Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Kreativna industrija
Aktuelnosti, Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Ekologija
Aktuelno
Razvoj MSPD
Aktuelno, Aktivnosti
Edukacija
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ek. politika, poreski sistem i poslovno izveštavanje
Aktuelno
Unapređenje kvaliteta i korporativna bezbednost
Aktuelno, Aktivnosti
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  


11. februar 2016.

POSLODAVAC ODGOVORAN ZA ZDRAVLJE NA RADU

Svaki poslodavac, bilo da je u pitanju velika ili mala firma dužan je da donese Akt o proceni rizika  na radnom mestu i u radnoj okolini, koji nalaže važeći Zakon o bezbednosti  i zdravlju na radu, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na simpozijumu “Bezbednost i zdravlje na radu  u finansijskim institucijama”, koji su zajednički organizovali Privredna komora Beograda i Asocijacija javno zdravlje, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vera Božić Trefalt,  najavila je izmene osnovnog zakona u ovoj oblasti. Ona je istakla da je Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu kapa brojnih drugih propisa koji prate ovu oblast, ali da je suština regulative u tome da poslodavac može preneti ovlašćenja na drugo lice, ali ne i odgovornost. Akt o proceni rizika na radnom mestu  i u radnoj okolini nije prazno slovo, nego mora biti presek stanja  i dobra procedura koja mora redovno da se ažurira, istakla je ona i  precizirala da ovaj Akt obavezuje privredne subjekte,  između ostalih  i finansijske, da svojim zaposlenima obezbede odgovarajuće stolice, posebno ukoliko rade na šalteru kako ne bi došlo do povrede kičme. 


Komentari
(0)

10. februar 2016.

SPORAZUM SA UDRUŽENJEM ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA SRBIJE 

Privredna komora Beograda i Udruženje za upravljanje projektima Srbije potpisali su danas sporazum o saradnji.
Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik Udruženja za upravljanje projektima, Petar Jovanović.
Reč je o osnovi za poslovno-tehničku i naučnu saradnju u oblasti projektnog menadžmenta, koji postaje sve značajniji u procesu pristupanja  Evropskoj uniji, u kome će Srbiji postati dostupni i određeni fondovi EU.
Nacionalno Udruženje  ima cilj da promoviše projektni menadžment, kako bi, po ugledu na svet,  postao nezaobilazan faktor u razvoju domaćih kompanija u čemu će značajnu  podršku imati u Privrednoj komori Beograda, istakli su Miletić i Jovanović posle potpisivanja sporazuma o saradnji. Oni su najavili da će se saradnja odvijati preko različitih vidova edukacije domaćih privrednika i preduzetnika u oblasti upravljanja projektima.


Komentari
(0)

9. februar 2016.

U FOKUSU SAVETA ZA ZAPOŠLJAVANJE BEOGRADA MALA PRIVREDA

Pokazali smo da možemo da napravimo rezultat  kao tim  i trudićemo da se da ove godine, koja je proglašena Godinom preduzetništva, zajedno sa Privrednom komorom Beograda, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije, sindikatima, fondovima i drugim državnim i nevladinim organizacijama učinimo mnogo više nego 2015. u pogledu otvaranja  novih radnih mesta, izjavio je član Gradskog veća, Dragomir Petronijević u Skupštini grada.
Na prvoj svečanoj sednici Saveta u ovoj godini, Petronijević je najavio raspodelu lokala preduzetnicima pod subvencionisanim uslovima, promociju IPARD fondova Evropske unije u svim opštinama, intenzivniju podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, kao i niz manifestacija i aktivnosti koje će doprineti boljoj klimi za investiranje i zapošljavanje  u glavnom gtradu.
Gradski sekretar za privredu, Tijana  Maljković precizirala je  da su predviđene subvencije za zapošljavanje u 2016. godini raznovrsnije i obimnije i navela da će jedan od prioriteta biti žensko preduzetništvo u koje će se uložiti  5 miliona dinara za zapošljavanje. Uskoro će biti raspisan i javni poziv za razvoj inovativnih delatnosti na osnovu koga će biti raspodeljeno 5 miliona dinara u pet firmi, dok će start ap krediti po subvencionisanim uslovima biti udvostručeni u odnosu na 2015. godinu, kazala je Maljković. 


Komentari
(0)

8. februar 2016.

SRBIJI I SA MANJE EU SREDSTAVA PREDSTOJE ZADACI U ZAŠTITI VODA KAO SLOVAČKOJ

Stručni skup "Zaštita i čišćenje vodnih resursa - iskustva i preporuke Republike Slovačke" održan je danas u Ambasadi Slovačke u Beogradu.
Na seminaru koji su zajednički organizovali Privredna komora Beograda i slovačka ambasada, ocenjeno je da Srbiju na putu u Evropsku uniju čekaju veliki izazovi upravo u oblasti zašite životne sredine, ali da, iako u mnogo manjem obimu nego Slovačka, koja je postala punopravna članica EU 2004. godine, jer su se promenile i okolnosti i mogućnosti, Srbija može da računa na sredstva iz evropskih fondova za ove namene.
"Verujemo da će današnji skup doprineti razvoju ekonomskih odnosa između Srbije i Slovačke, razmeni iskustava i saradnji, a zeleni rast je prilika za transformaciju privrede i zdravi razvoj društva", kazala je Helena Mravikova iz ekonomskih i komercijalnih poslova ambasade Slovačke u Srbiji.
Ona je istakla  da je jedan od prioriteta evropske politike i ekonomije da se stvori zeleni, odnosno envirentomalni aspekt proizvoda i usluga, a cilj seminara je da se skrene pažnja na to, kako je pitanje čistih i otpadnih voda rešeno u Slovačkoj. "Transfer iskustava je neophodan kako bi  Srbija  izbegla greške koje smo mi pravili  u pristupanju Evropskoj uniji", kazala je Mravikova.
Ona je istakla da ekonomski rast mora ići zajedno sa terminom ekološki. Cilj zelene ekonomije je da postigne takav ekonomski razvoj, kod koga ne dolazi do gubitka kvaliteta životne sredine i neefikasnog korišćenja resursa, ali zahteva temeljnu promenu odnosa prema životnoj sredini. To se postiže na različite načine, ali i dijalogom između države i privatnog sektora", navela je Mravikova.


Komentari
(0)

5. februar 2016.

INFO SESIJA O PROGRAMIMA EU DOSTUPNIM I DOMAĆIM PREDUZETNICIMA

U Privrednoj komori Beograda danas je održana jedna u nizu info sesija posvećenih obuci privrednika i preduzetnika za oblasti koje imaju najveći uticaj na njihovo poslovanje, a odnose se na mogućnosti koje pruža Evropska unija, u ovom slučaju za podsticaje u okviru odgovarajućih fondova.
Cilj info sesije je da pruži učesnicima  informacije o svim raspoloživim izvorima finansiranja i mogućnostima  za izradu projekata kojima bi aplicirali  na otvorenim i predviđenim  konkursima u 2016. godini za EU programe za period 2014-2020. godine, kao i  o  budućim programima kako bi se na vreme pripremili za novi ciklus finansiranja Evropske unije i adekvatno odabrali  i programe i projekte.
Današnja sesija  imala je cilj da odgovori na pitanje šta su EU projekti i programi, čemu služe, gde mogu da se nađu sredstva, ko može da konkuruše, koji su uslovi da neko može da konkuriše i kako da omogući jasan pregled svih EU programa koji su namenjeni Republici Srbiji.  “Pre svega moramo da raščisimo sa zabludom da pare negde čekaju i da samo treba da ih pokupimo jer to nije ni malo lako. To je  složen proces, sredstva ne mogu da se dobiju odmah, mora da se čeka poziv čak i ako ideja može da prođe kao projekat. Obično se tu radi o interesima šire društvene zajednice, a ne pojedinaca, firmi ili institucija”, kazala je predavač, Tanja Dijan, samostalni konsultant za upravljanje projektima.


Komentari
(0)

4. februar 2016.

ODRŽAN INSTRUKTIVNI SEMINAR "ELEKTRONSKI SISTEM ZA PORESKE PRIJAVE"

Privredna komora Beograda, u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srbije, realizovala je instruktivni seminar: "Elektronski sistem za poreske prijave - priprema za punu primenu servisa, s posebnim osvrtom na novine u oporezivanju dobiti nerezidenata po odbitku i poresku prijavu za te poreze-PDPO/S".
Cilj obuke je bio da polaznici  uvide potrebu sagledavanja svog poslovanja sa nerezidentnim pravnim licima.
Nakon uvodnog obraćanja, predavač iz Poreske uprave,  Aleksandar Jovanović  je održao prezentaciju rada sistema i polaznicima ukazao na bitne elemente koji treba da se poštuju prilikom popunjavanja elektronskih prijava.


Komentari
(0)

3. februar 2016. 

OBEZBEĐENI USLOVI DA SRBIJA KORISTI FONDOVE EU  ZA RURALNI RAZVOJ

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport zadovoljan je što je Srbija obezbedila uslove da koristi pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj, saopštilo je juče Ministarstvo poljoprivrede. Davenport je u razgovoru sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković istakao da je od velikog značaja to što je Vlada Srbije odobrila zapošljavanje 103 osobe u Upravi za agrarna plaćanja. Time će obezbediti sprovođenje IPARD II programa EU, koji bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima. (RTS)


Komentari
(0)

3. februar 2016.

SUSRET SA PREDSTAVNICIMA MAĐARSKO-KINESKE KOMORE I CECZ

Predsednik Mađarsko-kineske komore (ChinaCham) gospodin Peto Erno i izvršna direktorka Izložbenog centra Centralnoevropske trgovinsko-logističke zone za saradnju (CECZ) posetili su Privrednu komoru Beograda, u cilju razmatranja budućih zajedničkih aktivnosti.
Fokus sastanka bio je na zajedničkoj saradnji s Narodnom Republikom Kinom. Gospodin Erno predstavio je aktivnosti Mađarsko-kineske komore, usmerene ka pružanju usluga evropskim i kineskim privrednicima zainteresovanim za međusobnu saradnju. Iskazao je potrebu i mogućnost zajedničkog nastupa na kineskom tržištu mađarskih i srpskih kompanija, u cilju zadovoljenja obima i kvaliteta robe za izuzetno veliko tržište kakvo je kinesko.
Gospođa Helen Vang je predstavila Sajam u organizaciji CECZ-a, koji okuplja privrednike iz Kine i Evrope. Prvi put je održan 2010, a ove godine biće realizovan u Budimpešti, od 13. do 15. juna. Gospođa Vang uputila je poziv Privrednoj komori Beograda da na besplatnom štandu predstavi proizvode srpskih privrednika.
Dogovoreno je da gospodin Peto i gospođa Vang na sledećoj sednici Skupštine Privredne komore Beograda održe prezentaciju svojih institucija i predloženih modela saradnje, u cilju boljeg informisanja privrednika o njihovim aktivnostima.


Komentari
(0)

3. februar 2016.

POSETA PREDSTAVNIKA KOMPANIJE SHANDONG HI-SPEED

U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak predsednika Privredne komore Beograda, Milivoja Miletića i zamenika generalnog direktora kompanije Shandong Hi-Speed, Liu Zhicheng.
Kompanija Shandong Hi-Speed je trenutno najveći kineski investitor i prisutna je u Srbiji od 2013. godine. Angažovana je na izgradnji auto puta E763, deonice Obrenovac-Ljig. Budući da je sedište kompanije Shandong Hi-Speed za Evropu u Beogradu, uskoro počinje izgradnja građevinskog kompleksa površine 24.000 m2. Predviđeno je da u tom kompleksu, osim sedišta kompanije Šendong, budu smeštene i prostorije Kineskog kulturnog centra.


Komentari
(0)

2. februar 2016.

KAMPANJA "ČISTO LICE SRBIJE" POČELA U PRIVREDNOJ KOMORI  BEOGRADA

Kampanja “Čisto lice  Srbije” započeta je danas u Privrednoj komori  Beograda, potpisivanjem sporazuma sa organizatorom ove akcije, organizacijom “Moja Srbija”. Sporazum su potpisali predsednik  Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik “Moje Srbije”, Milan  Ristić, a potom su iz Komore isporučene i prve količine elektronskog i električnog otpada u okviru ove kampanje.
Privredna komora Beograda radi na promociji ekologije zajedno sa članicama i partnerima, imajući u vidu značaj jačanja svesti o zaštiti životne sredine, izjavio je Miletić. On je istakao da se veliki deo ovih aktivnosti odnosi na društveno odgovorno poslovanje, koje bi trebalo da bude involvirano pre svega u sektoru malih i srednjih preduzeća.
Privredna komora Beograda radi na ekološkoj edukaciji preduzetnika kao komponenti društveno odgovornog poslovanja, podjednako važnoj kao i poslovni moral, rekao je Miletić. On je podsetio da je poglavlje 27, koje obuhvata primenu i podizanje ekoloških standarda, jedno od najzahtevnijih u pregovorima o pristupanju  Evropskoj uniji, ocenjujući da je Srbija znatno ispod evropskog proseka u reciklaži i upravljanju otpadom.


Komentari
(0)

29. januar 2016.

UPOSLIŠ DVOJE, DOBIJEŠ POVLASTICE - OD JANUARA 2016. PODSTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE U MALIM I MIKRO PREDUZEĆIMA

Podsticaji zapošljavanju radnika od 2016. godine važiće i za mala i mikro preduzeća i preduzetnike, i to ako uposle najmanje dva nova radnika.  U tom slučaju poslodavci će moći da povrate 75% poreza i doprinosa. Na toliki "popust" dosad su mogli da računaju samo investitori koji zapošljavaju najmanje 100 ljudi.
Novi podsticaji zapošljavanju predviđeni su izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, koji su trenutno pred poslanicima Skupštine Srbije.
Preduzetnici, mala i mikro preduzeća povraćaj će moći da ostvare do kraja 2017. godine. Novina je i što će postojeće povlastice za nove radnike umesto da kraja juna 2016. važiti godinu i po duže.


Komentari
(0)

29. januar 2016.

PDV U GRAĐEVINARSTVU

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda organizovalo je okrugli sto na temu "PDV u građevinarstvu", a o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u, govorila je gospođa Jadranka Spasović Jović, šef  odseka u Odeljenju za obrazovanje Poreske Uprave.
Brojne su i značajne izmene i dopune Zakona o PDV, čija je primena započela 15. oktobra 2015. godine, a neke od njih  mogu se okarakterisati i kao sistemske. Jedan broj izmena i dopuna tiče se i građevinske delatnosti i njihovim usvajanjem rešene su mnoge nedoumice u primeni ovog Zakona.
Šta se smatra prometom iz oblasti građevinarstva uređuje Pravilnik o utvrđivanju dobara i usluga iz oblasti građevinarstva za svrhu određivanja poreskog dužnika za porez na PDV. 
Iskazano interesovanje privrednika ukazuje na veliki značaj ove teme za sve privredne subjekte, koji posluju u sektoru građevinske industrije.


Komentari
(0)

29. januar 2016.

OBUKA ZA POLAGANJE ISPITA ZA SLUŽBENIKA ZA JAVNE NABAVKE

Zbog velikog interesovanja svojih članova i šire javnosti, a u cilju pripreme za polaganje ispita za službenika za javne nabavke, u organizaciji Centra za privredno-pravni sistem i Centra za edukaciju, 28. i 29. januara 2016. godine, u Privrednoj komori Beograda održana je dvodnevna obuka za polaganje ispita za službenika za javne nabavke.
Obuka je organizovana u skladu sa Pravilnikom o načinu i programu stručnog osposobljavanja i načinu polaganja stručnog ispita za službenika za javne nabavke („Sl. glasnik RS“ br. 77/14) i obuhvata sve segmente javnih nabavki neophodne za polaganje ispita za službenika za javne nabavke. 


Komentari
(0)

28. januar 2016.

PODATKE O ZAŠTITI LIČNOSTI NEOPHODNO REGULISATI ZAKONOM

Neophodno je podizati svest i bolje zakonski urediti zaštitu podataka o ličnosti, pre svega na internetu, servisima  i društvenim mrežama, kako u interesu građana tako i privrede, odnosno kvaliteta života i poslovanja, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na okruglom stolu povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti, koju su zajednički organizovali Udruženje saobraćaja, telekomunikacija i informatičke delatnosti Privredne komore Beograda i Društvo za informatiku Srbije, ocenjeno je da je neophodno doneti  Zakon  o zaštiti podataka o ličnosti.
Na ovom propisu se radi već četiri godine, ali on do sada nije finalizovan iako je u pitanju  veoma važna i osetljiva problematika. Olakšavajuća je činjenica što je Evropska unija, u decembru 2015. godine, donela Generalnu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti,  što znači da ova vrsta zaštite više nije stvar pregovora i pojedinačnih zemalja, već važi za sve članice i zemlje kandidate, rekla je pomoćnica poverenika za javne informacije i zaštitu ličnih podataka, Nevena Ružić.


Komentari
(0)

27. januar 2016.

INTENZIVNIJA SARADNJA UPRAVE CARINA I PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA 

Sporazum o poslovnoj saradnji Uprave carina i Privredne komore Beograda, koji bi trebalo da pomogne privrednicima da unaprede poslovanje, a samim tim i celokupni privredni ambijent, svečano je potpisan 27. januara 2016. godine u Upravi carina Srbije.
Dokument o poslovnoj saradnji te dve institucije u oblasti edukacije potpisali su Milivoje Miletić, predsednik Privredne komore Beograda i Duško Marinković, pomoćnik direktora-koordinator Uprave carina.
Očekuje se da potpisani Sporazum omogući predstavnicima poslovne zajednice da na najbolji i najbrži način budu informisani o pravima, obavezama, carinskim procedurama i olakšicama, o svim promenama propisa u ovoj oblasti, kao i o problemima njihove primene u praksi.
Osluškujući i uvažavajući zahteve privrednika, Privredna komora Beograda i Uprava carina će intenzivnije sarađivati na polju edukacije, jer će tako stečena znanja pomoći privrednicima da lakše realizuju uvozne ili izvozne poslove i unapred eliminišu potencijalne prepreke koje se mogu javiti prilikom transporta robe preko granice.


Komentari
(0)

27. januar 2016.

POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OD OVE GODINE BESPOVRATNA SREDSTVA  IZ IPARD PROGRAMA

Poljoprivrednici u Srbiji ove godine mogu da očekuju prvi poziv za korišćenje evropskih IPARD fondova za poljoprivredu, izjavila je juče v. d. direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, Ksenija Milenković. Ona je, na potpisivanju memoranduma o saradn­ji PKS i Kancelarije, rekla da se ove godine očekuje akreditacija za te fondove. Kako je nave­la, ove godine bi poljoprivrednicima i firmama iz poljoprivrednog sektora trebalo da bude na raspolaganju 15 miliona evra. Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović rekla je da će, do kraja 2020. godine, gazdinstva i poljoprivredne firme iz IPARD fondova moći da dobiju bespovratno 175 miliona evra. (Beta)


Komentari
(0)

26. januar 2016.

PANEL DISKUSIJA  PRIVREDE  I AKADEMSKE  ZAJEDNICE  NA MAŠINSKOM FAKULTETU

Uoči  školske slave Svetog  Save, na Mašinskom fakultetu u Beogradu održana je panel diskusija profesora, najboljih studenata i predstavnika privrede na temu šta nas sve zajedno čeka u radu i privređivanju u godinama koje dolaze.
Dekan Mašinskog fakulteta, profesor Radivoje Mitrović otvarajući skup rekao je da je za studente ovog fakulteta najvažnije da vide perspektivu i mogućnost da svoje znanje stalno usavršavaju,  kao  i da posle diplomiranja nađu posao u struci. Upravo zato, jedan od ciljeva Mašinskog fakulteta jeste razvoj saradnje sa privredom, uz podizanje kvaliteta nastave, naučnoistraživačkog rada i međunarodne saradnje, naveo je Mitrović.
Obraćajući se kolegama predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, koji je i sam završio ovaj fakultet, ocenio je da su privreda  i nauka stubovi modernog društva i da je stasala generacija koja će “razvijati ono što nam je svima potrebno”. On je pozvao studente, koji se opredeljuju za preduzetništvo, da se, preko Komore i zainteresovanih firmi,  uključe u obuku i rad na terenu  i  prijave za  organizovanu stručnu praksu.


Komentari
(0)

26. januar 2016.

OBAVEZNA DNEVNA EVIDENCIJA SAKUPLJANJA OTPADA

Najbolji način za praćenje tokova otpada su informacije na dnevnom nivou, uprkos primedbama preduzeća koja se bave sakupljanjem otpada, da im ova obaveza otežava poslovanje i povećava troškove, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Da bi olakšala svojim članovima sprovođenje ove zakonske obaveze, koja je snazi od 1. januara ove godine, Privredna komora Beograda organizovala je seminar na temu  “Obrada dnevnih evidencija i izveštaja za eko taksu”, u okviru Memoranduma o saradnji, koji je  prošle godine potpisala sa Republičkom agencijom za zaštitu životne sredine. 
Reč je  o početnoj edukaciji i treningu, kako bi se privrednim subjektima, privrednim društvima i preduzetnicima u ovoj oblasti, omogućilo da se upoznaju sa propisanim procedurama i dobiju odgovore na sve nedoumice i probleme na koje  nailaze u popunjavanju formulara DEO 6, kojim se eveidentira dnevni promet otpada. 


Komentari
(0)

25. januar 2016.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA I KINESKOG MEĐUNARODNOG RADIJA

Privredna komora Beograda potpisala je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradanji sa Kineskim međunarodnim radiom (China Radio International - CRI).
Sporazum je potpisan radi ostvarivanja zajedničkih interesa, razmene informacija i iskustava, koordinisanja zajedničkih planova i aktivnosti i dogovora o pitanjima od zajedničkog interesa potpisnika. Cilj potpisivanja Sporazuma je i poboljšanje uslova i rezultata poslovanja, kao i internacionalizacija poslovanja i aktivnosti članova potpisnika Sporazuma.


Komentari
(0)

20. januar 2016.

SASTANAK PREDSEDNIKA PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA SA AMBASADOROM RUMUNIJE U SRBIJI

U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak predsednika Privredne komore Beograda, Milivoja Miletića sa Izvanrednim i opunomoćenim Ambasadorom Rumunije u Srbiji, Nj.E. Danielom Banuom.
Predsednik Privredne komore Beograda pozdravio je prisutne na sastanku i informisao ambasadora o aktuelnim privrednim kretanjima u Srbiji i Beogradu. Gospodin Miletić je istakao značaj sistemskih reformi i novog, usvojenog Zakona o komorama na kreiranje poslovnog i investicionog ambijenta koji je izuzetno atraktivan za investitore i privrednike.
Tokom dijaloga, obe strane su naglasile značaj unapređenja i razvoja kako bilateralne ekonomske saradnje Rumunije i Republike Srbije, tako i regionalne saradnje. Dobri politički odnosi dveju zemalja samo su dodatna sigurnost i potpora za intenziviranje ekonomske saradnje. Mnogobrojne regionalne inicijative i sporazumi poput SECI, SEECP, DCP, CEFTA 2006 i RCC pružaju mogućnost osiguranja političke i ekonomske stabilnosti regiona kao i jačanja privredne saradnje.
Sektori industrije, ekologije i zaštite životne sredine, informacionih tehnologija i poljoprivrede, identifikovani su kao posebni od značaja za ekonomsku saradnju Rumunije i Srbije.


Komentari
(0)

20. januar 2015.

SRBIJA KAO MOST IZMEĐU KINE I EVROPE

U Privrednoj komori Beograda održan je sastanak rukovodstva Komore sa dr Viljhemom Šoberom, vlasnikom kompanije Šokonsalt (Schoconsult) iz Austrije.
Dr Šober je izrazio zadovoljstvo zbog reforme komorskog sistema u Srbiji i naglasio značaj predstavništava austrijske komore širom sveta. U tom kontekstu istakao je da su komore najpotrebnije srednjim privrednim subjektima, koji, za razliku od velikih, “blue chip“ kompanija, nemaju kapacitete za rešavanje administrativno-pravnih problema s kojima se susreću u poslovanju.
Osvrnuvši se na bogato iskustvo u poslovanju s Kinom, on je ocenio da Srbija ima odlične političke i ekonomske odnose s Kinom, izuzetno povoljnu geostratešku poziciju i visokokvalitetni tehnološki i inženjerski kadar. Ove prednosti potrebno je usmeriti ka unapređenju saradnje s Kinom u smislu iniciranja viših nivoa saradnje, koji prevazilaze bazičnu robnu razmenu. Srbija bi trebalo da ima ulogu mosta između Kine i ostatka Evrope, što bi olakšalo kako plasman robe i usluga na evropska i kinesko tržište, tako i bolji protok informacija, inovacija, znanja i tehnologija.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić je predstavio beogradsku privredu, ulogu i usluge Privredne komore Beograda i istakao značaj institucionalne saradnje s komorama u Austriji, dodavši da je nedavno usvojeni zakon o privrednim komorama u Srbiji, koji će biti implementiran tokom ove godine, kao model imao upravo kontinentalni komorski sistem, pre svega Austrije i Nemačke.


Komentari
(0)

15. januar 2016.

SEDNICA GRUPACIJE PROIZVOĐAČA I TRGOVACA MESOM I PROIZVODIMA OD MESA

Privredna komora Beograda, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pokrenuće inicijativu da se anketiraju srpske firme, potencijalni izvoznici u Rusku federaciju, sa pitanjem šta bi za njih značilo uvođenje  rečnog transporta Dunavom do Crnog mora, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na sastanku Grupacije proizvođača i trgovaca mesom i mesnim proizvodima Privredne komore Beograda, ocenjeno je da bi rečni put  znatno skratio vreme transporta srpskih proizvoda, koji je sada znatno otežan i produžen  zbog sankcija Evropske unije  Ruskoj federaciji.
Da bi se pitanje dozvola za ovaj vid transporta ponovo stavio na dnevni red u Briselu, pošto je Rumunija preko koje ide rečni put Dunavom članica Evropske unije, moraju se znati konkretne količine i ostali parametri na nivou Srbije neophodni da se o ovoj temi legitimno pregovara, izjavio je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.


Komentari
(0)

15. januar 2016.

INICIJATIVA DA SE OŽIVI REČNI TRANSPORT ROBE IZ SRBIJE U RUSKU FEDERACIJU 

Privredna komora Beograda, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pokrenuće inicijativu da se anketiraju srpske firme, potencijalni izvoznici u Rusku federaciju, sa pitanjem šta bi za njih značilo uvođenje  rečnog transporta Dunavom do Crnog mora, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na sastanku Grupacije proizvođača i trgovaca mesom i mesnim proizvodima Privredne komore Beograda, ocenjeno je da bi rečni put  znatno skratio vreme transporta srpskih proizvoda, koji je sada znatno otežan i produžen  zbog sankcija Evropske unije  Ruskoj federaciji.
Da bi se pitanje dozvola za ovaj vid transporta ponovo stavilo na dnevni red u Briselu, pošto je Rumunija preko koje ide rečni put Dunavom članica Evropske unije, moraju se znati konkretne količine i ostali parametri na nivou Srbije neophodni da se o ovoj temi legitimno pregovara, izjavio je predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.


Komentari
(0)