30. septembar 2013. NOVI ZAKON O LEGALIZACIJI TRAJNO REŠAVA STATUS OBJEKATA

Vlasnici bespravno sagrađenih kuća moći će na osnovu novog Zakona o legalizaciji objekata, koji je od sutra (1. oktobar 2013.) u skupštinskoj raspravi, trajno da reše pitanje njihovog statusa, izjavio je član Odbora Građevinske komore u osnivanju Goran Rodić. Vlasnici tih objekata će nakon legalizacije moći da koriste sve prednosti legalnih nekretnina – da dobiju veću cenu prilikom prodaje, da ih stavljaju pod hipoteku i drugo, istakao je Rodić.
On je rekao da u Srbiji ima oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar i da bi ti objekti mogli da imaju ukupan kreditni potencijal vredan između pet i šest milijardi evra. Taj novac bi u značajnoj meri pokrene malu privredu, naglasio je Rodić.

Govoreći o predlogu Zakona o legalizaciji objekata, on je kazao da će se tu javiti manji i problemi, jer većina njih nema validnu projektnu dokumentaciju, ali da će to biti rešeno podzakonskim aktima.

- Moraće da se rade projekti izvedenog stanja. Tu građani treba  da vode računa da ne nalete na prevarante, koji će im uzimati pare, a ti projekti neće biti osnov posle za legalizaciju, već treba da angažuju licencirane projektne biroe – naglasio je Rodić.

Građevinska struka, prema njegovim rečima, predlaže da, istovremeno kad se radi projekat izvedenog stanja, bude automatski i tehnički prijem, koji uslovljava dobijanje upotrebne dozvole. Tako bi se građanima olakšalo, jer neće morati da zakazuju komisije i jure po šalterima.

Rodić je istakao da je jedan od preduslova za postupak legalizacije da objekat budu upisan u katastar nepokretnosti, što se sada radi sporo i selktivno, jer nema dovoljno radnika za taj posao. Sa druge strane, taj zakon ne bi smeo da štiti one koji su gradili objekte za komercijalnu upotrebu, dodao je on.

Predlog Zakona o legalizaciji objekata predviđa mogućnost plaćanja legalizacije na rate do 20 godina. Visinu naknade za bespravno izgrađene objekte utvrđivaće lokalne samouprave, koje će moći i da smanje maksimalni rok od 20 godina. Novi zakon o legalizaciji odnosi se na bespravne objekte izgrađene do 11. septembra 2009. godine za koje je zahtev za legalizaciju podnet do 11. marta 2010. U tom roku su podneti zahtevi za legalizaciju oko 700.000 objekata, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima ukupno oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar.Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info