Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


 

SINOFARM I GIENT POTPISALE UGOVOR O OSNIVANJU ZAJEDNIČKE FIRME "SINO MEDICAL WASTE"


Kompanija Sinofarm d.o.o. i kineska kompanija Gient potpisale su danas, u Privrednoj komori Beograda, Ugovor o saradnji i osnivanju zajedničkog (joint venture) privrednog društva, koje će se baviti sakupljanjem i tretmanom medicinskog, farmaceutskog i patogenog otpada koji se proizvodi u Srbiji i regionu i izgradnji postrojenja.
Ugovor su potpisali Wang Junhua, generalni direktor Medwaste Engineering i  Nikola Sinobad, vlasnik i direktor Sinofarm d.o.o.
"U aprilu krećemo u izgradnju fabrike, odnosno postrojenja, do avgusta će biti gotova konstrukcija, a do septembra će stići i postrojenje za tretman otpada. Do kraja novembra bi trebalo da dobijemo dozvolu za rad.Ideja projekta je da, u nekoj daljoj fazi, tretiramo celokupni medicinski otpad koji se proizvede u Srbiji, a to je minimum oko 10 000 tona godišnje", rekao je  Nikola Sinobad, vlasnik i direktor kompanije Sinofarm doo. On je dodao da je osamnaest meseci pregovora danas ozvaničeno Ugovorom, koji odmah počinje realizaciju, zahvaljujući i efikasnosti opštine Stara Pazova, koja je izdala potrebne infrastrukturne dozvole.
Gospodin Wang Junhua, generalni direktor Medwaste Engineering, izrazio je zadovoljstvo što će ovo biti prva kompanija koja će u Srbiji uložiti u ovu vrstu posla i time znatno poboljšati situaciju u ekologiji.   
"Komora jeste pravo mesto za potpisivanje poslovnih ugovora i ona je spremna da pomogne i pruži podršku i tokom realizacije ovog važnog projekta, koji će dobrim delom doprineti rešavanju velikog problema za našu zemlju", rekao je koordinator industrije Privredne komore Beograda, Velimir Radojević. “Usklađivanje sa direktivama EU treba da košta oko 16 milijardi evra, a taj novac jedino možemo da obezbedimo tako što ćemo privući strane investicije”, naglasio je Radojević. On je dodao da je danas potpisani ugovor pozitivan primer saradnje, koja obezbeđuje nove tehnologije i otvaranje novih radniha mesta. “Ovo će biti dobar primer i za druge kineske kompanije koje žele da dođu u Srbiju”, istakao je Radojević. 
Ukupan iznos investicije je oko 3.5 miliona USD i odvijaće se u dve faze. Investicija od 1.8 miliona USD samo je prva faza investicije iza koje stoji jedan od najvećih kineskih investicionih fondova, kao i najveći proizvođač sistema za kompletan tretman medicinskog otpada. Kompanija Gient je najveći snabdevač ovih sistema za Ameriku, Kanadu, Aziju, Australiju, Afriku i Bliski istok. Plan zajedničke kompanije SINO MEDICAL WASTE je osnivanje regionalnog centra za kompletan tretman medicinskog otpada i njegovo uništavanje, kao i za reciklažu plastike.
Druga faza investicije iznosiće dodatnih 1.5 miliona USD, koja podrazumeva izgradnju postrojenja za reciklažu medicinskog otpada i plastike nastale od medicinskog otpada.
Lokacija na kojoj će postrojenje biti izgrađeno nalazi se u Staroj Pazovi, industrijska zona.
Pivredno društvo Gient je najveći azijski proizvođač postrojenja za uništavanje i tretman medicinskog otpada. Medwaste engineering je kineska kompanija iza koje stoji Investicioni Fond preko koje će se vršiti ulaganja u Srbiju.
Planovi su da se otvori jedinstveni centar za tretman medicinskog otpada, koji će moći da podmiri potrebe za celo srpsko tržište, kao i čitav region.
Odmah nakon osnivanja privrednog društva, krajem marta, počeće realizacija projekta, a početak rada je predviđen za kraj godine. Na samom početku firma će zapošljavati 10-15 ljudi, a nešto kasnije biće potrebe za preko 30 radnika.