Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


VESTI Arhiva  


26. septembar 2017.

STOTINU SRPSKIH PRIVREDNIKA NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU U PRIŠTINI

Oko stotinu srpskih privrednika iz 34 kompanije - članice Privredne komore Srbije učestvovaće na Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Prištini, koji se otvara sutra i trajaće do 30. septembra.

Nastup naših firmi iz poljoprivredno - prehrambenog i pratećih sektora na ovoj sajamskoj  manifestaciji,  Privredna komora organizuje već treću godinu u sklopu saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja  će i ovoga puta  za izlagače sajma upriličiti direktne, B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

„Interesovanje naših proizvođača za poljoprivredni sajam u Prištini i poslovanje na kosovskom tržištu sve je veće. Posebno je važno da su na listi izlagača sada, gotovo bez izuzetka,  male i srednje firme iz gotovo svih segmenata agrobiznisa – proizvođača semena, zaštitnih sredstva, stočne hrane, žita, voća i povrća, mesa, mleka, prerađevina...Veće kompanije koje su prethodnih godina učestvovale, ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, o čemu svedoči i rastuća robna razmena“, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.


Komentari
(0)

22. septembar 2017.

NA PREDSTOJEĆIM BEOGRADSKIM INVESTICIONIM DANIMA AKCENAT NA REGIONU

Beogradski investicioni dani, treći po redu, održaće se u našem glavnom gradu 9. i 10. novembra, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević. To će biti nova prilika za kvalitetan dijalog sa investitorima, ali i za konkretne dogovore.

Kako je precizirao Milosavljević gostujući na Studiju B, fokus ovih investicionih dana biće na gradovima u regionu.

– Namera je da se naprave zajednički investicioni, turistički i drugi nastupi i projekti za čitav region. Istovremeno, na forumu ćemo proslediti pozive svim investitorima koji su se bilo kada obratili Beogradu, s obzirom na to da vodimo preciznu evidenciju, sa pozivom da posete forum, uporede sa drugim gradovima šta nudimo i u pozitivnoj atmosferi ispromovišemo Beograd i sve projekte koje imamo – istakao je Milosavljević.


Komentari
(0)

21. septembar 2017.

RABAT I BEOGRAD POVEZUJU PRIVREDNIKE

Šezdeset godina od uspostavljanja marokansko-srpskih diplomatskih odnosa obeleženo je i poslovnim susretima privrednika glavnih gradova, koje su organizovale Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda, u saradnji sa Gradom Beogradom, Gradom Rabatom i Ambasadom Kraljevine Maroka.
Na poslovnom forumu privrednika Rabata i Beograda predstavljeni su privredni potencijali i mogućnosti za investiranje oba grada, što otvara nove prostore i podstiče ideje za poboljšanje poslovne saradnje.
Predsednica Asocijacije marokanskih izvoznika (ASMEX) i potpredsednica Konfederacije marokanskih preduzeća (CGEM), Odelјenje Rabat, Iham Zhiri je, posle prezentacije privrednih potencijala Rabata, pozvala beogradske privrednike na intenzivniju saradnju, posebno u oblasti građevinarstva, farmaceutske, grafičke i prehrambene industrije i trgovine.


Komentari
(0)

19. septembar 2017.

START POČETKOM OKTOBRA - VELIKO INTERESOVANJE ZA CIKLUS SEMINARA IZ IT OBLASTI

Jesenji ciklus interaktivnih seminara za najtraženija zanimanja u oblasti informacionih tehnologija, predstavljen je danas u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda.

Na besplatnom Info danu vladalo je veliko interesovanje za dvomesečnu obuku sva tri profila zanimanja IT oblasti, a polaznici su imali priliku da razgovaraju sa predavačima o svojim kompetencijama i mogućnostima za sticanje veština potrebnih za profesiju web dizajner, JAVA i C# programera i da čuju na koji način se napreduje u IT struci kroz neformalno obrazovanje.

Seminari daju mogućnost prekvalifikacije i aplikacije za atraktivnije radno mesto, ali i usavršavanje onih koji u IT sektoru žele da napreduju ovladavanjem novim tehnologijama.     

Više o predstojećim seminarima  http://bit.ly/1KGMFFe


Komentari
(3)

18. septembar 2017.

JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA U OKVIRU PROGRAMA PODSTICANJA RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA KROZ PODRŠKU INVESTICIJAMA U PRIVREDI

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz podršku investicijama u privredi sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Za realizaciju Programa raspoređuju se bespovratna sredstva u iznosu od 242.976.037,75 dinara, kao i eventualno neutrošena bespovratna sredstva po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Privredni subjekti koji ispunjavaju uslove Programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja. Preostali iznos vrednosti projekta finansiraće se iz kredita Fonda.

Na internet stranama Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs može se preuzeti potrebna dokumentacija u kojoj su bliže definisani svi bitni elementi i pravila za učešće u ovom programu.


Komentari
(1)

16. septembar 2017.

EKONOMSKA SARADNJA SA KINOM SADRŽAJNIJA I SNAŽNIJA

U Sava Centru danas je održan poslovni forum i susreti kineskih i srpskih privrednika, koje su, kao centralni deo privredno-kulturne manifestacije "Dani Pekinga u Beogradu",  organizovali Grad Beograd i Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda, u saradnji sa Gradom Pekingom, Biroom za promociju investicija Pekinga i Privrednom komorom Pekinga.

Na forumu i poslovnim susretima učestvovalo je oko 300 privrednika, predstavnika 80 kompanija iz Pekinga i Kine i preko 100 iz Beograda i Srbije, iz raznovrsnih oblasti i struktura, od malog biznisa do velikih sistema, što je još jedan doprinos razvoju bilateralne privredne saradnje prijateljskih zemalja, Narodne Republike Kine i Republike Srbije. 

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali je u obraćanju na forumu izrazio zadovoljstvo tako velikim interesovanjem za poslovnom saradnjom privrednika Kine i Srbije, ali i čast da je gost Beograda gradonačelnik Pekinga, Čen Jining. "Velika je čast što danas, prvi put posle 37 godina, imamo priliku da u našem gradu ugostimo gradonačelnika Pekinga. Dobri odnosi Srbije i Kine su tradicionalni i datiraju nekoliko decenija unazad. Beograd i Peking su potpisali Sporazum o saradnji 1980. godine, čime je Beograd postao prvi evropski grad sa kojim je Peking uspostavio takve odnose. Ti dobri istorijski odnosi su osnova da se danas povežemo i privrednim vezama, tako da je naša zemlja, na našu veliku radost, postala veoma atraktivna za kineska ulaganja", zaključio je Siniša Mali i privrednicima poželeo uspešan rad na poslovnom forumu.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga, Čen Đining je zahvalio Upravi Grada Beograda, Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda i privrednicima i preduzetnicima koji, kako je naveo, doprinose saradnji dve strane. "Peking i Beograd su gradovi prijatelji još od 1980. godine i neprekidno održavaju dobre odnose i saradnju. U poslednjih nekoliko godina ekonomski i trgovinski odnosi dva grada se zahuktavaju i okviri saradnje su sve širi. U prvoj polovini ove godine ukupan uvoz i izvoz Pekinga i Srbije iznosio je 27 miliona dolara, što je povećanje od 28,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu", naglasio je Đining.

Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, koji je ranije danas potpisao Sporazum o saradnji  Pekinške komore za Međunarodnu trgovinu i PKS - Privredne komore Beograda, istakao je da višedecenijska saradnja sa Narodnom Republikom Kinom ima bogate sadržaje i trendove koji su izuzetno povoljni, i kada je reč o obimu sredstava, i modelima koji se danas primenjuju, a da podizanju nivoa poslovne saradnje značajno doprinose i privredne komore.  On je ocenio da ekonomska saradnja Srbije i Kine "zaostaje za dobrim političkim odnosima", ali da se radi na njenom pospešivanju. "Ukupna vrednost najvećih zajedničkih projekata iznosi šest milijardi dolara, od čega se na projekte koji se trenutno realizuju, odnosi 2,5 milijardi dolara", rekao je Miletić.


Komentari
(0)

15. septembar 2017.

MEHANIZAM PRIVREDNIH KOMORA GLAVNIH GRADOVA 16+1 VAŽAN ZA UNAPREĐENJE SARADNJE


Na drugom Forumu gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine u Podgorici potvrđeno je da će Grad Beograd biti domaćin tog skupa naredne godine. 
U okviru Foruma je održan Okrugli sto lidera privrednih komora Pekinga i glavnih gradova CIEZ 16+1, na kome je usvojen Mehanizam privrednih komora glavnih gradova.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali je na Forumu rekao da se raduje što će Beograd imati priliku da predstavi investicione potencijale, s obzirom  na to da je investicioni portfolio srpske prestonice jedan od najvećih u Evropi,  da projekti ukupno vrede oko 10 milijardi evra.
U okviru Foruma je održan Okrugli sto lidera privrednih komora Pekinga i glavnih gradova CIEZ 16+1, na kome je učestvovao i vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.
Na Okruglom stolu je usvojen Mehanizam privrednih komora glavnih gradova, čije će aktivnosti biti usmerene ka međukomorskoj saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put".
Mehanizam se zasniva na opštim principima pregovaranja, saradnje i razmene. Učesnici predlažu teme, dogovaraju buduću saradnju i razmenjuju mišljenja o problemima sa kojima se suočavaju u oblasti investicija i trgovine i predlažu odgovarajuća rešenja.  Komentari
(0)

15. septembar 2017.

NA SAJMU U MOSKVI DOGOVORENI IZVOZNI ARANŽMANI VREDNI VIŠE OD 17 MILIONA EVRA

Na međunarodnom sajmu prehrane u Moskvi WorldFood kompanije iz Srbije, prema prvim analizama, dogovorile su nove izvozne poslove vredne preko 17 miliona evra. Nastup srpske privrede na ovoj prestižnoj svetskoj manifestaciji organizovali su PKS i RAS uz podršku UNDP Srbija.

Predstavnici srpskih kompanija, na sajmu WorldFood koji je održan od 11. do 14. septembra, imali su čak 500 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Rusije i drugih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije. Ruski federalni i regionalni trgovinski lanci i distributeri veoma su zainteresovani za proizvode iz Srbije  počev od konditorske industrije, preko mesnih prerađevina, svežeg, smrznutog i prerađenog programa voća i povrća, do raznih vrsta napitaka i eko proizvoda, rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Rusiji.


Komentari
(0)

12. septembar 2017.

KRETANJE INFLACIJE U AVGUSTU

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu su potrošačke cene porasle za 0,2%. Mesečna inflacija je bila određena sezonskim rastom cena turističkih paket-aranžmana i svežeg mesa, dok je najveći negativni doprinos potekao od pada cena obuće i odeće i svežeg voća.
Međugodišnja inflacija je u avgustu snižena na 2,5%, dok je bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) takođe usporila i u avgustu je iznosila 1,5% međugodišnje.
Pad međugodišnje stope inflacije bio je očekivan i opredeljen kako tekućim kretanjem cena, tako i tzv. baznim efektom, odnosno kretanjem cena u istom periodu prethodne godine. Konkretno, mesečna inflacija je u avgustu 2016. iznosila 0,9%, u najvećoj meri kao posledica poskupljenja mesa, koje je bilo više od sezonski uobičajenog. S obzirom na to da se takva poskupljenja, očekivano, nisu ponovila, u avgustu ove godine ostvaren je manji mesečni rast cena, što se odrazilo i na sniženje međugodišnje stope inflacije. Pomenuti bazni efekat odraziće se i na međugodišnju inflaciju u septembru, koja bi trebalo da se vrati na nivo oko srednje vrednosti cilja. Nakon toga, prema proceni Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.

Izvor: www.nbs.rs


Komentari
(0)

8. septembar 2017.

NASTAVLJA SE TREND DOBRE SARADNJE SLOVENAČKIH I SRPSKIH PRIVREDNIKA

Više od 40 privrednika i preduzetnika iz Slovenije sastalo se danas u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda sa srpskim kolegama, gde su razgovarali o novim modelima saradnje, koji mogu značajno uticati na širenje poslovanja kompanija obe zemlje.
Sektor preduzetništva PKS, u saradnji sa PK Beograda, organizovao je okrugli sto na temu "Poslovna saradnja Beograda, Lenarta i Maribora", koji je za kompanije, pretežno građevinske oblasti i turizma iz Slovenije i Srbije, bio dobra prilika da se iznesu predlozi za unapređenje poslovne saradnje, ali i kakva su očekivanja od potencijalnih poslovnih aranžmana.
"Kontinuirano informisanje u oba smera o privrednom ambijentu, o mogućnostima ulaganja, učešća u projektima, zakonskim procedurama i brojnim ekonomskim pitanjima  je nešto što mora postati svakodnevna praksa, koja će privrednicima skratiti put do sklapanja poslovnih aranžmana. Uloga komora je od posebnog značaja, jer one, na jednom mestu, pružaju objedinjene informacije koje su od ključnog značaja za poslovanje", naglasila je Branislava Simanić, direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije.


Komentari
(1)

7. septembar 2017.

PREDSEDNIK PKS PREMIJERKI SIMBOLIČNO URUČIO ANALIZU PRIMENE PROPISA

Za nepunih godinu dana, u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, realizovano je čak 25 inicijativa privrede, upućenih kroz kvartalne analize, što je rezultat boljeg dijaloga donosioca propisa i privrede koja te propise primenjuje, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na prezentaciji 6. kvartalne analize primene propisa PKS, uz prisustvo predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i članova Upravnog odbora PKS.

„Izgradili smo efikasan mehanizam uticaja privrede na kreiranje privrednog ambijenta i sistem podrške, privrednici su ohrabreni da imaju kome da se obrate, a državne institucije obavezne su da pribave mišljenje komore, odnosno privrede, pri donošenju zakona. Predstavnici PKS učestvuju u više od stotinu radnih grupa, komisija i drugih tela za izmene pojedinačnih postojećih i donošenje novih propisa, kao i u pregovaračkom procesu za pristupanje EU i 13 stalnih radnih grupa koje smo formirali sa  resornim ministarstvima i NBS kako bismo probleme privrednika razmatrali i rešavali brže i efikasnije“, istakao je predsednik PKS, ukazujući na poseban značaj ovog skupa, jer se o inicijativama privrednika i  konkretnim problemima u poslovanju razgovara na najvišem nivou - za stolom, u ime donosioca odluka sedi najviši predstavnik vlade, a u ime privrede, članovi Upravnog odbora Privredne komore Srbije, više od 30 privrednika  iz najrazličitijih oblasti poslovanja, od proizvodnje do bankarstva, koji vode najuspešnije kompanije u Srbiji i o kojima najbolje govore njihovi poslovni rezultati.


Komentari
(0)

6. septembar 2017.

ZADOVOLJAVAJUĆE STANJE STRANIH INVESTICIJA I BUDŽETA - RAST U INDUSTRIJI, GRAĐEVINI I SEKTORU TURIZMA

Na predstavljanju dvobroja biltena MAT "Makroekonomske analize i trendovi" istaknuto da se u Srbiji nastavlja trend pozitivnih ekonomskih kretanja iako je zbog klimatskih efekata u poljoprivredi i energetici došlo do delimičnih ograničenja predviđenog privrednog rasta. Ukazano na pozitivno stanje budžeta za jul mesec gde je suficit iznosio čak 26,9 milijardi dinara, kao i na činjenicu da je javni dug smanjen za milijardu evra.

"Poljoprivreda će nakon suša oduzeti najmanje jedan procentni poen u rastu BDP. Stanje sa stranim direktnim investicijama je zadovoljavajuće, dok su domaće investicije male zbog politike štednje države", rekao je  direktor Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.


Komentari
(0)

2. septembar 2017.

POJAŠNJENJE UREDBE O PAUŠALNOM OPOREZIVANJU

Objašnjenje najčešćih pitanja i nedoumica u vezi sa Uredbom o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti

Kada će svi registrovani preduzetnici dobiti rešenja o paušalnom oporezivanju?
Vlada Republike Srbije usvojila je 25.08.2017. Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjivaće se za uvtrđivanje poreza počev za 2015. godinu, osim pojedinih članova koji će se primenjivati za utvrđivanje poreza počev za 2018. godinu.
Poreska uprava će do kraja oktobra, nakon sprovođenja odgovarajućih aktivnosti neophodnih za implementaciju Uredbe, utvrditi poreske obaveze i doneti rešenja obveznicima.

Kontakt za dodatna pitanja:
Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja poreski obveznici se mogu obratiti Kontakt centru Poreske uprave na telefon 0700-700-007, za pozive sa fiksnog telefona iz bilo kog mesta u Republici Srbiji, kao i 011-33 10 111, za pozive sa mobilnog telefona ili iz onostranstva.
Radno vreme Kontakt centra je svakog radnog dana od 8 do 18 sati.
 

Komentari
(0)

1. septembar 2017.

DRUGI ISPITNI ROK ZA PROFESIONALNE UPRAVNIKE

Drugi ispitni rok II /2017 za polaganje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika počinje 20. septembra, a rok za podnošenje prijava je 10. septembar

Prijave za drugi ispitni rok za polaganje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika podnose se elektronskim putem, ili poštom na adresu: PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, Komisija za sprovođenje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika, Resavska 13-15, 11000 Beograd.

Kandidati mogu preuzeti Obrazac zahteva za prijavu ispita na tabu (kućici) - Profesionalni upravnik - Prijava ispita, preko linka 


Komentari
(0)

31. avgust 2017.

NAGRADA SRBIJI NA SAJMU KNJIGA U PEKINGU

Učešće domaćih izdavača na najvećem sajmu knjiga u Kini, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, PKS i Biblioteke Grada Beograda, nagrađeno je priznanjem za „najbolji izlagački proboj“ na kinesko tržište. Veoma zapažen paviljon Srbije i nagrada Sajma omogućavaju značajan dalji nastup srpskog izdavaštva i kreativne industrije u Kini.

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu održanom od 23. do 27. avgusta na srpskom štandu bile su izložene knjige domaćih autora prevedene na kineski jezik, odabrani naslovi iz aktuelne pesničke i prozne produkcije, kapitalna monografska izdanja i teorijska literatura.

Nastup domaćih izdavača i autora u Pekingu organizovali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Biblioteka Grada Beograda. Sajam predstavlja referentnu tačku izdavaštva na globalnom nivou i sve relevantne izdavačke kuće, institucije i univerziteti iz SAD, EU, Velike Britanije i drugih zemalja predstavljene su svojim štandovima.  


Komentari
(0)

29. avgust 2017.

UPOZORENJE KOMPANIJAMA POVODOM PONUDA ZA ADRESARE


Privredna komora Srbije upozorava svoje članice da ukoliko dobiju ponudu za objavu podataka u različitim adresarima kompanija, pažljivo prouče sadržaj.

Privrednoj  komori Srbije obratile su se kompanije kojima je u prethodnom periodu pristigla ponuda za unošenje njihovih podataka u različite adresare, odnosno od kojih se traži da dostave određene podatke kako bi dobile tzv. European Business Number / EBN.

Upozoravamo naše članove da pažljivo prouče sadržaj ovakvih ponuda i obrazaca. Potpisom ponude daje se saglasnost za unošenje podataka u adresar po ponuđenoj ceni i uslovima. „Ukoliko niste sigurni da želite da naručite i platite objavu podataka u ponuđenom adresaru, nemojte slati  potpisani obrazac natrag pošiljaocu“, navodi se u upozorenju koje je PKS uputila kompanijama.

Obrazac koji se dostavlja privrednicima ima izgled službenog dopisa nadležnog organa EU ili države članice (primeri obrazaca i dopisa u prilogu), međutim, reč je poslovnoj ponudi privrednog društva DAD GmbH.
Obrazac primer 2
Obrazac primer 3


Komentari
(0)

28. avgust 2017.

ČADEŽ: REGION DEFINIŠE KONKRETNE MERE ZA JAČANJE INTEGRACIJA

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je na sastanku premijera regiona u Draču bilo reči o definisanju konkretnih mera za sprovođenje akcionog plana za jačanje regionalnih ekonomskih integracija.

Razgovarali smo o 115 mera koje su napravljene i usvojene u Trstu kao akcioni plan za ostvarivanje ekonomskog regionalnog područja kako bi se ekonomija razvijala i kako bi privatni sektor lakše mogao da postigne poslovne uspehe, rekao je Čadež u Draču.

Predsednik PKS je na jednodnevnom skupu premijera Zapadnog Balkana prisustvovao  kao predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma i da predstavljao privredu i privatni sektor celog regiona. 

Prema rečima Čadeža, na sastanku je do sitnih detalja razmatrano šta treba da se uradi da bi se dobio rezultat, kao na primer - koliko kamion čeka na granici, koliko mu sertifikata treba, koliko dokumentacije, minuta, sati, dana, treba da prikupi neophodnu dokumentaciju.

Izvor: Tanjug, PKS


Komentari
(0)