Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


ANALITIČARI UKAZUJU NA DOBRE REZULTATE MERA VLADE SRBIJE

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom polugodištu ove godine iznosi 4,8 odsto, istaknuto je na predstavljanju novog broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi - MAT" koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

"Na rast BDP veći od očekivanog uticali su dobri rezultati u poljoprivredi, građevini i nekim uslugama, dok je skromniji rast bio industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije, koje dugoročno mogu da ubrzaju ekonomski rast", kazao je analitičar Stojan Stamenković iz Ekonomskog Instituta. On je ukazao da bi industrijski rast mogao biti ubrzan jačanjem potrošnje, što bi moglo da usledi posle najavljenog povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

Po oceni Stamenkovića dobro je što Vlada Srbije planira da ukine zakon kojim su od novembra 2014. umanjene penzije i da suficit u budžetu jednim delom iskoristi za povišicu penzija.

"Suficit u budžetu nije dobar za privredu veličine i snage kakvu ima Srbija jer eliminiše tražnju koja podstiče proizvodnju. Stoga je bolje da zemlja ima uravnotežen budžet", kazao je Stamenković.

Komentarišući mogućnost da u uslovima stabilnih finansija budu smanjeni porezi i doprinosi na zarade ekonomista Miladin Kovačević je rekao da poreska reforma treba da bude usklađena sa drugim reformama, pre svega penzijsko-invalidskog sistema.

Reforma pravosuđa, kako je istakao profesor Ivan Nikolić sa Ekonomskog Instituta, daje dobre rezultate sudeći po podacima o broju odgovornih i pravnih lica koji su kažnjeni zbog privedenih prestupa u 2017. godini.

"Neefikasno tužilaštvo i privredni sudovi do sada su bili jedna od slabosti poslovnog okruženja u Srbiji i razlog usporenog privrednog rasta", kazao je Nikolić.

On je naveo da je broj optuženih odgovornih lica za privredne prestupe u prošloj godini utrostručen u odnosu na godinu dana ranije, dok je broj osuđenih uvećan za 3,4 puta.

"Najviše prestupa je u primeni Zakona o računovodstvu čija je primena počela od 2015. godine, uglavnom zbog nestručnosti ljudi koji su odgovorni za vođenje firmi, od vlasnika do knjigovođa", kazao je Nikolić.