Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI SAVSKI VENAC

Danas je u gradskoj opštini Savski venac Privredna komora Beograda otvorila Šalter za preduzetnike, koji je  rezultat  strateške saradnje sa Gradom Beogradom i gradskim opštinama.
Šalter su otvorili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović, koji su tim povodom održali i konferenciju za medije.
Ovo je važan događaj jer je počeo da radi šesti Šalter za preduzetnike u Beogradu, što znači da je i Savski venac, posle Čukarice, Voždovca, Obrenovca,  Rakovice i Zvezdare, dobio jedno mesto za brze odgovore na sva pitanja, koja se tiču  biznisa i privređivanja, rekao je novinarima gradonačelnik  Beograda, Siniša Mali.
Preduzetnici ne moraju više da lutaju od jednog do drugog advokata ili sajta, već na jednom mestu, brzo i efikasno mogu da dobiju sve pravne, ekonomske, finansijske ili knjigovodstvene informacije potrebne za poslovanje, štedeći vreme i novac, rekao je Mali.
Vlada Republike Srbije proglasila je 2016. za Godinu preduzetništva i ovo je mali doprinos tim naporima Vlade  Srbije, a da smo na dobrom putu govori i činjenica da je, od kraja prošle pa do marta ove godine, na teritoriji Grada Beograda otvoreno preko 2200 novih preduzeća, istakao je gradonačelnik Beograda. On je ocenio da nikada do sada Grad nije pružao veću podršku ljudima, koji se bave ili žele da se bave biznisom, u cilju rasta privatnog sektora i jačanja malih i srednjih preduzeća.
Gradonačelnik je naveo da je u toku konkurs za podršku ženama preduzetnicima, koje mogu da dobiju novac za obrtna sredstva i za opremu, kao i da je zavrešen  konkurs za finansiranje opreme u poljoprivredi, za koje su izdvojena najveća sredstva do sada. U toku je konkurs za podršku preduzetništvu u oblasti turizma, a Grad želi da podstakne i podrži svaki novi prpoizvod, koji može doprineti razvoju turizma u Beogradu, gde  ostvarujemo sjajne trezultate, o čemu svedoči stalni rast broja turista, naglasio je Mali.
On je dodao da se radi  i na obuci ljudi, koji žele da se bave malim biznisom. Obuku je prošlo preko 2.500 ljudi ove i prošle godine, a preko 150 novih preduzeća su ti ljudi, koji su prošli edukaciju, otvorili. Imamo i konkurse za podršku IT sektoru, a mladima obezbeđujemo besplatan poslovni prostor u Tehnološkom parku na Zvezdari i pomažemo  da realizuju svoje ideje u Beogradu, istakao je Mali.

On je podsetio da Gard ima veliki broj poslovnih prostora, koji ne služe ničemu i naveo da  su  33 ovakva mesta ustupljena po subvencionisanim cenama ljudima, koji žele da se bave biznisom. Gradska uprava ima  čitav niz aktivnosti za podsticanje  preduzetništva, male privrede i celokupne  privrede Beograda. To nam je osnovni cilj, zbog koga smo ovde, to nije bio mali posao, trebalo je sve pokrenuti, a sada smo na pravom putu, jer smo podstakli duh preduzetništva,  istakao je gradonačelnik Beograda.
Mali se zahvalio  predsedniuku Privredne komore Beograda, Milivoju Miletiću na saradnji, koju su Grad i Komora  započeli pre dve godine, od kada se pojavljuju na svakom skupu zajedno i zajednički rešavaju probleme privrede i realizuju inicijative, kao što su šalteri za preduzetnike. Po prvi put smo napravili pravi odnos između malih privrednika, privrede, gradske uprave i lokalnih samouprava u Gradu, u cilju podsticanja privatnog preduzetništva i privrednog razvoja Beograda, rekao je Mali.
Miletić je izjavio da Privredna komora Beograda prati u kontinuitetu probleme preduzetnika, a šalteri su  rezultat potreba i zahteva preduzetnika glavnog grada. Mi nameravamo da do  kraja godine otvorimo šaltere u svih 17 gradskih opština, najavio je Miletić i dodao da  ova aktivnost nije kratkog trajanja, nego je rezultat strategije razvoja preduzetništva i uređivanja ambijenta, koji omogućava realizaciju poslovnih ideja.
Privredna komora Beograda, u okviru Komorskog sistema Srbije ima poseban program aktivnosti stavljanja svih kapaciteta u funkciju rada privrede, a posebno na lokalnom nivou. Ovakva komunikacija privrede i Privredne komore Beograda sa Gradom i gradskim  opštinama pomaže svima, koji žele da uzmu posao u svoje ruke da to uspešno i realizuju, dobijajući pravovremene i tačne informacije u vezi poreza, tržišta i biznis planova, a najviše želimo da ohrabrimo upravo početnike u biznisu i da ih  vodimo  kroz realizaciju njihove biznis ideje, istakao je Miletić. 
Predsednica opštine Savski venac, Irena Vujović kazala je da je ova opština jedna od vodećih po broju preduzetnika sa tendencijom širenja, čemu će poseban impuls dati otvaranje šaltera za preduzenike. Šalter predstavlja unapređenje usluge i servisiranje preduzetnika opštine, a njihovo interesovanje za ovakav vid pomoći u biznisu je veoma veliko, navela je Vujović.
Kada smo u Privrednoj komori Beograda čuli za ovaj Šalter, koji predstavlja veliku podršku malom biznisu, organizovali smo se i sada imamo svoju asocijaciju, Udruženje preduzetnika Savski venac, rekao je novinarima predsednik ovog Udruženja Dragan Đorđević.

Otvaranju Šaltera za preduzetnike na opštini Savski venac prisustvovali su i pružili podršku i Maja Bajagić, zamenica sekretara gradskog Sekretarijata za privredu, Branislava Simanić, sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije i brojni privrednici.

Šalter za preduzetnike u opštini Savski venac radiće svakod dana od ponedeljka do petka od 7:30 do 15:30, u aneksu opštinske zgrade, u šalter sali.