Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Transfer tehnologija i ekologija
Aktuelno
Razvoj MSP i preduzetništva
Aktuelno, Aktivnosti
Poslovno obrazovanje i unapređenje kvaliteta
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ekonomska politika, prestrukturiranje i razvoj
Aktuelno
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  


1. septembar  2014.

NBS: SPOLJNI DUG SRBIJE U JUNU MANJI ZA 400 MIL EUR

Spoljni dug Srbije u junu ove godine bio je 25,38 mlrd EUR i manji je za 400 miliona u odnosu na decembar prošle godine, kada je iznosio 25,78 mlrd EUR, objavila je Narodna banka Srbije. Prema podacima objavljenim u najnovijem Statističkom biltenu NBS, država i preduzeća su mahom zadužena na duži i srednji rok, i ukupan iznos tog duga u junu je iznosio 25,20 milijarde evra, dok je kratkoročni dug u istom mesecu iznosio 0,15 milijardi evra.


Komentari
(0)

1. septembar 2014.

USVOJENI  ZAKONI O JAVNIM BELEŽNICIMA

Tri pravosudna zakona, Zakon o overi potpisa, rukopisa i prepisa, Zakon o prometu nepokretnosti, kao i Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama, koje su poslanici Skupštine Srbije usvojili, stupaju na snagu 1. septembra 2014. Tome je prethodilo usvajanje devet od 48 predloženih amandmana na pomenute zakone. Od šest prihvaćenih amandmana, četiri se odnose na Zakon o prometu nepokretnosti, a dva na Zakon o overama potpisa, prepisa i rukopisa. Usvojena su i tri amandmana, dva o prometu nekretnina i jedan o overama. Javnobeležničke nadležnosti u pravni sistem će se uvoditi postepeno, a u isključivu nadležnost notara u Srbiji, najpre će biti stavljeni ugovori o prometu nepokretnosti. Na taj način će se smanjiti obim administrativnih poslova u okviru sudskog sistema, a biće omogućena i bolja kontrola kupoprodaje nekretnina. Do 1. marta 2015. godine, nadležnost za overu potpisa, prepisa i rukopisa, javni beležnici će deliti sa sudom.


Komentari
(0)

1. septembar 2014.

SPOLJNOTRGOVINSKA ROBNA RAZMENA SRBIJE PORASLA ZA 4,5% U PRVIH SEDAM  MESECI 2014. GODINE

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-juli 2014. porasla je za 4,5%, na 15,381 mlrd EUR, u odnosu na isti period prošle godine, a povećana je i pokrivenost uvoza izvozom sa lanjskih 69,3 na 72,9%, saopštio je Republički zavod za statistiku. Izvezeno je robe u vrednosti 6,488 mlrd EUR, što je povećanje od 7,7% u poređenju sa odgovarajućim lanjskim razdobljem, a uvezeno za 8,892 mlrd EUR, ili za 2,3% više nego za sedam meseci 2013.  


Komentari
(0)

1. septembar 2014.

JULSKI PROMET U TRGOVINI NA MALO U SRBIJI VEĆU OD JUNSKOG ZA 5,4%

 Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u julu 2014. je za 5,4% veći nego u junu, mereno stalnim cenama, a u tekućim cenama je veći za 5,2%, objavio je u petak (29. avgusta 2014. godine) Republički zavod za statistiku.

 U poređenju sa istim mesecom prošle godine, promet u radnjama je povećan 5,3% u stalnim cenama (kad se isključi inflacija), a u tekućim cenama je veći za 6,6%.

U prvih sedam meseci ove godine promet je u stalnim cenama veći za 2,5% nego u istom periodu prošle godine, a u tekućim cenama je povećan za 4,1%.

( IZVOR: BETA )


Komentari
(0)

28. avgust 2014.

PRIVREDNO STRUČNA POSETA GORNJOJ RADGONI (SLOVENIJA)U cilju razmene iskustava i upoznavanja s primerima dobre prakse i posete poljoprivrednom sajmu u Gornjoj Radgoni, u organizaciji Privredne komore Beograda – Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije I Zadružnog saveza Beograda a u saradnji sa  Agencijom AID „AGRAR PRES“ – Zrenjanin, od 24. do 27. avgusta realizovana je privredno – stručna poseta Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Privrednu delegaciju iz Srbije u kojoj su bili predstavnici grada Beograda, privrednih komora, zadružnih saveza, stručnih savetodavnih službi, poljoprivrednih preduzeća, zemljoradničkih zadruga i poljoprivrednih proizvođača, imala je priliku da pored sajma obiđe  Fabriku Promurska mlekarna, mesnu industriju Kodila, vinariju Marof u Mackovcima, kmetijsko gozdarski zavod, planatažu paradajza Lušt u Turnišću, farmu bikova i muznih krava Cigut, rasadnik cveća Kurbus, plantažu orhideja Ocean oerchids u Dobrovniku, kao i uljarnu Šaruga u Radencima. 52. Međunarodni sajam poljoprivrede i hrane AGRA 2014 je okupio preko 1700 izlagača iz 30 zemalja sveta. Ove godine sajam je bio posvećen međunarodnoj godini porodičnog gazdinstva. Tokom trajanja sajam bile su organizovane radinoce, okrugli stolovi i stručna predavanja. Privredna komora Beograda je tim povodom organizovala dva okrugla stola sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Slovenije, Zadružnim savezom Slovenije i Agrarnom komorom Slovenije na temu iskustva korišćenja predpristupnih fondova iz EU i unapređenja poljoprivredne proizvodnje kroz rad savetodavnih i selekcijskih službi. Poseta je u potpunosti ispunila očekivanja učesnika, a jedna od njenih posebnih vrednosti su primeri iz prakse  koje će moći odmah da primene.


Komentari
(0)

27. avgust 2014. 

Hoće li ruski embargo oboriti cene hrane u Srbiji?

Srpsko tržište još uvek nije na trgovinski rat Rusije i EU reagovalo nižim cenama prehrambenih proizvoda, ali postoji realna mogućnost da na pijačne tezge i u markete stigne jeftinija prehrambena roba iz Evrope.
Na dobrobit ovdašnjih potrošača i uvoznika, ali na štetu poljoprivrednika, kojima su niske cene paorske robe ionako zagorčale život ove godine.
Veća ponuda prehrambene robe iz EU, po cenama nižim od naših, nije isključena, pogotovo nakon odluke Evropske komisije da dodeli 125 mil EUR podrške poljoprivrednim proizvođačima u zemljama pogođenim ruskim embargom. Taj novac biće usmeren na podršku povlačenju s tržišta viška proizvoda s ciljem da se spreči pad cena.

(IZVOR: DNEVNIK )


Komentari
(0)

27. avgust 2014.

Usvojen Predlog zakona o prometu nepokretnosti

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o prometu nepokretnosti kojim se preciznije regulišu oblici svojine, pravo preče kupovine, kao i usklađenost sa drugim važećim zakonima. 
 Jedna od najvažnijih novina u predloženom zakonu se odnosi na pravnu proceduru kojom se obavlja promet nepokretnosti. Predviđa da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima sačinjavaju isključivo u obliku javnobeležničkog zapisa čime se postiže veća sigurnost jer javni beležnik sastavlja ugovor i stara se o zaštiti prava i interesa ugovornih strana.
Predlog zakona o prometu nepokretnosti upućen je Narodnoj skupštini Srbije na razmatranje po hitnom postupku.

(IZVOR:E - Kapija)


Komentari
(0)

25. avgust 2014.

Srbiji dozvoljen izvoz mlečnih proizvoda u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan

Ruski organ za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavio je u subotu (23. avgusta 2014. godine) kako je dozvolio uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija.

Odluka je doneta pošto su prihvaćene garancije srpske veterinarske službe i rezultati ekspertske analize koji ukazuje da su nedavno utvrđene manjkavosti uklonjene, prenose RIA Novosti.

(IZVOR: TANJUG)


Komentari
(0)

22. avgust 2014.  

PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O ŽIČARAMA ZA PREVOZ LICA 

U Privrednoj komori Beograda 22. avgusta održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o žičarama za prevoz lica,  koju su zajednički organizovali komorsko Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Učesnici su bili i predstavnici Direkcije za železnice i Javnog preduzeća “Skijališta Srbije”.
Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Jocić rekao je da je donošenjem Zakona o železnici stvoren pravni osnov za uređenje oblasti prevoza žičarama. Osnovni ciljevi ovog zakona su veći stepen bezbednosti i zaštite zdravlja lica koja koriste žičare, zaštita imovine i usklađivanje s propisima Evropske unije.


Komentari
(0)

20. avgust 2014.  

PREZENTACIJA JAVNIH KONKURSA NAMENJENA POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE I OBAVLJANJE PRASKE OSOBA SA INVALIDITETOM

Privredna komora Beograda,  u cilju informisanja poslodavaca o mogućnostima subvencionisanja zapošljavanja i obavljanja stručne prakse osoba sa invaliditetom, dostupnih kroz programe Nacionalne službe za zaošljavanje, organizujovala je  20.08.2014. prezentaciju Javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje.
Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, gospodin Tomislav Mitić, načelnik odeljenja za razvoj preduzetništva i programe zapošljavanja, sa svojim saradnicima, ukazao je na uslove ostvarenja subvencija namenjenih poslodacima za zapošljavanje i obavljanje prakse osoba sa invaliditetom kroz predstavljanje objavljenih javnih poziva/konkursa:

  1. Javni konkurs za dodelu subvencije zarade za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva
  2. Javni konkurs za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima
  3. Javni poziv za realizaciju programa stručne prakse za osobe sa invaliditetom u 2014. godini

Detaljne informacije o ovim i ostalim trenutno objavljenim konkursima možetepogledati na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs.


Komentari
(0)

18. avgust 2014. 

UNIVERZITET U BEOGRADU - MEĐU 400 NAJBOLJIH SVETSKIH UNIVERZITETA

Univerzitet u Beogradu zadržao je svoju poziciju na Šangajskoj listi za 2014. godinu i nalazi se među 400 najboljih svetskih univerziteta.
Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu.
Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi prvi put se našao 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta, a ove godine nalazi se među 400 najboljih svetskih univerziteta što je mnogo bolji uspeh. Kriterijumi koji se uzimaju u obzir između ostalog su broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili rade na univerzitetu, broj i kvalitet naučnih radova.
Ovaj uspeh Univerziteta u Beogradu ostvario je ogromnim zalaganjem naučnika sa fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu, koji su dali izuzetno značajan doprinos u visoko obrazovanje i nauku. Pozicioniranje na ovoj listi koja obuhvata svega dva odsto svetskih univerziteta, dokaz je kvaliteta i konkurentnosti Univerziteta u Beogradu.


Komentari
(0)

12. avgust 2014.

KOORDINACIONI CENTAR ZA IZVOZ PREHRAMBENIH PROIZVODA U RUSIJU


U Privrednoj komori Srbije počeo je sa radom Koordinacioni centar za pružanje pomoći srpskim preduzećima prilikom izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju, a u njegov rad biće uključeni i predstavnici ministarstava trgovine i poljoprivrede, kao i Uprave carina Srbije. Koordinacioni centar biće na raspolaganju izvoznicma 24 sata i u stalnom kontaktu sa Trgovinskim predstavništvom Rusije u Srbiji, sa ciljem da se reše svi eventualni problemi oko izvoza na rusko tržište.
Ovaj centar će biti svojevrsna i berza i informacioni centar gde će svi zainteresovani moći da dobiju podatke, uputstva i informacije. Predstavnici Uprave carina i Uprave za zaštitu bilja istakli su da će u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole srpskog voća i povrća koje odlazi na tržište Rusije, ali i uvoza na naše tržište iz EU i drugih zemalja, u cilju sprečavanja mogućih zloupotreba, a posebno reeksporta. Dogovoreno je i da na mesečnom nivou bude javno isticana lista svih privrednih subjekata koji su otkriveni u pokušajima nedozvoljenog izvoza u Rusiju.


Komentari
(0)

11. avgust 2014.

SRBIJA NA PUTU ISPUNJAVANJA EU STANDARDA U OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE

Poglavlje 27 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom koje se odnosi na ekologiju jedno je od najzahtevnijih i najskupljih. Srbiji predstoji veoma težak i naporan put prilagođavanja evropskim standardima.
U periodu od 2014. do 2020. godine od 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova, znatan deo prihoda će biti namenjen ekologiji. Očekuje se da će Srbija uspešno odgovoriti izazovima koje nosi usklađivanje domaćih sa zahtevnim propisima EU u oblasti životne sredine.
Srbiji je potrebno 10,5 mlrd EUR do 2030. godine kako bi bili ispunjeni svi standardi EU i realizovani infrastrukturni projekti u oblasti životne sredine, od toga je za upravljanje otpadom potrebno 2,8 mil EUR. Dug prema reciklažnoj industriji iznosi blizu 1,6 milijardi dinara i Vlada je početkom godine usvojila zaključak o isplati tog novca. Novac namenjen reciklažnoj industriji predviđen je rebalansom budžeta Srbija na svom evropskom putu ima svoje obaveze i zakonodavni okvir u oblasti zaštite životne sredine koji bi trebalo da bude  završen do 2018. godine.


Komentari
(0)

8. avgust 2014.

PREZENTACIJA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU

Povodom početka primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu  („Sl. Glasnik RS“, br: 75/2014), koji je stupio na snagu 29. jula 2014 godine, u Privrednoj komori Beograda, organizovan je stručni skup na temu: PREZENTACIJA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU. 
U prepunoj sali na šestom spratu, nakon uvodne reči potpredsednika Privredne komore Beograda Predraga Ćurčića, prezentaciju su realizovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, g-đa Gordana Budimović i g-đa Snežana Bogdanović.
Nakon održane prezentacije, članovi Komore su imali priliku da postave pitanja i tako razreše sve dileme oko primene novih zakonskih rešenja. Zbog velikog interesovanja, Privredna komora Beograda će nastaviti aktivnosti u vezi sa Zakonom o radu o čemu će  članovi biti blagovremeno obavešteni.


Komentari
(0)

8. avgust 2014.

pROGRAMI NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE NAMENJENI PRIVREDI

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje predstavili su 8. avgusta  u Privrednoj komori Beograda  programe za subvencionisanje zapošljavnja lica s evidencije nezaposlenih  i invalida, programe obuke i prekvalifikacije u organizaciji ove službe, kao i programe samozapošljavanja.
Načelnik u Nacionalnoj službi zapošljavnja Tomislav Mitić istakao je da  ovi programi olakšavaju i podstiču otvaranje novih radnih mesta. Dodao je da sve veći značaj dobijaju programi samozapošljavanja, jer sve više ljudi ostaje bez posla.  


Komentari
(0)

7. avgust 2014.

NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Ministarstvo poljoprivrede bi početkom septembra trebalo da na javnu raspravu uputi nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu. Usvajanje novog zakona, koji će dodatno urediti oblast zakupa državnog zemljišta, očekuje se najkasnije početkom 2015. godine. Cilj Ministarstva poljoprivrede, kao predlagača novog zakona, jeste dodatna pravna zaštita državnog poljoprivrednog zemljišta, kako bi se, između ostalog, prihodi od zakupa povećali. Predlagači najavljuju niz izmena koje se odnose na ukrupnjavanje, način korišćenja i postupak javnog nadmetanja za zakup državne zemlje. U ovom trenutku oko 10.000 poljoprivrednika obrađuje oko 300.000 ha državne zemlje. Na ime zakupa te zemlje u budžet Srbije, samo prošle godine, uplaćeno je oko 60 miliona evra.


Komentari
(0)

6. avgust 2014.

APEL IZVOZNICIMA U RUSIJU DA ISPUNE STANDARDE KVALITETA

Količina, kvalitet i kontinuitet isporuke veoma su važni za uspešan izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju. Poštujući zahteve ruskog tržišta u pogledu obezbeđivanja visokog nivoa kvaliteta, možemo značajno da povećamo obim izvoza naših prehrambenih proizvoda i, u izvesnoj meri, nadomestimo prekid izvoza iz drugih zemalja. Ruska Federacija od 1. avgusta zabranila je uvoz voća i povrća iz Poljske, zbog velikog broja potvrđenih slučajeva prekomernog korišćenja pesticida i nitrata, kao i nedozvoljenog nivoa sadržaja u proizvodu. Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište porastao je, u prvoj polovini 2014. godine, za 68 procenata i dostigao 117 miliona dolara. Proizvođači jabuka izvezli su u Rusiju 32.400 tona tog voća, 100 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Kako bi proizvođače i izvoznike prehrambenih proizvoda upoznala sa obaveznim kvalitetom za plasman robe na rusko tržište, Privredna komora Srbije je pripremila Informaciju o propisanim nivoima sredstava.


Komentari
(0)

5. avgust 2014.

PODSTICAJI ZA UNAPREĐENJE EKONOMSKIH AKTIVNOSTI NA SELU

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za agrarna plaćanja raspisala je Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima. Rok za podnošenje prijava na Konkurs je 15.11.2014. godine. Podnošenje Konkursne prijave za dodelu podsticaja sa neophodnom dokumentacijom obavlja se slanjem konkursne dokumentacije putem pošte, preporučenim pismom, na adresu: Uprava za agrarna plaćanja, Hajduk Veljkova 4-6, 15000 Šabac.


Komentari
(0)