednike informiše o izmenama i načinu rada svih inspekcija koje potpadaju pod ovaj Zakon. Krenuli smo sa Inspekcijom rada, imali smo prezentaciju Tržišne inspekcije, a sada je na red došla i Turistička inspekcija, čiji rad je od interesa za privrednike u oblasti turizma i turističkih usluga, od ugostitelja i hotelijera do turističkih i rent a kar agencija, naveo je Milošević. On je istakao da je najvažnije da se privrednici upoznaju sa kontrolnim listama koje je sačinilo  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a koje će se primenjivati kroz sektor Turističke  inspekcije.


Komentari
(0)

10. jun 2016.

ODRŽAN PETI NAUČNO-STRUČNI SKUP O INOVATIVNOM PRISTUPU U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI

U organizaciji Udruženja industrije i Visoke tekstilne strukovne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment, u Privrednoj komori Beograda održan je V naučno-stručni skup pod nazivom:  "Tendencije razvoja i inovativni pristup u tekstilnoj  industriji-dizajn, tehnologija, menadžment".
U ime organizatora Privredne komore Beograd učesnike skupa pozdravо je mr Svetozar Krstić, izvršni idrektor i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se ovakav skup po četvrti put održava u Privrednoj komori, što pokazuje neophodnost saradnje privrede i obrazovno-naučnih institucija.
Skup je pozdravio i prof. dr Damnjan Radosavljević, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koji je govorio o problemima strukovnih studija. On je najavio reviziju akreditacija i nacionalne klasifikacije zanimanja, a radi se i na standardizaciji daljinskog koncepta učenja pri čemu je akcenat na pomoći studentima.


Komentari
(0)

9. jun 2016.

NOVA ZAKONSKA REGULATIVA UVODI MONITORING OTPADNIH VODA U SRBIJI  

Na stručnom skupu "Novi pristup u zaštiti voda u Republici Srbiji", u Privrednoj komori Beograda je  predstavljena  nova regulativa u ovoj oblasti, koja donosi i nove obaveze privredi.
Na skupu, koji su organizovali Privredna komora  Beograda i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine,  rečeno je da novi pravilnici i uredbe uvode monitoring otpadnih voda i mnogo ozbiljnije nego do sada suočavanje sa zadacima, koje pred zemlje  kandidate postavlja  Evropska unija.
Otvarajući skup, izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić rekao je da je ovo važna tema, jer voda spada u resurse kojima Srbija nije bogata. Mi sopstvene vode imamo malo, a još manje je poštujemo, rekao je Krstić. On je ocenio da takav odnos mora da se menja u procesu pregovaranja o pristupanju Srbije EU i podsetio da je Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, veoma zahtevno i da se obaveze mere milijardama evra. Pred nama je obaveza da zavedemo red i kontrolu zagađivača i počnemo da primenjujemo nove standarde EU, a Privredna komora Beograda je spremna da se angažuje u svim aktivnostima i realizuje inicijative privrednika, koje mogu da doprinesu rešavanju ovih problema, istakao je Krstić.


Komentari
(0)

8. jun 2016.

OTVOREN  SAJAM PREDUZETNIŠTVA U BEOGRADU

Sajam preduzetništva, na kome se predstavilo oko 200 preduzetničkih inicijativa u okviru projekta "Šansa za novi početak, otvoren je u Domu omladine u Beogradu.
Sajam su organizovali  Srpska asocijacija mendžera, agencija DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj, u partnerstvu sa Gradom Beogradom i Privrednom komorom Beograda, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom privrede.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić na otvaranju Sajma je rekao da ova manifestacija ima cilj da ukaže na potrebe razvoja domaćeg preduzetništva i privatnog sektora, zbog čega je značajno što su prisutni i predstavnici državnih organa kao i lokalne samouprave i nevladinih organizacija.
Privredna komora Beograda ima poseban program razvoja preduzetniištva, koji poodrazumeva da je, uz finanansijsku, potrebna i svaka druga podrška, kao što je potrebno promeniti način razmišljanja. "U tom smislu, u saradnji sa Gradom, kreirali smo program, koji podrazumeva da se, preko modela šaltera za preduzetništvo u opštinama, omogući pružanje usluga preduzetnicima, zatim edukacija i upoznavanje sa potrebnim informacijama o zakonodavnom okviru, kretanjima na tržištu i svim drugim za poslovanje neophodnim parametrima", rekao je Miletić.


Komentari
(0)

6. jun 2016.

PROMOCIJA TURIZMA BEOGRADA U BEČU

U organizaciji Turističke organizacije Beograda, organizovana je promocija turizma Beograda u Beču, u bečkom Stadparku i na terasi prestižnog Kursalon-a, gde su posetioci mogli da se upoznaju sa različitim segmentima turističke ponude, bogatom kulturnom baštinom, turističkim sadržajima, gastronomskom ponudom i događajima i festivalima u Beogradu. Gostima su se obratili ambasador Srbije u Beču, Pero Janković i direktor TOB, Miodrag Popović.  Posetioci su bili u prilici da uživaju i u umetničkom programu i na etno štandovima takođe pogledaju i proizvode domaće radinosti i razgovaraju sa hotelijerima iz Beograda.
Predstavljene su novine u turističkoj ponudi Beograda za ovu turističku sezonu, događaji, festivali, turistički programi i ture, kao i izdanje brošure "96 sati u Beogradu" na nemačkom jeziku.


Komentari
(0)

6. jun 2016.

POČELA TEORIJSKA I PRAKTIČNA OBUKA ZA START AP U PČELARSTVU

Šestodnevna teorijska i praktična obuka  pčelara i kandidata za početnike u pčelarstvu počela je  danas u Privrednoj komori Beograda.
Prva četiri dana obuke predviđena su za teoretsku nastavu, dok će se poslednja dva dana, u petak i subotu, organizovati praktični rad u pčelinjaku, gde će učesnici imati priliku da na terenu primene ono što su pre toga naučili.
Obraćajući se polaznicima na početku obuke, izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić rekao je da se u saradnji sa Sekretarijatom za privredu Beograda realizuje permanentna obuka kao jedan od uspešnih modela za podizanje kapaciteta male privrede i preduzetništva. On je naveo da je zaštita geografskog porekla, kao što je učinjeno za kačerski med, najbolji način da se stimuliše proizvodnja najkvalitenijih proizvoda.
Direktorka Uprave za poljoprivredu Beograda, Snežana Vračar kazala je da je Grad obezbedio subvencije od sedam košnica za početnike u pčelarstvu, a da je sticanje znanja preduslov za unapređenje pčelarske proizvodnje  i plasman pčelarskih proizvoda na tržištu.


Komentari
(0)

4. jun 2016.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA NA 10. MEĐUNARODNOM I REGIONALNOM SAJMU U SUBOTICI

Privredna komora Beograda je nastupila na 10. Međunarodnom i regionalnom sajmu – „SuSajam 2016“, koji se, od 2. do 4. juna, održaо u subotičkoj Hali sportova. Na oko 1.600 kvadratnih metara unutrašnjeg i oko 200 kvadratnih metara spoljašnjeg izložbenog prostora predstavilо se više od 200 izlagača iz sedam zemalja: Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Nemačke, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.
Tematski sajam je ove godine bio u znaku proizvodnje hrane, pa su dominirala preduzeća iz tih oblasti. Među izlagačima su se predstavile i firme iz sektora grafike, tekstila i mašinske industrije, ali i gradska komunalna preduzeća koja su se predstavila kroz aspekt servisa građana.


Komentari
(0)

4. jun 2016.

Završena stručna jednomesečna obuka „EU projekti od A do Z“

U Privrednoj komori Beograda u okviru realizacije projekta „EU FONDOVI ZA PRIVREDU“ organizovana je od 19. maja do 04. juna 2016. godine jednomesečna obuka EU obuka, „EU projekti od A do Z“, od ideje, preko pripreme i pisanja, do implementacije i upravljanja projektima Evropskih fondova.
Stručna obuka je omogućila polaznicima uvid i ekspertizu u ključnim procesima izrade i sprovođenja projekata Evropske unije, od funkcionisanja tržišta EU donacija, analizu otvorenih i predstojećih konkursa, izradu logičke matrice i budžeta za EU projekte, poznavanje procedura javnih nabavki i pripremi tenderskih dosijea i ponuda, do alata za efikasno lobiranje i pregovaranje i najsavremenije metode i koncepte upravljanja međunarodnim projektima.
Privredna komora Beograda će u narednom periodu intenzivirati institucionalnu saradnju, razmenu informacija i znanja, osnažiti kapacitete privrednih subjekata, ali i povećati vidljivost ekspertize koja postoji u poslovnom društvu za kreiranje i sprovođenje projekata u pripremi aplikacionog formulara i projektne dokumentacije za programe podrške EU za bespovratna finansijska sredstva namenjena Republici Srbiji.
PLANIRANE AKTIVNOSTI DO KRAJA 2016. GODINE


Komentari
(0)

3. jun 2016.

TRI OSNOVNE PORUKE TEHNOLOŠKOG SAMITA SAD-EU-JAPAN-SRBIJA

Tri su osnovne poruke Konferencije "SAD-EU-Japan-Srbija-Tehnološki samit", saopštio je Organizacioni odbor.
Prvo, organizovanjem i pripremom jedne ovakve konferencije Srbija je pokazala domaćoj, ali i svetskoj javnosti da ima veoma sposobne ljudske resurse u naučnoistraživačkoj oblasti, ali i u privredi, koji znaju šta danas znači kompjuterizacija i njena primena u industriji.
Drugo, posle trodnevnog intenzivnog rada, napravljeni su okviri dokumenta čiji je zvanični naziv "Novo industrijalizacija Srbije – Pogled na 2020/2030. godinu", koji bi tebalo da domaćoj javnosti, donosiocima političkih odluka i drugim relevantnim činiocima, ukaže da inženjerstvo i proizvodnja moraju da se kreću i razvijaju u potpuno novom smeru, koji će omogućiti industrijski razvoj Srbije na novim osnovama i novim tehnologijama.


Komentari
(0)

3. jun 2016.

EFEKTI PRIMENE ZAKONA O PREKRŠAJIMA I POSLEDNJE IZMENE IZ 2016. GODINE

Privredna komora Beograda i USAID Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast nastavili su realizaciju serije jednodnevnih radionica na temu "Efekti primene Zakona o prekršajima i poslednje izmene iz 2016. godine".
Predavači na drugoj radionici bili su sudija Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić, predsednik Suda i Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.
Na radionici su obrađene sledeće teme: Najznačajnije novine u Zakonu o prekršajima i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima, Odgovornost za prekršaj privrednih subjekata (preduzetnika i pravnih lica) i odgovornih lica, Položaj i prava stranaka u prekršajnom postupku, Izmene u sistemu prekršajnih sankcija, Prekršajni nalog, Sporazum o priznanju prekršaja.
Zbog velikog interesovanja svojih članova, Privredna komora Beograda će u saradnji sa USAID-om nastaviti sa aktivnostima iz ove oblasti, a sledeća radionica biće održana 24. juna 2016. godine.


Komentari
(0)

2. jun 2016.

PREPORUKE  "TEHNOLOŠKOG SAMITA SAD-JAPAN-EU-SRBIJA" NA MAŠINSKOM FAKULTETU U BEOGRADU

Srbija ima šansu da se bolje pozicionira na budućem svetskom tržištu i da pronađe svoju nišu u naprednim tehnologijama, koje donosi Četvrta industrijska revolucija, pokazao je  "SAD-Japan-EU-Srbija tehnološki samit" koji je danas završen.
U protekla dva dana, na Mašinskom fakultetu u Beogradu, vodile su se brojne debate i slušale lekcije iz prve ruke od vodećih svetskih stručnjaka i profesora uglednih univerziteta, kao i domaćih privrednika, predstavnika Vlade, Univerziteta i akademske dijaspore.
Konferenciju  "SAD - EU - Japan - Srbija- tehnološki samit" organizovali su Mašinski fakultet i Privredna komora Beograda, u saradnji sa nemačkom organizacijom GIZ,  pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Srbije.
Konferencija, koju su zajednički organizovale naša  akademska i poslovna zajednica, uz prisustvo i podršku nadležnih ministarstava, ukazala je mogućnosti, koje pružaju napredne tehnologije za veće zapošljavanje i povećanje konkurentnosti srpske privrede, rekao je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje  Miletić, sumirajući rezultate trodnevne konferencije.
Potrebno je da prihvatamo tuđa znanja i paralelno razvijamo domaću pamet, povećavamo kapacitete za rast naših proizvodnih preduzeća implementiranjem pojedinih naprednih tehnologija, kao i da, uz pomoć nove industrijske politike Srbije, povećamo uščešće  industrije u strukturi domaće privrede i podržimo razvoj domaćeg preduzetništva, istakao je Miletić.


Komentari
(0)

1. jun 2016.

ODRŽANA INFO SESIJA O EU PROGRAMIMA 2014-2020

U Privrednoj komori Beograda je održana jedna u nizu info sesija posvećenih obuci privrednika i preduzetnika za oblasti koje imaju najveći uticaj na njihovo poslovanje, a odnose se na mogućnosti koje pruža Evropska unija, u ovom slučaju za podsticaje u okviru odgovarajućih fondova. Info sesijom je rukovodio tim Privredne komore Beograda i predavač Evropske trening Akademije, Rakto Bojovićkoji su, kombinacijom teorije i praktičnih primera, omogućili učesnicima dragocena znanja za projekte i/ili projektne inicijative, a u skladu sa EU kriterijumima. 
Cilj info sesije je da pruži učesnicima  informacije o svim raspoloživim izvorima finansiranja i mogućnostima  za izradu projekata, kojima bi aplicirali  na otvorenim i predviđenim  konkursima u 2016. godini za EU programe za period 2014-2020. godine, kao i  o  budućim programima kako bi se na vreme pripremili za novi ciklus finansiranja Evropske unije i adekvatno odabrali  i programe i projekte.
Najava svih EU obuka za 2016. godinu: PRISTUP IZVORIMA FINANSIRANJA KROZ OBRAZOVANJE


Komentari
(0)

1. jun 2016.

NAPREDNE PROIZVODNE TEHNOLOGIJE – POLITIKA I LEKCIJE

Ceo region jugoistočne Evrope je na početku učenja i suočavanja sa naprednim proizvodnim tehnologijama koje su osnova Četvrte industrijske revolucije, pokazala je rasprava na današnjem panelu na Mašinskom fakultetu u Beogradu.
Panel "Napredne proizvodne tehnologije – politika i lekcije iz susedstva" održan je  drugog dana  konferencije  "SAD - EU - Japan - Srbija- tehnološki samit", koju organizuje Mašinski fakultet i Privredna komora Beograda u saradnji sa nemačkom organizacijom GIZ, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede.
Konferencija koju je organizovala naša akademska zajednica i naša poslovna zajednica, uz prisustvo i podršku nadležnih ministarstava ima cilj da ukaže na dalje pravce industrijskog razvoja Srbije, koji treba da obezbede veće zapošljavanje i povećanje konkurentnosti privrede, rekao je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje  Miletić.
Imajući u vidu primere dobre prakse, koje smo mogli da čujemo na ovom skupu, želimo da nova industrijska politika Srbije bude usmerena ka većem uščešću industrije u strukturi domaće privrede, istakao je Miletić.


Komentari
(0)

31. maj 2016.

POČELA TRODNEVNA KONFERENCIJA "SAD - EU - JAPAN - SRBIJA- TEHNOLOŠKI SAMIT"

Danas je na  Mašinskom fakultetu u Beogradu otvorena trodnevna konferencija "SAD - EU - Japan - Srbija- tehnološki samit", koju organizuju Mašinski fakultet i Privredna komora Beograda, u saradnji sa nemačkom organizacijom GIZ, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede.
Konferencija je okupila više od 200 stranih i domaćih eksperata, koji će razgovarati o tome, kuda svet ide u svom tehnološkom razvoju i koja su od ovih rešenja primenjiva i za Srbiju. Vrhunski svetski eksperti izložiće primere dobre prakse iz svojih zemalja, a posle analize moći će da se sagleda koju od ovih lekcija može i Srbija da nauči. Prva je zajednička ocena da danas bez novih tehnologija i razvoja industrije ni jedna privreda ne može da napreduje.
Samit se završava  2. juna, a završni dokument biće predložen kao osnova za "Novu politiku i strategiju Vlade Srbije u oblasti industrijskog razvoja", čiji fokus  će biti nove tehnologije. Predlog strategije pratiće i svojevrstan akcioni plan, odnosno preliminarna mapa puta 2020-2030. sa predlogom tehnologija, koje mogu u Srbiji da se implementiraju koristeći postojeće industrijske  i institucionalne okvire.


Komentari
(0)