Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


IPARD PROGRAM ZA KOMPANIJE I INDIVIDUALNE PROIZVOĐAČE

Privredna komora Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), održala je u PKS-Privrednoj komori Beograda predavanje na temu "Predstavlјanje mera IPARD programa Republike Srbije" za privredna društva i individualne proizvođače. Učesnici su upoznati sa osnovnim uslovima programa, pravilima i načinima na koje se mogu koristiti pretpristupna sredstva EU namenjena polјoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.
Ovim programom, do 2020. godine, predviđena je podrška merama ruralnog razvoja, u iznosu od oko 230 miliona dinara i on podrazumeva investicije u fizička sredstva na poljoprivrednim gazdinstvima ili investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, isključivo u sektorima prerade mleka, mesa, voća i povrća.
Iznos podsticaja se razlikuje po merama i predstavlja od 50 do 80 odsto od vrednosti investcije.
Maksimalni iznos podsticaja po investiciji ne može preći određenu granicu, pa tako u meri za podršku poljoprivrednim gazdinstvima, u sektoru voća, povrća i ostalih useva iznosi 700.000 evra, a u sektoru mleko i meso 1 milion evra, dok se kod mere za preradu i marketing može ostvariti povraćaj i do 2 miliona evra.
Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije, Aleksandar Bogunović je rekao da se specifičnost IPARD programa, za razliku od nacionalnog, nalazi u znatno dužem periodu koji korisnici mera imaju od apliciranja do realizacije investicije i do povraćaja sredstava.
"Da biste koristili sredstva fonda koji finansira Evropska unija, morate poštovati njihova pravila. Do isplate sredstava u IPARD programu, ceo proces mora biti urađen po svim važećim pravilima i propisima koji važe ne samo u Srbiji, već se posmatraju i neki evropski standardi koji se moraju ispuniti", istakao je Bogunović.

U drugom delu predavanja predstavlјeni su ostvareni rezultati i predstojeće aktivnosti projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kao i film na temu razvoja tržišta biomase u Srbiji.