Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


15. oktobar 2018.

 

RADOJIČIĆ: SVE JE SPREMNO ZA FORUM GRADONAČELNIKA „16 PLUS 1”Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ističe da je sve spremno za Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), koji počinje danas i traje do srede, 17. oktobra.
On objašnjava da se tokom ova tri dana očekuju brojni sastanci i paneli, koji su od velikog značaja za razvoj Beograda.
– Sa prestonicama nekih od ovih gradova imamo sjajnu saradnju, kao što imamo sa Pekingom, sa kojim imamo potpisan sporazum od davne 1980. godine, dok sa drugima želimo da razvijemo dobre susedske i regionalne odnose i pokrećemo saradnju u oblastima zelenog grada, pametnih gradova...Takođe, ovaj forum je mesto gde možemo da umrežimo privrednu, turističku ponudu sa značajnim partnerom za region kakva je NR Kina. Saradnja je intenzivirana poslednjih pet godina incijativom „Jedan pojas – jedan put” i sjajnom saradnjom, na najvišem državnom nivou, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga – ističe gradonačelnik Radojičić.

Zajednička ceremonija otvaranja Trećeg foruma gradonačelnika (16+1) i Trećeg sastanka ministara saobraćaja (16+1) biće održana sutra u Palati Srbija, sa početkom u devet sati.


Komentari
(0)

15. oktobar 2018.

VESIĆ: KINEZI BROJ JEDAN I U BEOGRADU


Srpska prestonica će od danas do srede biti domaćin Samita gradova Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tim povodom za „Blic” je izjavio da za njegovo održavanje nema prirodnijeg mesta od Beograda.

– Beograd je ovu čast dobio zahvaljujući velikom ugledu koji u Kini uživa naš predsednik Aleksandar Vučić. Beograd je grad koji je 2014. godine premijera Kine Li Kećanga proglasio počasnim građaninom. Naš grad je već 38 godina ponosni pobratim Pekinga – istakao je za „Blic” Goran Vesić.

Ovaj samit je mnogostruko važan za Beograd, naglasio je zamenik gradonačelnika.


Komentari
(0)

12. oktobar 2018.

RADOJIČIĆ: FORUM „16+1” PRILIKA DA PREDSTAVIMO PROJEKTE BEOGRADA

 

Predstojeći Forum glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope „16+1”, koji će se održati u Beogradu od ponedeljka, 15. oktobra i trajaće tri dana, biće prilika da se razmene iskustva i predstave naši projekti koje planiramo i koji su u toku, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. 

On je, gostujući na RTS-u, podsetio da se u Beogradu radi dosta značajnih projekata.

– Mnogo projekata radimo sa NR Kinom, završen je Pupinov most, u ovom trenutku se radi obilaznica. Izuzetno značajna investicija su i „Beograd na vodi”, „Skajlajn” i mnogi drugi projekti. Beograd je izuzetno zanimljivo mesto za investicije i jedan od ciljeva foruma je da privučemo investitore, da razmenimo iskustva i proverimo da li idemo u dobrom pravcu. Planiramo izgradnju dva mosta, dva tunela, nacionalnog stadiona, metroa, zgrade filharmonije i o svemu tome želimo da razgovaramo i na ovom forumu – kazao je Radojičić.


Komentari
(0)

12. oktobar 2018.

BEOGRAD DOMAĆIN FORUMA GRADONAČELNIKA „16+1”Forum gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sledeće sedmice se održava u Beogradu, a glavne teme će, između ostalog, biti turizam, regionalna saradnja, zajednička turistička ponuda našeg regiona, „smart siti”, poručio je član Gradskog veća Dragomir Petronijević gostujući na Televiziji „Pink”.

– Učešće su potvrdili Peking, Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Tirana, Sofija, Budimpešta, Zagreb, Bukurešt, Riga, a danas će ovaj spisak biti upotpunjen. Glavne teme Foruma „16+1” su turizam, regionalna saradnja, zajednička turistička ponuda Srbije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine. Udružujemo se sa regionom jer regionalnu saradnju treba da unapređujemo. Mi govorimo isti jezik, imamo slučnu kulturu i zašto ne bismo sarađivali. Kineskih turista je sve više u Beogradu i oni su trenutno na trećem mestu, dok su na prvom mestu turisti iz Turske a drugi iz Izraela – istakao je Petronijević i dodao da u svemu tome zanačajno pomaže to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping imaju veoma dobre odnose, što lokalnom nivou daje dodatnu snagu.

Komentari
(0)

8. oktobar 2018.

TREĆI FORUM GRADONAČELNIKA GLAVNIH GRADOVA KINE I ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE

Beograd će od 15. do 17. oktobra 2018. biti domaćin Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine (16+1).

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma 16+1 su razvojne mogućnosti, podrška inovacijama i preduzetništvu kroz inicijativu „Jedan pojas jedan put” (SMART CITY) i turizam kao pokretač privrede, saradnje i povezivanja 16+1 zemalјa korišćenjem savremenih informacionih tehnologija u turizmu kao klјuč uspeha (TURIZAM).
Forum gradonačelnika 16+1 je odlična prilika za učvršćivanje ekonomske saradnje, promociju razvojnih potencijala, kao i razmenu iskustava u oblasti kulture, polјoprivrede, turizma, obrazovanja, industrije, energergetike i saobraćaja.
Vlada Narodne Republike Kine inicirala je „16 + 1” u cilјu podsticanja saradnje između NR Kine i šesnaest zemalјa Centralne i Istočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Polјske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Republike Makedonije.

Komentari
(0)

7. oktobar 2018.

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA 21. OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE

 

Kao uspešan nastavak poslovne saradnje sa Obrtničkom komorom Istarske županije, Privredna komora Srbije, zajedno sa svojim članovima, uzela je aktivno učešće na 21. Obrtničkom sajmu Istre, koji je održan u Puli, od 4. do 7. oktobra 2018. godine.
Obrtnički sajam Istre je značajna sajamska manifestacija koja je okupila sve one koji žele da budu konkurentniji, koji žele da održe postojeće kontakte i privuku nove poslovne partnere kao i nove korisnike usluga.
Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge je izložilo ukupno 135 izlagača iz cele Hrvatske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.
Sajam je bio namenjen prvenstveno preduzetnicima - proizvođačima, trgovcima opremom, materijalom i sirovinama za dalju proizvodnju.
Organizatori sajama su Obrtnička komora Istarske županije, Istarska županija, Grad Pula, HGK-Županijska komora Pula i Hrvatska obrtnička komora uz pokroviteljstvo Ministarastva gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Predsedniku Obrtničke komore Istarske županije Mariju Paliski, je od strane PKS-PK Beograda uručena Zahvalnica za izuzetan dobrinos regionalnom razvoju preduzetništva.
U prostorijama HGK-Županijske komore Pula  organizovana je Konferencija o prekogranočnom poslovanju: ''Kako poslovati u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj''.


Komentari
(0)

5. oktobar 2018.

IBM: SRBIJA NAJATRAKTIVNIJA INVESTICIONA DESTINACIJA U SVETU


Srbija zauzima prvo mesto u svetu po broju radnih mesta otvorenih kroz strane direktne investicije (SDI) u odnosu na broj stanovnika zemlje, prema novom IBM-ovom izveštaju "Globalni lokacijski trendovi".
Među top 10 destinacija na ovoj rang listi, lavovski deo drže zemlje iz Centralne i Jugoistočne Evrope, prenosi sajt intellinews.com pozivajući se na izveštaj IBM-a.
Tri druge zemlje na listi visokorangiranih destinacija prema kriterijumu novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija, koje, sa izuzetkom Slovenije, ekonomski zaostaju za svojim takmacima iz Centralne Evrope, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate, ocenjuje se u izveštaju.

Komentari
(0)

4. oktobar 2018.

ČADEŽ: DOBRE VESTI ZA PRIVREDU


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista dobra vest za privredu i još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade, koji u ime svojih članica vodi Privredna komora Srbije.
„Odluka da se ukinu doprinosi za osiguranje u slučaju nezaposlenosti  na teret poslodavca  i pojedini  parafiskalni nameti, kao i  promena načina obračuna amortizacije, prvi je i značajan korak u rasterećenju privrede. Možda ne toliko po visini ušteda koje će kompanije u ovom trenutku pojedinačno ostvariti, ali sigurno kao uvod u celovitu  reformu poreskog sistema, dogovorenu sa MMF-om, kroz koju će se u narednim godinama realizovati i inicijative privrede za značajnije smanjenje poreza i doprinosa“, izjavio je Čadež.

Komentari
(0)

4. oktobar 2018.

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA INOVATIVNA REŠENJA SRPSKIH PREDUZEĆA


Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas 3 miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjim preduzeća i, istom prilikom, raspisao dva nova poziva kroz koja će se dodeliti 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama. Sredstva su opredeljena u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošnjavanja“ (na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom).
Na svečanosti koju je Fond za inovacionu delatnost organizovao u Jugoslovenskoj kinoteci prisutnima su se obratitili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac.


Komentari
(0)

3. oktobar 2018.

POZIV PRIVREDNICIMA DA UČESTVUJU U JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMAMinistarstvo finansija i Uprava za javne nabavke sprovešće javnu raspravu o Nacrtu zakona o javnim nabavkama, u periodu od 3. do 22. oktobra 2018. godine. Nadležne institucije pozivaju privrednike da učestvuju u raspravi i doprinesu kreiranju najboljih zakonskih rešenja.
U okviru Programa javne rasprave o Nacrtu zakona o javnim nabavkama, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke i Privredna komora Srbije, organizuju okrugle stolove pod nazivom ''Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o javnim nabavkama'', u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, na kojima će biti prezentovana predložena rešenja i vođena rasprava o njima.
Nacrtom zakona usaglašava se pravni sistem Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti javnih nabavki i unapređuju određena zakonska rešenja, radi efikasnije primene. 
Imajući u vidu značaj Zakona o javnim nabavkama za poslovanje privrednih subjekata na teritoriji Republike Srbije i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj privrede, nadležne institucije uputile su poziv privrednicima da učestvuju u javnoj raspravi i sugestijama i predlozima doprinesu unapređenju pravnog okvira u ovoj oblasti i iznalaženju najboljih i najcelishodnijih zakonskih rešenja.
Primedbe, predloge i sugestije za unapređenje teksta Nacrta zakona dostavljaju se elektronskim putem na adresu: javnarasprava@ujn.gov.rs

Nacrt Zakona o javnim nabavkama      Obrazac za primedbe na Nacrt Zakona o JN

Komentari
(0)

3. oktobar 2018.

TAKMIČENJE ZA NAGRADE SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU WIPO


U skladu sa Sporazumom o saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu RS, Privredna komora Srbije pruža podršku u animiranju kompanija i popularizaciji intelektualne svojine, dok istovremeno obezbeđuje i člana žirija za dodelu nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu WIPO u Srbiji.
Takmičenje se organizuje kako bi se promovisao značaj zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a od strane Zavoda za intelektualnu svojinu RS pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu WIPO. 
Privredna komora Srbije pruža aktivnu podršku takmičenju i to najpre kod animiranja kompanija da se uključe u konkurs, kao i u opštoj popularizaciji intelektualne svojine. U žiriju ovogodišnjeg takmičenja biće i predstavnica PKS dr Danica Mićanović iz Udruženja za biljnu proizvodnju PKS.

Komentari
(0)

3. oktobar 2018.

OD 8. OKTOBRA OBAVEZNA E-MAIL ADRESA ZA REGISTRACIJU U APR


Od ponedeljka, 8. oktobra, svi građani koji podnesu registracionu prijavu za osnivanje privrednog društva ili preduzetnika imaju obavezu da dostave i adresu za prijem elektronske pošte.
"Sve prijave za osnivanje preduzetnika i privrednih društava koje nemaju unetu e-mejl adresu biće odbačene odlukom Registratora", navode u APR.
Prema podacima APR, u Srbiji trenutno ima 254.107 registrovanih preduzetnika i 147.853 privrednih društava.
Podaci za prvih šest meseci ove godine pokazuju da je osnivano 18.733 preduzetnika, dok je u istom periodu 2017. godine bilo osnovano 17.619 preduzetnika, što je povećanje od 6,32 procenta.
Od početka januara do kraja juna ove godine, iz Registra je obrisano 11.259 preduzetnika, a u istom periodu prošle godine obrisano je 10.436 preduzetnika. Podaci pokazuju da je oko 78 odsto preduzetnika svoje registracione prijave za osnivanje podnelo lično, dolaskom na šalter.

Komentari
(0)

2. oktobar 2018.

KONFERENCIJA O PREDUZETNIŠTVU U ORGANIZACIJI PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I FONDACIJE "NOVAK ĐOKOVIĆ"


Na “Dorćol placu" otvorena je dvodnevna konferencija posvećena promociji preduzetništva u Srbiji i konkretnih proizvoda za tržište, kao i izložba preduzetništva na kojoj je ideje predstavilo više od 30 domaćih preduzetnika. Konferenciju "Dare to be Original" organizovali su Privredna komora Srbije, Fondacija "Novak Đoković" i Original magazin.
Otvaranju konferencije prisustvovao je i teniser Novak Đoković, a specijalna gošća bila je prva žena dobitnica Nagrade EU za inovatora za 2017. godinu Mikela Magaš.
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Predrag Nikolić rekao je da je konferencija lep način da se nastavi započeta saradnja PKS i Fondacije "Novak Đoković" čiji je cilj edukacija i promovisanje mladih preduzetnika. "Ovom saradnjom želimo da postanemo produžena ruka svakog mladog preduzetnika, bilo da je na početku poslovanja i razvoja ideja, bilo da je poslovna ideja već zaživela", rekao je Nikolić. 


Komentari
(0)

2. oktobar 2018.

PORESKE OLAKŠICE ZA POČETNIKE U POSLOVANJU U SRBIJIPrema izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koje su usvojene u decembru prošle godine, početnici u poslovanju biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od godinu dana.

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ. Uslov da nezaposleni koji počinju biznis dobiju poresku olakšicu je da su duže od šest meseci na evidenciji NSZ.
Poreske olakšice mogu da ostvare poslodavci koji su osnovali firmu u periodu od početka primene zakona, odnosno od 1. oktobra 2018. godine do 31. decembra 2020. godine. Pravo na olakšice može da ostvari poslodavac - novoosnovano pravno lice, kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u registar nadležnog organa, odnosno organizacije, i to kao pravo na oslobađenje od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos. Korisnici olakšica mogu da se registruju ili kao preduzetnici u režimu isplate lične zarade ili kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a u oba slučaja imaju obavezu vođenja poslovnih knjiga.

Izvor: Beta

Komentari
(0)

1. oktobar 2018.

REKORDAN BROJ TURISTA U AVGUSTU


U Beogradu je u avgustu registrovano 26 odsto više stranih turista koji su ostvarili 38 odsto više noćenja nego u istom mesecu prošle godine, prema najnovijim podacima Sekretarijata za upravu – sektor statistike Grada Beograda.
Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Beograda, najbrojniji gosti srpske prestonice u avgustu bili su iz Turske, Nemačke, Irana, Kine, Grčke, zatim Rumunije, Italije, Poljske, SAD i Rusije. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Irana, Turske, Kine, Nemačke, Izraela, SAD i Italije.
Od početka godine, ukupan broj turista u Beogradu je 12 procenata veći u odnosu na prvih osam meseci 2017. godine. Najbrojniji gosti u tom periodu bili su iz Turske, Kine, Nemačke, Hrvatske, Grčke, BiH, Slovenije, Bugarske, Rumunije i Irana. 
Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da se tokom letnjih meseci u Beogradu beleži najviše gostiju, koji u avgustu dostižu rekordan broj.
– Zahvaljujući izuzetno posećenim manifestacijama i struktura gostiju se menja, pa tako beležimo veliki skok gostiju iz Rumunije, Poljske, Italije i drugih zemalja. Porast u broju ostvarenih noćenja jednak je porastu u prihodu od turizma. Trenutno je aktuelna promotivna kampanja u zemljama regiona, pa u narednom periodu očekujemo još bolje rezultate – rekao je Popović.

Komentari
(0)

1. oktobar 2018.

RADOJIČIĆ: POČETAK IZGRADNJE GONDOLE DO KRAJA GODINE, PERIOD ZA REALIZACIJU 10 MESECIGradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor JP „Skijališta Srbije” Dejan Ćika potpisali su danas u Starom dvoru sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana. 
Gradonačelnik je istakao da je reč o kapitalnom projektu koji će omogućiti dalji razvoj turizma u prestonici,  a koji zadnjih godina beleži ozbiljan rast. 
–Ove godine je grad Beograd posetilo milion gostiju, i ostvareno je dva miliona noćenja, dok ukupan prihod ostvaren od turizma iznosi 800 miliona evra. Ukoliko želimo da zadržimo ovakav trend – od 15 do 20 odsto povećanja prihoda u odnosu na prošlu godinu – moramo i dalje ulagati u turizam – ukazao je Radojičić. 
On je istakao da je investicija vredna milijardu i osamsto miliona dinara, od čega će 600 miliona obezbediti Grad Beograd, a ostalo Ministarstvo turizma i telekomunikacija, dok će projekat sprovesti preduzeće „Skijališta Srbije”. 

Komentari
(0)

1. oktobar 2018.

PEČAT ZA PRIVREDU OTIŠAO U ISTORIJU


Od danas se privredi u Srbiji, s obzirom na uvođenje e-uprave, više ne može nametnuti obaveza korišćenja pečata, a za mlade početnike u biznisu stupila je na snagu mera oslobađanja od poreza u prvoj godini poslovanja.
Ta dva postignuća obeležena su konferencijom "Ka administraciji bez suvišnih papira" u Narodnom muzeju, a otvarajući skup premijerka Ana Brnabić je poručila da je danas veliki dan za preduzetništvo u Srbiji.
Istakla je da je za konkurentnost srpske privrede, od kojeg poslednično zavisi i konkurentnost društva, radna mesta, plate... važno da se bude efikasniji, brži, transparentniji, te da je upravo zato e-uprava jedan od prvih prioriteta.
Navela je da je sledeći korak elektronsko arhiviranje i izrazila nadu da će vlada do kraja godine Skupštini predložiti zakon o elektronskom arhiviranju i da će on stupiti na snagu od januara naredne godine.
"Konačno pečat ide u istoriju. U 21. veku pečatu nigde drugde i nije mesto osim u muzeju", podvukla je premijerka.

Komentari
(0)

27. septembar 2018.

VIZIJA ZB 2020 - BEZ GRANICA, REŠEN ODNOS BG I PR, JAK PRIVREDNI SEKTOR


Jedinstveno ekonomsko područje u regionu mora biti cilj vlada Zapadnog Balkana, ali i poslovne 
Kako je odliv mozgova konstatovan kao jedan od najvećih problema zemalja u regionu, Čadež je istakao, da se sa tim problemom ne suočava samo naš region, već i Mađarska, Turska, pa čak i Nemačka, čiji najobrazovaniji ljudi odlaze u SAD.zajednice, i na tom cilju moramo raditi zajedno, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na konferenciji "Zapadni Balkan 2030 - Vizije. Želje. Realnost". FOTO Tanjug
"Šta je rešenje, da zatvaramo granice kako mladi ne bi odlazili?", zapitao se Čadež i dodao da je Srbija već tokom ove godine pokrenula niz instrumenata kako bi olakšala poslovanje za početnike u biznisu i izrazio nadu da će se efekti videti već naredne godine.

Komentari
(0)

27. septembar 2018.

POSETA PARTNERA PROJEKTA LBD SRBIJI


U okviru aktivnosti na projektu Learning by doing, 26. i 27. septembra organizovan je drugi deo posete partnera projekta Srbiji.  Prvog dana posete, partneri projekta iz Slovenije i Mađarske imali su prilike da posete Politehničku školu u Kragujevcu, gde su se upoznali sa radom ove škole, obrazovnim profilima kao  i načinom na koji je organizovana praktična nastava u kompanijama: TRIGANO prikolice, Gorenje MDM, Siemens mobility i Mind group. Prisutni su se upoznali i sa projektima “Znanjem do posla “ – Švajcarske agenicije za razvoj (SDC) i “Youth employment project”(GIZ-YEP) u kojima Politehnička škola aktivno učestvuje.
Drugog dana studijske posete, u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, učesnicima je prezentovan Zakon o dualnom obrazovanju i  uloga Privredne komore Srbije u njegovoj implementaciji, standardi kvalifikacija zasnovani na potrebama tržišta rada kao i mehanizmi osiguranja standarda kvaliteta u srednjem stručnom obrazovanju.

Komentari
(0)

22. septembar 2018.

MEĐUNARODNI PRIVREDNI SAJAM ZRBIZNET “POKRENI SE!” – 2018

Međunarodni sajam privrede ZRBIZNET se održao od 20. do 22. septembra u hali sportova “Medison” u Zrenjaninu, pod sloganom “Pokreni se!”.

Organizatori sajma su Grad Zrenjanin, PKS-RPK Srednjobanatskog upravnog okruga, Unija poslodavaca Srbije - poslodavaci Zrenjanina i Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanin.
Tokom ove jedinstvene privredne manifestacije privrednici su učestvovali na tribinama, predavanjima, B2B sastancima, i imali su mogućnost da uspostave kontakt sa institucijama koje mogu da im budu podrška u poslovanju.
Zrenjaninska privredna manifestacija „ZRBIZNET“ okupila je više od 150 kompanija iz svih sektora, a značaj skupa prepoznali su i brojni privrednici iz regiona.
Aktivno učešće na štandu PKS-PK Beogrda su uzele sledeće kompanije: ''Zlatex-Srb’’ d.o.o., ’’Bobex’’ d.o.o., ''Efekfing’’d.o.o., kao i Opšte udruženje preduzetnica Vračara sa svojim članicama.


Komentari
(0)

21. septembar 2018.

STUDIJSKA POSETA LJUBLJANI U OKVIRU PROJEKTA LEARNING BY DOING

U organizaciji Privredne komore Ljubljane, od 18-20. septembra, u Ljubljani je održana studijska razmena partnera na projektu Learning by doing, u cilju upoznavanja sa dosadašnjim rezultatima i aktivnostima na polju razvoja stručnog srednjoškolskog obrazovanja i dualnog obrazovanja u Sloveniji.

Predstavnici Privredne komore Srbije imali su prilike da se upoznaju sa procesom implementacije novog Zakona o dualnom obrazovanju u Sloveniji. Rezultati postignuti tokom pilot programa sprovođenja dualnog sistema obrazovanja, sistem standarda kvalifikacija stručnih škola u Sloveniji, kao i uloga Komore u procesu sprovođenja stručne prakse i modaliteti saradnje između kompanija i škola, bili su teme prvog dana studijske razmene, koji je održan u slovenačkom Institutu za stručno obrazovanje i praksu (CPI). Nakon predavanja organizovana je poseta fabrici “Siliko” iz Vrhnika, koja se bavi proizvodnjom delova za automobile i u čijoj alatnici se školuju učenici po dualnom programu sa praksom.


Komentari
(0)

21. septembar 2018.

URUČENI SERTIFIKATI PRVIM DIGITALNIM KONSULTANTIMA U SRBIJI


Prvim digitalnim konsultantima u Srbiji, koji su prošli obuke i usmenu proveru znanja pred komisijom WIFI Centra za podršku malim i srednjim preduzećima Austrijske federalne privredne komore, u Privrednoj komori Srbije dodeljene su diplome.
Diplome su dobila 22 sertifikovana digitalna konsultanta, koji će pomagati malim i srednjim preduzećima u digitalnoj transformaciji poslovanja, kroz unapređenje komunikacije sa potencijalnim i sadašnjim kupcima, planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti i kvaliteta marketinških aktivnosti.
Uspostavljanjem baze sertifikovanih digitalnih konsultanata, završena je prva faza projekta koji PKS realizuje u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Austrijskom privrednom komorom (WKO).

Komentari
(0)

21. septembar 2018.

VESIĆ: POČELA REKONSTRUKCIJA TOPLIČINOG VENCA


Rekonstrukcija Topličinog venca počela je danas i trajaće 280 dana, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gostujući na televiziji Pink.
– U prvoj fazi ćemo raditi okolne ulice, Vuka Karadžića, Carice Milice, Topličin venac sve do Pop Lukine, a u drugoj park Vojvode Vuka koji je trenutno jedan od najneuređenijih. Čitav taj kraj će biti potpuno uređen, što je oko 10.000 kvadratnih metara, od čega je oko 6.000 kvadrata ulica, a preostalo park – naglasio je Vesić.
Kako je pojasnio, ulice Vuka Karadžića i deo Topličinog venca do Pop Lukine će biti pešačke, a ulice oko parka ostaju ulice sa usporenim saobraćajem.
– Tu će biti postavljena lomljena kocka, a biće urađene i granitne ploče. Na taj način povezujemo Knez Mihailovu sa savskom obalom. Rekonstrukcija Knez Mihailove je počela 1987. godine, kada je ona pretvorena u pešačku zonu. Potom je rađen deo Zmaj Jovine ulice, Rajićeve, pa Čika Ljubine. Mi smo od 2015. godine uredili Obilićev venac, Ulicu Vuka Karadžića, Cara Lazara, deo Kralja Petra, Delijsku. Sve smo to polako zatvarali i pretvarali u pešačku zonu. Prošle godine je urađen Kosančićev venac, sledeće godine će tu biti galerija odakle će ljudi moći da se spuste u Karađorđevu – istakao je Vesić i dodao da rekonstrukcija Karađorđeve počinje u narednih nedelju dana.


Komentari
(0)

20. septembar 2018.

VESIĆ: OVE GODINE GRAD IZDAO GRAĐEVINSKE DOZVOLE ZA VIŠE OD 750.000 KVADRATA


Zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je danas, zajedno sa direktorom kompanije „MPC Properties” Ingom Nisenom, kamen temeljac za 45 miliona evra vrednu buduću zgradu poslovnog objekta „Navigator biznis centar 2” u Ulici Milutina Milankovića na Novom Beogradu.
Goran Vesić je čestitao svima koji su učestvovali u ovom projektu i istakao da svaka nova zgrada u Beogradu znači posao za našu industriju i donosi nova  radna mesta.
– Sa današnjim danom Grad Beograd je u 2018. godini izdao građevinskih dozvola za ukupno 750.000 kvadrata, a lokacijskih uslova za oko dva miliona kvadrata, što je apsolutni rekord poslednjih nekoliko decenija. U ovom trenutku izdali smo za 50 građevinskih dozvola i između 150 i 200 lokacijskih uslova više nego prethodne godine. To govori da se u Beogradu gradi, da je naš grad i dalje privlačan za investicije i da smo na pravom putu kada je u pitanju izgradnja grada. Da bi se investicije brže realizovale doneli smo i odluku da svaka investicija preko 50 miliona evra ima pravo na posebnu grupu u gradu koja će pomoći da se rešavaju svi problemi, a svi investitori koji ulažu preko deset miliona evra imaju pravo na posebnu proceduru i pomoć grada. Na taj način želimo da pomognemo investitorima da reše probleme na koje nailaze prilikom realizacije svoje investicije – kazao je Vesić.


Komentari
(0)

20. septembar 2018.

OTVOREN ZRBIZNET, PRIVREDNICI POZVANI DA ISKORISTE PODRŠKUJedinstvena privredna manifestacija, ZrBizNet, tokom koje će privrednici moći da učestvuju na tribinama, predavanjima, B2B sastancima, ali i da uspostave kontakt sa institucijama koje mogu da im budu podrška u poslovanju, otvorena je danas u Zrenjaninu.
Manifestaciju, čiji je ovogodišnji moto „Pokreni se“, otvorila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, koja je tom prilikom pozvala privrednike da na najbolji način iskoriste skup.
„Pozivam privrednike da iskoriste ovaj skup, između ostalog, tako što će saznati više o raspoloživim vidovima podrške u poslovanju i kako da iskoriste tu podršku“, rekla je Obradović Jovanović. „Ministarstvo radi na okončanju procesa privatizacije, a pažnja nam je bila usmerena i na privlačenje investicija i unapređenje poslovnog okruženja. Kada govorimo o podsticanju investicija, uverena sam da će Zrenjanin vrlo brzo osetiti pozitivne rezultate dolaska velikih kompanija“, rekla je pomoćnicaministra privrede dodajući da je mnogo toga urađeno i kada je reč o poslovnom okruženju.

Komentari
(0)

19. septembar 2018.

ZAVRŠETAK OBILAZNICE OKO BEOGRADA 2021. GODINE


Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, rеkla jе da jе potpisivanjеm Ugovora o finansiranju izgradnjе obilaznicе oko Bеograda, koji jе potpisan juče (18.09.2018) u prisustvu prеdsеdnika Srbijе i Kinе, Alеksandra Vučića i Si Đinpinga, ispunjеn poslеdnji uslov da sе izgradnja ovе stratеški važnе saobraćajnicе za Srbiju završi poslе 30 godina.
- Obilaznica oko Bеograda jе stratеški važan projеkat nе samo za Bеograd, vеć za cеlu Srbiju. Kroz Srbiju danas prolazi skoro 20 miliona vozila višе nеgo prе čеtiri godinе, a obilaznica jе saobraćajni prstеn na kojеm sе ukrštaju najvažniji putni pravci, Koridor 10 i Koridor 11. Završеtkom izgradnjе obilaznicе oko Bеograda tranzit kroz Srbiju ćе sе odvijati još bržе, a istovrеmеno ćе poslе 30 godina biti izmеštеn tеrеtni saobraćaj iz Bеograda - kažе Mihajlovićеva.
Ugovor o finansiranju dеonicе obilaznicе oko Bеograda prvi jе zajam u juanima transportnoj infrastrukturi, čija protivvrеdnost iznosi 207 miliona еvra.

Komentari
(0)

18. septembar 2018.

MALI: INDUSTRIJSKI PARK U BORČI DONEĆE 10.000 RADNIH MESTA


Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa kineskom kompanijom CRBC u Pekingu sporazum o izgradnji Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra.

"Kada pređete Pupinov most sa leve strane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče preko 1.000 kineskih kompanija. To je, kada smo računali sa CRBC, kompanijom koja će investirati u park, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi. Biće upravo u Srbiji, Beogradu, kako bi sve kompanije koje dolaze iz Kine u Evropu privukli da dođu kod nas", objasnio je on.

Mali je kazao da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park prijateljstva, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doći, ukupna investicija iznosiće oko dve milijarde evra.
Izvor: Tanjug    


Komentari
(0)

18. septembar 2018.

RASPISAN JAVNI KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJA INOVATIVNIH DELATNOSTI I SAMOZAPOŠLJAVANJA NEZAPOSLENIH LICAGrad Beograd, u saradnji sa Naučno-tehnoškim parkom „Beograd” raspisao je danas, 18. septembra Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja nezaposlenih lica.
Pravo na dodelu sredstava imaju nezaposlena lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje, inovativnu biznis ideju i koja su državljani Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda. 
Ovaj program se sprovodi u okviru Akcionog plana za zapošljavanje grada Beograda za 2018. godinu koji ima za cilj jačanje kapaciteta poslovne infrastrukture u oblasti IT industrije.
Predmet Javnog konkursa je dodela bespovratnih finansijskih sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja za pokriće troškova infrastukturnih i stručnih usluga u Naučno-tehnološkom parku „Beograd” u prvoj godini poslovanja, u koje spadaju: kancelarijski poslovni prostor, administrativne i stručne usluge i ostale relevantne usluge u zavisnosti od stepena razvoja biznis ideje, a u cilju podrške samozapošljavanju nezaposlenih lica, razvoja novih inovativnih i visokotehnoloških proizvoda, usluga i procesa, stvaranja novih tehnoloških preduzeća, povećanja konkurentske sposobnosti privrednih subjekata i uključivanja u međunarodne tržišne tokove.

Javni konkurs je otvoren do 8. oktobra 2018. godine.

Javni konkurs sa Prijavom i ostalim informacijama može se naći na zvaničnom sajtu grada Beograda www.beograd.rs  (rubrika Gradski oglasi, konkursi, tenderi).
 

Komentari
(0)