Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Kreativna industrija
Aktuelnosti, Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Ekologija
Aktuelno
Razvoj MSP i preduzetništva
Aktuelno, Aktivnosti
Edukacija
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ekonomska politika, prestrukturiranje i razvoj
Aktuelno
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  


24. april 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA ZA TEKSTIL, KOŽU, ODEĆU I OBUĆUNa stručnom skupu koji je organizovalo Udruženje industrije razmatrani su problemi u oblasti proizvodnje tekstila, odeće i obuće.
Skupu su prisustvovali predstavnici proizvođača, direktorka Klastera modne i odevne industrije Srbije, direktor Visoke tekstilne škole i šef Katedre za tekstilno inženjerstvo TMF.

Na sastanku je konstatovano da je ovaj industrijski sektor, koji je u devedesetim godinama predstavljao oslonac razvoja, posebno zapošljavanja, u mnogim delovima Srbije, nepravedno zapostavljen. Sektor tekstila je treći izvozni sektor čije su prednosti ljudski resursi, geostrateški položaj i veliko proizvodno iskustvo.

Komentari
(0)

24. april 2015.

POSETA PRIVREDNE DELEGACIJE IZ PROVINCIJE HEBEJ PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Privredna komora Beograda je u saradnji sa Ambasadom NR Kine u Beogradu, 24. aprila 2015, ugostila delegaciju privrednika iz provincije Hebej, Kina.

Sastanku su prisustvovali vladini zvaničnici iz Odeljenja za poljoprivredu provincije Hebej, iz Kancelarija za poljoprivredu opština Hengšuej i Šiđadžuang i iz Kancelarije za upravljanje projektima provincije Hebej – odeljenje za poljoprivredu. Takođe, privrednici u delegaciji bili su predstavnici kompanija iz oblasti poljoprivrede – uzgoj svinja, poljoprivredne mašine, prehrana.


Komentari
(0)

23. april 2015.

DIGITALIZACIJA GROBALJA I INTERNET

U organizaciji Udruženja informatičke delatnosti održana je interaktivna radionica upotrebe jednostavne web aplikacije u automatizaciji evidencije i plaćanja pogrebnih usluga. Naknadu za čuvanje grobnog mesta i uređenje i održavanje groblja uredno izmiruje tek oko polovine korisnika, dok veliki broj naših ljudi iz dijaspore traže mogućnosti od Javnih preduzeća koja upravljaju grobljima, da preko Interneta plate ove usluge. Vlado Čučković je izvršio demonstraciju funkcionalnosti Internet aplikacije groblje.rs .


Komentari
(0)

23. april 2015.

ODRŽANA MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA ŽIVOTNA SREDINA I ADAPTACIJA PRIVREDE NA KLIMATSKE PROMENE

Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije „ECOLOGICA“ održalo je međunarodnu naučnu konferenciju „Životna sredina i adaptacija privrede na klimatske promene“. Svečano otvaranje održano je 22. aprila 2015. godine u Institutu ekonomskih nauka,  dok je 23. aprila 2015. godine održan stručni skup u Privrednoj komori Beograda.
Program Međunarodnog naučnog skupa obuhvatio je mnoge tematske celine i celokupnu problematiku uticaja klimatskih promena na životnu sredinu i mere za adaptaciju privrede. Ovom skupu prisustvovali su stručnjaci iz domena zaštite životne sredine: istraživači, ekonomisti, pravnici, inženjeri, nastavnici, meteorolozi, inspektori i svi koji imaju odgovoran odnos prema zaštiti životne sredine.


Komentari
(0)

23- 26. april 2015.

POČINJU SAJAM HORTIKULTURE I PRATEĆE IZLOŽBE

Od 23. do 26. aprila na Beogradskom sajmu održava se pravi mali „sajamski mix“ – 20. Međunarodni sajam hortikulture – „BeoplantFair“, 18. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“, 3. Izložba parkovskih i baštenskih mašina „MotoPlantExpo“ i Izložba komunalnih vozila i prateće opreme „Komex“. Pored uzgajivača cveća i cvetnog materijala, i ove godine će se na istom mestu okupiti preko 100 izlagača iz raznih oblasti hortikulture - voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, uzgoja i održavanja zelenih površina, pejzažne arhitekture. Sajam tradicionalno prati i nova saznanja i inovacije za uređenje zelenih oaza u ruralnim područjima i urbanim prostorima.


Komentari
(0)

22. april 2014.

ODRŽAN SASTANAK SA PRIVREDNICIMA GRADSKE OPŠTINE OBRENOVAC

Predsednik privredne komore Beograda Milivoje Miletić, generalni direktor Aeorodroma "Nikola Tesla" Beograd Saša Vlaisavljević, izvršni direktor Aerodroma Raša Ristivojević i sekretar Zajednice opštih udruženja preduzetnika Privredne komore Beograda Dejan Zrilić posetili su Obrenovac i u sali Gradske opštine Obrenovac sastali su se sa rukovodstvom opštine i obrenovačkim privrednicima.

Na sastanku je bilo reči o problemima u privatnom sektoru kao i o novoj strategiji razvoja preduzetništva.


Komentari
(0)

22. april 2015.

OBUKA ZA PISANJE PROJEKATA ZA KONKURSE EU FONDOVA SA FOKUSOM NA NOVI EU PROGRAM HORIZON 2020

U Privrednoj komori Beograda u okviru realizacije projekta „EU fondovi za privredu“ organizovana je 21. i 22. aprila 2015. godine dvodnevna obuka za pisanje projekata za otvorene konkurse EU fondova, sa fokusom na najavljene pozive za period 2015-2020. godine i na novi EU program HORIZON 2020.
Cilj obuke je bio unapređenje i razvoj veština za pisanje predloga projekata za EU fondove, definisanje tenderskih procedura, smernice za visoke kriterijume evaluacije evropske Komisije, upoznavanje sa alatima koji su od pomoći u poboljšanju performansi i kvalitetu projekta, mapiranje raspoloživih finansijskih sredstava iz EU Fondova, znanja u kros-kulturnim pregovaranjima, veštine za mobilisanje zainteresovanih strana, pronalazak odgovarajućih partnera i osiguravanje u realizaciji obaveza. 


Komentari
(0)

22. april 2015.

OTVOREN PRVI ŠALTER ZA PREDUZETNIŠTVO NA ZVEZDARI

Danas je u opštini Zvezdara otvoren  šalter za preduzetništvo u Beogradu kao servis za sve sektore privrede, mala i srednja preduzeća, prvi u nizu ovakvih punktova kojima će biti pokrivene sve gradske i prigradske opštine.
"Ovo je inicijativa Privredne komore Beograda koju realizujemo u saradnji sa Gradom, gradskim sekretarijatom za privredu i gradskim opštinama. Krenuli smo od opštine Zvezdara gde je najbolja klima i gde su najbrže  reagovali na našu ponudu. U najkraćem roku idemo u Obrenovac, na Čukaricu i u Lazarevac i potom ćemo pokriti i ostale gradske opštine", izjavio je izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić.


Komentari
(0)

22. april 2015.

ZNAČAJ SISTEMA ZATVORENE TELEVIZIJE I DOKAZNA VREDNOST VIDEO-SNIMAKA KOD NASTANKA KRIVIČNOG DELA U KOMPANIJAMA

Sistem zatvorene televizije i video nadzor kao njegov element, predstavljaju važno sredstvo odvraćanja, osmatranja i obaveštavanja o izvršenim protivpravnim delima na štetu kompanije. Ipak, u praksi se postavlja pitanje kakva je dokazna vrednost video–snimaka u krivičnim i drugim pravnim postupcima?
U želji da ovu temu približimo zainteresovanim članovima Privredne komore Beograda i šire, u organizaciji Centra za unapređenje kvaliteta i korporativnu bezbednost Privredne komore Beograda, a u saradnji sa Srpskom asocijacijom menadžera korporativne bezbednosti i Inovacionog centra Fakuleta bezbedosti, realizzovan je stručni skup na temu: ''Video nadzor i korporativna bezbednost: dokazna vrednost i bezbednosna funkcionalnost video-snimaka''.


Komentari
(0)

21. april. 2015.

BANJA LUKA, XVIII SEDNICA FORUMA PREDSEDNIKA ERUSRS PRIVREDNIH KOMORA

U Banja Luci je 21. aprila 2015. godine održana XVIII sednica Foruma predsednika  privrednih komora “Ekonomske regije u slivu reke Save” (ERUSRS) – komorske asocijacije koja već devet godina uspešno povezuje privredu savske regije. Sastanku su prisustvovali predstavnici 17 privrednih komora ERUSRS sa područja sliva reke Save (iz sve četiri države), kao i predstavnici Savske komisije.
Organizator skupa bila je  PKRS Područna privredna komora Banja Luka, koja tokom 2014/2015. godine predsedava ovom regionalnom komorskom asocijacijom, a Privrednu komoru Beograda, kao jednu od srpskih komora članica, predstavljali su Zoran Milošević, predsednik skupštne Privredne komore Beograda i Vera Tošić. Sednicu je otvorio i vodio predsednik  PKRS PPK Banja Luka, gospodin Goran Račić. On je posebno istakao razvojni značaj ove komorske asocijacije koji je linija povezivanja i osnov za stvaranje  novih mogućnosti za savsku regiju u pogledu jačanja spoljnotrgovinske razmene, razvoja poljoprivrede, rečnog saobraćaja i  turizma.


Komentari
(0)

21. april 2015.

SMART CITY, RAZVOJ PAMETNIH USLUGA KROZ MEĐUNARODNE RAZVOJNO-ISTRAŽIVAČKE PROJEKTE

U Privrednoj  komori  Beograda, u saradnji sa kompanijom DunavNET, 21. aprila 2015. godine održano je predstavljanje realizovanih projekata u domenu Smart City rešenja razvojem pametnih usluga kroz međunarodne razvojno-istraživačke projekte. Pametni gradovi obuhvataju izradu i primenu različitih aplikativnih rešenja u svim oblastima funkcionisanja grada (infrastrukture, energije, upravljanja otpadom, saobraćaja, zagađenja vazduha, vode…), što otvara mogućnosti da se aktivira javni, privredni i civilni sektor. Takođe otvara se pitanje koji model finansiranja "smart city" rešenja i način upotrebe ²open data² su pogodni, kako bi se postigla održivost rešenja, a efekte primene uživala cela zajednica u dugoročnom periodu.Dobri primeri smart gradova u Evropi su London, Mančester, Barselona, Helsinki.  


Komentari
(0)

21. april 2015.

IoT MEETUP - INTERNET OF THINGS – ISKUSTVA, PARTNERSTVO, IDEJE

U Privrednoj komori  Beograda, u saradnji sa kompanijom DunavNET, 21. aprila 2015. godine, održan je  po prvi put  IoT MEETUP, Internet of things – iskustva, partnerstvo, ideje. Meet up je bio prilika za razmenu ideja, iskustava i opoznavanje sa nekoliko događaja i inicijativa koje okupljaju IOT zajednicu. Poziv svim učesnicima skupa, pojedincima, preduzetnicima, kompanijama da se pridruže, sarađuju sa predlozima, idejama i informacijama u pogledu IOT rešenja. Suština je u sharing-u i ekosistemu. Sva IOT rešenja naročito za potrebe grada ili servisa od značaja za veliki broj korisnika, podrazumevaju kolaboraciju većeg broja participanata, Upravo se tako ostvaruje jedan od osnovnih principa IOT – interoperabilnosti, odnosno uklapanje heterogenih sistema koji mogu da rade zajedno. 


Komentari
(0)

21. april 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA ZA  ENEREGTIKU U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

U Privrednoj komori Berograda danas je osnovana Grupacija za energetiku, rudarstvo, toplikifikaciju i gasifikaciju za čijeg predsednika je izabrana Polka Todorić iz RB Kolubara, a za zamenika predsednika sekretar Sekretarijata za energetiku Grada, Marko Stojanović.
Savetnik predsednika Privedne komore Beograda, Vekoslav Šošević rekao je da je u okviru politike novog  rukovodstva Komore da sektorski organizuju grupacije sa ciljem da se domaća industrija zaposli. On je upozorio da se često raspisuju tenderi isključivo na engleskom jeziku na kojima pobeđuju učesnici iz inostranastva koji po kvalitetu ne mogu da se porede sa domaćim kompanijama, zbog čega je Komora u obavezi da ukazuje na anomalije i pomaže privrednicima da se što bolje pripreme za ovu vrstu nadmetanja.


Komentari
(0)

21. april 2015.

OBUKA ZA POLAGANJE ISPITA ZA SLUŽBENIKA ZA JAVNE NABAVKE

Zbog velikog interesovanja svojih članova i šire javnosti, a u cilju pripreme za polaganje ispita za službenika za javne nabavke, u organizaciji Centra za privredno-pravni sistem i Centra za edukaciju 20. i 21. aprila 2015. godine u Privrednoj komori Beograda održana je dvodnevna  "Obuka za polaganje ispita za službenika za javne nabavke".
Obuku su sproveli stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u oblasti javnih nabavki u zemlji i inostranstvu: Marija Veličković, zamenik direktora Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki grada Beograda i Jasmina Milenković, pomoćnik sekretara u Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.


Komentari
(0)

20. april 2015.

POSLOVNI FORUM SRPSKIH I KINESKIH PRIVREDNIKA U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

U Privrednoj komori Beograda održan je Poslovni forum, koji su organizovali Privredna  komora Beograda i Privredna komora Šangaja na kome je učestvovalo oko sto domaćih i kineskih privrednika. Otvarajući skup, predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da Kinu i Srbiju povezuju tradicionalno prijateljski odnosi koji predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj ekonomske saradnje. Bilateralnu saradnju u oblasti trgovine i investicija trebalo bi  podići na viši nivo, rekao je Miletić i dodao da je Privrednu komoru Beograda u poslednjih pola godine posetilo mnogo privrednika iz Kine sa ponudama za saradnju u različitim privrednim sektorima. Predsednik Privredne komore Beograda rekao je da se priprema delegacija privrednika koji će u maju i junu posetiti Kinu u cilju daljeg jačanja ekonomskih veza dve zemlje i boljeg uzajamnog informisanja privrednika.


Komentari
(0)

17. april 2015.

EU ŠANSA ZA INOVACIJE, MSP I LOKALNI RAZVOJ SRBIJE

Evropska unija će, u periodu do 2020. godine, najveći deo podsticajnih sredstava za članice i zemlje kandidate uložiti u inovacije i mala i srednja privredna društva  (MSP), sa ciljem da poveća konkurentnost na svetskom tržištu u odnosu na druge najveće takmace, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na seminaru Info dan - EU programi za finansiranje projekata  sa posebnim  osvrtom  na mogućnosti učešća privrednih subjekata, izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić, rekao je da je EU za privredu prioritena tema. Privredna komora Beograda je stalni partner Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede u sprovođenju IPARD programa za agrarni i ruralni razvoj, a glavno ograničenje u boljem korišćenju svih evropskih fondova  je nedovoljno znanje o njima, ocenio je Krstić. On je najavio da će se u okviru  Komore, kao info servisa, na ove teme u kontinuitetu organizovati  seminari i edukacija za privrednike o mogućnostima korišćenja sredstava iz EU fondova.


Komentari
(0)

17. april 2015.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI PRIVREDNE KOMORE  BEOGRADA I UNIVERZITETA EDUKONS

Privredna komora Beograda i Univerzitet Edukons  danas su potpisali Sporazum o saradnji  koji  je pravni osnov za uspostavljanje  nove  interaktivne  veze  između  privrede, nauke i  visokog obrazovanja u oblasti ekonomije. 
Sporazum su  potpisali predsednik Privredne komore  Beograda Milivoje Miletić i rektor Univerziteta Edukons, čije je sedište u Sremskoj Kamenici, profesor Aleksandar Andrejević. Posle potpisivanja u Privrednoj komori Beograda, Miletić je ocenio da je za dobro privređivanje  važno  obrazovanje  i  permanentno usavršavanje. On je najavio da će se Privredna komora Beograda  u saradnji sa komorskim sistemom i institucijama Grada  angažovati na programu uvođenja dualnog obrazovanja  kao temelja  za reindustrijalizaciju u Srbiji.


Komentari
(0)

17. april 2015.

REALIZOVANA EDUKACIJA POSVEĆENA PROCENI PRAVNIH  RIZIKA I ZAŠTITI OD INSAJDERSKE PRETNJE KAO ELEMENTA POSLOVNE BEZBEDNOSTI

U organizaciji Privredne komore Beograda i Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, održan je još jedan u nizu seminara iz oblasti korporativne bezbednosti na temu procena pravnih rizika i zaštiti od insajderske pretnje kao elementi poslovne bezbednosti.
Kroz predavanja, diskusiju i radionicu, bilo je ukazano na značaj razvoja veštine procene pravnih rizika i ovladavanja  tehnikama zaštite privrednih društava i drugih organizacija od insajderske pretnje i drugih opasnosti u oblasti bezebdnosti informacija. Seminar je imao za cilj podizanje nivoa bezbednosne kulture u oblasti obrade i zaštite podataka, sticanje znanja o normativnim, organizacionim i drugim merama korporativne zaštite, kao i upoznavanje sa metodama procene rizika i principima izgradnje održivog sistema prevencije insajderske pretnje.


Komentari
(0)

17. april 2015.

KONFERENCIJA "SNAGA MLADIH LIDERA : PROMENE KOJE SA SOBOM DONOSE MLADI - PROBLEMI ILI ŠANSA SA KOJIMA SE SUOČAVAJU MLADI U LOKALNOJ ZAJEDNICI"

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Centra za koordinaciju"Ujedinjena Srbija" i Kancelarije za mlade Surdulica, 16. i 17. aprila 2015. godine održana je prva konferencija pod nazivom: "Snaga mladih lidera : Promene koje sa sobom donose mladi - problemi ili šansa sa kojima se suočavaju mladi u lokalnoj zajednici' 
Konferencije je okupila oko 100 učesnika iz cele Srbije, predstavnika omladinskih, studentskih i organizacija koje se bave mladima, a sa ciljem donošenja zajedničkih zaključaka, kako podržati i podsticati aktivizam kod mladih. Tokom dvodnevne konferencije učesnici su imali priliku da o stanju, stavovima, iskustvima i rešenjima diskutuju sa panelistima, iskusnim stručnjacima iz različitih društvenih i poslovnih sfera. 


Komentari
(0)

17. april 2015.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFSKA STUDIJA USPEŠNIH PORODIČNIH PREDUZEĆA U SEOSKIM PODRUČJIMA SRBIJE

U svečanoj sali Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), održan je stručni skup o razvoju porodičnih preduzeća u seoskim područjima Srbije i predstavljena je monografska studija uspešnih porodičnih preduzeća u kojoj se predlažu rešenje kako zadržati ljude na selu, sa ciljem boljeg života. Monografija predstavlja svojevrsni vodič za mlade ljude na selu za osnivanje porodičnih preduzeća, i ujedno inicira razvoj agrobiznisa u ruralnim oblastima kroz povećanje zaposlenosti kod mladih u seoskim područjima i diverzifikacijom poljoprivredne proizvodnje.


Komentari
(0)

17. april 2015.

REALIZOVANA OBUKA O EVALUACIJI RADNOG UČINKA

Obuka "Izrada i uvođenje sistema za merenje radnog učinka" realizovana je  16.  i  17. aprila 2015. godine u Privrednoj komori Beograda, u cilju upoznavanja članova i šire stručne javnosti o evaluaciji radnog učinka.
Tokom dvodnevne obuke predstavljene su primenjive metode merenja radnog učinka, povezanost sa drugim procesima, kao i analize metoda i kriterijuma procene radnog učinka zaposlenih. Najvažnije, prikazani su praktični kriterijumi i efekti do kojih dovodi njihova primena.

Najave ostalih obuka, link: CENTAR ZA EDUKACIJU PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA


Komentari
(0)

17. april 2015.

GRADSKO GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE PO TRŽIŠNOJ CENI

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da se, na osnovu Predloga izmena Odluke o gradskom građevinskom zemljištu koji je na dnevnom redu današnje sednice gradskog parlamenta, ono više neće davati u zakup već će se otkupljivati po tržišnoj ceni.
-Ova odluka se donosi na osnovu izmena Zakona o planiranju i izgradnji. Suština je da je do sada gradsko građevinsko zemljište davano u zakup, a kako je zakon ukinuo tu mogućnost, osim u određenim slučajevima koji su zakonom precizirani, gradsko građevinsko zemljište će se otkupljivati po tržišnoj ceni, a gradska Direkcija za građevinsko zemljište je već pripremila nekoliko lokacija - istakao je gradski menadžer i dodao da je ovo naročito važno za strance koji ne razumeju funkciju zakupa.

Izvor: Studio B


Komentari
(0)

16. april 2015.

B2B SUSRETI SRPSKIH I TURSKIH KOMPANIJA NA SAJMU GRAĐEVINARSTVA U BEOGRADU - SEEBBE 2015.Na 41. Međunarodnom sajmu građevinarstva (UFI) – South East Europe Belgrade Building Expo, 16. aprila 2015, Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti i Zajednica opštih udruženja preduzetnika Privredne komore Beograda je za svoje članove organizovala B2B susrete sa turskim kompanijama  iz ove oblasti.
Na Sajmu izlaže ukupno 26 turskih kompanija, među kojima su : BINA, SISTEM ALUMINYUM, KAR PEN, CAGSAN MERDIVEN, ERPEN PLASTIK, GUNEY CELIK  i druge.

Beogradske građevinske firme imale su priliku da se od turskih kolega informišu o najnovijim tendencijama u građevinarstvu, kao i da se na licu mesta upoznaju sa novim materijalima  i metodama kod izrade i postavljanja fasada, aluminijumskih profila, pvc-a, sanitarija itd.

Komentari
(0)

16. april 2015.

PROGRAM UČENJA KINESKOG JEZIKA I KULTURE ZA ZAPOSLENE - 25% POPUST ZA ČLANOVE KOMORE

Nastojeći da doprinese unapređenju poslovanja kompanija, kao i da omogući inoviranja ličnih veština i stručnih kvalifikacija top menadžmenta i ostalih saradnika u kompanijama, Privredna komora Beograda u saradnji sa Centrom za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine omogućava najpogodniji modalitet učenja stranih jezika.
Za aktivne članove Komore pripremljena je specijalno prilagođena ponuda u cilju edukacije zaposlenih koji će unaprediti svoju profesionalnu i poslovnu komunikaciju za kratak period uz kvalifikovan profesorski kadar (diplomirani profesori jezika) koji garantuje kvalitet znanja. 
Program učenja kineskog jezika predviđa da zaposlenima pruži najosnovnija znanja o kineskom jeziku i kulturi, kako bi njihov kontakt u poslovanju sa kineskim poslovnim partnerom, bio olakšan mogućnošću vođenja direktne i jednostavnije komunikacije i poznavanjem kineske kulture i običaja, sve sa ciljem olakšavanja posla i prevazilaženja nekih barijera koje se javljaju usled uzajamnog nepoznavanja i nerazumevanja.
Kontakt: nenadbosic@kolarac.rs    telefon: 2630 480


Komentari
(0)

16. april 2015.

SASTANАK S DELEGACIJOM PRIVREDNIKA IZ BUGARSKE

Privredna komora Beograda bila je domaćin delegaciji bugarskih privrednika, koju je predvodila predstavnica bugarske asocijacije BULEXPO, gospođa Antoaneta Petrova.  U sastavu delegacije su bile kompanije iz oblasti farmaceutske proizvodnje, klimatizacije, prehrambene industrije, proizvodnje cipela, laboratorijske opreme, proizvodnje sportske opreme i tekstilne industrije.
Bugarska i Srbija su politički, trgovinski i ekonomski partneri, države povezane dobrosusedskim i kulturnim vezama i velikim iskustvom u saradnji. Ipak, privredna saradnja odvija se pretežno putem robne razmene, dok su viši oblici saradnje, kao što su kooperacije, ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji i zajednička ulaganja nedovoljno zastupljeni. Postoji prostor za unapređenje saradnje. Preduslov za dobru privrednu saradnju


Komentari
(0)

16. april 2015.

INFO SESIJA  - EU FONDOVI ZA PRIVREDU SRBIJE, NOVI EU PROGRAMI 2015-2020. I FINANSIJSKE MOGUĆNOSTI ZA PRIVREDU U 2015.

Privredna komora Beograda je održala jednodnevnu EU info sesiju u cilju pružanja efikasne podrške privrednim subjektima koji kontinuirano rade na unapređenju poslovanja i podizanju sopstvenih kapaciteta, kako bi maksimalno, a na efikasan način iskoristili dostupnu finansijsku podršku EU Fondova namenjenu tržištu Republike Srbije,  pod nazivom: Info sesija - EU fondovi za privredu srbije "Novi EU programi 2015-2020. i finansijske mogućnosti za privredu u 2015. godini"
Info sesijom je rukovodio tim eksperatakoji su, kombinacijom teorije i praktičnih primera, omogućili učesnicima dragocena znanja za projekte i/ili projektne inicijative, a u skladu sa EU kriterijumima. 
Najava svih EU obuka, link: PRISTUP IZVORIMA FINANSIRANJA


Komentari
(0)

15. april 2015.

NOVI BIZNIS MODELI TELEKOM-OPERATERA

Dramatične promene prihoda od osnovnih telekomunikacionih ulsuga diktiraju promene biznis modela telekom-operatera,  Internet provajdera i svih kompanija koje pružaju komunikacione servise. U kom pravcu strateški razmišljati i na koji način ući u domen novih servisa bila je tema današnjeg poslovno-stručnog skupa u organizaciji Privredne komore Beograda i Udruženja inženjera Telekoma Srbije (UITS). Saša Stamenković, predsednik UITS izložio je detaljnu analizu tržišta, dok je sekretar Udruženja informatičke delatnosti Dušan Rakić sugerisao operaterima povezivanje sa medijima i ostalim industrijama u uvođenju novih servisa, kako bi obezbedile prihode u izmenjenim okolnostima. 

Komentari
(0)

15. april 2015.

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU

Narodna Skupština Republike Srbije donela je Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji predstavlja sveobuhvatnu reformu inspekcijskog nadzora. Osnovni razlog donošenja sistemskog zakona o inspekcijama je potreba postojanja jednog zakona koji bi uredio metodologiju postupanja u inspekcijskom nadzoru, ovlašćenja i obaveze učesnika inspekcijskog nadzora, koordinaciju rada inspekcija i bolje korišćenje resursa inspekcija.


Komentari
(0)

9. april 2015.

IZBOR NAJBOLJE TEHNOLOŠKE INOVACIJE U SRBIJI 2015. GODINE

Privredna komora Beograda, u okviru komorskog sistema Srbije, partner je u državnom projektu izbora za  najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2015. godine.
Na sastanku u Privrednoj komori Beograda organizatori su najavili da je rok za podnošenje isključivo elektronskih prijava na konkursu za izbor najbolje tehnološke inovacije 20. april, a adresa  www.inovacija.org. Uslov za učešće pored sprovodljive ideje  je da se formira tročlani tim koji će realizovati inovaciju u praksi u toku samog takmičenja koje traje do kraja godine i podrazumeva nekoliko faza obuke.
Organizator je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije,  glavni partner je  Privredna komora Srbije, odnosno sve komore u njenom sastavu jer je cilj da se obuhvate sve lokalne zajednice u Srbiji, logistiku pruža Fakultet tehničkih nauka u Novom  Sadu, a medijski partner je Radio televizija Srbije.  


Komentari
(0)

8. april 2015.

RADIONICA: KORIŠĆENJE ADWORDS ALATA U ON LINE OGLAŠAVANJU -  POSTAVKA KAMPANJA NA MREŽI ZA PRETRAGU

U Privrednoj komori Beograda, u saradnji sa NVA Company, održana je trodnevna radionica "Korišćenje AdWords alata u on line oglašavanju - Postavka kampanja na mreži za pretragu"
Cilj radionice je da polaznici savladaju osnove, urade dobru pripremu, samostalno postave oglas na AdWords platformi i upravljaju dalje kampanjom, podrazumevajuću praćenje efekata, analizu raspoloživih analitika, i shodno feedbacku, optimizovanje kampanje. Od posebnog značaja bili su praktični saveti i instrukcije,  koje je predavač, Sonja Jovović iz svog višegodišnjeg iskustva podelila sa učesnicima radionice, kao i mogućnost nastavka komunikacije u cilju podrške tokom napredovanja u primeni ovog alata. 


Komentari
(0)

8. april 2015.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA PODRŽAVA DONOŠENJE ZAKONA O ZADRUGAMA

Privredna komora Beograda podržava zadružne saveze u naporima da se ova oblast što pre uredi donošenjem novog Zakona o zadrugama, izjavio je danas izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić.
Na otvaranju okruglog stola "Poslovanje zadružnog  sektora u Srbiji sa predlogom mera" koji  je organizovao Zadružni savez Beograda, Krstić je rekao da će Komora pomoći u artikulusanju inicijativa zadrugara i zajedničkim delovanjem prema državi jer je važno da svaka dobra incijativa ima i dobru logistiku.  "Toliko smo usitnjeni da niko više nije sposoban da samostalno pokrene projekat ili posao, a kroz udruživanje, a zadrugarstvo je upravo to, mogu se realizovati i veći projekti", rekao je Krstić.


Komentari
(0)

8. april 2015.

ALATI ZA PRIVLAČENjE I ZADRŽAVANjE VELIKIH KUPACA

U Privrednoj komori Beograda, organizovan je trening na temu: „Alati za privlačenje i zadržavanje velikih kupaca“.
Istraživanja govore o tome da je nekoliko puta skuplje privući novog kupca nego zadržati postojećeg i iz tog razloga je važno imati jasnu sliku o tome ko su najvredniji kupci i koliki trud je vredno uložiti kako bismo ih zadržali.  Cilj treninga je bio da učesnici unaprede veštine upravljanja velikim-važnim kupcima (key account management) sa ciljem postizanja lojalnosti istih i održive konkurentnosti na tržištu. 
Trening je namenjen izvršnom menadžmentu, zaposlenima u sektoru trgovine, komercijale, prodaje, direktorima/vlasnicima firmi, tim liderima, kao i svima koji žele da unaprede svoje lične veštine i upoznaju se sa važnim principima upravljanja velikim kupcima. 


Komentari
(0)

7. april 2015.

DO 2020. PRERAĐIVAĆE SE 70 ODSTO GRAĐEVINSKOG OTPADA

Beograd generiše 500 hiljada tona građevinskog otpada godišnje, od čega se zbrine  od 200 do 300 hilljada tona ovog otpada na deponiji u Vinči, ali se ništa ne reciklira. Plan je kao i obaveza prema direktivi Evropske unije da se  reciklira 70 odsto građevinskog otpada do 2020. godine ili nešto kasnije jer EU produžava rokove ukoliko država nije spremna da svoje ekološke obaveze okonča u zadatom roku, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.


Komentari
(0)

7. april 2015.

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA NOSILAC RAZVOJA SRBIJE

Mala i srednja preduzeća predstavljaju razvojnu šansu privrede Srbije, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Beograda. U panel diskusiji koju je organizovao Ekonomsko-poslovni forum Evropskog pokreta u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, ocenjeno je da mala preduzeća mogu da donesu velike promene o čemu svedoči podatak da je, od 2005. do 2013. godine, 45 odsto velikih preduzeća nastalo od malih i da su ona mnogo efikasnije preživela krizu.


Komentari
(0)

6. april 2015.

OD NJIVE DO TRPEZE – ZDRAVSTVENO ISPRAVNA HRANA

U Institutu za  javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, obeležen je 7. april, Svetski dan zdravlja. Ove godine Svetski dan zdravlja posvećen je bezbednosti hrane i obeležen je pod sloganom „Od njive do trpeze – zdravstveno ispravna hrana“. Pod tim nazivom održana je stručna konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarija za Srbiju, Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nacionalnog saveta potrošača.


Komentari
(0)

6. april 2015.

DODELA PLAKETA DIS 2015

Društvo za informatiku Srbije je u Svečanoj sali Starog dvora, dodelilo PLAKETE Društva za informatiku Srbije za izvanredna dostignuća iz informatike u 2015. godini. Dobitnici Plaketa su: Plaketa za naučni rad iz oblasti informatike dr Dalibor Petrović: „Društvenost u doba interneta“;  Plaketa za inovativnu primenu IKT u poslovnom okruženju: Schneider Electric DMS NS d.o.o – softversko rešenje „ADMS“; Plaketa za razvijen i primenjen hardverski ili softverski proizvod: Institut Mihajlo Pupin, Beograd – „Sistem za pozicioniranje u unutrašnjim prostorima“; Plaketa za razvijen i primenjen hardverski ili softverski proizvod: Elektrotehnička škola Nikola Tesla, Beograd – „GELP aplikacija za neverbalnu komunikaciju“; Plaketa za razvijenu i primenjenu informatičku uslugu: SAGA d.o.o Beograd – „Novi kompjuterizovani tranzitni sistem“ ; Žiri je zaključio da se dodeli i POHVALA DIS i to: Gradska uprava grada Beograda, Zavod za informatiku i statistiku, Beograd – Web aplikacija „Kancelarija za brze odgovore privredi“.


Komentari
(0)

6. april 2015.

ROK ZA PODNOŠENJE M-4 PRIJAVA ZA 2014. ISTIČE 30. APRILA

Zbog neažurnosti poslodavaca svaki deseti podnosilac zahteva za starosnu penziju ne može da dobije rešenje Fonda PIO, jer mu poslodavac nije uplaćivao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i time ga onemogućio da ostvari staž kao uslov za penziju, kažu u PIO fondu. Svakoj desetoj osobi koja podnosi zahtev za penziju poslodavac nije redovno uplaćivao doprinose. Zbog toga Fond apeluje na poslodavce da ne propuste poslednji rok za podnošenje prijava M-4 za 2014. koji ističe 30. aprila za prethodnu kalendarsku godinu.


Komentari
(0)

3. apil 2015.

NOVINE U ZAKONU O PREKRŠAJIMA

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Centra za privredno–pravni sistem, Centra za edukaciju i USAID Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, održana je druga u ovoj godini, radionica na temu: Novine u zakonu o prekršajima 
Realizatori radionice bili su: Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu i Nevenka Pančić, sudija Prekršajnog Apelacionog suda.


Komentari
(0)

3. april 2015.

ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA


U Privrednoj komori Srbije odrzan je stručni skup u vezi  sa implementacijom Zakona o zapošljavanju stranaca na temu: ”Kako do dozvole za rad u Srbiji”, i to u saradnji sa advokatskom kancelarijom BDK advokati, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS. Zakon o zapošljavanju stranaca  je stupio na snagu krajem 2014. godine nizom novina na sveobuhvatan način  koji uređuje oblast zapošljavanja stranih državljana.   


Komentari
(0)

3. april 2015.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA U PROGRAMU  ZNANJEM DO CILJA

Privredna komora Beograda jedna je od pet institucija koje su učestvovale u realizaciji programa obuke za preduzetnike i početnike u biznisu  Znanjem do cilja  koji je završen danas uručivanjem diploma u Skupštini Grada. Obuku je pohađalo 558 građana Beograda, a uručeno je 360 diploma.
Čestitajući nagrađenima, predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić ocenio je da je program Znanjem do cilja važan kako za učesnike i organizatore tako i za lokalnu samoupravu, Grad Beograd i Republiku.
Pozivam vas na saradnju sa Privrednom komorom Beograda po svim pitanjima u oblasti  poslovanja na koja želite da dobijete odgovor ili savet. Pripremamo  i uskoro ćemo ponuditi nove usluge za preduzetnike i početnike u biznisu, kao i za mala i srednja preduzeća preko Zajednice preduzetnika Privredne komore Beograda. To će doprineti sticanju preduztničkih veština i osvajanju poslovnog znanja, ali i poštovanju zakona i poslovnog morala koji želimo da afirmišemo, istakao je Miletić.


Komentari
(0)

3. april 2015.

CO CREATE THE INTERNET OF THINGS RADIONICA – KORIST ZA GRAĐANE, PRIVREDU I GRADSKU UPRAVU

U organizaciji DunavNeta i IOT Foruma u Novom Sadu, 3. aprila 2015. godine, organizovana je  u okviru FP7 SocIoTal projekta, Co create The Internet of Things radionica – Open Data i   Air Quality. Na radionici se na zanimljiv i interaktivan način razgovaralo o tome šta open data znači za grad, koje su informacije važne sa stanovišta građana, kako se do njih dolazi, ko može i kako da ih distribuira, a sve u cilju poboljšanja različitih aspekata kvaliteta života celokupne zajednice, uvažavajući  interesovanja kroz korisnost i komercijalnost svih stejkoholdera.  


Komentari
(0)

2. april 2015.

MENADŽMENT KVALITETOM – INTERNI AUDITOR


U Privrednoj komori Beograda, u periodu od 30. marta do 2. aprila 2015. godine, realizovan je  kurs na temu: "Menadžment kvalitetom – interni auditor (proveravač)".
Cilj ovog kursa bio je da se učesnici osposobe za sprovođenje internih provera u svojoj organizaciji.
Učesnici su imali priliku da sagledaju na koji način se može dobiti sveobuhvatni pregled efektivnosti sistema, kroz proveravanje svog sistema menadžmenta kvaliteta. Program kursa je koncipiran tako da upoznaje stručnjake sa osnovnim tehnikama provere kao i međunarodnim standardom ISO 9001.  


Komentari
(0)

2. april 2015.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA I SERTIFIKACIONE KUĆE TMS-A

Potpisivanjem Sporazuma o poslovnoj saradnji Privredne komore Beograda i TMS CEE doo. biće omogućeno zajedničko delovanje na unapređenju razvoja tržišne privrede i efikasnosti rada Komore i njenih članova, primenom standarda kvaliteta i pružanja stručne pomoći, kao i saveta u vezi sa primenom sistema menadžmenta kvalitetom.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su Vladimir Vuksanović i Barbara Stanišić iz Privredne komore Beograda i Boško Gavović, direktor TMS CEE.


Komentari
(0)

1. april 2015.

PODIĆI KVALITET DOMAĆEG MLEKA

Na sednici Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije razmatrani su problemi na tržištu mleka i stanje u domaćem svinjarstvu. Konstatovano je da su na poremećaj na tržištu mleka, domaće mlekare dvojako reagovale, jedan broj njih je smanjio otkupne cene, dok su druge otkazale otkup malim dobaljačima. PKB Korporacija je zbog velikih količina i kvaliteta mleka za sada uspela da zadrži cenu, ali se od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine traži zaštita domaće proizvodnje mleka. Što se tiče mleka u prahu, uvoz će se za potrebe konditorske industrije verovatno nastaviti zbog boljeg kvaliteta i nize cene. Zaključeno je da jedino ulaganjem u podizanje kvaliteta mleka, domaća mlekarska industrija može postati konkurentnija. Problemi u svinjastvu se mogu delimično rešiti, odnosno ublažiti usaglašavanjem domaćeg zakonodavstva sa EU po pitanju zamrznutog mesa.


Komentari
(0)

1. april 2015.

NOVINE U UPRAVNOM POSTUPANJU - PREDLOŽENA REŠENJA ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU

U Palati Srbije 01. aprila 2015. godine održana je diskusija na temu: Novine u upravnom postupanju:predložena rešenja Zakona o opštem upravnom postupku. Prisutnima su se obratili dr Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarska državne uprave i lokalne samouprave Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Prof. dr Zoran Perišić, predsednik Stalne konferencije gradova i opština.


Komentari
(0)

1. april 2015.

MINISTARKA JADRANKA JOKSIMOVIĆ U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Ministarka bez porfelja zadužena u Vladi Srbije za evropske integracije, Jadranka Joksimović ,danas je bila gost Društva lobista  Srbije u Privrednoj komori Beograda.
Otvarajući skup o aktuelnom trenutku evropskog puta  Srbije, predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić  istakao je da je integracija u Evropsku uniju  državni i nacionalni prioritet. Za poslovnu zajednicu važni su kako pregovori  tako i harmonizacija sa evropskim zakonodavstvom, a Privredna komora Beograda uključena je u ove procese na više načina. Angažovani smo pre svega na edukaciji privrednika o evropskim propisima i standardima i načinima njihove primene u Srbiji, rekao je Miletić.


Komentari
(0)

31. mart 2015.

U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA URUČENI SERTIFIKATI EKO TRENERIMA

U Privrednoj komori Beograda uručeni su sertifikati prvoj generaciji eko trenera u okviru projekta Eko regioni Banat i Šumadija čiji je cilj podizanje ekološke svesti i kulture življenja najmlađih u Srbiji.
Potvrdu da su završili obuku koja je trjala 85 časova dobilo je 40 polaznika iz ova dva regiona. To su nastavnici, vaspitači i predstavnici lokalnih samouprava koji će veštine i znanja  stečena u toku obuke preneti na decu predškolskog i školskog uzrasta kroz radionice u 27 opština Banata i Šumadije.


Komentari
(0)

31. mart 2015.

SRBIJI  POTREBNA NOVA INDUSTRIJSKA POLITIKA

Srbija ima potencijale da prevaziđe ekonomske teškoće, ali neće biti lako jer nema čarobnog štapića, izjavio je danas  u Privrednoj komori beograda  profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju,  Mihailo Crnobrnja.
U izlaganju o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i Beogradu na sednici Odbora za industriju koja je prešla u interaktivnu raspravu na ovu temu sa privrednicima, Crnobrnja je rekao da on ne podržava insistiranje na stranim investicijama već da bi prioritetan državni projekat trebalo da bude podsticajni mehanizam za domaće investicije koje bi doprinele da se maksimalno iskoriste komparativne prednosti zemlje. Integracija sa Evropskom unijom trebalo bi da posluži kao sredstvo razvoja Srbije, a ne cilj, smatra Crnobrnja.


Komentari
(0)

30. mart 2015.

SEDNICA ŽIRIJA ZA DODELU PLAKETA DIS 2015U Privrednoj komori Beograda je održana javna sednica za dodelu PLAKETA DIS za 2105. godinu. Plakete se dodeljuju za izvanredna domaća dostignuća u oblastima:
  • Inovativna primena IT u poslovnom okruženju,
  • Objavljen naučni rad iz oblasti informatike,
  • Razvijen i primenjen hardverski ili softverski proizvod,
  • Razvijena i primenjena informatička usluga.

Komentari
(0)

27. mart 2015.

ZORANA MIHAJLOVIĆ: OVO ĆE BITI GODINA GRADNJE U SRBIJI

Ministarka građevinarstva i saobraćaja, Zorana Mihajlović najavila je danas u Privrednoj komori Beograda da će 2015. biti godina gradnje u Srbiji.
Na sastanku Udruženja građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda o  primeni u praksi najnovijih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, ona je izjavila da je primena novih propisa započeta u svim lokalnim samoupravama u Srbiji.
Sve teče po planu što je glavni uslov da pričamo o dolasku investitora, ocenila je Mihajlović. Ona je najavila početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola za 1. januar 2016. godine i dodala da se ovaj rok neće menjati  i da su pripreme u toku. U primeni novog zakona postoje dobri i loši primeri u loklanim samoupravama, kazala je ona i navela da je u 5 opština koje su po spremnosti svrstane među bolje, od 1. marta  kada je zakon stupio na snagu izdato  9 građevinskih dozvola. Kada bi se ocenjivao dosadašnji uspeh rekla bih da to ide u dobrom smeru, kazala je Mihajlović.


Komentari
(0)

27. mart 2015.

VEKOSLAVU ŠOŠEVIĆU PRIZNANJE KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ

Savetniku predsednika Privredne komore Beograda, Vekoslavu Šoševiću danas je uručeno priznanje Kapetan Miša Anastasijević za doprinos unapređenju privrednog ambijenta Beograda. Ovo je jedna od nagrada koje se tradicionalno dodeljuju već 15 godina zaredom  najboljim pojedincima, kompanijama i ustanovama u Srbiji na nivou Privredne komore Beograda u Kapetan Mišinom zdanju u kome se nalazi i rektorat Beogradskog univerziteta. Slične nagrade na pokrajinskom nivou u saradnji sa Privrednom komorom Novog Sada i lokalnom nivou u saradnji sa regionalnim komorama ranije su dodeljene i sve one konkurišu za ovogodišnje nagrade Kapetan Miša Anastasijević na republičkom nivou,  koje će biti uručene na Blagovesti, 7. aprila u zgradi Matice Srpske u Novom Sadu u organizaciji novosadskog Mediainventa. Pored navedenih učesnika u ovoj akciji  dobitnike predlažu i lokalne samouprave i novinari, a odlučuje stručni žiri.


Komentari
(0)

27. mart 2015.

TRENING: PRIPREMA I PISANJE INVESTICIONIH PROJEKATA

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Centra za edukaciju održan je prvi trening na temu: Priprema i pisanje investicionih projekata.
Glavni cilj treninga je bio da omogući uvid u alternativne izvore finansiranja (krediti, investicioni fondovi, zajednička ulaganja..) i da razvije veštine za pripremu i pisanje projekata za privatne investitore.
Trening je dizajniran da omogući orijentaciju među različitim izvorima finansiranja koji su na raspolaganju kompanijama u regionu i da pomogne srpskim organizacijama da nauče kako da privuku potencijalne partnere za zajedničko ulaganje.


Komentari
(0)

27. mart 2015.

POTPISANI UGOVORI O KREDITIRANJU POLJOPRIVREDE

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne zaključilo je danas ugovore sa ovlašćenim licima poslovnih banaka i osiguravajućih kuća kojima će biti regulisani uslovi kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini. Ministarstvo preuzima obavezu plaćanja dela kamatne stope prema bankama, kako bi fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita iznosila 6 odsto za biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme. Kamatna stopa za kredite za nabavku stoke će iznositi 4 odsto. Krediti su dinarski, pri čemu je maksimalni iznos kredita za nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava 5 miliona dinara, a za zadruge do 15 miliona dinara. Period otplate kredita je od jedne do tri godine, uz mogućnost korišćenja perioda mirovanja u otplati glavnice (grejs perioda) do godinu dana, koji je obuhvaćen periodom otplate kredita. Banke sa kojima su potpisani ugovori su Komercijalna banka, Prokredit banka, Banka Inteza, Hipo-alpe-adria banka, Kredi Agrikol banka, Sber banka, OTP banka, AIK banka, NLB banka, Erste banka, Oportjuniti banka i Poštanska štedionica, kao i osiguravajuće kuće DDOR, Dunav osiguranje, Đenerali osiguranje i Globos osiguranje, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Komentari
(0)