Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


MINISTARSTVO PROSVETE I "GORENJE" ZAJEDNO U DUALNOM OBRAZOVANJUMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija "Gorenje" potpisali su danas Memorandum o saradnji koji će doprineti jačanju veza između obrazovnog i privatnog sektora, kao i školovanju kadrova sa funkcionalnim znanjima i veštinama. Predsednik PKS Marko Čadež istakao tom prilikom da "Gorenje" ima ogromnu tradiciju sistemskog pristupa obrazovanju kadrova na svim nivoima, od proizvodnje i dizajna do prodaje.

"Kada se pogleda dosadašnja istorija razvoja centara obuke i obrazovanja kompanije Gorenje i njihova saradnja sa najvećim svetskim univerzitetima, mi samo možemo da učimo i da želimo da taj model preslikamo u sve naše kompanije", naglasio je Čadež.

Prema rečima direktora PKS, kompanija Gorenje se od samog početka zajedno sa PKS zalaže za novi zakon o dualnom obrazovanju, i daje podstrek kako tom zakonu tako i većem učešću privrede u novim zakonima o visokom obrazovanju.

„Po prvi put zaista privreda ima svoje mesto, i u komisiji za akreditaciju, i u Savetu za visoko obrazovanje, kao i da se pita o tome šta i kako treba učiti i šta je to što će sutra biti potrebno na tržištu rada i za razvoj njihovih kompanija“, istakao je Čadež.

Sporazum je u ime Ministarstva potpisala pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić, koja je istakla da je to podrška obrazovanju mladih ljudi, odnosno unapređivanju kompetencija koje se stiču na dva mesta, kroz teorijska znanja u školi i, od sada, u učenju kroz rad u toj kompaniji koja prati savremeni tehnološki razvoj.

"Za mlade je najvažnije da, nakon sticanja svog formalnog obrazovanja imaju, pored svoje diplome, funkcionalno znanje koje će ih učiniti odmah i zapošljivim i da mogu da ostanu da grade svoju karijeru", smatra Grujić.

Generalna direktorka Gorenja Stanka Pejanović rekla je za Tanjug da je veoma zadovoljna i ponosna zbog činjenice da je to prva kompanija koja je, nakon usvajanja zakona, potpisala Memorandum sa ministarstvom prosvete, kao i da je intencija "Gorenja" da što pre stave u funkciju novozaposlene jer dosadašnji period uvođenja novozaposlenih traje od godinu i po do tri godine.

"Ovim sporazumom ćemo obezbediti kontinuitet jer nama je u postprodajnoj usluzi važno da ta servisna usluga koja nas izdvaja na tržištu i po čemu smo prepoznati, bude obezbeđena i u kontinuitetu. Takođe nam je izuzetno važno da sa visokostručnim školama i fakultetima možemo da radimo na izgradnji kadra koji treba da se osposobi i sutra vodi kompaniju", rekla je Pejanović.