Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


23. novembar 2017.

''REZULTATI ZA KVALITET'' OVOGODIŠNJI MOTO XIV EVROPSKE NEDELJE KVALITETA U SRBIJI

Dvodnevna konferencija "XIV Evropska nedelja kvaliteta u Srbiji – JUSK ENK 2017 u Srbiji", pod motom ''Rezultati za kvalitet'', započela je rad u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda.
Organizatori konferencije su Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda, Mašinski fakultet - Beograd i Nacionalna organizacija za kvalitet (JUSK), pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije i Evropske organizacije za kvalitet. Generalni sponzor je kompanija “Sloboda” Čačak.
Milivoje Miletić, v.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Komora Beograda, kao poslovna zajednica koja okuplja oko 120 hiljada privrednih društava i preduzetnika, već nekoliko godina podržava ovaj značajan događaj.
"Povećanje konkurentnosti bez standardizacije, bez sistema upravljanja kvalitetom je nemoguće, i to je jedna od oblasti kojom se mi intenzivno bavimo, kako kroz podršku ovakvih manifestacija, tako i kroz kontinuiranu edukaciju i usluge koje pružamo našim članicama", ukazao je Miletić na važnost konferencije.

Više o konferenciji:www.jusk.rs


Komentari
(0)

23. novembar 2017.

"LEARNING BY DOING" - O NOVOM ZAKONU O DUALNOM OBRAZOVANJU

Na drugoj radionici u okviru projekta Learning by Doing - Danube Transnational Programme, koja je održana u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda, učešće su uzeli stakeholderi projekta-škole, kompanije i institucije uključene u proces dualnog obrazovanja u Srbiji. Učesnici su imali priliku da saznaju šta donosi novi Zakon o dualnom obrazovanju, čiju je prezentaciju  održala Gabrijela Grujić, pomoćnica u Sektoru za strateško planiranje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Learning by Doing projekat ima za cilj da poboljša kapacitete svih relevantnih aktera u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i osmišljen je tako da svi ključni akteri u oblasti stručnog obrazovanja (komore, predstavnici vlasti na regionalom ili nacionalnom nivou, kao i kompanije) mogu direktno da učestvuju u njemu.

Projekat će analizirati postojeće sisteme stručnog obrazovanja i podržati formiranje nacionalnih/regionalnih vizija i strategija za izmene u ovoj oblasti kroz razmenu iskustava i akcija za podizanje kapaciteta.


Komentari
(0)

22. novembar 2017.

OTVOREN 12. MEĐUNARODNI SAJAM ETNO HRANE I PIĆA U BEOGRADU

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović danas je svečano na Beogradskom sajmu otvorio 12. Sajam etno hrane i pića.
Na najvećem regionalnom sajmu proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, koji se održava od 22. do 25. novembra, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grada Beograda, učestvuje više od 300 izlagača, koji na pojedinačnim ili grupnim štandovima predstavljaju više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda.
Ovo je specifičan sajam, naveo je Andreja Mladenović, međunarodnog je karaktera i već 12. godinu zaredom održava se na Beogradskom sajmu.
Veliki broj zadružnih saveza i regionalnih komora nalaze se ovde zajedno sa malim proizvođačima, koji ne mogu samostalno da prezentuju svoje proizvode. Ovo je Srbija u malom, u pravom smislu te reči. Tokom 4 dana trajanja Sajma, posetioci će moći da vide zaista divne i autentične proizvode kojima možemo da se ponosimo. Proizvodi koji se ovde mogu pronaći, predstavljaju deo srpske tradicije i identiteta – istakao je Mladenović.

Podsekretarka Sekretarijata za privredu Maja Bajagić zvanično je otvorila štand grada Beograda i naglasila je da grad za svoje izlagače obezbedio odličan prostor, gde će se predstaviti više od 30 izlagača.


Komentari
(0)

14. novembar 2017.

INICIJALNI SASTANAK SEKCIJE TRGOVACA NAMEŠTAJEM I OPREMOM ZA ENTERIJERI EKSTERIJER

U Privrednoj komori Srbije - Privrednoj komori Beograda održan je inicijalni sastanak Sekcije trgovaca nameštajem i opremom za enterijer i eksterijer.
Predstavnike kompanija Nameštaj Bošnjački, Eglo Rasveta, Kompanija Ktitor, Maxtox, Tier, Vitapur, Svilanit, Bernarda i Moj dom inc., pozdravili u Stevan Obradović, samostalni savetnik u Udruženju za trgovinu i Ljiljana Brajović, koodinator Sektora usluga u PKS-Privrednoj komori Beograda.
Prisutne su upoznali sa organizacijom novog, unapređenog komorskog sistema Srbije i istakli da današnji sastanak Sekcije predstavlja želju za uspostavljanjem neposrednog dijaloga sa kompanijama iz ove oblasti, u cilju identifikovanja problema sa kojima se susreću u svom poslovanju. Članovi sekcije su izrazili zadovoljstvo činjenicom da im učešće u ovoj Sekciji pruža mogućnost rešavanja problema kao što siva ekonomija, primene Zakona o zaštiti potrošača, ali i mogućnost učešća u izmenama i dopunama zakonskog okvira, radi unapređenja poslovnog ambijenta, mehanizam koji je na raspolaganju svim članicama Privredne komore Srbije kroz instrument koji je poznat kao Kvartalna analiza propisa od značaja za privredu. 


Komentari
(0)

10. novembar 2017.

Treći Beogradski investicioni dani – BID 2017

Treća po redu konferencija Beogradski investicioni dani održana je u petak, 10.novembra 2017. godine u Sava Centru. Više od četiri stotine učensnika - privrednika, domaćih i inostranih poslovnih udruženja, stranih investitora, međunarodnih poslovnih institucija,  predstavnika državnih institucija, privrednih komora, lokalnih samouprava, diplomatskih misija, obrazovnih institucija i banaka prisustvovalo je konferenciji koja je ove godine bila posvećena regionalnoj saradnji.
Forum je otvorila premijerka Republike Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je naša zemlja postala fantastična investiciona destinacija, pre svega zahvaljujući naporima Vlade da obezbedi stabilno poslovno okruženje kao i makroekonomsku, fiskalnu i političku stabilnost.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali podvukao je lidersku poziciju Beograda i značaj regiona u kontekstu novih investicija. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Beogradski investicioni dani postaju brend Beograda i ukazao da su tri najvažnija faktora koja čine ključ uspeha donosioci odluka, finansijske institucije i kompanije iz regiona.Tri paralelna panela bila su prilika za predstavljanje investicija u regionu, razmenu mišljenja o poslovnom ambijentu i merama za unapređenje poslovanja u regionu. Usledili su direktni poslovni razgovori na kojima su privrednici imali priliku da ostvare nove poslovne kontakte i predstave svoje projekte predstavnicima investicionih fondova i finansijskih institucija.


Komentari
(0)

8. novembar 2017.

BEOGRADSKI INVESTICIONI DANI PRILIKA ZA UNAPREĐENJE PRIVREDNOG AMBIJENTA U BEOGRADU I SRBIJI

Beogradski investicioni dani, koji se organizuju 9. i 10. novembra, okupiće više od 400 učesnika iz zemlje i sveta, ali i predstaviti investicione potencijale Beograda i dati mogućnost domaćim privrednicima da dobrim aranžmanima dodatno unaprede privredni ambijent u Beogradu i Srbiji, poručio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević na konferenciji za novinare u Starom dvoru povodom organizovanja ovog foruma.
– Suština ovog foruma je da usled naše dobre, povoljne investicione klime, koja je u skladu i sa ocenama Svetske banke, MMF-a i svih međunarodnih institucija, iskoristimo našu komparativnu prednost. Mi sada imamo makroekonomsku i političku stabilnost i ono što je najbitnije u poslednje tri godine, Beograd ima velike i značajne investicione projekte. Beograd će na ovom forumu predstaviti svoje razvojne, investicione projekte, ali će dati šansu beogradskim privrednicima da direktno sklapaju privredne aranžmane – istakao je Milosavljević.
Prema njegovim rečima, forum će obeležiti centralni panel, koji se odnosi na region.
“Zadatak i uloga Beograda je da pokrene međunarodnu saradnju i insistira na tome, ali i da unapredi regionalnu saradnju. To će biti panel gradonačelnika regiona kome će, osim gradonačelnika Beograda, prisustvovati i gradonačelnici Tirane, Podgorice, Sarajeva, Zagreba, Banjaluke. Naša želja je da se u direktnoj komunikaciji glavnih gradova, koji imaju oko 40 odsto BDP-a svojih zemalja, direktnim razgovorima gradonačelnika i njihovih timova uspostavljaju bolji bilateralni odnosi dva grada, indirektno i država, ali i da se prave konkretni projekti” – objasnio je Milosavljević.


Komentari
(0)

2. novembar 2017.

ODRŽANA TEMATSKA TRIBINA:’’UNAPREĐENJE PRISTUPA IZVORIMA FINANSIRANJA’’

U organizaciji PKS-PK Beograda a u saradnji sa GO Rakovica, Opštim udruženjem preduzetnika Rakovica i Fondom za razvoj Republike Srbije, u četvrtak 2. novembra 2017. godine u GO Rakovica, održana je tribina na temu: ’’ Unapređenje pristupa izvorima finansiranja’’.

Milan ljušić, direktor Glavne filijale Beograd, Fonda za razvoj RS, prisutne privrednike je upoznao sa aktuelnim programima Fonda za razvoj RS .

Aktivno učeće na tribini uzeli su predsednik GO Rakovica, Vladan Kocić; direktorka Sektora preduzetništva PKS, Branislava Simanić; koordinator Centra za razvoj preduzetništva PKS -PK Beograda, Dejan Zrilić; Član Veća GO Rakovica, Novica Barjaktarović; predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Rakovica, Milivoje Kocić; Samostalni savetnik Centra za privredna pitanja PKS, Slobodanka Džinović-Kojić; Samostalni savetnik Centra za razvoj preduzetništva PKS-PK Beograda, Milivoje Armuš kao i mnogobrojni privrednici.

Zaključeno je da je za razvoj preduzetništva u narednom periodu, od ključnog značaja obezbeđenje širokog spektra različitih finansijskih instrumenata, koji će omogućiti preduzetnicima pristup kapitalu.


Komentari
(0)

31. oktobar 2017.

Beograd spremno dočekuje učesnike Beogradskih investicionih dana

Beogradski investicioni dani biće organizovani 9. i 10. novembra u srpskoj prestonici i oni bi trebalo da, usled dobrog privrednog ambijenta koji je stvoren u Srbiji, rezultiraju konkretnim investicijama i projektima, poručio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

- Do sada imamo više od 500 prijavljenih privrednika iz zemlje i inostranstva, a to je upravo potvrda da je Beograd investicioni lider. Želimo da regionalna saradnja, ekonomija i privreda budu teme koje će nas spajati. Zbog toga će centralni panel na ovom forumu biti panel gradonačelnika regiona. Njemu će osim gradonačelnika Beograda prisustvovati i gradonačelnici Tirane, Podgorice, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Banja Luke, a suština je da glavni gradovi, koji po statistici predstavljaju između 30 i 40 odsto bruto društvenog proizvoda jedne zemlje, budu glavni pokretači dobre, buduće saradnje – objasnio je Milosavljević i dodao da će Beogradske investicione dane otvoriti premijerka Srbije Ana Brnabić.

Izvor: www.beograd.rs 


Komentari
(0)

28. oktobar 2017.

MILIVOJU MILETIĆU URUČENA ZAHVALNICA MAŠINSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU

Svečanom akademijom  „Izvrsnost sada i u svemu“, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, obeležio je 69 godina postojanja i 144 godine visokog obrazovanja u oblasti mašinstva u Srbiji.

Povodom Dana Mašinskog fakulteta, Milivoju Miletiću, v.d. direktor Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, uručena je Zahvalnica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zahvalnica se dodeljuje ličnostima zaslužnim za razvoj Fakulteta i za doprinos njegovoj afirmaciji, ili dobročinstvo učinjeno u korist Fakulteta.


Komentari
(0)

28. oktobar 2017.

N. POPOVIĆ: DIGITALIZACIJA I OBRAZOVANJE PRIORITETI VLADE SRBIJE

Vlada Srbije različitim merama stimuliše razvoj inovacionog i tehnološkog ekosistema u Srbiji, kako bi naša zemlјa, koristeći platformu Industrija 4.0, postala tehnološki lider u regionu, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović, na panelu koji je na temu digitalizacije industrije u Srbiji održan na Mašinskom fakultetu Beogradu.

Za industriju 4.0, koja podrazumeva digitalizaciju proizvodnih procesa Srbiji su potrebni inženjeri 4.0. Zato je neophodno modernizovati programe obrazovanja inženjera, naglasio je Popović i dodao da važnu ulogu u tom procesu imaju Mašinski fakultet u Beogradu, ali i drugi mašinski fakulteti u Srbiji. Jer, kako je naveo, bez digitalizovanog mašinstva i proizvodnih tehnologija nije moguća ni digitalizacija proizvodnih industrija u Srbiji.


Komentari
(0)

27. oktobar 2017.

PRIZNANJE IZ BRISELA: ČADEŽ ČLAN BORDA DIREKTORA EVROKOMORA

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izabran je za člana Borda direktora Evrokomora (EUROCHAMBRES) u kome će predstavljati komore zemalja koje nisu članice EU. Odluku je jednoglasno, na današnjem zasedanju u Briselu donela Generalna skupština Evrokomora.

Izbor Čadeža u Upravni odbor Evrokomora potvrda je ugleda koji Privredna komora Srbije i njen predsednik uživaju u evropskoj asocijaciji privrednih komora. To je još jedno priznanje iz Brisela srpskoj komori za efikasno zastupanje interesa poslovne zajednice na nacionalnom i međunarodnom nivou, rezultate u  jačanju međukomorske i ukupne regionalne saradnje, doprinos evropskim integracijama srpske ekonomije i uspešnu reformu komorskog sistema Srbije.

Generalna skupština Evrokomora  danas je za novog predsednika Evrokomora izabrala  Kristofa Lajtla, prvog čoveka Privredne komore Austrije, koja je za PKS uzor i mentor u modernizaciji komorskog sistema.

Skupština je potvrdila i prioritete Evrokomore u naredne dve godine, među kojima je i zastupanje interesa privrede u politici proširenja EU. Potvrđena je organizacija Evropskog parlamenta preduzeća 2018, najvećeg događaja koji okuplja privrednike i donosioce odluka u Evropi.


Komentari
(0)