Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


Aktuelno
Finansijske organizacije
Aktuelno
Poljoprivreda i prehrambena ind.
Aktuelno, Aktivnosti
Građevinarstvo
Aktuelno
Industrija
Aktuelno, Aktivnosti
Informatička delatnost
Aktuelno, Aktivnosti
Ugostiteljstvo i turizam
Aktuelno, Aktivnosti
Trgovina
Aktivnosti
Kreativna industrija
Aktuelnosti, Aktivnosti
Zadružni savez Beograda
Aktuelno, Aktivnosti
Ekon. odnosi s inostranstvom
Aktuelno, Aktivnosti
Ekologija
Aktuelno
Razvoj MSPD
Aktuelno, Aktivnosti
Edukacija
Aktuelno, Aktivnosti
Privredno-pravni sistem
Aktivnosti
Ek. politika, poreski sistem i poslovno izveštavanje
Aktuelno
Unapređenje kvaliteta i korporativna bezbednost
Aktuelno, Aktivnosti
Zajednica opštih udruženja preduzetnika
Aktuelno, Aktivnosti
 

VESTI Arhiva  


18. jul 2017.

OSNAŽIVANJE IZVOZNIH KAPACITETA DOMAĆE PRIVREDE

Pet domaćih kompanija, uz podršku Privredne komore Srbije, učestvovaće u intenzivnim programima obuke za izvoznike, koji su namenjeni jačanju izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća. Po završetku treninga, za predstavnike firmi biće organizovani bilateralni susreti u Indiji, SAD, Kamerunu, Čileu i Kanadi, što je odlična prilika za uspostavljanje saradnje sa firmama u ovim zemljama.

U kolektivnim treninzima i u B2B razgovorima učestvovaće predstavnici srpskih kompanija Pacomm, Avalon Partners, Belit, Technology Partnership iz Beograda, kao i Greensoft ltd iz Novog Sada.  Firme su izabrane u konkurenciji 351 kompanije iz 31 zemlje. Ukupno je odabrano 80 pobedničkih preduzeća koja su konkurisala za učešće u programu jačanja izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća.

Program se realizuje u okviru Ready2Go projekta koji sprovodi međunarodni konzorcijum privrednih institucija i organizacija, među kojima je i PKS. Vodeći partner je Promos agencija iz Milana.

Privredna komora Srbije trenutno realizuje 24 projekta usmerena na unapređenje privrednog ambijenta i poslovnih kapaciteta srpske privrede.  Centar za upravljanje projektima PKS kontinuirano prati mogućnosti finansiranja projekata iz programa podrške EU, donatorskih i drugih razvojnih programa pomoći, otvorenih javnih poziva i konkursa. U pripremi je i portal PKS koji će sadržati informacije o EU fondovima kao i sve neophodne informacije važne za pisanje i implementaciju projekata koji se finansiraju iz EU fondova.


Komentari
(0)

17. jul 2017.

KINESKO-SRPSKI INDUSTRIJSKI PARK U SMEDEREVU

Ministar privrede Goran Knežević i predsednik HBIS grupe Ju Jong potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju i razvoju kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu. Svečanosti je prisustvovao Marko Čadež, predsednik PKS, koji je učestvovao i u razgovorima premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džang Deđiangom. FOTO Tanjug.

Kinesko-srpski industrijski park gradiće se u Smederevu na oko 500 hektara, biće formirano zajedničko preduzeće koje će se brinuti o projektu, a očekuje se da će u 2018. početi da radi jedan deo parka, rekao je ministar privrede Goran Knežević.  Kontakti između najviših predstavnika Srbije i Kine vode ka najboljim ekonomskim odnosima u korist obe zemlje.


Komentari
(0)

17. jul 2017.

 NA SEMINARU "JAVNE NABAVKE U PRIVREDI" PREDSTAVNICI PRIVREDE, PONUĐAČI I NARUČIOCI

Seminar "Javne nabavke u privredi", koji je održan u PKS-Privrednoj komori Beograda, bio je odlična prilika za okupljanje predstavnika privrede, ponuđača i naručilaca.
Učesnici su se upoznali o pravima ponuđača u postupku javne nabavke, problemima vezanim za dodatne uslove i kriterijume za dodelu ugovora i podizvođačku i konzorcijsku ponudu.
Predavači Marija Veličković, zamenik direktora Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki grada Beograda i Jasmina Milenković, član Republičke Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, govorile su i o stavovima Republičke komisije u vezi sa neuobičajeno niskom cenom u postupku javne nabavke, problemima u vezi sa javnim nabavkama osiguranja, pregovaračkom pozicijom Republike Srbije za pristupanje EU i pregovorima o poglavlju 5 – Javne nabavke, kao i stavovima i praksom naručioca i Republičke komisije u vezi sa rešavanjem dilema kod sprovođenja postupka javne nabavke, stručne ocene ponuda, dodele ugovora i zaštite prava ponuđača.


Komentari
(0)

14. jul 2017.

ZA EFIKASNIJU SARADNJU PRIVREDNIKA I OPŠTINE, OSNOVANO OPŠTE UDRUŽENJA PREDUZETNIKA OPŠTINE GROCKA

U cilju uspotavljanja efikasne saradnje između privrednika i opštine, Savet za privredu gradske opštine Grocka inicirao je osnivanje Opšteg udruženja preduzetnika opštine Grocka.
Danas je održana osnivačka Skupština Udruženja, koje će delovati kao samostalna, poslovna, interesna, neprofitabilna i nestranačka organizacija preduzetnika sa sedištem na teritoriji te opštine.
Predsednik gradske opštine Grocka, Dragoljub Simonović podržao je ideju osnivanja Udruženja preduzetnika i zahvalio se svim preduzetnicima što su se odazvali pozivu, ističući da od članova Udruženja očekuje angažovanje i vredan rad, kako bi na taj način doprineli razvoju opštine.
Prisutnima se obratio i koordinator preduzetništva Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Dejan Zrilić, koji je istakao da je za uspešan razvoj predzetništva neophodno unapređenje kvaliteta radne snage, kroz koncept dualnog obrazovanja, unapređenje plasmana na novim tržištima, ali i podsticanje razvoja ženskog i socijalnog preduzetništva, kao i preduzetništva mladih.


Komentari
(0)

12. jul 2017.

OTVOREN STALNI SEKRETARIJAT KOMORSKOG INVESTICIONOG FORUMA ZAPADNOG BALKANA

U okviru Samita o Zapadnom Balkanu, u Trstu je danas otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma – prva zajednička institucija u regionu koju je osnovalo šest privrednih komora. U fokusu rada Sekretarijata biće jačanje regionalnih privrednih inicijativa, čvršće povezivanje poslovnih zajednica, otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju i efikasnija podrška jačanju konkurentnosti privrede.
„Poslovna zajednica traži konkretna rešenja. Naše ciljeve definišemo i buduće rezultate  merićemo sasvim konkretnim kriterijumima - pojednostavljenjem administrativnih procedura, rešavanjem izazova sa kojima se kompanije suočavaju i unapređenjem efikasnosti poslovanja“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
Čadež je naglasio da će se Sekretarijat baviti regionalnim privrednim inicijativama i zastupanjem interesa poslovne zajednice kroz preporuke vladama za unapređenje trgovine, investicija i poslovanja kompanija. Aktivnosti tog tela biće usmerene i na promociju regiona kao investicione destinacije i povezivanje malih i srednjih preduzeća radi uključivanja u dobavljačke lance multinacionalnih kompanija.


Komentari
(0)

11. jul 2017.

POSETA POSLOVNE DELEGACIJE PROVINCIJE HUNAN, NR KINA

Poslovna delegacija kineske provincije Hunan posetila je PKS-Privrednu komoru Beograda i sastala se sa domaćim kompanijama iz oblasti industrije, prerade otpadnih voda, rudarstva i građevine.
Članove delegacije je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik u PKS-Privrednoj komori Beograda, koji je istakao da 18 potpisanih sporazuma o saradnji sa kineskim privrednim komorama i institucijama dovoljno svedoče o intenzivnoj i dobroj poslovnoj komunikaciji dve zemlje. On je goste iz Kine upoznao sa organizacijom novog, unapređenog komorskog sistema Srbije i naglasio da su povezivanje i poslovni susreti ključni za postizanje i realizaciju poslovnih aranžmana.
"Privredna komora Beograda posluje u okviru sistema Privredne komore Srbije i zastupa interese beogradske privrede, koju čini 115000 privrednih društava i preduzetnika. U komunikaciji sa brojnim privrednicima, asocijacijama i institucijama iz Narodne Republike Kine, pružamo informacije o privrednom ambijentu glavnog grada i Srbije, povezujemo ih sa potencijalnim poslovnim partnerima i činimo sve da pomognemo u procesu poslovanja naših kompanija", rekao je Krstić.
Gospodin Li Sinki, zamenik generalnog direktora Odeljenja za privredu predstavio je provinciju Hunan, njene privredne potencijale i prirodne resurse, a predstavnici kineskih kompanija prezentovali su svoje poslovanje i mogućnosti saradnje sa srpskim kompanijama.  


Komentari
(0)

10. jul 2017.

PRIJAVE ZA ISPIT ZA PROFESIONALNE UPRAVNIKE

Ispitni rok I/2017 za polaganje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika počinje 24. jula 2017. godine, a rok za podnošenje prijava sa kompletnom dokumentacijom je 14. jul 2017. godine.

Prijave se podnose elektronskim putem ili poštom na adresu: PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, Komisija za sprovođenje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika, Resavska 13-15, 11000 Beograd.

Prijave se moraju predati najkasnije 10 dana pre početka ispitnog roka, sa kompletnom dokumentacijom navedenom u prijavi.

Rok za podnošenje prijava  sa kompletnom dokumentacijom je 14. jul 2017. godine.    


Komentari
(0)

7. jul 2017.

POZIV ZA UČEŠĆE NA SAJMU PREDUZETNIŠTVA U CELJU, SLOVENIJA


PKS i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem Međunarodnom sajmu preduzetništva koji će se održati u Celju, Slovenija. Nastup omogućava predstavljanje proizvoda i plasman na nova tržišta, kao i nove poslovne kontakte. Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi u Sloveniji direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu.

"MOS" je vodeći međunarodni sajam iz oblasti preduzetništva u Sloveniji. Ove godine se održava 50. put po redu, na 65.000 m²  sajamskog izložbenog prostora. U 2016. godini sajam je posetilo oko 125.000 hiljada posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.500 izlagača iz 35 zemalja sveta.

Pozivamo preduzetnike da učestvuju na zajedničkom nastupu privrede Srbije na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju. U prilogu je dokument prijave koju je potrebno popuniti i dostaviti najkasnije do srede, 12. jula 2017. godine do 16 časova na region@pks.rs.

U slučaju da se na javni poziv prijavi manje od pet privrednih subjekata organizatori zadržavaju pravo da bez ikakvih posledica otkažu nastup u okviru nacionalnog štanda Srbije.   Poziv za učešće   Prijava za učešće 


Komentari
(0)

6. jul 2017.

SRBIJA PREGOVARA O 53 INVESTICIONA PROJEKTA

Srbija trenutno pregovara sa stranim kompanijama o 53 investiciona projekta koji bi trebalo da donesu 1,3 milijardi evra investicija i 30.000 potencijalnih radnih mesta, ukazao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na prezentaciji novog broja MAT-a, na kojoj je predstavio i nove analitičke servise PKS, u funkciji podrške privrednicima.

Čadež je rekao da je samo od nove godine ugovoreno 11 investicija, čijom realizacijom će biti otvoreno 4.500 radnih mesta. „Objedinjena i najpotpunija baza podataka iz svih raspoloživih domaćih i stranih izvora omogućava nam da kroz dodatnu analitiku kreiramo alate za podršku kompanijama, da identifikujemo probleme sa kojima se privreda suočava i predlažemo mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i unaprediti poslovni ambijent“, kazao je on.
Čadež je rekao da, kroz sektorske analize, PKS stavlja na raspolaganje privednicima aktuelne indikatore, od broja preduzeća i njihove struktura, preko pokazatelja proizvodnje u uvozu i izvozu, kretanja zaliha, visini zarada, investicijama, bruto dodatnoj vrednosti sektora, do međunarodnih trendova i njihovih implikacija na domaće tržište.


Komentari
(0)

3. jul 2017.

NAJVEĆI TERET EKOLOŠKE TRANZICIJE NOSI PRIVREDA


U zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih 20 godina trebalo bi da bude uloženo između deset i 15 milijardi evra, ukazano je u Privrednoj komori Srbije, na skupu o pregovaračkoj poziciji za poglavlje 27, za čije je otvaranje i uspešne pregovore neophodna sinergija javnog, privatnog i civilnog sektora.

Srbija je u pretpristupnim procesima podigla kapacitet regulative i administracije u oblasti zaštite životne sredine na nivo neophodan za otvaranje poglavlja i postala jedina zemlja kandidat, koja je za ovako kompleksno poglavlje dobila poziv za otvaranje pregovora bez prethodnih uslova, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Prema ocenama Evropske komisije, u domaće zakonodavstvo preneli smo više od 98 odsto EU direktiva, više nego ijedna zemlja Zapadnog Balkana, dodao je on.
Kako je istakao, najveći teret usklađivanja u ovoj oblasti podneće privreda – gotovo 80 odsto ukupnih troškova, a očekivane ukupne investicije u zaštitu životne sredine, prema najnovijim procenama, idu i  do 14 milijardi evra, od čega  9 milijardi samo u sektoru voda. Istovremeno, procenjuje se da će korist takvih ulaganja biti dvostruko veća i premašiti 24 milijarde evra, kroz sve što zelene investicije donose: otvaranje zelenih radnih mesta, uštedu prirodnih resursa i energije, bolji kvalitet života, manje troškove lečenja stanovništva, transporta. Ukoliko žele da opstanu na tržištu, naše kompanije moraće svoju proizvodnju i poslovanje u potpunosti da usklade sa savremenim ekološkim zahtevima.


Komentari
(0)

30. jun 2017.

ODRŽAN 21. FORUM PREDSEDNIKA PROJEKTA “EKONOMSKA REGIJA U   SLIVU REKE SAVE”

Predstavnici 12 privrednih komora (iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije), sastali su se danas na 21. Forumu Predsednika "Ekonomske regije u slivu reke Save" (ERUSRS) u PKS-Privrednoj komori Beograda, koja je u maju prošle godine preuzela dvogodišnje predsedavanje nad ovim projektom. Forumu su pored direktora PKS-PK Beograda Milivoja Miletića, prisustvovali i predsednici privrednih komora iz Bijeljine, Siska, Zagreba, Ljubljane, Valjeva, Banjaluke, Slavonskog Broda, Sremske Mitrovice, Vukovara, Posavje Krško i Doboja. Forumu je prisustvovao i Goran Šukalo iz Savske komisije.


Komentari
(0)

29. Jun 2017.

KONSTITUTIVNA SEDNICA SEKCIJE ZA RAZVOJ FAKTORINGA

Na osnovu odluke Odbora za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije od 24.02.2017, u četvrtak, 29. juna 2017. godine u PKS-Privrednoj komori Beograda održana je konstitutivna sednica Sekcije za razvoj faktoringa.  Za predsednika Sekcije izabrana je Tanja Kursar, direktor sektora za faktoring u Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza- AOFI, koja se zahvalila na ukazanom poverenju i istakla da je faktoring proizvod koji ima budućnost i koji može još mnogo da napreduje. Za zamenika predsednika izabrana je Ljiljana Jović, šef Službe faktoring poslovanja u Societe Generale Srbija. 


Komentari
(0)